Αρχική » Οι ελληνικές ταινίες του Ζώρζ Μελιές!

Οι ελληνικές ταινίες του Ζώρζ Μελιές!

από Άρδην - Ρήξη

Όλοι γνωρίζουν τον Γάλλο πρωτοπόρο του παγκόσμιου κινηματογράφου, Ζώρζ Μελιές. Οι περισσότεροι τον ξέρουν για την ταινία του Ταξίδι στην Σελήνη (1903), που αποτελεί και την πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας που γυρίστηκε ποτέ.

Ελάχιστοι γνωρίζουν, όμως, ότι ο Ζώρζ Μελιές υπήρξε φιλέλληνας και, εμπνευσμένος από το ισχυρό πανευρωπαϊκό κίνημα συμπαράστασης στην ελληνική υπόθεση της εποχής του, θα σκηνοθετήσει αρκετές ταινίες (στην πραγματικότητα, μικρής διάρκειας Επίκαιρα της εποχής) που αφορούν στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897.

Οι τίτλοι των ταινιών αυτών, σύμφωνα με την καταγραφή του Άγγλου διανομέα Philipp Wolf, στον κάταλογο The Optical Magic Lantern Journal Annual 1897-8 είναι οι εξής: «Μωαμεθανοί κάτοικοι της Κρήτης σφάζουν Έλληνες Χριστιανούς», «Τούρκοι επιτίθενται σε σπίτι που υπερασπίζονται Έλληνες (Τύρναβος)», «Ο Έλληνας πολεμιστής «Γιώργος» βομβαρδίζει το κάστρο της Πρέβεζας» και «Εκτέλεση Έλληνα κατασκόπου στα Φάρσαλα». Μερικές από αυτές, υπάρχουν στο youtube, τις βρήκαμε και τις αναδημοσιεύουμε εδώ:

πηγή αναφοράς για τις ταινίες: Ιστολόγιο Νίκου Θεοδοσίου

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ