Αρχική » Τα ψέματα του Τσίπρα στον ελληνικό λαό

Τα ψέματα του Τσίπρα στον ελληνικό λαό

από Άρδην - Ρήξη

Σκίτσο του Κυρ

του Νίκου Ντάσιου από την Ρήξη φ. 153

Λίγες μέρες μετά τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές με διαφορά κοντά στις 10 μονάδες από τη ΝΔ, την αφυδάτωση των ΑΝΕΛ που οδήγησε σε «αποστράτευση» τον κο Καμμένο και της νέας παροχολογίας εν όψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, οφείλουμε έναν μικρό απολογισμό για τον πρωθυπουργό και την παρέα του, που έχτισαν καριέρες με το αντιμνημόνιο…

1 Κατάργηση Μνημονίου μ’ έναν νόμο κι ένα άρθρο. Δημοψήφισμα για τη ρήξη με την Ευρώπη των τοκογλύφων. Τι έκανε: Υπέγραψε Μνημόνιο με αυξημένη επιτήρηση και πλεονάσματα μέχρι το 2060, υποβιβάζοντας μεγάλα κομμάτια της μεσαίας τάξης σε «επιδοματούχους». Έθεσε το εκβιαστικό δίλημμα, νέα μέτρα ή έξοδος από την Ε.Ε, με το διχαστικό δημοψήφισμα του 2015, για να μετατρέψει το ΟΧΙ σε ΝΑΙ, απαξιώνοντας τη λαϊκή ετυμηγορία. Ζήτησε λαϊκή νομιμοποίηση της συνταγματικής εκτροπής με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, έχοντας συμφωνήσει με τους δανειστές δυσβάσταχτα μέτρα που ήταν μονόδρομος.
2 Διατήρηση των συντάξεων. Τι έκανε: Επαναπροσδιορίστηκαν οι νέες κύριες συντάξεις με τον Νόμο Κατρούγκαλου (N4387/2016) που οδηγούν σε μειώσεις έως και 35% για ασφαλισμένους με υψηλές εισφορές. Μείωσε τις επικουρικές έως 50% και κούρεψε το εφάπαξ. Δυσχέρανε το πλαίσιο καταβολής των συντάξεων χηρείας. Συρρίκνωσε σταδιακά το ΕΚΑΣ για 370 χιλ. χαμηλο-συνταξιούχους κατ’ εφαρμογή του Ν 3863/2010. Υπέγραψε την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και των παλαιών συντάξεων με εφαρμογή από 2019, η οποία ανεστάλη λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
3 Επαναφορά του δώρου των Χριστουγέννων για τους συνταξιούχους κάτω των 700€. Τι έκανε: Δεν το επανέφερε παρά μόνον λίγο πριν τις εκλογές του 2019 (δημοτικές και ευρωεκλογές) νομοθέτησε τη 13η σύνταξη, η οποία δόθηκε πετσοκομμένη στους δικαιούχους.
4 Δημόσιος έλεγχος των τραπεζών. Τι έκανε: Τον Ιούνη του 2015, μετά την «επιτυχημένη» διαπραγμάτευση του ειδικού επί της θεωρίας των παιγνίων Για(ν)η Βαρουφάκη, έκλεισαν οι τράπεζες και επιβλήθηκαν κάπιταλ κοντρόλ. Οι διοικήσεις των τραπεζών τέθηκαν υπό τον απόλυτο έλεγχο των δανειστών, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά στην ιστορία μας να μη διαθέτουμε ελληνικές τράπεζες. Τον Απρίλιο του 2019 θεσμοθετήθηκε η Αναπτυξιακή Τράπεζα, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά σε χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των αποφάσεων που σχετίζονται με τον νόμο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
5 Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Τι έκανε: εκχώρησε με το άρθρο 196 του Ν. 4389/2016, το σύνολο της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο δίνοντας μέρισμα 25δισ. € στον ESM από τη διαχείρισή της. Ξεπούλησε 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην κοινοπραξία FRAPORT-Κοπελούζου-Κόκκαλη καθώς και λιμάνια, μαρίνες, σιδηροδρομικά δίκτυα σε ιδιωτικές και κρατικές εταιρείες άλλων χωρών.
6 Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Τι έκανε: Έσπασε τη ΔΕΗ σε μικρότερες εταιρείες, οι οποίες πωλούνται, ενώ η κύρια εταιρεία οδηγείται σε κατάρρευση λόγω χρεών. Άφησε τα περιθώρια να εισέλθουν στην αγορά ενέργειας χωρίς κανέναν έλεγχο δεκάδες ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειες.
7 Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Τι έκανε: Διατήρησε τον ΕΝΦΙΑ, ενώ υπόσχεται προεκλογικά τη μείωσή του κατά 30% μεσοσταθμικά σε βάθος 2ετίας. Σύμφωνα με την τρέχουσα 3η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επίκειται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ώστε να συμπέσουν με την εμπορική αξία τους, η οποία αυξάνεται λόγω Airbnb.
8 Κανένα σπίτι σε χέρι τραπεζίτη. Τι έκανε: Εισήγαγε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς από 1/5/2018 με τον Ν. 4512/2018 του Σταθάκη. Με τον Ν. 4605/2019, που αντικατέστησε τον Νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, άνοιξε τον δρόμο για μαζικές πωλήσεις κόκκινων στεγαστικών δανείων στα distress funds στο 1/3 της αξίας τους, χωρίς προηγούμενη διαπραγμάτευση με τους οφειλέτες. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει μαζικό κύμα πλειστηριασμών από τον Σεπτέμβριο του 2019.
9 Κατώτατος μισθός 751€. Τι έκανε: Τον Φεβρουάριο του 2019 αύξησε τον κατώτατο μισθό από τα 586€ στα 650€ μεικτά, κατήργησε τον υποκατώτατο και υπόσχεται περαιτέρω αύξηση 7,5% την επόμενη διετία. Η αύξηση θα εξανεμισθεί εάν εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου στα 5.000€. Το μέτρο αποτελεί ελάχιστη βελτίωση στο καθαρό εισόδημα του εργαζόμενου λόγω υψηλών κρατήσεων (φορολογικών και ασφαλιστικών).
10 Αφορολόγητο στα 12.000€. Τι έκανε: Μείωσε σταδιακά το αφορολόγητο στα 8.636€ ενώ συμφώνησε με τους δανειστές την ακόμα μεγαλύτερη μείωσή του στα 5.000€ για να περάσει προεκλογική τροπολογία, για κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου! Αύξησε με τον Ν 4334/2015 τον ΦΠΑ για τρόφιμα και υπηρεσίες στο 24%, εκτινάσσοντας τη φοροδιαφυγή κατά 600 εκατ. €, για να έρθει λίγο πριν τις εκλογές να νομοθετήσει τη μείωση του ΦΠΑ και πάλι στο 13% για τρόφιμα και υπηρεσίες. Από 1ης Ιουλίου 2018 κατήργησε το ειδικό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά χωρίς αντίστοιχη ωφέλεια από το αντισταθμιστικό μέτρο του «μεταφορικού ισοδύναμου».
11 Κανένας φόρος σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Τι έκανε: Επέβαλε προκαταβολή 100% φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες –την οποία υπόσχεται τώρα να μειώσει στο 50%– και κατήργησε όλες τις εκπτώσεις. Μετέτρεψε ακόμα και τους μικρούς αγρότες σε ατομικούς επιχειρηματίες, αυξάνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές κρατήσεις.
12 Μείωση του φόρου στα καύσιμα και αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Τι έκανε: αύξησε τον φόρο κατά 8 λεπτά στο λίτρο, αποδυνάμωσε την υπηρεσία ελέγχων στα καύσιμα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το λαθρεμπόριο κι η φοροδιαφυγή.
13 Πάταξη φοροδιαφυγής, έσοδα από την εξέταση της λίστας Λαγκάρντ και Μπόργιανς. Τι έγινε: Οι αξιώσεις από τις εν λόγω λίστες παραγράφηκαν. Οι φορολογικοί έλεγχοι εξαντλούν την αυστηρότητά τους στη μικροϊδιοκτησία και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, ενώ η οικονομική ελίτ έχει αφεθεί ανέλεγκτη να προκαλεί με τη χλιδή της.
14 Πάταξη της διαπλοκής των ΜΜΕ. Τι έκανε: Μετέτρεψε την ΕΡΤ σε κομματικό όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης. Δανειοδότησε μέσω της Τράπεζας Αττικής δικούς της επιχειρηματίες για να αγοράσουν άδειες σε στημένο διαγωνισμό, ενώ δίνει αφειδώς κρατική διαφήμιση σε ΜΜΕ φιλικά προσκείμενα στην κυβέρνηση.
15 Πάταξη της κυβερνητικής διαφθοράς. Τι έκανε: μετά από δύο χρόνια ελέγχων της σχετικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση NOVARTIS, οδηγηθήκαμε σε παραιτήσεις του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κου Αγγελή σε συνέχεια αυτής της προϊσταμένης της Εισαγγελίας διαφθοράς κας Ράικου το 2017, οι οποίοι κατήγγειλαν παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων για την άσκηση ποινικών διώξεων σε πολιτικούς προηγούμενων κυβερνήσεων. Στο μεταξύ, τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάρρευση, αδυνατώντας ν ανταποκριθούν στα χρέη τους έναντι των πολυεθνικών του φαρμάκου.

Στα παραπάνω δεν γίνεται αναφορά στο μεταναστευτικό και στο Μακεδονικό, γιατί δυστυχώς γι’ αυτά είπε την αλήθεια η εθνομηδενιστική ομάδα του Μαξίμου, αφού τα πίστευε. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε από Γερμανούς και Αμερικάνους ώστε να προχωρήσουν πέρα από την οικονομική ομηρία των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων και στην υποταγή της χώρας στον νεοθωμανισμό.
Η κατάργηση των άρθρων 150 (περί νόθευσης αποδεικτικά) & 151 (περί κατάχρησης πληρεξουσιότητας) που προέβλεπαν ποινές κάθειρξης, με την κύρωση του νέου Ποινικού Κώδικα στις 7/6/19 αποτελεί ένδειξη των φόβων που διακατέχει όσους θα χάσουν τη βουλευτική ασυλία. Την ύστατη στιγμή προσπαθούν να προστατεύσουν άτομα που ενεπλάκησαν στις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών και να καλύψουν ποινικές ευθύνες σχετικές με τη διαπραγμάτευση του τρίτου μνημονίου.
Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και η απονομή δικαιοσύνης δεν αποτελεί απλώς ζήτημα αποκατάστασης του κοινού περί δικαίου αισθήματος, αλλά κι ένα ξεκάθαρο μήνυμα για όποιον από εδώ και πέρα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας αγνοώντας τη λαϊκή ετυμηγορία και εφόσον προχωρήσει στην εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στα υπερεθνικά κέντρα και ευθυγραμμιστεί πλήρως με την εγχώρια παρασιτική ελίτ.

Νίκος Ντάσιος

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ