Του David Axe από το forbesgreece.gr
Δύο εβδομάδες αφότου η -“πεινασμένη” για πυρομαχικά- ουκρανική φρουρά αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το ανατολικό προπύργιο της Αβντίιβκα, τα ρωσικά στρατεύματα κινούνται προς τα δυτικά.
Οι Ρώσοι μετρούν μεν δεκάδες χιλιάδες απώλειες (νεκρούς και τραυματίες) και τεράστιες ζημιές σε τεθωρακισμένα οχήματα, κατόρθωσαν ωστόσο να καταλάβουν 50-60 μίλια ουκρανικού εδάφους. Κι αυτή είναι η σημαντικότερη “νίκη” τους εδώ και μήνες.
Την ίδια στιγμή πάντως, προωθούνται και οι ουκρανικές δυνάμεις, μετρώντας όμως μέτρα και όχι μίλια. ‘Έξι μήνες αφότου διέσχισαν τον ποταμό Δνείπερο και κατέλαβαν ένα προγεφύρωμα στο χωριό Κρίνκι, οι ταξιαρχίες του Ουκρανικού Σώματος Πεζοναυτών κατευθύνονται προς τον πλησιέστερο στα δυτικά οικισμό.
Πρόκειται για μάχες δρόμο με δρόμο, ή, καλύτερα, κτίριο με κτίριο. Όποια πλευρά έχει περισσότερα drones πάνω από το εκάστοτε οικοδομικό τετράγωνο, είναι τελικά και εκείνη που θα το ελέγξει. Δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότερες ουκρανικές νίκες μέσα και γύρω από το Κρίνκι έχουν σημειωθεί αμέσως μετά την εξουδετέρωση κάποιου Ρώσου χειριστή drone.
Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε πως η έκβαση της εκστρατείας του Κρίνκι εξαρτάται εν πολλοίς από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Τη σημασία τους άλλωστε υπογραμμίζουν και οι ίδιοι οι χειριστές: “Τα drones δεν περιορίζονται στο να βομβαρδίζουν ρωσικούς στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά παίζουν σημαντικό ρόλο και στην υλικοτεχνική υποστήριξη των στρατευμάτων μας – πυρομαχικά, τρόφιμα, νερό, ιατρικές προμήθειες κ.λ.π.”.
Οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου αποτελούν βασικό καταλύτη στο πεδίο της μάχης. Το περασμένο φθινόπωρο, οι Ουκρανοί προετοίμασαν το έδαφος στο Κρίνκι χρησιμοποιώντας παρεμβολείς σημάτων, αρκετές μέρες πριν οι πρώτοι πεζοναύτες διασχίσουν τον ποταμό. Δε χρειάστηκε μάλιστα να καταρρίψουν το σύνολο των ρωσικών drones, παρά στόχευσαν σε εκείνα που θα ήταν αρκετά ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία της χερσαίας επιχείρησης.
Οι αντίστοιχοι παρεμβολείς των Ρώσων φαίνεται πως δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα, επιτρέποντας στα ουκρανικά drones να πετούν με μεγαλύτερη ελευθερία γύρω από το Κρίνκι. Κάπως έτσι, οι Ουκρανοί επιτηρούν όλο το 24ωρο τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν κατασκηνώσει στα νότια της πόλης, αποκρούοντας τις επιθέσεις στο προγεφύρωμα. Τις μεν νυχτερινές ώρες βομβαρδίζουν τα σημεία συγκέντρωσης των Ρώσων στρατιωτών και “σπέρνουν” το δρόμο με νάρκες, τα δε πρωινά τους παρενοχλούν ενόσω μετακινούνται.
Από τον Οκτώβριο, οι Ρώσοι έχουν χάσει 222 οχήματα προσπαθώντας να ανακαταλάβουν το Κρίνκι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κατεστραμμένων αρμάτων στα 2.600. Οι Ουκρανοί -οι οποίοι πολεμούν κυρίως πεζοί- έχουν χάσει 47 οχήματα στην προσπάθεια τους να κρατήσουν το Κρίνκι. Η αναλογία απωλειών μαρτυρά τόσο την αποδιοργάνωση της μεγαλύτερης ρωσικής δύναμης στη νότια Ουκρανία, όσο και τη γενναιότητα των Ουκρανών πεζοναυτών.
Η κατοχή του Κρίνκι έχει μεγάλη αξία και σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς πρόκειται για το μοναδικό πρώτης γραμμής μέτωπο όπου οι Ουκρανοί έχουν το πάνω χέρι. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ισχυρίστηκε ψευδώς την περασμένη εβδομάδα ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εκκαθαρίσει το προγεφύρωμα.
Εξηγεί επίσης γιατί τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί δίνουν μεγάλη σημασία στις σημαίες. Ως σύμβολα ελέγχου ενός δρόμου ή ενός οικοδομικού τετραγώνου, οι σημαίες εκφράζουν πολλά. Στις 13 Φεβρουαρίου, ένας ατρόμητος Ουκρανός πεζοναύτης ανέβηκε σε νια δεξαμενή και έδεσε την ουκρανική σημαία σε ένα κιγκλίδωμα. Μια εβδομάδα αργότερα, δύο Ρώσοι στρατιώτες διακινδύνευσαν τη ζωή τους τρέχοντας 400 μέτρα για να τοποθετήσουν τη δική τους. Όπως έγραψε και ο Ρώσος πολεμικός αναποκριτής Ρομανόφ, φαίνεται πως “δεν υπάρχει καμία γραμμή του μετώπου με σταθερή άμυνα”.