Αρχική » Του Ιουλίου

Του Ιουλίου

από Βασίλης Στοϊλόπουλος

κείμενο: Βασίλης Στοϊλόπουλος

Καλό μήνα Ιούλιο!

Ο μήνας με τα πολλά ονόματα : Αλωνάρης, Αλωνιστής, Αλωνιτής, Αλωνιάτης ή Αλωνευτής. Και Αηλιάτης ή Αηλιάς, Φασκομηνάς ή Χασκομηνάς (Ρόδος), Γυαλιστής ή Γυαλινός (Νάξος) και Αηκερακίτης (από την Αγία Κυριακή) για τους πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας (Σωζόπολη).

Ο μήνας με το πέτρινο αλώνι, την «ιερή αλωή» του Ομήρου, με τα δόκανα, το δικράνι, το σύρτη, το καρπολόι, το φτυάρι για το λίχνισμα και το «πρώτο ψωμί».

Ο μήνας Εκατομβαιών των Αρχαίων, με τις Δηλιακές γιορτές να μας θυμίζουν την συνέχεια από τη θεά Άρτεμη Σωτείρα και την Αγνή Αφροδίτη ως την Αγία Κυριακή.

Ο μήνας με τους πολλούς «οικείους» Αγίους «ιατήρες» του καλοκαιριού και τα πανηγύρια, όπως το θυσιαστικό «πανηγύρι του ταύρου» στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου με την έκδηλη αρχαϊκότητα προς τιμήν του Αγίου Χαραλάμπους.

Ο μήνας «με τα΄ αλώνια και τα χρυσά πεπόνια» που στην Ελλάδα «μυρίζει πεύκο και ρετσίνι». Με «της Αγιάς Μαρίνας σύκο και του Αγιολιός σταφύλι» και τον «φλογερό» και «τρομερό» προφήτη των «ιερών κορυφών» Ηλία-Ήλιο ν΄ αποτελεί «γέφυρα εννοιών» μεταξύ αρχαιότητας και χριστιανισμού. Ο προφήτης Ηλίας, ο Νεφεληγέρτης και Υέτιος, γι αυτό και «έφορος της βροχής, της βροντής και των κεραυνών».

Ο μήνας που θυμίζει πάντα την μαρτυρική Κύπρο, από τη σφαγή των 486 γνωστών Ελληνοκυπρίων στις 9 Ιουλίου 1821 στη Λευκωσία, με πρώτο τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, μέχρι και το προδοτικό πραξικόπημα και τον Αττίλα το 1974.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ