Το μήνυμα Λεπέν
Αυτό το αποτέλεσμα αποτελεί έκπληξη μόνο για όσους αγνοούν τις εξελίξεις που σημειώνονται στις δυτικές κοινωνίες τα τελευταία δέκα χρόνια, καθώς και τις σαρωτικές επιπτώσεις του κτυπήματος της 11ης Σεπτεμβρίου.
Α. Η λογική της κοινωνίας των δύο τρίτων που εγκαινίασε ο Ρήγκαν και η Θάτσερ στη δεκαετία του 1980 και εφαρμόζει η δυτική σοσαλδημοκρατία σε όλη τη δεκαετία του 1990, οδήγησε σε ριζικές μετατροπές στην κοινωνική πραγματικότητα των δυτικών κοινωνιών. Η κοινωνική συνοχή που είχε επιτευχθεί με το κράτος πρόνοιας και τον Κεϋνσιανισμό δύο ή τριών δεκαετιών έγινε συντρίμμια από την νεοφιλεύθερη πολιτική: Αποβιομηχανοποίηση και αποδυνάμωση των συνδικάτων, μέσω της απελευθέρωσης του διεθνούς εμπορίου, ελαστικοποίηση της εργασίας και πτώση του μισθού μέσω της εισαγωγής φθηνών εργατικών χεριών, άνοδος της ανεργίας και περιθωριοποίηση των παραδοσιακών εργατικών και μικροαστικών στρωμάτων. Οι συνέπειες αυτού του τοπίου διάσπασης των εργαζόμενων τάξεων σε πολλές μικρές εθνικές και επαγγελματικές ομάδες καθώς και της περιθωριοποίησης του Τρίτου Κόσμου, υπήρξαν σαρωτικές. Για δεκαπέντε χρόνια οι κοινωνικές ανισότητες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο διευρύνονται και οι γιάπηδες, οι “χαβιαροαριστεροί” (γαλλική έκφραση Gauche Caviar), οι νέες ελίτ πέρασαν μια περίοδο αδιατάρακτης ηγεμονίας, μέσα από την άνοδο του χρηματιστηρίου, την διεύρυνση της παγκοσμιοποίησης και “το τέλος της ιστορίας”.
Ωστόσο πίσω από την γυαλιστερή προθήκη των ρόλεξ η πραγματικότητα γινόταν όλο και πιο ανυπόφορη για την πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη. Οι κρίσεις των χρηματιστηρίων, η άνοδος των συγκρούσεων στον τρίτο κόσμο, η εμφάνιση του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης ήταν οι ενδείξεις της κρίσης της παγκοσμιοποίησης και των βάρδων της, από την νεοφιλελεύθερη δεξιά έως την κυβερνητική αριστερά και τους οικολόγους υπηρεσίας, τύπου Φίσερ, Κον Μπεντίτ, η Γκρηνπης. Μέσα στις κοινωνίες διαμορφώνονται δύο ισχυρά ρεύματα που είτε από τα δεξιά –άνοδος Λεπέν– είτε από τα Αριστερά –κίνημα του Σηάτλ και της Γένοβας, εξωκοινοβουλευτικά σχήματα κλπ. απορρίπτουν την παγκοσμιοποίηση. Στα δεξιά πρόκειται κυρίως για τα περιθωριοποιημένα στρώματα της παλιάς εργατικής τάξης και των αγροτών που απορρίπτουν το απαστράπτον μοντέλο των ξεσαλωμένων γιάπηδων και στρέφονται προς μεγαλύτερη ασφάλεια και κρατική προστασία. (Ο Λεπέν συγκέντρωσε το 25% των Γάλλων εργατών, ενώ το ΚΚΓ καταποντίστηκε). Στα αριστερά πρόκειται για την ενίσχυση της εξωθεσμικής και αντιπαγκοσμιοποιητικής αριστεράς (στη Γαλλία οι 3 ακροαριστεροί υποψήφιοι και ο Σεβενεμάν συγκέντρωσαν ποσοστό ίσο με εκείνο των σοσιαλιστών).
Β. Ιδιαίτερα η 11η Σεπτεμβρίου σηματοδότησε τον οριστικό ενταφιασμό των ονείρων της απρόσκοπτης παγκοσμιοποίησης. Σε όλες τις κοινωνίες ενισχύονται ή θα ενισχυθούν οι τάσεις της στροφής προς τα εθνικά συμφέροντα, την προστασία της εσωτερικής αγοράς και της αγοράς εργασίας. Αυτή η στροφή είναι αναπόφευκτη. Η παγκοσμιοποιητική φάση έχει παρέλθει, για αρκετά χρόνια τουλάχιστον. Ο ΟΠΕΧ ανασυγκροτείται και το πετρέλαιο ακριβαίνει, υπό την καθοδήγηση του Ούγο Τσαβες. Η Αργεντινή απορρίπτει βιαία την δολλαριοποίηση, στη Μέση Ανατολή οι ναζί του Σαρόν και οι κρετίνοι γιάπηδες του Μπους προετοιμάζουν το ιδεολογικό έδαφος για νέες επιθέσεις τύπου Μπιν Λάντεν. Και στην Ευρώπη, μια Ευρώπη που μαστίζεται από τη γήρανση των πληθυσμών, την ανεργία και την πολιτική εξαφάνιση έναντι των ΗΠΑ, ενισχύεται η κοινωνική και πολιτική πόλωση. Το ερώτημα που τίθεται είναι, θα μπορέσουν οι αντιφαστικές δυνάμεις να προτείνουν ένα σχέδιο που θα ενσωματώνει τις πολλαπλές διαστάσεις και όψεις της κρίσης, από την ανεργία έως την ανασφάλεια; Εάν όχι θα έχουμε επανάληψη, ηπιότερα ίσως, του μεσοπολεμικού σεναρίου, όταν οι φασίστες κέρδιζαν ένα μεγάλο μέρος των λαϊκών τάξεων. Ο μόνος που φάνηκε να έχει συνείδηση του προβλήματος στις πρόσφατες γαλλικές εκλογές ήταν ο Ζαν Πιερ Σεβενεμάν. Ας ελπίσουμε ότι και άλλοι θα πάρουν το μήνυμα.