του Κ. Δημητρόπουλου, από το Άρδην τ. 16, Οκτώβριος-Νοέμβριος 1998
Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες κωμικοτραγικών γεγονότων στην γειτονική χώρα. Μιλάμε για τα πρόσφατα προσχεδιασμένα και προαναγγελθέντα επεισόδια. Ιδού μερικές ενδεικτικές της κατάστασης φάσεις αυτής της φάρσας:
1) Τον Αύγουστο, κουκουλοφόροι τρομοκράτες -πιθανόν Λαζαριτινοί- φοβέρισαν τους κατοίκους του γειτονικού ελληνικού χωριού Δερβιτσάνη πυροβολώντας στον αέρα και φωνάζοντας «ακόμα έναν μήνα».
2) Προς το τέλος του ίδιου μήνα, στελέχη της “ΟΜΟΝΟΙΑΣ” Αργυροκάστρου, σε επαφή που είχαμε μαζί τους, μας έκαναν γνωστή την εκτίμησή τους πως η κατάσταση στην Αλβανία σύντομα θα επιδεινωθεί μιας και ο Μπερίσα δεν εννοεί να κάτσει μακριά από την εξουσία.
3) Πριν σκοτωθεί ο Α. Χαϊδάρι (Σάββατο 12/9/98), τα αστυνομικά όργανα των Τιράνων διατάχθηκαν να παραμείνουν στις θέσεις τους μαζί με αυτούς που θα τους αντικαθιστούσαν στην επόμενη βάρδια.
4) Η σωρός του Α. Χαϊδάρι την ημέρα της κηδείας περιφερόταν σ’ όλα τα Τίρανα και έγινε ασπίδα προστασίας αυτών που επιτέθηκαν και κατέλαβαν τα δημόσια κτίρια. Είναι χαρακτηριστικό πως στο νεκροταφείο αυτοί που συνόδευσαν το νεκρό δεν ήταν παρά λίγες δεκάδες ατόμων με πρώτο απόντα τον Σάλι Μπερίσα και την ηγεσία του κόμματος του. Την ώρα της κηδείας οι «εξεγερμένοι» προτίμησαν να λεηλατήσουν τα καταστήματα στο κέντρο της πόλης.
5) Πριν οι έποικοι – Λιάπηδες, κάτοικοι του χωριού Λαζαράτι, κατευθυνθούν προς το τε λωνείο της Κακαβιάς (Δευτέρα 14/9/ 98), είχανε κιόλας μοιράσει μεταξύ τους τα αξιώματα…
6) Την ίδια μέρα το ελληνικό προξενείο Αργυροκάστρου ήταν έρημο με αισθητή την απουσία του προξένου.
Κατά πως φαίνεται η κατάσταση στην χώρα θα παραμένει ρευστή παρά την φαινομενική ισχυροποίηση της κυβέρνησης και τη στήριξή της από τον εξωτερικό παράγοντα. Πολλοί πιστεύουν στο στιβαρό χέρι κάποιου τυραννίσκου που θα τιθασεύσει την κατάσταση έστω και προσωρινά. Η ιστορία αυτού του λαού συνηγορεί άλλωστε προς ένα τέτοιο συμπέρασμα. Το σίγουρο είναι πως οι Αλβανοί οδηγούνται περισσότερο με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον και λιγότερο το γενικό. Στην χώρα κυριαρχεί το λαθρεμπόριο. Μέλη της κυβέρνησης, αστυνομικοί και ιδιώτες επιδίδονται με πάθος στο σπορ αυτό. Πίσω από πολλές πολιτικές πράξεις όπως π.χ. η δολοφονία του Χαϊδάρι, η στάση των Λαζαριτινών κ.ά. υποκρύπτονται κίνητρα ιδιοτελή.