από το Άρδην τ. 37, Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2002
Το παρακάτω κείμενο αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα προπαγάνδας της μεταμοντέρνας εξουσίας. Συνθέτει μια πραγματικότητα πλασματική, έναν ουτοπικό κόσμο, όπου η οικονομική ανάπτυξη αναβαθμίζει το περιβάλλον, όπου ο πλανήτης κινδυνεύει από τα “ανεύθυνα οικολογικά συμφέροντα” που σε κάθε διεθνή συνδιάσκεψη βρίσκουν ευκαιρία να διατυπώσουν τις “αντί-ανθρώπι-νες”, “ανελεύθερες”, “αντιπαγκοσμιοποιητικές” και “αντιδυτικές” απόψεις, όπου το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι ουσιαστικά μια πλάνη που αναλώνει ασκόπως τις συζητήσεις για το περιβάλλον. Δίνει την εντύπωση του καλύτερου δυνατού κόσμου και της μεγαλύτερης παγκόσμιας συνωμοσίας που επιθυμεί την ανατροπή του.
Πίσω όμως από τις λέξεις, οι προθέσεις του είναι φανερές. Οριοθετεί με σαφήνεια τα συμφέροντα τού παγκόσμιου αυτοκράτορα, προσδιορίζει τους στόχους του, καταδεικνύει τους εχθρούς του. Περισσότερο όμως απ’ όλα, καταδεικνύει αυτόν που καθοδηγεί την τρελή κούρσα του πλανήτη προς το χείλος του γκρεμού, προς αβυσσαλέες αντιφάσεις και τραγικές καταστροφές. Έπειτα από αυτό η πρόκληση είναι σαφής: Οι κυρίαρχοι έχουν καταρτίσει τον δικό τους άξονα του κακού, εμείς;
Γ. Ρ.
Πρόεδρε Μπους,
Εκφράζουμε την υποστήριξή μας στις θέσεις που πήρατε για τη επικείμενη συνδιάσκεψη για το περιβάλλον που θα λάβει χώρα στο Γιοχάνεσμπουργκ. Επικροτούμε την απόφασή σας να μην συμμετέχετε αυτοπροσώπως στη σύνοδο. Παρόλο που οι λεγόμενες περιβαλλοντικές οργανώσεις πιθανόν να σας πιέσουν για να αλλάξετε την απόφασή σας και να παραστείτε στη σύνοδο, πιστεύουμε ότι υπάρχουν μια σειρά σοβαρών λόγων για να μην υποκύψετε στις εκκλήσεις τους. Το Γιοχάνεσμπουργκ, περισσότερο από το Ρίο στα 1992, θα δώσει την ευκαιρία στις ανεύθυνες και καταστροφικές δυνάμεις του πλανήτη που εμπλέκονται στα σοβαρά οικονομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα να βρουν ένα παγκόσμιο βήμα. Η παρουσία σας εκεί θα συνέβαλλε στο να δημοσιοποιήσουν αυτές οι δυνάμεις τις ποικίλες ανελεύθερες, αντι-ανθρώπινες, αντι-παγκοσμιοποιητικές και αντιδυτικές τους απόψεις.
Επικροτούμε την επιμονή σας στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις της διάσκεψης, η οποία εκφράστηκε δια μέσω της υφυπουργού Ντομπριάνσκυ, ότι πρωταρχικό στοιχείο για την αειφόρο ανάπτυξη αποτελεί η συνετή εθνική διακυβέρνηση. Είναι πολύ θλιβερό το γεγονός ότι πολλές από τις “αναπτυσσόμενες” χώρες δεν αναπτύσσονται ουσιαστικά καθόλου. Οι λαοί αυτοί υποφέρουν κάτω από καθεστώς φτώχειας και περιβαλλοντικής υποβάθμισης κυρίως γιατί οι κυβερνήσεις τους είναι ανεπαρκείς και καταπιεστικές. Η παγκόσμια διάσκεψη για το περιβάλλον θα θεωρηθεί επιτυχημένη μόνο εάν υιοθετήσει τις προτάσεις σας για ενίσχυση των κυβερνήσεων που λειτουργούν με βάση το νόμο, σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα αυτό της ιδιοκτησίας.
Συνεπώς, η πρότασή σας ότι η διεθνής βοήθεια πρέπει να στοχεύει πρώτα απ’ όλα στην ανάπτυξη συνετών μορφών διακυβέρνησης είναι καλοδεχούμενη και πρέπει να υιοθετηθεί απ’ όλες τις χώρες-δωρητές. Κατά τα τελευταία χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς βοήθειας σπαταλήθηκε από ανίκανες και διεφθαρμένες κυβερνήσεις και αποδείχθηκε αντί-παραγωγικό γιατί συνέβαλε στην εδραίωση στυγνών και αρπακτικών καθεστώτων.
Επίσης, υποστηρίζουμε σθεναρά την αντίθεση σας στην υπογραφή νέων διεθνών συμφωνιών για το περιβάλλον και στην συγκρότηση νέων διεθνών περιβαλλοντικών οργανισμών. Από τη δικιά μας σκοπιά, η χειρότερη έκβαση της συνόδου θα ήταν η απαρχή υλοποίησης της πρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ίδρυση ενός Παγκόσμιου Οργανισμού για το Περιβάλλον. Όπως η υφυπουργόςΝτο-μπριάνσκυ και ο αναπληρωτής υπουργός Τέρνερ υποστήριξαν, η υπογραφή νέων διεθνών συμβάσεων και η ίδρυση νέων υπερ-γραφειοκρατικών οργανισμών δεν πρόκειται να εξαλείψουν τα μειονεκτήματα των ήδη υφιστάμενων θεσμών.
Εξ άλλου, μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν δείξει ότι υπάρχει μια ευθεία σχέση ανάμεσα στην εθνική ευημερία και την περιβαλλοντική ισορροπία. Η κατάσταση του περιβάλλοντος βελτιώνεται όσο τα φτωχά έθνη γίνονται πλουσιότερα. Επομένως, αυτό που θα διαμορφώσει τις συνθήκες για την εφαρμογή των αρχών της αειφορίας είναι πολιτικές που ενθαρρύνουν την οικονομική ανάπτυξη. Αυτά δεν είναι κάτι που τα συντεταγμένα περιβαλλοντικά συμφέροντα επιθυμούν ν’ ακούσουν και γι’ αυτό σας συγχαίρουμε για το θάρρος που είχατε να τα προωθήσετε δια μέσω των υπουργών σας.
Γύρω από τα συγκεκριμένα ζητήματα που θέτει η ατζέντα του Γιοχάνεσμπουργκ, πιστεύουμε ότι ορθώς αναδείξατε σε μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα και σε πρωταρχικό εμπόδιο για την αειφορία την αδυναμία πρόσβασης για εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων όλου του κόσμου στο καθαρό νερό. Οποιαδήποτε πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί σε αυτό το σοβαρότατο ζήτημα είναι ευπρόσδεκτη. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν αξίζει τη σοβαρότητα που του αποδίδεται και ελπίζουμε ότι η αμερικάνικη αποστολή θα φροντίσει επαρκώς για να μην μείνει έξω από τις διαπραγματεύσεις και τη δημοσιότητα που θα πάρει η συνδιάσκεψη.
Κατανοούμε ότι στο Γιοχάνεσμπουργκ θα συναντήσετε ισχυρή αντίθεση στις προοδευτικές πολιτικές που προκρίνετε, θέλουμε να γνωρίζετε ότι συμπαραστεκόμαστε στην προσπάθειά σας να ( αντιστρέψετε το διεθνές κλίμα που επικρατεί γύρω από αυτά τα σοβαρά παγκόσμια ζητήματα.
Με τιμή,
(Ακολουθούν υπογραφές από συντηρητικές οργανώσεις των Η.Π.Α, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από τις πολυεθνικές κ.α ανάμεσά τους το Ινστιτούτο για την Ανταγωνιστική Επιχείρηση, η Συμμαχία για την Αμερική, οι Αμερικανοί για την Φορολογική Μεταρρύθμιση, η Αμερικανική Συντηρητική Ένωση, κ.λπ.)
Μετάφραση: Γιώργος Ρακκας