Αρχική » Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στους θεσμούς: Στρατός και ΕΣΥ στις πρώτες θέσεις

Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στους θεσμούς: Στρατός και ΕΣΥ στις πρώτες θέσεις

από Άρδην - Ρήξη

Τις Ένοπλες Δυνάμεις με 69%, το Εθνικό Σύστημα Υγείας με 56% και Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) με 55% είναι οι τρεις θεσμοί που εμπιστεύεται περισσότερο από όλους τους θεσμούς οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με βάση τα αποτελέσματα της πρόσφατης Έρευνας Κάπα Research για λογαριασμού του ελληνικού παραρτήματος του γερμανικού ιδρύματος του Friedrich Naumann Foundation.

Ως λιγότερο αξιόπιστοι θεσμοί κρίνονται η Εκκλησία με 25% θετικές απόψεις, τα πολιτικά κόμματα (19% θετικές απόψεις), οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (14% θετικές απόψεις) και στον πάτο της λίστας τα ΜΜΕ (13% θετικές) και οι ΜΚΟ (13% θετικές απόψεις).

Η έρευνα παρουσιάζει και μια ακόμα ενδιαφέρουσα μέτρηση. Την αλλαγή των πολιτών απέναντι στους θεσμούς με διαφορά ενός έτους, προ κορωνοϊού (Οκτώβριος 2019) και εν μέσω κορωνοϊού (Οκτώβριος 2020), αλλά και εν μέσω κορύφωσης της ελληνοτουρκικής κρίσης από τον Μάρτιο του ’20 ως τα τέλη του περασμένους έτους. Ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη των Ελλήνων σχεδόν σε όλους τους θεσμούς με την μεγαλύτερη αύξηση θετικών κρίσεων να τις συγκεντρώσει η Δικαιοσύνη (από 27% προ κορωνοϊού στο 42% εν μέσω κορωνοϊού), το εκπαιδευτικό σύστημα (ανέβηκαν οι θετικές απόψεις από το 35% στο 45%), αλλά και οι δημόσιοι οργανισμοί και υπηρεσίες (από το 17% στο 27%)!

Στον αντίποδα μόνο δύο θεσμοί εν μέσω πανδημίας έχασαν την εκτίμηση των πολιτών: Η Αστυνομία υποχώρησε από το 53% στο 47%, αλλά ήταν αρκετά υψηλά και η Εκκλησία, που οι θετικές κρίσεις υποχώρησαν από (ήδη χαμηλό) 29% στο 25%. Η Εκκλησία που μερικά χρόνια βρίσκοταν στην κορυφή ανάλογων μετρήσεων, βιώνει πια εκτεταμένη απαξίωση από τους πολίτες.

Η τάση στον ένα χρόνο που μεσολάβησε μεταξύ των δύο μετρήσεων είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στους θεσμούς. Πέρα από το αν υπήρξαν ουσιαστικές βελτιώσεις σε αυτούς, περισσότερο έχουμε μια τάση των πολιτών, σε μια δύσκολη χρονικά συγκυρία με αλληλένδετες κρίσεις (υγειονομική, οικονομική), αλλά και κρίση στα ελληνοτουρκικά, να βιώσουν τους θεσμούς ως αποκούμπι για να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες των κρίσεων (υγειονομικής, οικονομικής, εθνικά, μεταναστευτικό κ.λπ.).

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ:

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Αλέξανδρος 19 Φεβρουάριος 2021 - 01:11

Σοβαρά τώρα;; Υπάρχουν ακόμα πράγματα σε αυτή την χώρα που μπορεί να εμπιστευτεί ο πολίτης;;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ