από το Άρδην τ. 61, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2006
Οι ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ είναι μια πρωτοβουλία ενεργών πολιτών του Υμηττού που συγκροτήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο.
Η κίνηση που συγκροτήσαμε στηρίζεται στα μέλη της, δηλαδή σε όλους εμάς που πιστέψαμε ότι σε πείσμα των καιρών –κόντρα στην ιδιώτευση, στη διαπλοκή και στα παιχνίδια της κυρίαρχης ιδεολογίας– μπορούμε να δημιουργήσουμε μια συλλογικότητα με λειτουργία και δράση πάνω σε θέσεις και προτάσεις που να ανοίγουν τον δρόμο για έναν εναλλακτικό δήμο.
Εφαρμόσαμε στην πράξη τη συλλογική λειτουργία, τη δημοκρατία στη λήψη των αποφάσεων. Σε ανοιχτή συνέλευση της κίνησης, στο Δημαρχείο Υμηττού, αποφασίσαμε τη συμμετοχή μας στις επόμενες δημοτικές εκλογές με υποψήφιο Δήμαρχο τον ΚΩΣΤΑ ΣΑΜΑΝΤΗ.
Παρά τον σχετικά μικρό χρόνο ύπαρξης της κίνησής μας, κυκλοφόρησαν ήδη δύο τεύχη της εφημερίδας μας «Εξ ευωνύμων», διοργανώσαμε γιορτή ανακύκλωσης μπροστά στο Δημαρχείο Υμηττού, μέλη μας συμμετέχουν δραστήρια στις επιτροπές για την απομάκρυνση των καμερών και των κεραιών κινητής τηλεφωνίας από τον Υμηττό, εκδώσαμε αφίσες και φυλλάδια για διάφορα θέματα (κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ΠΥΡΚΑΛ, κάστρο Υμηττού, πόλεμος στο Ιράκ, Πολυτεχνείο, κλπ.).
Πρόσφατα διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία καμπάνια αλληλεγγύης στους λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου συγκεντρώνοντας φάρμακα και τρόφιμα.
Με τη δράση μας και τις παρεμβάσεις μας στο δημοτικό συμβούλιο αποκτήσαμε ταυτότητα στον Υμηττό.
Αυτή την ταυτότητα θέλουμε να τη μοιραστούμε με όλους τους κατοίκους. Να επηρεάσουμε τις συνειδήσεις, να αντιστρέψουμε το κλίμα ιδιώτευσης και αδιαφορίας. Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις συμμετοχικής δράσης των πολιτών ώστε η κοινωνία των ενεργών πολιτών να μπορεί όχι μόνο να κατακτήσει τη διοίκηση του Δήμου, αλλά η διοίκηση αυτή, μαζί με τους πολίτες, να συγκρούεται καθημερινά με την κεντρική εξουσία κα τα ποικίλα συμφέροντα διεκδικώντας μια πόλη της συμμετοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Σε μια εποχή συρρίκνωσης του κράτους πρόνοιας και περιορισμού των κοινωνικών δικαιωμάτων, είναι απαραίτητος ένας Δήμος με στόχο να καλύπτει τις ανάγκες μας και όχι να διαχειρίζεται τη λιτότητα που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Η λειτουργία δίπλα στους συγκεκριμένους ανθρώπους της μικρής κοινωνίας τους Υμηττού, η γνώση των προβλημάτων, η άρνηση της διαχειριστικής λογικής, η άσκηση τοπικής εξουσίας προς όφελος των δημοτών, χωρίς αυτή να είναι συνέχεια της κυβερνητικής εξουσίας, η σύνδεση με τα κινήματα της γειτονιάς, μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους για ένα Δήμο που θα συμβάλλει, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, στον περιορισμό των συνεπειών της κρίσης και της ασκούμενης πολιτικής, για ένα Δήμο δίπλα στον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Οι γενικόλογες διακηρύξεις είναι εύκολες και ανέξοδες. Αποκτούν αξία και περιεχόμενο όταν γίνονται δέσμευση και δράση για τη διεκδίκηση του συγκεκριμένου.
Έτσι οι κυριότεροι άξονες πάνω στους οποίους έχουμε αποφασίσει να δομήσουμε τη δουλειά μας είναι:
- ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συνειδητή επιλογή της κίνησής μας είναι η εσωτερική λειτουργία στη βάση των αρχών της άμεσης δημοκρατίας. Έτσι βασικό όργανο στη λήψη των αποφάσεων είναι η Γενική Συνέλευση ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενω την ευθύνη της υλοποίησης των αποφάσεων για το ενδιάμεσο διάστημα την έχει η συντονιστική επιτροπή.
Ο Δήμος όμως, σαν όργανο πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, είναι και το ιδανικό πεδίο για την λειτουργία της άμεσης δημοκρατίας. Προτάσεις μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι:
Η καθιέρωση της απλής αναλογικής, η δημόσια λογοδοσία και ο έλεγχος ετησίως της δημοτικής αρχής, η καθιέρωση συνελεύσεων στις γειτονιές με καθοριστικό ρόλο και λόγο, η κατοχύρωση θεσμικά της δυνατότητας διενέργειας δημοψηφισμάτων για μείζονα ζητήματα, επίσης η δυνατότητα υποβολής στο δημοτικό συμβούλιο θεμάτων που προτείνονται από ομάδες συνδημοτών μας και τέλος, αλλά όχι ελάχιστο, ο Συμμετοχικός Προϋπολογισμός, ένας θεσμός που ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης.
Μέσω αυτού δίνεται η δυνατότητα σε ομοιογενή διαμερίσματα του Δήμου να συζητήσουν, να προκρίνουν και τελικά να αποφασίσουν, στο μερίδιο του δημοτικού προϋπολογισμού που τους αναλογεί, για τον τρόπο υλοποίησής του στην περιοχή τους. - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Είναι σε όλους γνωστή η συνεχής υποβάθμιση της ποιότητος ζωής στο λεκανοπέδιο. Από τα 2,7 τετρ. μέτρα που αναλογούσαν σε κάθε κάτοικο πριν την Ολυμπιάδα, μετά τα έργα υποδομής, τις κτιριακές εγκαταστάσεις, την επέκταση των αυτοκινητοδρόμων και τα τεχνικά έργα που υλοποιήθηκαν μέχρι την έναρξή της, σήμερα, 2 χρόνια μετά, η αναλογία έχει μειωθεί στα 2 τετρ. μέτρα ανά κάτοικο.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν όλοι πόσο ζωτικής σημασίας είναι τόσο η υπεράσπιση των μέχρι τώρα ελεύθερων χώρων όσο και η αναβάθμιση της λειτουργικότητας των ήδη υπαρχόντων καθώς και η διεκδίκηση ακόμη περισσοτέρων. Όσον αφορά στα καθ’ Υμηττόν πράγματα το μεγάλο πρόβλημα, είναι η ύπαρξη του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ (νυν ΕΛ.ΑΜ.ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ). Ένας χώρος 174 στρεμμάτων τον οποίον διεκδικούμε ως πάρκο με σκοπό την περιβαλλοντική αναβάθμιση όχι μόνο της περιοχής μας αλλά και όλων των όμορων Δήμων (Αθηνών, Δάφνης, Ηλιούπολης, Αγ. Δημητρίου).
Σκοπός μας η διεκδίκηση όσο το δυνατόν περισσότερων χώρων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας καθώς και εναντίωση στη μέχρι τώρα υποβάθμιση των 2 αλσών που είναι στον Δήμο μας. - ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η στήριξη της τοπικής οικονομίας, τόσο σε μικρή όσο και σε μεγαλύτερη κλίμακα, αποτελεί μια σημαντική επιλογή. Ο τρόπος οικονομικής και κοινωνικής διάρθρωσης παλαιότερα δεν παρείχαν τη δυνατότητα να δουλεύεις κοντά στον Δήμο σου, να κάνεις τις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές σου, και ταυτόχρονα να αναπτύσσεις και τις κοινωνικές σου σχέσεις στα όρια αυτού. Η επέλαση του καπιταλιστικού φαντασιακού αποδιάρθρωσε τις τοπικές κοινωνίες και αποδυνάμωσε σημαντικά τις κοινοτικές αυτές σχέσεις. Όλο και λιγότερο μιλάμε με ανθρώπους στον ίδιο δημόσιο χώρο, όλο και λιγότερους γειτόνους «αναγνωρίζουμε». Έτσι, η στήριξη της τοπικής οικονομίας, πέρα από τα οφέλη ενίσχυσης που παρέχει, βοηθά και στην αναβάθμιση των κοινωνικών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας.
Με δεδομένο ότι στον Δήμο Υμηττού υπάρχουν ακόμη μονοκατοικίες ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής μορφής, με μικρούς κήπους, προτείνουμε δράσεις όπως π.χ. την ίδρυση διαδημοτικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων με αντικείμενο είτε τη συντήρηση και αναπαλαίωση των μονοκατοικιών αυτών, είτε την περιποίηση και ανάδειξη αυτών των κήπων. - ΚΟΙΝΟΤΙΣΜΟΣ
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένας ολοκληρωτικός κατακερματισμός του Χρόνου και του Χώρου. Βλέπουμε έτσι την καθιέρωση μετ’ επιτάσεως περιοχών ως χώρους διασκέδασης (Μπουρνάζι, Ψυρρή κ.λ.π.), χώρους εργασίας (π.χ. οδικός άξονας Κηφισίας ) ή χώρους κατανάλωσης (π.χ. Mall). Τούτο έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση του παλιού χώρου της κοινότητας σε χώρο – υπνωτήριο.
Το γεγονός αυτό ελαχιστοποιεί ή και εξαφανίζει τις παλιές κοινοτικές δομές (σχέσεις, συναναστροφές κ.λ.π.) που υπήρχαν εσωτερικά στον Δήμο. Ενισχύεται η ιδιωτικότητα και, βαθμιαία, η παραίτηση από την παρουσία και παρέμβαση στα δημόσια πράγματα. Η τηλεόραση ως ιδεολογικός μηχανισμός έχει παίξει καταλυτικό ρόλο.
Ο περιορισμός όμως του ιδιωτικού χώρου προς όφελος του δημοσίου δεν επιτυγχάνεται με αφορισμούς του τύπου «σπάστε τις τηλεοράσεις». Χρειάζεται ο δημόσιος χώρος να επανακάμψει με διεκδικητικό λόγο στη ζωή της κοινότητας.
Έτσι, η επανάκτηση των πλατειών και των δρόμων από τα κινήματα πόλης μπορεί να προταθεί ως εναλλακτική λύση μέσα από μια σειρά πολιτιστικών, αθλητικών, κοινωνικών δράσεων όπως οι ακόλουθες: Να ξαναθυμηθούμε τις παλιές παραδοσιακές γιορτές τις οποίες η κοινότητα βίωνε συλλογικά. Η Καθαρά Δευτέρα στους αίθριους χώρους του Δήμου, το ξαναζωντάνεμα των καλοκαιρινών φωτιών του Αη Γιάννη, τα πολιτιστικά συμβάντα στις πλατείες, τα νεανικά happenings και η τέχνη του δρόμου είναι μερικές προτάσεις σε αυτή την κατεύθυνση. Για να μπορέσουμε να συναντηθούμε με τον Άλλον.
Και βέβαια, σημαντικό ρόλο σε αυτή την θέση παίζει και η λειτουργία της Μνήμης στον χώρο της Πόλης. Ο Υμηττός, προσφυγική συνοικία τόσο κατά την ίδρυσή της όσο και επί σειρά ετών, παρουσιάζει σοβαρό έλλειμμα σε αυτό. Προτάσεις όπως η απαλλοτρίωση, διατήρηση συγκεκριμένων κατοικιών, αναδεικνύουν τη σπουδαία αρχιτεκτονική κληρονομιά που υπάρχει στον Δήμο μας. Η ίδρυση Μουσείου του Δήμου μέσα από το οποίο θα παρουσιάζεται η υπερογδοντάχρονη ιστορία του καθώς και εκδόσεις με θέματα αθλητικής, χωροταξικής – αρχιτεκτονικής, κοινωνικής και ιστορικής συνέχειας θα βοηθήσουν τους κατοίκους να έρθουν σε επαφή με τη Μνήμη και την Ιστορία του Υμηττού.
Ο Δήμος μας από το μέγεθός του – 12.000 κάτοικοι περίπου – αποτελεί ιδανικό πεδίο στην κατεύθυνση της εφαρμογής του εναλλακτικού μοντέλου. Όσον αφορά εμάς, τους «Πολίτες Σε Κίνηση», θα δώσουμε τον αγώνα που μας αναλογεί.