“Μα όσο θα υπάρχουν απλωμένα,
στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών,
άσπρα σεντόνια, δεν φοβάμαι…”
Τζίμης Πανούσης
“Genova! Liberο!”
Επινίκια κραυγή των 300.000 διαδηλωτών παρά την ολοκληρωτική καταστολή τους,
σε μια στρατοκρατούμενη, από γη, αέρα, και θάλασσα, αλλά ελεύθερη, στη συνείδηση των εναπομεινάντων σ’ αυτή ανθρώπων, πόλη.
Η διαδήλωση του Σαββάτου 21 Ιουλίου 2001, ήταν η πιο πολύχρωμη, πολυτασική και εκφραστική διαδήλωση που έχω βιώσει στη ζωή μου. Η αλληλεγγύη, η σιωπηλή αλλά αποφασιστική και ώριμη οργή που υπήρχε κατά των φονιάδων-διαχειριστών του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού (Berlusconi-G8=Assassini, ήταν το σύνθημα που επικρατούσε στα πανό), εκμηδένισε για μερικές ώρες τη στρατιωτική υπεροπλία των καραμπινιέρων που είχαν μετατρέψει τη Γένοβα για μία εβδομάδα σε Σεράγεβο. Επρόκειτο προφανώς για μία επίδειξη ετοιμότητας πριν την αποστολή αντικατάστασης της στρατιωτικής δύναμης ΚFOR στα Βαλκάνια, το δώρο του Μπους στον Μπερλουσκόνι που θυμίζει ένα παλιότερο δώρο του Χίτλερ στο Μουσσολίνι.
Οι 300.000 που έφτασαν στον προορισμό τους, μπορεί να ήταν και 1.000.000 αν δεν υπήρχαν οι κλειστοί σταθμοί και τα αεροδρόμια, τα οδοφράγματα στις κύριες οδικές αρτηρίες, η τρομοκρατία των συνεχών ελέγχων, των απροκάλυπτων συλλήψεων και ξυλοδαρμών, της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα, της διαρκούς παρακολούθησης, μέρα και νύχτα, από τα ελικόπτερα, τους προβολείς τύπου φυλακών υψηλής ασφαλείας, τις βιντεοκάμερες, τους χαφιέδες του Μεγάλου Αδελφού και του νέου μεγιστάνα Ντούτσε των μέσων ενημέρωσης.
Βέβαια, το μεσογειακό ταμπεραμέντο μετρίασε τη βαρβαρότητα των δυνάμεων καταστολής. Στα πρόσωπα πολλών αστυνομικών της Ροlizia διέκρινες τη συμπάθεια προς τους διαδηλωτές, οι πληροφορίες και οι οδηγίες προσφέρονταν αφειδώλευτα απ’ αυτούς τους συν-Μεσόγειους.
Πίσω όμως στη διαδήλωση. Το σενάριο του περιφερόμενου τσίρκου που είχε εκστομίσει ο ανεκδιήγητος τεντυμπόυ Τόνυ Μπλαιρ ανατράπηκε από τη σύνθεση που αποτελούνταν από τουλάχιστον 250.000 Ιταλούς (εκ των οποίων το πολύ οι 50.000 να ήσαν στρατευμένοι), οι οποίοι γέμισαν μια πόλη που είχε ερημώσει από τους περισσότερους κατοίκους της τις προηγούμενες ημέρες. Ένα πανό που κόλλησε στο αυτοκίνητό του ένας φοβισμένος Γενοβέζος που επέστρεψε στο κέντρο της πόλης του, την οποία είχε εγκαταλείψει τις προηγούμενες ημέρες, ήταν χαρακτηριστικό: “Επέστρεψα για να τιμήσω το δολοφονημένο νέο”. Ήταν μια λαϊκή έκφραση οργής όπως αυτή που βιώσαμε εμείς μετά τη δολοφονία Τεμπονέρα, με πολύ πιο δύσκολη τη πρόσβαση στη διαδήλωση, αφού οι Ιταλοί, κατά παρέες και κυρίως κατά οικογένειες, ήρθαν αποκλειστικά με I.X. αυτοκίνητα μέχρι τα περίχωρα της πόλης, και έκαναν πολλά χιλιόμετρα με τα πόδια, νέοι, γέροι, μάνες με τα πιτσιρίκια τους και τα σκυλιά τους, κυρίες με ψηλά τακούνια, ποδηλάτες, ανάπηροι, εργάτες, περιθώριο, όλοι ανακατεμένοι, αλληλέγγυοι και με καθαρό και αποφασιστικό βλέμμα.
Οι αναφορές στην αντίθεση στην παγκοσμιοποίηση ήσαν σαφείς, παρά την επικράτηση της οργής κατά της απροκάλυπτης δολοφονίας του Κάρλο Τζουλιάνι, ανιψιού μιας αγωνίστριας που έχασε κι αυτή τη ζωή της στον αγώνα κατά της τυραννίας, στην Ελλάδα της χούντας (καθώς είχε ανατιναχθεί από βόμβα που, μαζί με τον Έλληνα Τσικουρή, δοκίμαζαν να τοποθετήσουν ενάντια στη χούντα). Ακόμα και οι μη οργανωμένοι διαδηλωτές, κυρίως Ιταλοί, είχαν φτιάξει αυτοσχέδια πλακάτ, πανό, συνθήματα σε μπλουζάκια, ακόμα και στα σκυλιά τους, καρναβαλικές αμφιέσεις και κατασκευές που δήλωναν μεταξύ άλλων, “αντίσταση στην παγκοσμιοποίηση”, “η γη δεν είναι για πούλημα”, “αγροτική δύναμη κατά των μεταλλαγμένων”, “τηρήστε τη συμφωνία του Κιότο”, “ξεχάστε το χρέος του Τρίτου Κόσμου”, “διαλύστε το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα” “κάντε την επόμενη σύνοδο G8 με τις οικογένειές σας στον αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ και φάτε μεταλλαγμένα”…
Σ’ αυτή τη διαδήλωση συνυπήρχαν δίπλα-δίπλα, οικολόγοι, κομμουνιστές όλων των τάσεων, αναρχικοί του μαύρου μπλοκ, των Κοινωνικών κέντρων, και των αναρχοσυνδικαλιστικών οργανώσεων (οι τελευταίες είχαν από τις πιο ώριμες αναλύσεις για τη παγκοσμιοποίηση και την αντίθεση σ’ αυτήν), άτομα με ειδικές ανάγκες, παιδιά καθολικών κολεγίων, φιλελεύθεροι αστοί, περιθωριοποιημένοι άνεργοι, εργάτες των οργανώσεων βάσης (COBAS), οι ΥΑ ΒΑSΤΑS, η γαλλική οργάνωση ΑΤΤΑC, η WWF, χιλιάδες Κούρδοι, χιλιάδες Τούρκοι αντικαθεστωτικοί ακροαριστεροί αντιιμπεριαλιστές, οι χιλιάδες Έλληνες που ήρθαμε, οι ομάδες αμύνης των ΤUTTΕ ΒΙΑΝCHE.
Η παρέα μας είχε φτιάξει ένα δίγλωσσο τριγωνικό πλακάτ με μια ελληνική σημαιούλα πάνω-πάνω, που από τη μια μεριά έγραφε “αντισταθείτε στην πολιτιστική ισοπέδωση (ιμπεριαλισμό)”, ενώ από την άλλη έγραφε “Λαοί Μεσογείου και Βαλκανίων κατά G8”, που φιλοξενήθηκε σε μία σημαία της Πρωτοβουλίας Γένοβα 2001, αφού το καλάμι, στο οποίο σχεδιάζαμε να το αναρτήσουμε, κατασχέθηκε από την ιταλική αστυνομία.
Τη στιγμή του προαποφασισμένου, απροκάλυπτου, και αλύπητου χτυπήματος των 2/3 της διαδήλωσης, με ασφυξιογόνα και δακρυγόνα αέρια, αύρες και γκλομπς, φάνηκε η αλληλεγγύη σε όλο της το μεγαλείο. Κανένας πανικός, μοίρασμα μαντηλιών, λεμονιού και νερού. Τα σπίτια με τις μπουγάδες απλωμένες, σε χλεύη των προτροπών του Μπερλουσκόνι να μην επιδειχθεί η ιταλική εξωστρεφής παστρικότητα, ήταν σημεία αναφοράς για βοήθεια και για άσυλο. Εμείς γλιτώσαμε το ξύλο σκαρφαλώνοντας τη μάντρα μίας μονοκατοικίας, που επιδείκνυε τα άσπρα σεντόνια της στην κορυφή ενός λόφου πάνω από τη θάλασσα. Ο νοικοκύρης, σύντροφός μας κι αυτός, διαπραγματεύτηκε με τις δυνάμεις καταστολής την ασφαλή αναχώρηση των υπερ-χιλίων ατόμων που είχαν συσσωρευτεί στην αυλή του, αφού άνοιξε μάνικες για να συνέλθουν όλοι, πλένοντας πρόσωπα και μάτια από τα καυτερά και πνιγερά αέρια, που ρίχνονταν από στεριά και από αέρα (μας βομβάρδιζαν ελικόπτερα!)
Σ’ αυτή τη μεγαλειώδη πορεία, που διαλύθηκε βίαια από την αστυνομία, στην αλληλεγγύη, όπως και στο πολυήμερο Κοινωνικό Φόρουμ με δεκάδες εισηγήσεις από όλο τον πλανήτη και συζητήσεις με θέμα “Ένας άλλος κόσμος είναι δυνατός”, στην απόφαση των G8 να αποσυρθούν από τον πολιτισμό και να συσκέπτονται στις έρημους του Κατάρ, και στα ύψη των Βραχωδών Ορών, βρίσκεται η νίκη του κινήματος, και όχι στις πολυπροβεβλημένες συγκρούσεις. Η νομιμοποίηση των Καισάρων έχει αρθεί και πλέον θα συσκέπτονται στις βίλες της ερήμου μακριά από κάθε Ρώμη. Άρχισε η κατάρρευση της Αυτοκρατορίας των διεφθαρμένων “εκσυγχρονιστών”.
Νίκος Κόμπλας