του Dean M. από την Ρήξη φ. 145
Το ελικόπτερο του προέδρου Τραμπ δεν πρόλαβε να αποβιβάσει το προεδρικό ζεύγος στο γρασίδι πίσω από τον Λευκό Οίκο χθες όταν ακούστηκε η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων από μία εκ των δημοσιογράφων που τον υποδέχθηκαν «Γιατί συνταχθήκατε με τον Πούτιν χθες στο Ελσίνκι;». Ο Τραμπ απέφυγε να απαντήσει με μια συγκαταβατική κίνηση του χεριού αλλά όπως δήλωσε αργότερα στην εκπρόσωπο τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, «φαίνεται πως προσγειωθήκαμε σε μια καταιγίδα από σ***ά». Μάλλον δεν έχει άδικο αφού η κυβέρνηση δέχεται επιθέσεις για την συνάντηση κορυφής του Ελσίνκι μεταξύ Τραμπ και Πούτιν από κάθε μπάντα. Οι χαρακτηρισμοί είναι βαρύτατοι και δεν προέρχονται μόνο από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών που έχουν ομολογουμένως αφηνιάσει.
Ο γερουσιαστής Μακαίην χαρακτήρισε την συνάντηση ως «τραγικό λάθος» και τη στάση του Τραμπ «την πλέον ελεεινή επίδοση από οποιονδήποτε Αμερικανό πρόεδρο μπορεί να ανακαλέσει στη μνήμη». Ο Μακαίην μπορεί να εισέπραξε το «Ποια μνήμη, αφού έχεις ξεκουτιάνει τελείως» από τον Πρόεδρο που δεν αφήνει τίποτε να πέσει κάτω αλλά η κατάσταση φαίνεται πως είναι, προσωρινά τουλάχιστον, σοβαρή. Ο πρώην διευθυντής της ΣΙΑ, Τζον Μπρέναν, έκανε λόγο για «προδοτικές πράξεις» και μέχρι και ο πολύς Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ εμφανίστηκε αξύριστος, βρώμικος και μάλλον μεθυσμένος σε ένα βιντεάκι που αποκαλούσε τον Τραμπ «λαπά» (προφανώς ακόμη δεν έχει ξεπεράσει το γεγονός ότι δεν θα γίνει ποτέ πρόεδρος των ΗΠΑ λόγω του ότι γεννήθηκε σε λάθος χώρα).
Παρά ταύτα, η εμμονική επικέντρωση των αμερικανικών ΜΜΕ στο ζήτημα της ανάμειξης των Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές του 2016, γεγονός που ο Πούτιν αρνείται πεισματικά, με τον Τραμπ, φαινομενικά, να «δέχεται» τις ρωσικές αιτιάσεις, αποκρύπτει τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τη Ρωσία. Βέβαια, αύριο μπορεί να κατηγορήσει ο ίδιος τη Ρωσία και μεθαύριο να την απαλλάξει εκ νέου από κάθε ανάμειξη στα εσωτερικά των ΗΠΑ. Είναι γνωστό ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ είναι «περίπτωση» (μιλάμε για άτομο που παράγγειλε την τοποθέτηση φούρνου για πίτσα μέσα στο Αιρ Φορς 1).
Παρόλα αυτά, πέρα από την ιδιοσυγκρασία του, η οποία στηλιτεύεται υπέρ του δέοντος ως φτηνός στόχος ευκαιρίας από τα παγκοσμιοποιημένα ΜΜΕ, ο Τραμπ έχει μια απτή και συνεπή πολιτική απέναντι στη Ρωσία η οποία αναγγέλθηκε πριν ακόμη κερδίσει τις εκλογές του ’16. Τότε, έκανε αίσθηση η άποψή του για αλλαγή στάσης σε σχέση με τον Πούτιν αλλά και τα ερωτήματά του σχετικά με την γενικότερη αποστολή του ΝΑΤΟ. Κάνει πραγματικά εντύπωση η, δήθεν, έκπληκτη αντίδραση των πάντων μετά την πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ αλλά αυτά που ξεστόμισε εκεί, η αλήθεια είναι με το χαρακτηριστικό του θράσος, δεν είναι καινούρια. Το ίδιο ισχύει και για τη συνάντηση κορυφής του Ελσίνκι. Ο Τραμπ απεχθάνεται τις επιτροπές, τα διοικητικά συμβούλια και τους πολυεθνικούς οργανισμούς. Θεωρεί πάνω απ’ όλα ότι είναι πρόεδρος των ΗΠΑ και επιθυμεί να συνδιαλέγεται ένας προς ένα με τους διάφορους ηγέτες. Από αυτήν την άποψη έχει αναγνωρίσει ποιος είναι ο θανάσιμος κίνδυνος για τις ΗΠΑ σε γεωπολιτικό επίπεδο και αυτός δεν είναι άλλος από την σύγκλιση Ρωσίας-Κίνας.
Γι’ αυτόν το λόγο επιχειρεί την όποια άμβλυνση των αντιθέσεων με τη Ρωσία (και για τον Τραμπ όπου Ρωσία βλέπε Πούτιν) συνεχίζοντας υπογείως την ήπια στρατηγική της περικύκλωση με την αποφυγή ωστόσο των τακτικών κακοτοπιών στις οποίες έχουν την τάση να πέφτουν με το κεφάλι οι κυβερνήσεις των Δημοκρατικών. Ευτυχώς γι’ αυτόν, ο πρόεδρος Τραμπ δεν διαβάζει εφημερίδες για να βλέπει τα επίθετα με τα οποία τον κοσμούν οι πολιτικοί του αντίπαλοι διότι ο απόηχος του Ελσίνκι δεν θα κοπάσει εύκολα στην Ουάσιγκτον. Στο Τουίτερ όμως στο οποίο ειδικεύεται ο νυν πρόεδρος θα γίνει χαμός.