Αρχική » Τι σηματοδοτεί η καταστροφή του φράγματος στην Χερσώνα

Τι σηματοδοτεί η καταστροφή του φράγματος στην Χερσώνα

από Αναδημοσιεύσεις

του Κώστα Ονισένκο από το iefimerida.gr

Τη μεγαλύτερη τεχνογενή καταστροφή στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες προκάλεσε ο ρωσικός στρατός με την ανατίναξη -την περασμένη νύχτα- του υδροηλεκτρικού σταθμού και φράγματος στην περιοχή Νέα Καχόβκα, κοντά στη Χερσώνα.

Η περιοχή ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις από την ρωσική εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο και εδώ και μήνες υπήρχαν στοιχεία ότι το φράγμα είχε ναρκοθετηθεί. Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρχαν ενδείξεις ότι ετοιμάζεται η ανατίναξη του φράγματος καθώς υπήρχαν εντολές της ρωσικής κατοχικής διοίκησης για απομάκρυνση των στελεχών τους από την περιοχή ενώ πριν λίγες ημέρες βρήκε απόφαση των ρωσικών αρχών σύμφωνα με την οποία οι τεχνογενείς καταστροφές που προκαλούνται στο πλαίσιο πολέμου δεν θα πρέπει να ερευνώνται.

Ακόμα, οι Ρώσοι γέμιζαν εντατικά τις δεξαμενές νερού στην Κριμαία το προηγούμενο διάστημα καθώς μετά την καταστροφή του φράγματος δεν θα παρέχεται νερό στη χερσόνησο.

Εκτός από την απροσδόκητη αντίδραση του ΟΗΕ, που ενώ ήταν ήδη γνωστή η συγκεκριμένη πράξη των Ρώσων, έκρινε σωστό να αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κείμενο… εορτασμού της ρωσικής γλώσσας, αξιωματούχοι διεθνών οργανισμών εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους από τη συγκεκριμένη πράξη.

Χερσώνα: «Σοκαρισμένος για την άνευ προηγουμένου επίθεση» δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ
«Σοκαρισμένος από την άνευ προηγουμένου επίθεση στο φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού της Καχόβκα. Η καταστροφή της αστικής υποδομής είναι ξεκάθαρα έγκλημα πολέμου και θα αναγκάσουμε τη Ρωσία και τις μαριονέτες της να λογοδοτήσουν» έγραψε στο twitter ο Επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Όπως δηλώνει και ο Σαρλ Μισέλ και άλλοι αξιωματούχοι, η πράξη αυτή έγινε από τους Ρώσους, γεγονός που αποδεικνύεται με διαφόρους τρόπους. «Δεν μπορεί μιας τέτοιας έκτασης έκρηξη να προκληθεί από εξωτερική επίθεση. Αυτό απαιτεί τόνους εκρηκτικών στις βάσεις των εγκαταστάσεων. Αυτό ήδη φαίνεται από το βίντεο της ίδιας της έκρηξης που σημειώθηκε τη νύχτα» λέει το iefimerida.gr ο πολιτικός αναλυτής, αξιωματικός του ουκρανικού στρατού Ταράς Μπερεζοβέτς.

Τεράστιες οι συνέπειες για την οικολογία και τους ανθρώπους
Σύμφωνα με τον Μπερεζοβέτς και με άλλες πηγές από την Ουκρανία, με τις οποίες μίλησε το iefimerida.gr, η συγκεκριμένη πράξη χαρακτηρίζεται ως «παρανοϊκή» καθώς οι συνέπειές της θα είναι τεράστιες για την οικολογία και τους ανθρώπους, ολόκληρες περιοχές και χωριά θα βρεθούν κάτω από το νερό ή θα μετατραπούν σε βάλτους. Από τα ξημερώματα τα τηλέφωνα στο γραφείο του Ουκρανού προέδρου έχουν πάρει φωτιά καθώς εκτός από την έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια που ετοιμάζεται για τις πληγείσες περιοχές -επισημαίνουν πηγές του iefimerida.gr- οι σύμμαχοι της Ουκρανίας συζητούν αυτές τις ώρες την επίσπευση και την μεγιστοποίηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Το φράγμα, εκτός από την Κριμαία που προανέφερα, παρέχει νερό και για την ψύξη του ατομικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Ζαπορίζιε. Αυτό το νερό είναι απαραίτητο προκειμένου οι αντιδραστήρες να λειτουργούν σε σωστή θερμοκρασία και να αποφευχθεί κάποιο μοιραίο ατύχημα. Δεδομένης της ισχύους του εργοστασίου, μπροστά σε ένα τέτοιο ατύχημα το Τσέρνομπιλ θα ωχριούσε. Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν στοιχεία ότι οι Ρώσοι έχουν ναρκοθετήσει τον 4ο αντιδραστήρα του ατομικού σταθμού του Ζαπορίζια. 

Γιατί ανατίναξαν το φράγμα οι Ρώσοι
Όσον αφορά τους λόγους, για τους οποίους οι Ρώσοι προχώρησαν σε μια τέτοια πράξη, αναλυτές επισημαίνουν ότι είχαν να κάνουν με μια προσπάθεια καθυστέρησης ή παρεμπόδισης μιας πιθανής ουκρανικής αντεπίθεσης στο συγκεκριμένο σημείο. Άλλοι αναλυτές αντίθετα εκτιμούν ότι οι Ρώσοι -έχοντας αποδεχθεί ότι θα αφήσουν αυτή την περιοχή- προσπαθούν να κάνουν τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά και να αφήσουν πίσω τους «καμένη γη». Διάφορες πηγές πάντως συγκλίνουν στο ότι οι επόμενες μέρες και ώρες θα είναι κρίσιμες όσον αφορά αποφάσεις που θα κρίνουν την έκβαση του πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ