της Σύνταξης
Το ερώτημα είναι πραγματικό. Μόνο που για να απαντηθεί θα πρέπει να συναρτηθεί με τους εναλλακτικούς πόλους των διλημμάτων που τίθενται.
Η κυβέρνηση παρουσιάζει το δίλημμα ως εξής: «Κουρδοποίηση ή Ευρωπαϊκή στρατηγική;» Και επιμένει ό,τι η «κουρδοποίηση» της ελληνικής πολιτικής θα οδηγήσει σε μεταβολή της Ελλάδας σε «μέρος του προβλήματος της ευρύτερης περιοχής», αντί να παραμείνει μια «ευρωπαϊκή» χώρα σε μια ταραγμένη περιοχή. Το ίδιο ερώτημα είχε τεθεί παλιότερα με την περιβόητη «βαλκανοποίηση» της Ελλάδας.
Όμως η στρατηγική του κυρίαρχου κατεστημένου της χώρας απεδείχθη λανθασμένη, διότι ο δεύτερος όρος του διλήμματος έναντι της «κουρδοποιήσεως» είναι όχι η Ευρώπη, αλλά η «τουρκοποίηση». Διότι η αφόρητη πίεση στην οποία υποβάλλει την Ελλάδα η Τουρκία οδηγεί ηθελημένα ή αθέλητα σε μια «τουρκοποίηση» της εσωτερικής και εξωτερικής μας πολιτικής. Αυτή η «τουρκοποίηση» μας εμπλέκει με το «κουρδικό ζήτημα» και με το Κουρδικό κίνημα. Γι αυτό και όλες οι απόπειρες της ελληνικής κυβέρνησης να αποφύγει το πρόβλημα Οτσαλάν κατέληξαν στο αντίθετο αποτέλεσμα, και δαρμένος και φταίχτης: και να παραδώσει τον Οτσαλάν και να δέχεται πολλαπλάσιες πιέσεις από τους Αμερικανούς και τους Τούρκους. Τα περί κουρδοποιήσεως θα ίσχυαν μόνον εάν η αντίθεση Ελλάδας-Τουρκίας ήταν ή ανύπαρκτη ή χαμηλής έντασης και η εμπλοκή μας με το Κουρδικό θα την μεγέθυνε. ΄Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η αντίθεση Ελλάδας-Τουρκίας είναι ήδη υψηλής εντάσεως, μόλις βγαίνουμε από ένα casus belli με αφορμή τους σοβιετικούς πυραύλους S-300, και ο στρουθοκαμηλισμός έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η αναγνώριση της παρουσίας του Οτσαλάν στην Ελλάδα και η παραπομπή του θέματος σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, δεδομένου ότι ανεμένετο και η Ιταλική απόφαση, ήταν η μόνη ορθή απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα Θα ήταν μια «κουρδοποίηση» διαφορετική, αποδεκτή από τον ελληνικό λαό που θα έδειχνε ένα κράτος που δεν φοβάται τόσο την Τουρκία, ώστε να παραλύει κυριολεκτικά μπροστά σε κάθε πρόβλημα που ανακύπτει και ταυτόχρονα θα απεδείκνυε πως σεβόμαστε και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους συμμάχους μας. Έτσι λοιπόν ενώ το πραγματικό δίλημμα είναι το εάν θα αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα μαζί με τους φίλους μας, παραδίνοντας τον Οτσαλάν κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να τους αντιμετωπίσουμε απομονωμένοι. Δυστυχώς η τουρκοποίηση είναι ένας αυτόνομος παράγοντας και δεν την δημιουργούν οι Κούρδοι, αντιστρόφως μάλιστα.
Στο αφιέρωμα για το Κουρδικό και την ελληνική εμπλοκή γράφουν οι Γ. Ανδρεάδης, Ν. Γαρμπής, Μ. Εγγλέζος, Η. Ηλιόπουλος, Γ. Καραμπελιάς, Κ. Κουτσέρα, Π. Παπανδρέου, Α. Σιαμαντζούρας, Β. Στοϊλόπουλος, Κ. Χατζηαντωνίου.
Μερικά από τα στοιχεία για το Κουρδιστάν του προηγούμενου αφιερώματος κρίθηκε χρήσιμο να επαναληφθούν.