Αρχική » Mπλοκαρίσματα Πλειστηριασμών σε όλη την Ελλάδα: Η γέννηση ενός νέου κινήματος

Mπλοκαρίσματα Πλειστηριασμών σε όλη την Ελλάδα: Η γέννηση ενός νέου κινήματος

από Άρδην - Ρήξη

 Του Μιχάλη Χατζηπέτρου, από το Άρδην τ. 98, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2014

Μ εσολόγγι, Αγρίνιο, Χανιά, περιφερειακοί δήμοι Αττικής, Θεσσαλονίκη και αλλού. Πολιτικά κινήματα, κινήσεις πολιτών, σύλλογοι, θεσμικές και άτυπες συλλογικότητες, κόμματα ενώνονται στο να μπλοκάρουν τους πλειστηριασμούς των τραπεζών στις περιουσίες των πολιτών. Το κίνημα ξεκίνησε δυναμικά από τα Χανιά και γρήγορα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την χώρα. Λάδι στην φωτιά έριξαν η απελευθέρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από την 1η του νέου έτους, οι πληροφορίες για την ουσιαστική κατάργηση του νόμου Κατσέλη και το τερατούργημα του νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας, που κατήγγειλαν σε δημοψήφισμά τους πανελλαδικά οι δικηγόροι, προχωρώντας σε επ’ αόριστον αποχή από τα δικαστήρια.

Στους περιφερειακούς δήμους της Αττικής –όπου οι πλειστηριασμοί διεξάγονται σε κατά τόπους δημοτικά καταστήματα– και στις μικρές επαρχιακές πόλεις, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα για το κίνημα, για ευνόητους λόγους. Εκεί που θα δυσκολέψουν είναι για αυτούς που θα γίνονται στα κεντρικά δικαστήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Στη Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα, έχει ενδιαφέρον το τί διαδραματίστηκε στις δύο προηγούμενες Τετάρτες, στις 4 το μεσημέρι, όπου κατά νόμο διεξάγονται οι πλειστηριασμοί. Την πρώτη Τετάρτη υπήρξε ο απόλυτος αιφνιδιασμός από την πλευρά των κινητοποιημένων, και έτσι καταφέραμε να σταματήσουμε όλους τους πλειστηριασμούς που διεξάγονταν παράλληλα σε διπλανές αίθουσες.

Την δεύτερη Τετάρτη, μια διμοιρία ΜΑΤ με επικεφαλής ανώτερο αξιωματικό και υπό την εποπτεία του αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης, αρχικά παράνομα και αντισυνταγματικά επιχείρησε να απαγορεύσει την είσοδο των πολιτών στα δικαστήρια με το αιτιολογικό ότι «είστε οργανωμένη ομάδα». Τελικά όταν αυτό δεν πέρασε, η ίδια διμοιρία μπήκε στην αίθουσα όπου διεξάγονταν οι πλειστηριασμοί και επιχείρησε να επιβάλει να γίνει η διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών. Μετά από νέες αντιδράσεις, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν και αυτήν την προσπάθεια, και εν τέλει οι πλειστηριασμοί ματαιώθηκαν και πάλι. Ο κόσμος σχημάτισε πηγαδάκια, και ο μεγάλος όγκος των διαμαρτυρόμενων αποχώρησε. Περίπου 15 άτομα έμειναν να συζητούν χαλαρά, όταν τα ΜΑΤ με μια καταδρομική επιχείρηση τους συνέλαβαν και τους προσήγαν στο πλησίον αστυνομικό τμήμα. Εκεί οι 9 απελευθερώθηκαν, ενώ για τους υπόλοιπους απαγγέλθηκαν κατηγορίες («παράνομη βία»…) και ορίστηκε τακτική δικάσιμος. Τόσο η παρουσία ανώτερων αξιωματικών της ΕΛ. ΑΣ., όσο και η εν γένει συμπεριφορά της, δείχνει ότι η εντολή για προσαγωγές ήταν πολιτική (πράγμα που επιβεβαιώθηκε όταν κρατήθηκαν κάποιοι για να τους απαγγελθούν κατηγορίες, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις στις οποίες προέβαινε αρχικά η ίδια η αστυνομία).

Το υπό διαμόρφωση αυτό κίνημα, επομένως, αντιμετωπίζει μια νέα κατάσταση. Βεβαίως, η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, και όλοι γνωριζόμαστε. Ηχηρή είναι, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, η απουσία ανθρώπων απ’ τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Για το ΚΚΕ δεν το συζητάμε. Σε τι οφείλεται αυτή; Πάντως θιγόμενοι τραπεζικοί κύκλοι από τη Θεσσαλονίκη άρχισαν να διαδίδουν ότι αυτοί που σταματάνε τους πλειστηριασμούς «είναι χρυσαυγίτες». Έχουν φαντασία τελικά οι τραπεζίτες…

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ