Αρχική » Αιθαλομίχλη…

Αιθαλομίχλη…

από admin

Ο δίχρονος γιος μου έμαθε ήδη να λέει: «αιθαλομίχλη»!

Του Θανάση Τζιούμπα από τη Ρήξη φ.100
Το ακούει το παιδί από παντού, ξαφνικά στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, και ειδικά στη συμπρωτεύουσα, το τοπίο γέμισε αιθαλομίχλη.
Τα δελτία των 8 «αναδεικνύουν»  το θέμα με τον γνωστό τους τρόπο:  Είναι τα τζάκια αυτών που αδιαφορούν για το περιβάλλον ή τσιγκουνεύονται να συμβάλουν στο πρωτογενές πλεόνασμα του Στουρνάρα. Ποια τζάκια; Είναι οι ξυλόσομπες, οι αυτοσχέδιες κατασκευές κι οι αυτοσχέδιες καμινάδες, είναι τα νοβοπάν, οι μελαμίνες και τα βερνίκια και τα πλαστικά που ρίχνονται ως καύσιμη ύλη, και όχι μόνο, ή κυρίως, τα καυσόξυλα των βορείων προαστίων. Είναι όλοι οι φτωχοδιάβολοι, ημεδαποί κι αλλοδαποί, οι άνεργοι, οι εξαθλιωμένοι, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν μια στοιχειώδη αντιμετώπιση του κρύου, σε μια κοινωνία όπου το να έχεις ζεστό το σπίτι σου κοντεύει να είναι ταξικό προνόμιο. Και, βέβαια, οι «περιβαλλοντιστές» μας  παραλείπουν να πουν ότι, τα πνευμόνια που καταπίνουν πρώτα και περισσότερο την κάπνα με τις διοξίνες είναι αυτών που μαζεύονται γύρω από τη σόμπα σε σπίτια όπου  εικόνες  και μυρουδιές θυμίζουν στοές ανθρακωρυχείων. (Πιστέψτε με, γνωρίζω το θέμα βιωματικά.) Με τον ίδιο τρόπο, κάποιοι προκάτοχοί τους ανακάλυψαν την βιομηχανική ρύπανση  όταν ξέφυγε από τους τοίχους του εργοστάσιου και έφτασε στην παρακείμενη μεσοαστική γειτονιά, «κοινωνικοποιώντας» την πλευρά εκείνη του φεγγαριού που γνώριζαν μόνο οι εργάτες.
Και, βέβαια, οι ευαίσθητες ψυχές που καταδίκασαν ένα λαό να παγώνει εμμένουν στο ακριβό πετρέλαιο «για την πάταξη του λαθρεμπορίου», όπως επαναλαμβάνουν μονότονα. Φυσικά, παραλείπουν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα, αυτής της πάταξης. Και πώς να υπάρχουν αποτελέσματα αφού η μεγάλη μπάζα δεν γινόταν από τον αγρότη που έβαζε πετρέλαιο θέρμανσης στο τρακτέρ, αλλά από τους μεγάλους οίκους που εμπορεύονται και το ναυτιλιακό πετρέλαιο: Πια το τάργκετ γκρουπ μεγάλωσε, εκτός από τους πετρελαιοκινητήρες μπήκαν κι οι λέβητες κι οι σόμπες πετρελαίου. Αν θέλετε να αναζητήσετε την καθίζηση των φορολογικών εσόδων από το πετρέλαιο θέρμανσης, μην περιορίζεστε μόνο στην πτώση της κατανάλωσης.
Και μπροστά στις συνέπειες μιας εξόφθαλμα ανάλγητης κοινωνικά και  αποτυχημένης οικονομικά πολιτικής, ήρθαν και οι «λύσεις» των υψηλού IQ στελεχών μας: Αφού περιπλανήθηκαν ανάμεσα σε ιδέες για κλείσιμο σχολείων και περιορισμό παραγωγικών δραστηριοτήτων, κατέληξαν να ελεήσουν τους πτωχούς  με μειώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού. Πώς όμως; Πάρτε ένα κομπιουτεράκι και υπολογίστε τι σημαίνουν τα διθυραμβικά των ΜΜΕ: Ένα μικρό ηλεκτρικό καλοριφέρ, από αυτά που ζεσταίνουν ένα δωμάτιο, καταναλώνει 2.000 watt την ώρα. Αν καίει για 8 ώρες, αλλάζοντας δωμάτιο, αυτό σημαίνει κατανάλωση 16 KW την ημέρα, ή 480 KW τον μήνα. Όμως το όριο για την έκπτωση στο ρεύμα είναι τα  500 KW τον μήνα. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε το πλυντήριο ρούχων (2 KW την ώρα), το ψυγείο (1.35 KW την ώρα), το θερμοσίφωνο (4 KW την ώρα), την ηλεκτρική σκούπα (2 KW την ώρα), τον φούρνο (3,2 KW την ώρα), το μεσαίο μάτι της κουζίνας (1.8 KW την ώρα). Και, βέβαια, φτάνει και περισσεύει για να ανοίγουμε την τηλεόραση (0,13 KW την ώρα) και να μαθαίνουμε πόσο ελεήμονες είναι τα αφεντικά αυτών που μας πληροφορούν.
Αλήθεια, πότε θα δαγκώσουμε το χέρι αυτών που λεν πως μας ταΐζουν;

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ