Τέλος του δικομματισμού, ανάδειξη νέων δυνάμεων και πολιτική ρευστότητα…
του Γιάννη Ξένου από τη Ρήξη που κυκλοφορεί (φύλλο 85)
2009: «Θρίαμβος Γιώργου-ΠΑΣΟΚ, ανάλογος με αυτόν του ’81» (Ελευθεροτυπία), «Εκλογικός θρίαμβος ΠΑΣΟΚ, ανοίγει ο δρόμος για την ανάταξη της χώρας» (Βήμα), «Ιστορική νίκη Γιώργου» (Νέα), «Μέρες ’81, με θρίαμβο του Γιώργου» (Έθνος). Αυτά ήταν τα πρωτοσέλιδα των κυριότερων κεντροαριστερών εφημερίδων την επομένη των εκλογών. Δεν τα αναφέρουμε από διάθεση χαιρέκακη, αλλά διότι στην εποχή μας, που ο ιστορικός χρόνος είναι ιδιαίτερα πυκνός, η ταχύτητα που μπορεί να βρεθεί κανείς από τα χαμηλά στα ψηλά, αλλά και από την άλλη να βρεθεί μεμιάς στα Τάρταρα, είναι ασύλληπτος.
Αυτοί λοιπόν, που την Κυριακή το βράδυ πανηγύριζαν για το αποτέλεσμα των εκλογών, ας το έχουν στο μυαλό τους.
Ο πρώην δικομματισμός
Για να φτάσουμε στα πρόσφατα αποτελέσματα, το ΠΑΣΟΚ έλαβε μόλις και μετά βίας 13,18%, και τέτοιο χαμηλό ποσοστό δεν είχε πάρει ούτε το 1974, όταν ανέτελλε η Μεταπολίτευση, τότε πήρε 13,58%. Το ΠΑΣΟΚ πήρε 833.000 ψήφους, δηλαδή έχασε από τις προηγούμενες εκλογές 2.180.000 ψήφους, όταν από το 1981 και μετά, σε καμιά εκλογική μάχη, ακόμα και στα δύσκολα χρόνια του 1989, δεν έπεσε κάτω από τις 2.500.000 ψήφους, ενώ στη δεκαετία του 2000, σε όλες τις εκλογές, έπαιρνε κοντά στις 3.000.000 ψήφους. Εν τάχει, το ΠΑΣΟΚ έχασε τρεις από τους τέσσερις ψηφοφόρους του, που κινήθηκαν προς όλα τα κόμματα. Το 30% των ψηφοφόρων του πήγε στην Αριστερά (19% ΣΥΡΙΖΑ, 10% ΔΗΜΑΡ, 5% ΚΚΕ), ένα 15,5% σε κόμματα που δεν μπήκαν στη Βουλή, μικρά νεοφιλελεύθερα (Μπακογιάννη, Μάνο, Τζήμερο), στους Οικολόγους Πράσινους, στην Κατσέλη κ.ά., 8% στους Ανεξάρτητους Έλληνες, 4,5% στη Χρυσή Αυγή και μικρότερα ποσοστά σε όλους τους άλλους, δηλαδή είχε διαρροές σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Αλλά και ένα μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων του αποφάσισε να απέχει, η αποχή από τις προηγούμενες εκλογές αυξήθηκε κατά 590.000 ψήφους, και πιστεύεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των απεχόντων ήταν πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ πια είναι ένα μικρό (το παραδέχτηκε με φοβερή αφέλεια και ο Κ. Σκανδαλίδης), γερασμένο (στην ηλικιακή κατηγορία 18-24, πήρε μόνο 9,8%) κόμμα, χωρίς λόγο ύπαρξης, μιας και τα μεσοαστικά δημοσιοϋπαλληλικά στρώματα, που ήταν η ραχοκοκαλιά του, δεν υφίστανται πια. Αν γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα εκλογές, το πιο πιθανό είναι τα ποσοστά του να πέσουν ακόμα χαμηλότερα και να έχει την ίδια κατάληξη με την Ένωση Κέντρου στη Μεταπολίτευση.
Η ΝΔ έκανε νέο αρνητικό ρεκόρ μετά τις εκλογές του 2009. Το 18,8% που πήρε ήταν το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία της, ενώ οι 1.193.000 ψήφοι της είναι σχεδόν οι μισές από όσες είχε πάρει το 2009 (2.295.719), που ήταν η μέχρι τότε χειρότερη επίδοση στην ιστορία της. Η συσπείρωση της ΝΔ περιορίστηκε στο 53%, στην ήδη χαμηλή συσπείρωσή της από τις εκλογές του 2009. Οι πρώην ψηφοφόροι μετακινήθηκαν προς όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά κυρίως σε ένα κόμμα που βγήκε από τα σπλάχνα της, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, 15%. Τα συγγενικά κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής (Μάνος, Τζήμερος, Καρατζαφέρης) διάλεξε το 10,5%, των πρώην ψηφοφόρων της, ενώ ένα πενιχρό 4,5% ακολούθησε την Μπακογιάννη. Η Χρυσή Αυγή παίρνει και αυτή σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 7,5%, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ικανοποιητική διεισδυτικότητα, αφού τον ψήφισε το 6% των πρώην νεοδημοκρατών. Όπως το ΠΑΣΟΚ έτσι και η Ν.Δ. είναι ένα γερασμένο κόμμα καθώς στην ηλικιακή κατηγορία 18-24 πήρε μόνο 10,8%, και στην ευρύτερη 18-44 11,2%. Και αυτή έχει πρόβλημα ανανέωσης, η οποία δεν πρόκειται να συμβεί όσο το κόμμα ελέγχεται από μια παρέα γιάπηδων που συχνάζουν στο Κολωνάκι και ο Δαπίτης είναι όρος συνώνυμος του «φλώρου».
Οι κερδισμένοι των εκλογών
Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο ψήφους (1.061.000), ουσιαστικά τριπλασίασε τις ψήφους από τις 315.000 των προηγούμενων εκλογών, όταν ήταν μαζί του και ο Κουβέλης. Μιλάμε για τεράστια εκλογική νίκη για ένα χώρο που, παραδοσιακά, ο σκληρός πυρήνας των ψηφοφόρων του είναι γύρω στο 3%. Βγήκε πρώτο κόμμα σε 16 εκλογικές περιφέρειες, κερδίζοντας σε περιοχές που παραδοσιακά ήταν πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, όπως η Β΄ Αθηνών, η Αχαΐα και άλλες. Χαρακτηριστικό όμως για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι οι βουλευτές του που βγήκαν πρώτοι σε σταυρούς στις μεγάλες περιφέρειες της Β΄ Αθηνών και Αττικής ήταν οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ. Έτσι, στη Β΄ Αθηνών η Σοφία Σακοράφα έλαβε 70.000 σταυρούς και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής 52.000 σταυρούς, όταν ο αμέσως επόμενος, προερχόμενος από ΣΥΝ, Δ. Παπαδημούλης, έλαβε 38.000 και ο τέταρτος Δραγασάκης 35.000. Στην Αττική πρώτος βγήκε με 19.150 σταυρούς ο Αλέξης Μητρόπουλος και δεύτερος ο δημοσιογράφος Νάσος Αθανασίου (12.200). Ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως να έχει την πιο ετερόκλιτη ιδεολογικά κοινοβουλευτική ομάδα, μιας και περιλαμβάνει βουλευτές που ήταν συνδεδεμένοι για δεκαετίες με το ΠΑΣΟΚ: τηλεστάρ όπως ο Π. Τατσόπουλος, δημοσιογράφους όπως ο Γ. Βαρεμένος και φυσικά και από τις μυριάδες συνιστώσες, που αρκετές βγάζουν δικούς τους βουλευτές.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ένα κόμμα μόλις σαράντα ημερών, έκανε την έκπληξη (διψήφιο ποσοστό 10,6% και 680.000 ψήφοι) εκφράζοντας τη λαϊκή αντιμνημονιακή δεξιά, αυτή δηλαδή που έβγαλε πριν δυο χρόνια τον Σαμαρά πρόεδρο της ΝΔ και μετά ένιωσε προδομένη από τη στροφή του. Δεν θα επεκταθούμε παραπάνω, καθώς σε άλλα άρθρα της εφημερίδας θα διαβάσετε αναλυτικά για τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Η Χρυσή Αυγή, η οποία, από μια γραφική τραμπούκικη ομάδα που κινούνταν μεταξύ του 0,07% στις εκλογές του 1996 έως το 0,29% στις προηγούμενες εκλογές, είναι ο τρίτος κερδισμένος των εκλογών. Έφτασε να πάρει σχεδόν 7% και 440.000 ψήφους. Τα μεγαλύτερα ποσοστά της τα έχει σε περιοχές της Πελοποννήσου, όπως η Κορινθία (12%) και η Λακωνία (10,2%), αλλά και στην Αττική (9,7%) και στον Πειραιά (λίγο πάνω από 9%), όπου παντού βγήκε τέταρτο κόμμα. Πολλές ψήφους δεν πήρε μόνο σε περιοχές όπου το μεταναστευτικό είναι υπαρκτό πρόβλημα, αλλά την επέλεξε ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων που δεν βρίσκει διέξοδο στο πολιτικό σκηνικό και στράφηκε συνειδητά σε κάτι άγνωστο, μη γνωρίζοντας ότι έχει να κάνει με μια συμμορία που καπηλεύεται πατριωτικές θέσεις. Από δω και πέρα, όταν θα αρχίσουν να τη μαθαίνουν, θα απομακρυνθούν αρκετοί. Η Χρυσή Αυγή πήρε ψήφους και από τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα ίσως κοντά στις 200.000 ψήφους και φυσικά πολλούς από τους ψηφοφόρους του ΛΑ.Ο.Σ που κατέρρευσε (έχασε τις μισές του ψήφους). Σημαντικό εύρημα για τη Χ.Α. είναι το φύλλο και η ηλικία όσων την ψήφισαν. Είναι κυρίως ανδρικό και νεανικό κόμμα: 9,4% στους άνδρες, ενώ μόλις 4,4% στις γυναίκες, ενώ ως προς την ηλικία των ψηφοφόρων, στην ηλικιακή κατηγορία 18-24 παίρνει 11,5%, στην κατηγορία 25-34, 9,5%, στην 35-44 8,5%, στην 45-54, 7%, και στην 55-64 μόλις 3%, δηλαδή στις μεγαλύτερες ηλικίες τα ποσοστά της φθίνουν. Στους νέους άνδρες το ποσοστό της φτάνει μέχρι και το 15% πολύ πάνω από τα αντίστοιχα ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Και το ΚΚΕ…
Η εκλογική συμπεριφορά του ΚΚΕ χαρακτηρίζεται, όπως και η πολιτική του, για την ακινησία του. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν κέρδισε τίποτα από την κατάρρευση του δικομματισμού, οι παραπάνω ψήφοι του ήταν μόλις 20.000 από τις εκλογές του 2009. Με το ΚΚΕ συμβαίνει το εξής: σε όλη την περίοδο, από τα μέσα του ’90 ως το 2007, είχε ανοδική εκλογική πορεία, και από εκεί προέκυπτε και η αλαζονεία του ότι είναι η πρώτη αριστερή δύναμη της χώρας. Στις εκλογές του ’09 ήχησε το πρώτο καμπανάκι, όταν έχασε μερικές δεκάδες ψήφους και τώρα πήρε ηχηρό μήνυμα, ότι έληξε η ηγεμονία του στις τάξεις της αριστεράς. Τα μηνύματα δυσφορίας που λάμβανε σποραδικά η ηγεσία από τη βάση, στο προηγούμενο διάστημα, θα αυξηθούν μόλις καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός. Το πρόβλημα του ΚΚΕ είναι ότι, οι εμφανιζόμενοι σήμερα ως διάδοχοι της Αλέκας, αν ελέγξουν κάποια στιγμή ολοκληρωτικά το κόμμα, θα το οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση και πιθανώς σε διάσπαση, εκτός και αν γίνει και εκεί κάποια μεγάλη έκπληξη. Θα επανέλθουμε, όπως φαίνεται, με ανάλογο κείμενο σε κάνα μήνα.
3 ΣΧΟΛΙΑ
Γιάννη θεωρείς ότι όσοι τους γνωρίσουνε -Χρυση Αυγή- θα φύγουνε υπάρχουνε και αυτοί που θα πάνε τωρα που τους γνωρίσανε. Ξέρεις πολύ καλά ότι αναπληρώνουνε το κενό το οποίο άφησε το οργανωμένο κράτος -είτε επειδή δεν μπορεί να ανταπεξέλθει είτε εσκεμμένα απο τους διεφθαρμένους λειτουργούς του κράτους -αστυνομία- έτσι ώστε έπειτα να πωλούν προστασία.
Ναι συμφωνώ γι΄αυτό δεν λέω ότι θα φτάσουν σε ότι έπαιρναν το 2009 (0,2%), αλλά θα πέσουν σε ένα ποσοστό πάνω κάτω στο 3%. Και αυτό το στηρίζω ότι η Χρυσή Αυγή πήρε πολλούς ψήφους σε περιοχές που αντικειμενικά δεν υπάρχει τόσο μεγάλο πρόβλημα με τη μετάνάστευση. Τη Χρυσή Αυγή την ψήφισαν για διάφορους λόγους, υπάρχει και ενα πολύ καλό κείμενο στη Ρήξη, “Επτά λόγοι για την άνοδο της Χ.Α.”, που τα εξηγεί καλύτερα, αλλά για μενα χονδρικά 2 ήταν οι κύριοι λόγοι, στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλα αστικά κέντρα με τα ίδια προβλήματα, την ψήφισαν γιατί έχουν αντικαταστήσει το κράτος σε αυτές τις περιοχές. Και σε αυτές τις περιοχές έχουν φτιάξει δεσμούς που δύσκολα θα κοπούν, αλλά όσοι την ψήφισαν με μόνο κριτήριο ότι θεωρούσαν ότι η Χ.Α. είναι το μόνο αντισυστημικό κόμμα, η παρουσία τους τους τελευταίους 2 βδομάδες τους έχει ξινίσει. Τα εγέρθητι, οι συνεντεύξεις στελεχών τους σε διάφορα ΜΜΕ και άλλα περιστατικά αποκαλύπτουν ότι δεν είναι μόνο νεο-ναζί, αλλά και γραφικοί και η ποιότητα των ανθρώπων της δεν είναι τίποτα καλύτερο από ότι είχαν τα συστημικά κόμματα μέχρι τώρα.
κε Μπάμπη παραδέχομαι ότι ήμουν πιο αισιόδοξος από ότι έπρεπε, αν και αμέσως μετά τις εκλογές του Μαίου η συσπείρωσης της Χ.Α. ήταν μόλις 40% κατα το βαρόμετρο της Public issue. Στη συνέχεια και όσο γινόταν προσπάθεια να αποκαλυθφεί η δράση και το ποιον των στελεχών της σιγά σιγά συσπειρωνόταν οι ψηφοφοροι αντι να συμβαίνει το αντιθετο, σε αυτό νομίζω συνέβαλαν τα ΜΜΕ και η απέχθεια που εχει γι αυτά ο κόσμος. Ανάμεσα στο Στ. Θεοδωράκη και τον Μ. Καψή από τη μια και το Κασιδιάρη και τον Παναγιώταρο από την άλλη, ένας αριθμός ανθρωπων επιλέγει τους δεύτερους, χωρις κιόλας να τους νοιάζει τι μέρος του λόγου είναι. Η συσπείρωση της ανήλθε εντυπωσιακά την βδομάδα μετα το επεισόδιο με την Κανέλλη για δυο λόγους πιστεύω και γιατί αυξάνεται το ποσοστό των ανδρών που ειναι μισογύνηδες (άλλωστε την Χ.Α. οι άντρες ψηφοφόροι υπερτερούν κατά πολύ, 9 άντρες – 3 γυνάκες ψηφοφόροι), αλλά και γιατί η Κανέλλη, όσο και αν είναι σκληρό αυτό, συμβολίζει το παλιο, το κατεστημένο, η Κανέλλη αν και στο ΚΚε πολλά χρόνια, είναι 30-35 χρόνια στα πράγματα με μια μεγάλη πορεία από το περιβάλλον του Καραμανλή στον Περισσό. Τελικά η Χ.Α έφτασε συσπέιρωση 66% από τα καλύτερα ποσοστά, έχασε ψήφους προς ΝΔ περισσότερο και ΣΥΡΙΖΑ λιγότερο, αλλά τις αναπλήρωσε από το ΛΑΟΣ που διαλύθηκε, τους ΑΝ. Ελ. αλλά και από λαικά στρώματα σε περιοχές με εγκληματικότητα και προβλήματα που προκυπτουν από το μεταναστευτικό.
Έχει ενα ακόμα ενδιαφέρον η ανάλυση των ψηφοφόρων της Χ.Α. ως προς το επάγγελμά τους, την φήσισε τον 25% των ανειδίκευτων και ανασφάλιστων εργατών και το 20% των εργοδοτών, ενδεικτικό ότι πατάνε σε δύο βάρκες.