Αρχική » Κορωνοϊός: Ανεξέλεγκτη η πανδημία στη Βόρεια Κορέα

Κορωνοϊός: Ανεξέλεγκτη η πανδημία στη Βόρεια Κορέα

από Αναδημοσιεύσεις

Θερμομέτρηση μαθητών σε σχολείο της Πιονγιάνγκ. Οι βορειοκορεατικές ανακοινώσεις προκαλούν έκπληξη και ανησυχία στους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Μία μόλις εβδομάδα από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος, δήλωναν πως «ένα εκατομμύριο ασθενείς με COVID-19 ανέρρωσαν πλήρως». Φωτ. A.P./ Cha Song Ho

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αρνείται διεθνή βοήθεια

Της Διονυσίας Βορίδη από την Καθημερινή

Στα πρόθυρα μιας πρωτοφανούς ανθρωπιστικής κρίσης βρίσκεται η Βόρεια Κορέα εξαιτίας της ανεξέλεγκτης μετάδοσης της COVID-19. Η πανδημία αυτή τη φορά αναμένεται να έχει ανυπολόγιστο ανθρώπινο κόστος, αφού προσβάλλει ένα λαό ανεμβολίαστο και χωρίς φυσική ανοσία και ένα υγειονομικό σύστημα που στερείται φαρμάκων και στοιχειωδών υποδομών για την περίθαλψη των ασθενών. Ταυτόχρονα, δεν αποκλείεται η πανδημία να έχει και πολιτικές συνέπειες, καθώς συνιστά τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε έως σήμερα το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα-ερημίτη παραμένει άγνωστο. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι τα ενεργά κρούσματα πρέπει να υπερβαίνουν το 1,5 εκατομμύριο και ότι η κατάσταση είναι δυσμενέστερη από αυτήν που ανακοινώνεται επισήμως. Αλλωστε, οι βορειοκορεατικές ανακοινώσεις για την εξέλιξη της πανδημίας είναι παράδοξες έως εξωπραγματικές. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε έκπληξη, απορία και ανησυχία για τη δήλωση του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι «ένα εκατομμύριο ασθενείς με COVID-19 ανέρρωσαν πλήρως», μία μόλις εβδομάδα από την καταγραφή του πρώτου κρούσματος. Το αίτημα του επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προς τον Κιμ Γιονγκ Ουν για δημοσιοποίηση περισσότερων στοιχείων σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα στη Βόρεια Κορέα δεν απαντήθηκε ποτέ. Την ίδια στιγμή, ο τεχνικός σύμβουλος του διεθνούς υγειονομικού οργανισμού, δρ Μάικ Ράιαν, υπογράμμισε ότι η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πανδημίας γεννάει υψηλό κίνδυνο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων.

Παρά τη δραματική κατάσταση, κάθε προσφορά φαρμακευτικού υλικού και εμβολίων απορρίπτεται σθεναρά από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ. Πολιτικοί αναλυτές, μάλιστα, δεν αποκλείουν ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης θα αποπειραθεί να διαχειριστεί τη δραματική κατάσταση «όπως μπορεί» προκειμένου να μην «ανοίξει» την περίκλειστη χώρα του στα αδιάκριτα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας. Ο δρ Λιμ Εούλ-τσουλ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Σπουδών Απω Ανατολής του Πανεπιστημίου Κιούνγκναμ της Σεούλ, τονίζει ότι για πρώτη φορά ο Κιμ Γιονγκ Ουν βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τόσο μεγάλο δίλημμα: «Αν δεχθεί τη βοήθεια της Δύσης ή των ΗΠΑ, το αφήγημά του περί πλήρους αυτάρκειας της Βόρειας Κορέας, πάνω στο οποίο έχει θεμελιώσει την πολιτική του, καταρρέει, κλονίζοντας και τη λαϊκή εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Αν πάλι δεν το κάνει, οι συνέπειες για τη μακροημέρευση των συμπατριωτών του ενδέχεται να είναι ολέθριες».

Στην Κίνα, η πανδημία εξελίσσεται πιο «κανονικά». Η Σαγκάη φαίνεται να προσεγγίζει τον στόχο της πλήρους εξάλειψης των κρουσμάτων, γεγονός που θα επιτρέψει την ερχόμενη εβδομάδα την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων. Ομως, τώρα την πανδημική σκυτάλη έχει πάρει το Πεκίνο. Ηδη έχουν επιβληθεί περιορισμοί και οι κάτοικοι κάποιων συνοικιών διατάχθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Γενικότερα, πάντως, οι υγειονομικές αρχές είναι πιο συγκρατημένες στην αντιμετώπιση της κατάστασης, παρότι εμμένουν στην «πολιτική μηδενικής ανοχής στην COVID-19».

Κατά πάσα πιθανότητα, η ηπιότερη προσέγγιση των κινεζικών αρχών συνιστά μια προσπάθεια να αποφευχθούν η λαϊκή κατακραυγή και οι βίαιες αντιδράσεις που είδαμε στη Σαγκάη. Στην αρχή της εβδομάδας οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου του Πεκίνου διοργάνωσαν μια –σπάνια– ειρηνική διαμαρτυρία, καταγγέλλοντας την απόφαση τοποθέτησης μεταλλικού τείχους στην είσοδο του πανεπιστημιακού χώρου, ώστε να μην εξέρχονται ενώ το διδακτικό προσωπικό να μπορεί να πηγαινοέρχεται απρόσκοπτα. Ατομα που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία αλλά επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, υπό τον φόβο των συνεπειών, τόνιζαν ότι το μεταλλικό τείχος αφαιρέθηκε και ότι οι Αρχές επέτρεψαν στους νέους να πραγματοποιούν τις ηλεκτρονικές παραγγελίες για τρόφιμα, όποτε το επιθυμούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ