Αρχική » Με αέρα… ταραξία επέστρεψε από την Τεχεράνη ο Ερντογάν

Με αέρα… ταραξία επέστρεψε από την Τεχεράνη ο Ερντογάν

από Αναδημοσιεύσεις

Του Νίκου Μελέτη από το liberal.gr

Με νέο «δόγμα» επέστρεψε από την Τεχεράνη ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς επανέλαβε το μήνυμα της Τριμερούς Ρωσίας-Ιράν- Τουρκίας για αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία, εξαπέλυσε επίθεση με όλμους στο Ιρακινό Κουρδιστάν, και έσπευσε να δώσει δικές του ερμηνείες για το ενδεχόμενο επιβολής όρων από το Κογκρέσο στην πώληση F16 προς την Τουρκία.

Προκαλώντας αμηχανία ακόμη και στους πιο στενούς υποστηρικτές του στη Δύση ο κ. Ερντογάν μετά τον Ιρανό και τον Ρώσο πρόεδρο που κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για τις παρεμβάσεις τους στη Μ. Ανατολή και στη Συρία, έσπευσε να δηλώσει υπό μορφή μάλιστα τελεσιγράφου ότι οι «αμερικανικές δυνάμεις πρέπει να εγκαταλείψουν την Ανατολική πλευρά του Ευφράτη στη Συρία». Την περιοχή δηλαδή που ελέγχουν οι Κούρδοι του YPG, σύμμαχοι των συμμάχων των ΗΠΑ, τους οποίους ο ίδιος θεωρεί τρομοκράτες και βρίσκονται στο στόχαστρο της νέας εισβολής που έχει προαναγγείλει, αλλά διαρκώς αναβάλει η Τουρκία λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν, όχι μόνο από την Ουάσιγκτον, αλλά και από τη Μόσχα και την Τεχεράνη.

Ο Τούρκος ηγέτης επιστρέφοντας από μια Τριμερή συνάντηση, η οποία τον έβαλε στο κάδρο του «άξονα του κακού», θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί και στο εσωτερικό της Τουρκίας από την τροπολογία που πέρασε στην αμερικανική Βουλή και συνδέει την πώληση των F16 με την υποχρέωση της Τουρκίας να μην τα χρησιμοποιεί εναντίον της Ελλάδας…

Έτσι μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν έκανε καμιά αναφορά σε όρους σχετικά με την Ελλάδα για την πώληση των F16 και η συζήτηση αφορούσε το πως σαν σύμμαχοι οι δυο χώρες θα προστατεύσουν τα συμφέροντα τους. «Όταν κοιτάξουμε στο Κογκρέσο βλέπουμε ότι υπάρχει μια μικρή ένσταση..» είπε ο κ. Ερντογάν και δίνοντας τη δική του εκδοχή για το νομοθετικό πλαίσιο των ΗΠΑ πρόσθεσε: «Ο όρος σχετικά με την Ελλάδα στην πώληση των F16 δεν είναι δεσμευτικός για εμάς αφότου αποδεχθούν το αίτημα μας για αγορά καινούργιων F16. Εμείς έχουμε ήδη δυνατότητα επισκευής των δικών μας F16 αλλά έχουμε υποβάλει αιτήματα για ανταλλακτικά. Επίσης, αποφάσισαν να τιμήσουν και αυτό το αίτημα μας..».

Ο Τούρκος πρόεδρος θέλοντας να απαντήσει έτσι και στην κριτική που δέχεται για την κινητοποίηση στο Κογκρέσο που απειλεί να βραχυκυκλώσει την πώληση νέων και αναβάθμιση παλιών F16 στην Τουρκία, που θα καταστήσουν άνευ αντικειμένου τις υποτιθέμενες «δεσμεύσεις» του Προέδρου Μπάιντεν προς τον ίδιο, προσπαθεί να δώσει τη δική του ερμηνεία.

Παραβλέποντας φυσικά το γεγονός ότι ο κ. Μπάιντεν μπορεί να μην του ανέφερε οτιδήποτε αλλά το νομοθετικό σύστημα των ΗΠΑ λειτουργεί με συγκεκριμένους όρους και κανόνες. Και συνεπώς για να δοθεί η άδεια και η έγκριση του Κογκρέσου στο αίτημα της Τουρκίας που θα διαβιβάσουν το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπαρτμεντ, θα πρέπει να τηρηθούν αυστηρά οι όροι που θα συνοδεύουν την απόφαση αυτή. Εξάλλου αυτοί οι όροι εφόσον ευοδωθεί η προσπάθεια του ελληνικού λόμπι, θα συμπεριληφθεί στον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, κάτι που αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη εγγύηση για τήρηση των όρων.

Βεβαίως, στην ίδια ενημέρωση οι φιλικά προσκείμενοι δημοσιογράφοι που τον συνόδευαν στην Τεχεράνη, απέφυγαν την ενοχλητική ερώτηση για την παραγγελία των F35 από την Ελλάδα. Καθώς αυτό αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα και για τον ίδιο προσωπικά, μια και με δικούς του χειρισμούς η Τουρκία έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα παραγωγής των F35…

Με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο Ερντογάν και η τουρκική πολιτική ηγεσία έστειλαν και πάλι αρνητικά και απειλητικά μηνύματα. Η Τουρκία επιβεβαιώνει ότι στο Κυπριακό έχει πλέον σταθερή θέση για λύση δυο κρατών, και προειδοποιεί ότι θα προασπίσει τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Και μάλιστα ο κ. Ερντογάν δηλώνει στο μήνυμα του ότι όσο πιο δυνατή γίνεται η Τουρκία τόσο καλύτερο είναι αυτό για τους Τουρκοκυπρίους. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φ. Οκτάϋ έσπευσε από την Κατεχόμενη Λευκωσία να αναγγείλει (μια ακόμη φορά) την έξοδο του νέου γεωτρύπανου Abdulhamid Han για έρευνες τον Αύγουστο στη Μεσόγειο, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποια περιοχή.

Χθες όμως η Τουρκία έδωσε ένα ακόμη δείγμα γραφής της επιθετικής τακτικής που ακολουθεί που λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή, καθώς ο τουρκικός Στρατός έπληξε με ρουκέτες τουριστικό χώρο στο Ιρακινό Κουρδιστάν προκαλώντας τον θάνατο εννέα ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.

Η περιοχή αυτή του Zakho θεωρείται από την Τουρκία ως έδρα μαχητών του PKK το οποίο συχνά βρίσκεται στο στόχαστρο του τουρκικού Στρατού σε επιθέσεις εντός των ιρακινών συνόρων.

Το πλήγμα αυτό, που έρχεται μια ημέρα μετά την Τριμερή της Τεχεράνης, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Βαγδάτη με τον πρωθυπουργό Καζεμί να στέλνει στην περιοχή τον Υπουργό εξωτερικών και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και να συγκαλεί επίσης κυβερνητικό συμβούλιο, μετά το οποίο ανακοίνωσε ότι το Ιράκ έχει «πλήρες δικαίωμα» να απαντήσει στην τουρκική επίθεση. Εκτιμάται ότι η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης εκτιμά ότι οι τουρκικές επιθέσεις γίνονται με την ανοχή της κυβέρνησης της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν, έναντι ανταλλαγμάτων που επιδιώκει το Ερμπίλ στην προσπάθεια του να αυτονομηθεί ακόμη περισσότερο από το Ιράκ.

Πάντως, αυτή η τουρκική επίθεση απειλεί να προκαλέσει και εσωτερική κρίση στο Ιράκ καθώς ο Σιΐτης φιλοϊρανός πολιτικός ηγέτης Μουκτάντα Αλ Σαντρ ζήτησε ανάληψη δράσης όπως περιορισμό των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία, κλείσιμο των σταθμών διελεύσεων μεταξύ των δυο χωρών και ακύρωση της υπάρχουσας συμφωνίας ασφαλείας με την Τουρκία…

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ