Αρχική » Συνέντευξη με τον Χ. Νασράλα

Συνέντευξη με τον Χ. Νασράλα

από Άρδην - Ρήξη

από το Άρδην τ. 61, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2006

Eβρενσέλ: Ήδη από τις πρώτες ημέρες της κατοχής του Λιβάνου, το Ισραήλ δήλωσε ότι στόχος του ήταν να «καταστρέψει τη Χεζμπολά». Ωστόσο, το εβραϊκό κράτος βρέθηκε αντιμέτωπο με μια αντίσταση που δεν την περίμενε και, σήμερα, φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τις αρχικές του φιλοδοξίες. Στη διάρκεια των συγκρούσεων, ο στρατός κατοχής υπέστη βαριές απώλειες. Και όμως, στα ΜΜΕ, αυτή η πραγματικότητα είναι πολύ νεφελώδης, για να μην πούμε τελείως συγκαλυμμένη.
Θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποιες πληροφορίες για την παρούσα κατάσταση της Αντίστασης;

Χασάν Νασράλα: Οι σιωνιστικές συμμορίες, που ενεργούν ως υπεργολάβοι για λογαριασμό του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, χρησιμοποιούν λαμπρά τα ΜΜΕ.
Τα δυτικά ΜΜΕ, και ειδικότερα τα αμερικανικά, είναι δέσμια των εβραϊκών κεφαλαίων. Ισχυρίζονται ότι βομβάρδισαν και κατέστρεψαν τις θέσεις της Χεζμπολά και ελπίζουν πως θα εξαπατήσουν έτσι τους λαούς. Δεν είναι παρά καθαρό ψέμα. Μπορέσατε από μόνοι σας να διαπιστώσετε ότι ψεύδονται! Βασανίζουν τους αθώους πολίτες. Δολοφονούν άνανδρα γυναίκες και παιδιά. Όμως, όταν βρίσκονται στον δρόμο μας, παθαίνουν πανωλεθρία.
Αντίθετα από τον σιωνιστικό εχθρό, εμείς δρούμε με προσοχή και διορατικότητα. Δεν πυροβολούμε ποτέ εναντίον πολιτών. Λένε ψέματα όταν ισχυρίζονται ότι αυτό κάνουμε. Ρίχνουμε τους πυραύλους σε στρατιωτικούς στόχους που έχουμε προηγουμένως εντοπίσει.
Θα πρέπει όμως να ξέρετε ότι οι σιωνιστές σπρώχνουν σκόπιμα τους Άραβες του Ισραήλ προς τα σύνορα. Χρησιμοποιούν αυτούς ως στόχους. Εμείς, όμως, αρνούμαστε να πέσουμε στην προβοκάτσια και στην αντιπαράθεση μαζί τους. Οι στόχοι μας δεν είναι οι πολίτες αλλά οι σιωνιστικές ένοπλες δυνάμεις.
Οι μαχητές μας προκαλούν βαριές απώλειες στους σιωνιστές στο πεδίο της μάχης, κι αυτό παρ’ όλο που δεν έχουμε ακόμα χρησιμοποιήσει τα πιο αποτελεσματικά μας όπλα.
Οι σιωνιστές συνειδητοποιούν, σήμερα, ότι δεν θα μπορέσουν να μας περιθωριοποιήσουν. Και γι’ αυτό καταστρέφουν τους δρόμους μας και δολοφονούν τις γυναίκες και τα παιδιά μας.
Πιστεύουν ότι έτσι μπορούν να μας σπρώξουν σε συνθηκολόγηση. Δεν θα υποκύψουμε ποτέ! Δεν θα δεχτούμε καμία λύση πέρα από την ελευθερία της πατρίδας μας. Γι’ αυτή, θα αντιστεκόμαστε και θα παλεύουμε μέχρι τέλους. Ο ιμπεριαλισμός και η συμμορία των τοπικών υπεργολάβων του ξέρουν ότι τους περιμένουμε σε κάθε λόφο, σε κάθε κοιλάδα, σε κάθε δρόμο και σε κάθε σπιθαμή γης της πατρίδας μας. Η αντίστασή μας είναι υποχρεωμένη να νικήσει. Διότι δεν έχουμε δεχτεί ούτε θα δεχτούμε άλλη εναλλακτική λύση. Αυτός ο πόλεμος θα καταλήξει στη νίκη όλων των καταπιεσμένων και όλων των μουσουλμάνων του κόσμου.

Εβρενσέλ: Υπάρχει φόβος να βρεθεί ο Λίβανος μπροστά στον κίνδυνο του εμφυλίου πολέμου;

Χασάν Νασράλα: Το σιωνιστικό καθεστώς ελπίζει να δημιουργήσει ένα είδος εθνικής και θρησκευτικής αντιπαράθεσης στην περιοχή, υποδαυλίζοντας τις διακοινοτικές εντάσεις.
Όμως η Χεζμπολά τσάκισε αυτό το σχέδιο. Στη χώρα μας, όπως και σε ολόκληρη την Εγγύς Ανατολή, οι καταπιεσμένοι λαοί έχουν υπερασπιστεί τη Χεζμπολά και της έχουν προσφέρει τη στήριξή τους. Συμπεριλαμβανομένων των σοσιαλιστών και των χριστιανών.
Βεβαίως, ο ιμπεριαλισμός έχει δημιουργήσει προδοτικές ισλαμικές οργανώσεις συνεργατών, οι οποίες όχι μόνο έσπειραν το μίσος ανάμεσα στις κοινότητες αλλά, επιπλέον, πολέμησαν εναντίον των επαναστατικών δυνάμεων.
Τώρα, οι συνθήκες άλλαξαν.
Για ν’ αναφέρω ένα άλλο παράδειγμα: πριν ανατρέψουν τον Σαντάμ Χουσεΐν, οι ΗΠΑ τον χρησιμοποίησαν για να χτυπήσουν το Ιράν, τους Κούρδους και εμάς.
Διάφορες οργανώσεις, πουλημένες στον ιμπεριαλισμό, χρησιμοποιήθηκαν σ’ αυτές τις διακοινοτικές συγκρούσεις. Έχουμε απόλυτη επίγνωση αυτής της στρατηγικής. Τη συνειδητοποιήσαμε πλήρως και, στη διάρκεια της ιστορίας μας, αποφύγαμε σχολαστικά να πέσουμε σε αυτή την παγίδα.

Εβρενσέλ: Παρά την επίθεση κατά της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, οι αραβικές κυβερνήσεις σωπαίνουν. Ποιος είναι ο λόγος αυτής της σιωπής;

Χασάν Νασράλα: Οι περισσότερες από αυτές τις αραβικές κυβερνήσεις συνεργάζονται με τον εχθρό. Η Σαουδική Αραβία έχει, για παράδειγμα, εξαπολύσει φετφάδες εναντίον μας. Αυτοί οι φετφάδες είναι εντελώς γελοίοι. Κανείς δεν τους πίστεψε, ούτε καν ο ίδιος ο λαός τους.
Αυτοί οι φετφάδες είναι πολιτικοί. Προετοιμάστηκαν σύμφωνα με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Συμβαίνει βέβαια, πότε-πότε, αυτού του είδους τα διατάγματα να καταργούνται. Δεν τα παίρνουμε στα σοβαρά. Επειδή, για μας, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: ποτέ δε θα επιτρέψουμε να ξεσπάσει ένας θρησκευτικός πόλεμος στα εδάφη μας. Αυτοί οι φετφάδες χρησιμεύουν ακριβώς στο να σπείρουν τη διαίρεση μεταξύ των δογμάτων. Στο Ιράκ, η παγίδα λειτούργησε αλλά, σήμερα, ο ιρακινός λαός το έχει αντιληφθεί.

Εβρενσέλ: Μια και έγινε λόγος για το ιρακινό πρόβλημα, θα θέλαμε να σας θέσουμε μια ερώτηση σχετικά: πράγματι, διαπιστώνουμε ότι, κατά κάποιον τρόπο, μαγειρεύεται ένας πόλεμος ανάμεσα στα θρησκευτικά δόγματα, σ’ αυτή την υπό κατοχή χώρα.
Τις τελευταίες μάλιστα μέρες, κάποιοι Αμερικανοί στρατηγοί προειδοποίησαν ότι επίκειται εμφύλιος πόλεμος στο Ιράκ. Ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα;

Χασάν Νασράλα: Όταν οι ιμπεριαλιστές δεν καταφέρνουν να νικήσουν ένα λαό με τα όπλα, δημιουργούν οργανώσεις, δήθεν αντιστασιακές, με στόχο να υποκινήσουν εμφυλίους πολέμους. Αυτό επιτρέπει στους ιμπεριαλιστές να παρουσιάζονται σαν σωτήρες και νικητές. Όμως ό,τι και να κάνουν, δεν πετυχαίνουν τους στόχους τους.
Αυτό το παιχνίδι χρησιμοποιήθηκε στο Ιράκ εναντίον των Κούρδων και των Σιιτών. Οι ιμπεριαλιστές επιμένουν και τώρα στην ίδια στρατηγική. Σήμερα, ο Σαντάμ δεν είναι πια στην εξουσία, αλλά υπάρχουν εκατοντάδες πιθανοί Σαντάμ. Φροντίζουμε ώστε ο λαός μας, οι λαοί μας, να επαγρυπνούν μπρος στον κίνδυνο αδελφοκτόνων πολέμων.

Εβρενσέλ: Πώς κρίνετε τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης;

Χασάν Νασράλα: Η τουρκική κυβέρνηση έστειλε μηνύματα καταδίκης του Ισραήλ. Όμως αυτά τα μηνύματα έμειναν στα λόγια. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι βόμβες που έπεσαν στη χώρα μας διακινήθηκαν από την Τουρκία. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αρκετοί Τούρκοι βουλευτές είναι μέλη μια ομάδας ισραηλο-τουρκικής φιλίας. Περιμένουμε από την Τουρκία συγκεκριμένες αντιδράσεις. Η τουρκική κυβέρνηση ήταν ανέκαθεν και εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο πιστούς συμμάχους της συμμορίας των σιωνιστών υπεργολάβων!


Εβρενσέλ: Σε ποιο βαθμό διατηρείτε σχέσεις με το σοσιαλιστικό κίνημα;

Χασάν Νασράλα: Το σοσιαλιστικό κίνημα, που για μεγάλο χρονικό διάστημα βρέθηκε μακριά από τους αγώνες που διεξάγονταν σε όλο τον κόσμο, άρχισε επιτέλους να μας προσφέρει την ηθική του υποστήριξη για μια ακόμη φορά. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η στήριξη που πρόσφερε ο Ούγκο Τσάβες, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας. Η ανάκληση του πρεσβευτή του στο Ισραήλ είναι μια πράξη που πολλά μουσουλμανικά κράτη δεν τόλμησαν να κάνουν. Επιπλέον ο Τσάβες εξέφρασε την υποστήριξή του στην αντίστασή μας με τρόπο ξεκάθαρο. Αυτή η δήλωση του Τσάβες ήταν για μας μια τεράστια πηγή ηθικής δύναμης.
Την ίδια στάση διαπιστώσαμε και από την πλευρά του επαναστατικού κινήματος της Τουρκίας. Στη δεκαετία του ’60, αδέλφια μας σοσιαλιστές από την Τουρκία πήγαν στην Παλαιστίνη να παλέψουν ενάντια στο Ισραήλ. Και ένας από αυτούς, ο Ντενίζ Γκεζμίς, ζει ακόμα στη μνήμη μου και την καρδιά μου..!

Εβρενσέλ: Τι σημαίνει για σας ο Ντενίζ;

Χασάν Νασράλα: Θα ευχόμαστε να δούμε νέους Ντενίζ ανάμεσά μας. Στις γραμμές μας υπάρχει πάντα θέση για νέους Ντενίζ. Ο Ντενίζ θα ζει πάντα στις καρδιές των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει γι’ αυτό.
Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι η αδελφοσύνη που υπήρχε κάποτε ανάμεσα σε εκείνους που πολεμούσαν τον κοινό εχθρό δεν είναι πια τόσο δυνατή.
Αυτό που θα θέλαμε από τα αδέλφια μας τους Λιβανέζους σοσιαλιστές είναι να αγωνιστούμε μαζί ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον σιωνισμό.
Γιατί αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο δικός μας. Είναι ένας αγώνας κοινός για όλους τους καταπιεσμένους λαούς του κόσμου. Μην ξεχνάτε ότι, εάν οι λαοί της Παλαιστίνης και του Λιβάνου χάσουν αυτόν τον πόλεμο, αυτό θα σημάνει την ήττα για όλους τους εκμεταλλευόμενους λαούς. Στην πάλη μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, οι επαναστάτες πρέπει να αναλάβουν ευθύνες και να ξαναγίνουν «Ντενίζ» στις καρδιές του λαού της Παλαιστίνης και του Λιβάνου.

Εβρενσέλ: Στους δρόμους της Βηρυτού, βλέπουμε, πλάι-πλάι, αφίσες του Τσε, του Τσάβες και του Αχμαντινετζάντ. Μήπως αυτό σημαίνει την ανάδυση ενός νέου πόλου;

Χασάν Νασράλα: Θέλουμε να χαιρετίσουμε τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και τους ηγέτες τους. Αντιστάθηκαν πάντα ηρωικά στους ληστές της Βόρειας Αμερικής και ο αγώνας τους αποτελεί μια πηγή ελπίδας για μας. Δείχνουν σε όλους τους καταπιεσμένους λαούς τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν. Πηγαίνετε να διασχίσετε τους δρόμους μας. Θα βεβαιωθείτε ότι ο λαός μας έχει στην καρδιά του τον Τσάβες και τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.
Αυτό που λέμε στους σοσιαλιστές φίλους μας που θέλουν να παλέψουν μαζί μας για αδελφοσύνη και ελευθερία είναι: Μην έλθετε καθόλου εάν πρόκειται να μας πείτε ότι «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού». Δεν συμφωνούμε με τέτοιες αντιλήψεις.
Ωστόσο, πέρα από τις διαφορές μας, απόδειξη της ενότητάς μας, είναι οι αφίσες του Τσάβες, του Τσε, του Σαντρ και του Χαμενεΐ, η μία δίπλα στην άλλη. Οι ηγέτες αυτοί χαιρετίζουν τον λαό μας όλοι μαζί.
Εφ’ όσον σεβόμαστε τις πεποιθήσεις σας, και σέβεστε κι εσείς τις δικές μας, καμιά ιμπεριαλιστική δύναμη δεν μπορεί να μας νικήσει!

Εβρενσέλ: Ένας από τους κινδύνους που απειλούν την περιοχή είναι η «αλλαγή καθεστώτος» που σχεδιάζουν οι δυτικές κυβερνήσεις, οι πιέσεις που ασκούν προς αυτή την κατεύθυνση στη Δαμασκό και την Τεχεράνη. Ορισμένοι προβλέπουν ότι η επίθεση στον Λίβανο θα εξελιχθεί σε επίθεση κατά της Συρίας. Κατά τη γνώμη σας, είναι πιθανός ένας περιφερειακός πόλεμος;

Χασάν Νασράλα: Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διακηρύσσουν χωρίς υπεκφυγές ότι θέλουν να υποδουλώσουν τους λαούς της περιοχής και να ξανασχεδιάσουν τη Μέση Ανατολή, εγκαθιστώντας κυβερνήσεις υποταγμένες σε αυτές. Σε αυτά τα σχέδια αντιστεκόμαστε πλάι στη Συρία και το Ιράν.
Η προβοκάτσιά τους με την απόπειρα ενάντια στον πρώην Λιβανέζο πρωθυπουργό, Ραφίκ Χαρίρι, τους χρησίμευσε στο να πετύχουν την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων από τον Λίβανο. Αλλά αυτοί οι δειλοί δεν αρκέστηκαν σε αυτό. Τώρα, θέλουν να επιτεθούν στρατιωτικά στη Δαμασκό και στην Τεχεράνη πάντα με τα ίδια προσχήματα.
Η Συρία, το Ιράν και η Χεζμπολά θα αντισταθούν χωρίς όρια. Θα αγωνιστούμε για την πατρίδα και την ελευθερία μας. Θα αντισταθούμε γιατί αρνούμαστε να γονατίσουμε.
Οι ιμπεριαλιστές της Δύσης επιδιώκουν να μετατρέψουν τον Λίβανο και την περιοχή μας σε ένα δεύτερο Κοσσυφοπέδιο παροξύνοντας τις εντάσεις ανάμεσα στις κοινότητες. Εμείς δεν τους ακολουθούμε σε αυτό το παιχνίδι. Στους δρόμους μας, όλοι οι Λιβανέζοι, Χριστιανοί, Σουνίτες ή Σιίτες, υψώνουν τις σημαίες της Χεζμπολά.
Στο εξής, ο «μονοπολικός κόσμος» τους ανήκει στο παρελθόν. Απέναντί τους, υπάρχουμε εμείς, υπάρχει το Ιράν, η Συρία, η Βενεζουέλα, η Κούβα και η Βόρειος Κορέα.
Υπάρχει η αντίσταση στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν! Όσο υπάρχει ιμπεριαλισμός και κατοχή, οι λαοί θα συνεχίζουν να αντιστέκονται. Οι ιμπεριαλιστές θα πρέπει να ξεχάσουν την ειρήνη. Εάν θέλουν την ειρήνη, πρέπει τώρα να σεβαστούν την ελευθερία των λαών και να απομακρύνουν τους συνεργάτες τους. Με τη βοήθεια του Θεού, η νίκη θα είναι δική μας. Δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να μετατρέψουν τη χώρα και την περιοχή μας σε ένα Κοσσυφοπέδιο. Ο λαός μας έχει συνείδηση της κατάστασης και επαγρυπνεί.
Σε ενδεχόμενη επίθεση δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε το Ιράν ή τη Συρία.
Πιστέψτε μας, θα αγωνιστούμε για την ελευθερία μας μέχρι την τελευταία σταγόνα του αίματός μας. Οι εχθροί μας επιτίθενται στο Ιράν γιατί δήθεν διαθέτει πυρηνικά όπλα, τη στιγμή που οι ΗΠΑ και τα τσιράκια τους στο Ισραήλ κατέχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα. Η κατοχή πυρηνικών όπλων δεν είναι παρά ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσουν την επιβολή καθεστώτων συνεργατών στην περιοχή.

Evrensel: Ορισμένοι κατηγορούν τη Χεζμπολά ότι κατευθύνεται από την Τεχεράνη. Τι απαντάτε σε αυτή την κατηγορία;

Χασάν Νασράλα: Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Είμαστε ανεξάρτητη λιβανέζικη οργάνωση. Δεν παίρνουμε εντολές από κανένα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνεργαζόμαστε με άλλους. Θα το επαναλάβω, τασσόμαστε στο πλευρό του Ιράν και της Συρίας. Είναι αδέλφια μας. Την παραμικρή επίθεση κατά της Τεχεράνης και της Δαμασκού θα την θεωρήσουμε επίθεση εναντίον μας. Είμαστε έτοιμοι να τις υπερασπιστούμε ως την τελευταία σταγόνα του αίματός μας. Υποστηρίζουμε την παγκόσμια αντίσταση ενάντια στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική τρομοκρατία.

Evrensel: Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;

Χασάν Νασράλα: Η ειρήνη δεν είναι ποτέ μονομερής. Είναι αδύνατο να εδραιώσουμε μια διαρκή ειρήνη σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τον ιμπεριαλισμό. Η ειρήνη δεν μπορεί παρά να προκύψει από τον αγώνα για τη χειραφέτηση. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να επιτευχθεί εφ’ όσον χώρες σαν το Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη θα βρίσκονται υπό κατοχήν.

Μετάφραση:
Στράτος Ιωαννίδης,
Χριστίνα Σταματοπούλου


Οι περιπέτειες μιας συνέντευξης

Μέρος αυτής της συνέντευξης δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο «Αντίο στον μονοπολικό κόσμο», στο Indymedia (athens.indymedia.org), στις 20 Αυγούστου 2006, μεταφρασμένη στα ελληνικά από τον «Ω». Ο μεταφραστής προσέθετε την ακόλουθη σημείωση: «Η συνέντευξη ολόκληρη έχει μεταφραστεί στα γαλλικά από τον Bahar Kimy­ongόr, απ’ όπου και πήρα κάποια επιπρόσθετα στοιχεία που δεν αναφέρονται στα αποσπάσματα της συνέντευξης στο Counterpunch. Θα την βρείτε στο: http://italy.indymedia.org/news/2006/08/1135120.php
Εφημερίδα Evrensel: http://www.evrensel.net/06/08/12/dunya.html#1.

Επειδή επιθυμούσαμε να την δημοσιεύσουμε ολόκληρη, ανατρέξαμε τόσο στο αγγλικό κείμενο του αμερικανικού περιοδικού Counterpunch, όσο και στη γαλλική μετάφραση από την εφημερίδα Evrensel, όπου η συνέντευξη παρουσιαζόταν στο σύνολό της, και από όπου την αναδημοσιεύουμε. Κατά τη διαδικασία της αναζήτησης του κειμένου, διαπιστώσουμε τα ακόλουθα, τα οποία αξίζει τον κόπο να παραθέσουμε: το αγγλικό κείμενο του περιοδικού Counterpunch δεν περιλαμβάνει ολόκληρο το πρώτο μέρος της συνέντευξης, ιδιαίτερα τα σημεία που αφορούν τον σιωνισμό και τη σχέση του με τα ΜΜΕ. Έτσι έχουν παραλειφθεί φράσεις όπως «Τα δυτικά ΜΜΕ και, ειδικότερα, τα αμερικανικά, είναι δέσμια των εβραϊκών κεφαλαίων», καθώς και οποιαδήποτε αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας, όπως για παράδειγμα το «Η τουρκική κυβέρνηση ήταν ανέκαθεν και εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο πιστούς συμμάχους της συμμορίας των σιωνιστών υπεργολάβων!»
Ωστόσο, η «περιπέτεια» της ελληνικής μετάφρασης είναι ακόμα πιο χαρακτηριστική. Ο Έλληνας μεταφραστής παραπέμπει και στη γαλλική μετάφραση, από όπου, σύμφωνα με τη δήλωσή του, πήρε «επιπρόσθετα στοιχεία που δεν αναφέρονται στα αποσπάσματα της συνέντευξης στο Counterpunch». Θα περίμενε κανείς να έχουν προστεθεί κάποια στοιχεία από τη «κολοβωμένη» και λοβοτομημένη συνέντευξη του Νασράλα. Και όμως όχι, το ελληνικό κείμενο παραμένει μετάφραση του αγγλικού! Ποια ήταν λοιπόν τα «επιπρόσθετα στοιχεία» που αναφέρει ο Έλληνας μεταφραστής; Απλούστατα μια εκτεταμένη σημείωση για τον Ντενίζ Γκεζμίζ, τον Τούρκο επαναστάτη. Έτσι, ενώ στο αγγλικό κείμενο μιας συνέντευξης 1109 λέξεων υπήρχε μία σημείωση 79 λέξεων για τον Γκεζμίζ, στην ελληνική μετάφραση του ίδιου κειμένου από 1046 λέξεις υπήρχε μία σημείωση 250 λέξεων(!) για τον Γκεζμίζ.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, μία συνέντευξη του Νασράλα, τη στιγμή που συνεχιζόταν ο πόλεμος, περιλάμβανε μια «σημείωση» του μεγέθους του ενός τετάρτου της συνέντευξης, για έναν όντως ηρωϊκό Τούρκο αγωνιστή και δεν περιλάμβανε τις αναφορές του Νασράλα στην πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης ούτε στον ρόλο του Ισραήλ και του σιωνισμού! Αντί, έτσι, νά αντιπαρατίθεται η αλληλεγγύη του Τούρκου επαναστάτη, που πολέμησε στην Παλαιστίνη, με την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης, διαστρέφεται το ίδιο το νόημα της συνέντευξης, και χρησιμοποιείται η συμπάθεια του αναγνώστη για τον Γκεζμίζ ως κάλυμμα για την τουρκική κυβέρνηση και τον σιωνισμό. Πρόκειται για φιλοτουρκική και φιλοσιωνιστική προπαγάνδα, ή απλώς για ηλιθιότητα και ανεπάρκεια; Ας κρίνει ο αναγνώστης. Πάντως μόνο «μετάφραση» της συνέντευξης του Νασράλα δεν είναι.
Εμείς υποχρεωθήκαμε να μεταφράσουμε, από τα γαλλικά, το κείμενο από την αρχή.

[Για να υπάρχει μια εικόνα του μεγέθους των περικοπών, η συνέντευξη, χωρίς τις σημειώσεις, φθάνει τις 1957 λέξεις, έναντι των 1046 της ελληνικής «μετάφρασης» στο Indymedia. Ενώ για είναι διακριτό, το μέρος της συνέντευξης που δεν δημοσιεύτηκε είναι με πορτοκαλί χρώμα και το υπόλοιπο με πράσινο].

Υ. Γ. Όμως οι περιπέτιες αυτής της συνέντευξης συνεχίστηκαν. Ενώ το Άρδην βρισκόταν υπό εκτύπωση, πληροφορηθήκαμε πως έχει αμφισβητηθεί η ύπαρξή της, και είναι άγνωστο πώς και εάν δόθηκε. Τόσο η Χεζμπολλά όσο και η τουρκική εφημερίδα, θεώρησαν πως θα έπρεπε να την χαρακτηρίσουν ως μη δοθείσα. Προφανώς υπήρχαν στοιχεία που θεωρήθηκαν στη συνέχεια άκαιρα, και ίσως αφορούσαν και στις σχέσεις της Χεζμπολλά με την τουρκική κυβέρνηση. Έτσι τη δημοσιεύουμε, εν τέλει, δεδομένου ότι είχε ήδη σελιδοποιηθεί και επειδή μάλλον αποδίδει τις πραγματικές απόψεις του Νασράλα, αλλά και με καθε επιφύλαξη. Όσο για το δίδαγμα από τις περιπέτειες αυτής της συνέντευξης είναι πως οι αναγνώστες, ειδικά στο διαδίκτυο, θα πρέπει να είναι πάντα εξαιρετικά προσεκτικοί, διότι στην εποχή μας έχουν πολλαπλασιαστεί οι κάθε είδους επιχειρήσεις παραπληροφόρησης.


άρδην

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ