από το Άρδην τ. 43, Ιούλιος 2003
Στις 6 Ιουλiου πeθανε απo ανακοπh ο γνωστoς ιστορικoς και αγωνιστhς Νiκος Ψυροyκης σε ηλικiα 77 χρoνων. Επιφυλασσόμεθα για μια παρουσίαση του έργου του σε προσεχές τεύχος. Δημοσιεύουμε τα λίγα λόγια που είπε στην κηδεία του ο Βάσος Φτωχόπουλος.
Μου είναι δύσκολο να κάνω ομιλίες για πράγματα που αγαπώ σε δημόσιους χώρους και ειδικά σε μια εκκλησία. Μου είναι ακόμη πιο δύσκολο να μιλώ για ανθρώπους που αγαπώ. Έγραψα αυτές τις λίγες γραμμές με την ελπίδα ότι θα καταφέρω κι εγώ να δώσω τον ύστατό μου αποχαιρετισμό στον δάσκαλο και φίλο Νίκο Ψυρούκη.
Τον κάλεσα στην Κύπρο άπειρες φορές, μα πάντα η ίδια αρνητική απάντηση. Ήθελα να τον πάρω στον Μαχαιρά να συνομιλήσει με τον Γρηγόρη Αυξεντίου, να τον πάρω στην Δερύνεια εκεί που ο Σολωμός Σολωμού ανέβηκε στον ιστό για να σώσει την αξιοπρέπεια του έθνους και απ’ εκεί και μεις ν’ αγναντέψουμε την κατεχόμενη ψυχή μας. Ήθελα να τον πάρω στο εκκλησάκι της Παναγιάς της Ασίνου για να δει με πόσο πείσμα κράτησαν οι Κύπριοι ελληνική την μεγαλόνησο και απ’ εκεί ν’ αγναντέψει την άλλη του μεγάλη αγάπη την Αίγυπτο. Ήθελα να τον πάρω στην Άλωνα να δει ένα σύνθημα που αποθανάτισε ο Γιώργος Σεφέρης με τον φωτογραφικό του φακό. Την Ελλάδα θέλωμεν και ας τρώγομεν πέτρες. Οι Άγγλοι θέλοντας να υποσκάψουν το ενωτικό κίνημα της Κύπρου χρησιμοποιούσαν το επιχείρημα ότι η Ελλάδα ήταν πάμπτωχη. Στις υποσχέσεις τους για ευημερία, πρόοδο, ανάπτυξη και υψηλό βιοτικό επίπεδο οι εξαθλιωμένοι Kύπριοι χωρικοί απαντούσαν: Να μας αξιώσει ο Θεός στην μάννα μας να πάμεν, τζιάς τρώμεν πέτρες των βουνών αν δεν έειν να φάμεν.
Έθεταν δηλαδή την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ υπεράνω όλων των αγαθών. Αυτός ήταν ο Νίκος Ψυρούκης. Αυτά μας έμαθε ο Νίκος Ψυρούκης και ας δεν κατάφερα να τον πάρω στην Άλωνα να γνωρίσει τους προδρόμους του. Πάντα έβρισκε πολλές δικαιολογίες για να μην κατεβεί στην Κύπρο. Πολλές φορές ασήμαντες κιόλας. Ξέρω γιατί δεν πάτησε το πόδι του στην Κύπρο. Δεν άντεχε να δει άλλη μια κατεχόμενη πατρίδα. Ήξερε καλύτερα απ’ όλους μας ότι ο ελληνισμός δεν ήταν το κράτος των Αθηνών. Δεν ήθελε να δει το τελευταίο κομμάτι του ελληνισμού, το μισό κατεχόμενο και το άλλο μισό βουτηγμένο στην σήψη και τον εκμαυλισμό. Προτιμούσε σαν μικρό παιδί να κλαίει στην γωνιά, κι όμως να διατηρεί την Ελπίδα του ότι θα’ ρθούν μέρες καλύτερες για τον Ελληνισμό. Πίστευε ακραδάντως ότι το αξίζωμεν όλοι. Ήταν γνώστης και της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας και ως τέτοιος ήταν άρχοντας. Ένας φτωχός άρχοντας, απ’ αυτούς που σπανίζουν πια στον τόπο μας. Του οφείλουμε πολλά. Πάρα πολλά.
Εάν σήμερα στην Ελλάδα και την Κύπρο υπάρχει μια καινούργια θεώρηση για το έθνος μας και τις δυνατότητές του μέσα στον σύγχρονο κόσμο αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Νίκο Ψυρούκη, ο οποίος στους δύσκολους χρόνους και σχεδόν μόνος του ανέλυσε τον ιστορικό μας χώρο και την φύση του ελληνικού και κυπριακού κρατισμού. Ο Νίκος Ψυρούκης, μας ανάγκασε να σκύψουμε και να δούμε τον εαυτό μας και τον πολιτισμό μας μακριά απο ιδεολογήματα του συρμού. Η Κύπρος και η Ελλάδα του οφείλουν πολλά. Δεν πρόκειται να τον τιμήσουν τα επίσημα κρατίδιά μας. Ούτε θα το ήθελε. Του φτάνει που τον τιμούμε εμείς. Του φτάνει που πρώτοι άκουσαν για τον θάνατό του κάποιοι εξαθλιωμένοι πρόσφυγες στους συνοικισμούς της Κύπρου.