του Π. Παπανδρέου
Αφού ο πρωθυπουργός συνήλθε από την εγγύς-ανατολίτικη γρίπη του και εδέησε να εμφανισθεί πάλι στον κόσμο, αποκεφάλισε τη μισή κυβέρνηση, χωρίς να καταφέρει να σταθεροποιήσει την καρέκλα. του. Μόνο όταν επιστρατεύτηκαν οι ύστερες εφεδρείες των καθεστωτικών δυνάμεων, ο Θεοδωράκης και ο Κύρκος, πήραν μια ανάσα οι κυβερνητικοί και “επικοινώνησαν” με μια μερίδα -έστω- της κοινής γνώμης. Η σημερινή εκδοχή του “Καραμανλής ή τανκς” είναι “Σημίτης ή Κούρδοι”. Τα διαπλεκόμενα, οι κυβερνητικοί και το χρηματιστήριο αναθάρρησαν. Επιτέλους βρέθηκε αυτός που φταίει. Ο Ναξάκης και η κυρία Βούλα άνοιξαν την Κερκόπορτα της Σοφοκλέους στον Οτζαλάν.
Αλλά ούτε αυτό αρκούσε. Για να αντέξουν την σκληρότητα της πραγματικότητας, οι προσπάθειες αυτών των πρεσβευτών του “απόλυτου ενδοτισμού” χρειάσθηκαν και συνεχίζουν να χρειάζονται την συνδρομή του Στρατηγού Τσουκάτου. Με πρόσχημα κάποιες άκομψες διατυπώσεις της Ντιλάν, επιβλήθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, μέχρινεωτέρας. Η διαφορά από το ’67 εντοπίζεται στο ότι αντί για τσάμικα ,τα ραδιόφωνα παιάνιζαν Θεοδωράκη αυτή τη φορά.
Μια νέα διαχωριστική γραμμή σύρθηκε στην ελληνική κοινωνία. Όσοι είχαν λόγους να αρκούνται στα παραληρήματα του Γιαννόπουλου και τις ερμηνείες του Ρέππα, δηλαδή η διευθύνουσα μειοψηφία και τα συμφέροντα γύρω από αυτήν, μπορούσαν να εξελίξουν ακόμη περισσότερο την τοποθέτησή τους. Η “σώφρων” στάση που εγκαινιάσθηκε τη βραδιά των Ίμια, ωρίμασε μέσα από τις παλινωδίες των S-300 και εμπεδώθηκε συναισθηματικά και συμβολικά με την προδοσία του Οτζαλάν. Και τι δεν μπορούν να κάνουν πια. Οι στρατηγικοί αναλυτές υπηρεσίας, εφευρίσκουν, μετά το φιάσκο, παμπάλαιες θεωρίες, για την ανάγκη του να φαινόμαστε χρήσιμοι στους συμμάχους μας, να έχουμε ένα ρόλο ως προτεκτοράτο, βρε παιδί μου.
Δεν μπορούν βέβαια να τα πουν ανοικτά οι κυβερνητικοί, γιατί έχουμε συνέδρια και εκλογές μπροστά. Μας κλείνουν όμως με νόημα το μάτι, αφήνοντας να εννοηθεί ότι “λόγοι εθνικού συμφέροντος” υπαγόρευαν την παράδοση Οτζαλάν. Έτσι, αν ο λαός κατανοεί την ενοχή που μας βαραίνει ως έθνος γιατί “εμείς δώσαμε τον Οτζαλάν στους Τούρκους”, αυτοί προσπαθούν να το μεταστρέψουν σε συλλογική συνενοχή και συμμετοχή στην συνομωσία και προδοσία. Και μιας και αυτοί είναι πλέον έτοιμοι για νέες παραχωρήσεις στους Τούρκους και ευρύτερες εξυπηρετήσεις στους Αμερικάνους (βλέπε Κόσσοβο), διογκώνουν τις διαστάσεις της σημερινής ελληνοτουρκικής έντασης, ποντάροντας και πάλι στο φόβο του πολέμου.
Ήλθε επομένως η ώρα του Μητσοτάκη. Ο εκπρόσωπος του ρεαλισμού και των Αμερικανών, με την ψυχραιμία ανθρώπου που ξέρει από “δουλειές” στηρίζει την ανάπηρη κυβέρνηση, προτείνει νέα πρωτοβουλία διαλόγου με την Τουρκία, προωθεί την εκδίωξη του ΡΚΚ από την Ελλάδα, ζητά την αναβολή των εξοπλιστικών αγορών και εν γένει δρομολογεί τον επόμενο γύρο προσαρμογής στις υπερατλαντικές υποδείξεις.
Στην άλλη μεριά της διαχωριστικής τα λαϊκά στρώματα, και ένα τμήμα της αριστεράς οι οποίοι δεν πείσθηκαν να περιμένουν τις εκλογές του 2000 για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα όσα απίστευτα συμβαίνουν. Αυτοί που διαισθάνονται ότι η σημερινή κρίση θέτει υποθήκες για το μέλλον. Ότι τα εγχώρια και αλλοδαπά επιτελεία μπορεί να μην χρειάζονται για πάντα τους συγκεκριμένους κυβερνώντες αλλά έχουν ανάγκη τη νομιμοποίηση των επιλογών που οδήγησαν τον Οτζαλάν στα χέρια των χασάπηδων της Άγκυρας και τη χώρα στο ναδίρ της αξιοπιστίας. Ο λαϊκός κόσμος της Αθήνας, η άλλη, η αθέατη αριστερά , δηλαδή η μέχρι χθες βωβή πλειοψηφία, έδωσαν συγκλονιστικό παρόν στο συλλαλητήριο του Συντάγματος, και εξέδωσαν ετυμηγορία για την υπόθεση Οτζαλάν. Στις τρικυμίες που έρχονται, οι νάνοι κυβερνώντες δεν θα είναι πλέον μόνοι και ανεξέλεγκτοι. Θα έχουν απέναντι τους μέγα πλήθος, που ενδέχεται να εισβάλει και πάλι στην σκηνή.