του Γ. Καραμπελιά, από το Άρδην τ. 50, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2004
Η Ολυμπιαδα εκλεισε και ολοκλήρωσε μια ιστορική εποχή, εκείνη του «εκσυγχρονισμού» που ενέταξε την Ελλάδα με παρασιτικό τρόπο στο διεθνές σύστημα. Η Ολυμπιάδα αποτέλεσε την κορύφωση και ελπίζουμε το τέλος αυτής της πορείας.
Ταυτόχρονα, όπως περιγράφει στις διπλανές στήλες ο Τάσος Χατζηαναστασίου αποτέλεσε εντελώς αντιφατικά, την ευκαιρία για να κορυφωθεί και να τονωθεί το συναίσθημα της συλλογικής μας αυτοπεποίθησης.
Ποτέ άλλοτε η αντίφαση ανάμεσα στην υπαρκτή υποταγή και εξάρτησή μας και την τόνωση της εθνικής αυτοπεποίθησης δεν ήταν τόσο μεγάλη. Στο επίπεδο της οικονομίας έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα, στην πολιτική εξαρτόμαστε από τους Αμερικανούς, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.
Και όμως την ίδια στιγμή το ιδεολογικό εκσυγχρονιστικό οικοδόμημα καταρρέει. Στην Κύπρο οι Έλληνες, πρωτίστως της Κύπρου αλλά και οι Ελλαδίτες, απέρριψαν την «τελική λύση» της Νέας Τάξης και αντιστάθηκαν με νύχια και με δόντια σε Αμερικανούς, Εγγλέζους, Τούρκους, Ανάν και Φερχόϊγκεν. Κυριολεκτικά με τα ψέματα, για ένα φιλότιμο, ενώ τα πάντα έδειχναν την υποταγή. Και ακολούθησε το Καλοκαίρι του Εuro και της Ολυμπιάδας, της ελληνικής σημαίας και του εθνικού ύμνου. Οι Έλληνες ενώ έχουν φθάσει στο έσχατο σημείο παρασιτισμού, εξάρτησης, υποταγής, πραγματοποιούν μια υπέρβαση χωρίς προηγούμενο στο ιδεολογικό πεδίο.
Αυτή η διχοτόμηση είναι καταπληκτική και συνάμα επικίνδυνη, γιατί μπορεί να οδηγήσει είτε σε μια ενάρετη πορεία τόνωσης της αυτοπεποίθησης σε όλους τους τομείς, είτε αντίστροφα σε επώδυνες καταρρεύσεις στο Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά κλπ. ή σε υποστροφές, τύπου Καρατζαφέρη ή Ψωμιάδη, όπου οι ήττες από τους μεγάλους και ισχυρούς μεταβάλλονται σε ανίσχυρη επιθετικότητα.
Πρώτη προτεραιότητα λοιπόν η μετάγγιση τη εθνικής αυτοπεποίθησης από το πεδίο του αθλητισμού στο χώρο της ιδεολογίας, της εκπαίδευσης, της εθνικής πολιτικής, στο Κυπριακό που επανέρχεται, της κοινωνίας και της οικονομίας.
Πριν απ΄ όλα απαιτείται η θεραπεία των κάθε είδους αρνητικών επιπτώσεων που επισώρευσε ο «εκσυγχρονισμός». κυρίως απιτείται η ριζική μετατόπιση των επενδύσεων στις παραγωγικές επενδύσεις, την περιφέρεια και κυρίως τη Βόρεια Ελλάδα, έτσι ώστε να υπάρχει μια πραγματική δυνατότητα αυτοπεποίθησης με διάρκεια, για να μην ξαναπέσουμε από το ζενίθ του ηθικού μας στο ναδιρ των «σινούκ», του Γιώργου και του Τσιτουρίδη.
Γ. Κ.