Αρχική » Ο Παπαδιαμάντης και η Δύση

Ο Παπαδιαμάντης και η Δύση

από Άρδην - Ρήξη
από το Άρδην, τ. 36, Μάιος-Ιούνιος 2002

ΛΑΚΗΣ ΠΡΟΓΓΙΔΗΣ Ο Παπαδιαμαντης και η Δυση, πέντε μελέτες Εκδόσεις Εστία

 “0 Παπαδιαμάντης, έναν σχεδόν αιώνα μετά τον θάνατο του, παραμένει, από τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους, ο πιο συζητημένος συγγραφέας.

Δεν υπήρξε στον τόπο μας καλλιεργημένος άνθρωπος που να μην αναρωτήθηκε για την κρυφή γοητεία του παπαδιαμαντικού έργου. Δεν υπήρξε γενιά που να αγνόησε την καλλιτεχνική του αξία. Και δεν υπήρξε ιστορική περίοδος που να μη διχάστηκε ως προς την εμβέλειά του. Ο λόγος είναι απλούστατος. Ο Παπαδιαμάντης έγραψε (έραψε, θα έλεγα) το έργο του με όλους τους κόμπους (ιστορικούς, πολιτισμικούς, γλωσσικούς, ψυχικούς και μεταφυσικούς) που μας συνθέτουν ως λαό. Φυσικό είναι λοιπόν να μας ταλανίζει και να μας χωρίζει. Το γεγονός δε ότι πολλές φορές η διάσταση των απόψεων φθάνει μέχρι την πόλωση αποδεικνύει πως το έργο του Παπαδιαμάντη ζει και μας ακολουθεί μέχρι σήμερα σε όλες τις θεμελιακές επιλογές μας”.

Ο Λάκης Προγκίδης έχει εκδόσει στα γαλλικά τα βιβλία του Un ecrivain mal-gre la critique, La conquete du roman, De Papadiamadis a Boccace, De Γ autre cdte dubrouillard. Επίσης, ίδρυσε και διευθύνει το τριμηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό L’ Atelier du Roman.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ