Αρχική » Μεταπνευμονοϊός: Ούτε νέος, ούτε μυστηριώδης

Μεταπνευμονοϊός: Ούτε νέος, ούτε μυστηριώδης

από Άρδην - Ρήξη

Στη φωτο ακτινογραφία βρέφους με βρογχιολίτιδα από τον ιό

του ιατρού Παναγιώτη Χούπα*

Γέμισαν τα νοσοκομεία στην Κίνα (τα Τμήματα Επειγόντων) από ασθενείς, γεμίσαμε κι εμείς εδώ από ευφάνταστους τίτλους, πέρα για πέρα αναληθείς και υπερβολικούς και σε κάθε περίπτωση σε πλήρη διάσταση με τα γραφόμενα στα άρθρα.

Πολλοί φίλοι βρήκαν ευκαιρία για πικρό χιούμορ, καθ’ όλα αναμενόμενο και σεβαστό. Άλλωστε η πανδημία κορωνοϊού ΔΕΝ έχει λήξει ακόμη (εκείνο που έληξε είναι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης). Επίσης, πικρές είναι και οι μνήμες από τις αρχικές μη αντιδράσεις των θεσμών σε Δύση και Ανατολή κατά την πανδημία COVID-19. Θυμίζω ότι στις αρχές του 2020, σύμφωνα με μεταγενέστερες εκτιμήσεις, ο ιός είχε μπει στη Μεγάλη Βρετανία από 1.000 (χίλια!) διαφορετικά σημεία!

Αυτοί όμως δεν είναι λόγοι να χτυπάμε συναγερμούς με το παραμικρό.

Ο εκλεκτός συνάδελφος Γιώργος Παππάς (Giorgos Pappas), παθολόγος-λοιμωξιολόγος, φρόντισε αρκετά νωρίς να αποσαφηνίσει την κατάσταση και να ενημερώσει όπως μόνο αυτός ξέρει: οι ιοί που προκαλούν την τρέχουσα κατάσταση στην Κίνα είναι κοινοί.

Τίποτε άγνωστο, τίποτε εξωτικό, τίποτε τρομερό.

Ένας από αυτούς είναι ο ανθρώπινος μεταπνευμονοϊός.

Για να ευλογήσω και τα γένια μου:

{Όταν οποιοσδήποτε επαγγελματίας υγείας αντιμετωπίζει κρούσμα νόσου που μοιάζει με γρίπη, αλλά δεν είναι απολύτως βέβαιος ότι πρόκειται γι’ αυτήν (αν δεν έχει δηλαδή εργαστηριακή επιβεβαίωση) μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «γριπώδες σύνδρομο» ή «γριπώδης συνδρομή». Χρειάζεται όμως προσοχή: το «γριπώδες σύνδρομο», ως όρος, διαθέτει ορισμό. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι «μια οξεία αναπνευστική νόσος, με μετρούμενη θερμοκρασία σώματος ίση ή μεγαλύτερη των 38οC και βήχα, με έναρξη εντός των τελευταίων 10 ημερών».

Δεν εμπίπτουν λοιπόν όλες οι λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού στον ορισμό του γριπώδους συνδρόμου. Ο όρος επιφυλάσσεται για τις πιο σοβαρές από αυτές, στις οποίες ο ασθενής είναι εμπύρετος, και μάλιστα δεν εμφανίζει απλώς «δέκατα», αλλά πυρετό από 38οC και άνω. Ο ΠΟΥ έχει καθιερώσει τον ορισμό αυτόν, προκειμένου να εντοπίζονται τα κρούσματα γρίπης κατά την επιτήρηση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Μάλιστα, για να αποφύγει τις δυσκολίες που προκύπτουν από τον όρο «σύνδρομο», ο ΠΟΥ χρησιμοποιεί και συστήνει τον όρο «γριπώδης νόσος» (Influenza-like Illness· ILI).

Στον όρο «γριπώδες σύνδρομο» (ή, καλύτερα, «γριπώδης νόσος») μπορεί να εμπίπτουν φυσικά, έως ότου γίνει οριστική διάγνωση (όταν και όπου είναι απαραίτητο) και σχεδόν όλες οι ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού: από ανθρώπινο συγκυτιακό ιό (RSV), ανθρώπινο μεταπνευμονοϊό (HMPV), ιό παραϊνφλουέντσας, αδενοϊούς, ρινοϊούς, εντεροϊούς και κορωνοϊούς. Άλλες λοιμώξεις, έως ότου εκδηλωθούν πλήρως ή διαγνωστούν με ακρίβεια, επίσης μπορούν να εμπίπτουν στον ορισμό. Για παράδειγμα, το πρόδρομο στάδιο της ιλαράς. Σύμφωνα με έναν ελαφρώς διαφορετικό ορισμό της «γριπώδους νόσου» που δίνουν τα CDC των ΗΠΑ (προσθέτουν τη φαρυγγίτιδα ως εναλλακτική του βήχα κλινική εκδήλωση), σε αυτόν περιλαμβάνεται και η οξεία HIV λοίμωξη.}

Αυτό ήταν ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου «Αόρατοι εχθροί: λοιμώξεις, επιδημίες και πανδημίες», Εναλλακτικές εκδόσεις 2024.

Γνωστός λοιπόν, και μη εξαιρετέος ο HMPV (Human MetaPneumoVirus).

Τον βρήκαν Ολλανδοί επιστήμονες το 2001, τον κατέταξαν επιτυχώς δίνοντάς του αυτό το προσωρινό όνομα (το οποίο καθιερώθηκε ακριβώς λόγω της επιτυχίας αυτής).

Οι ίδιοι επιστήμονες, ήδη από το 2001 είχαν τονίσει τα εξής, ακόμα ισχυρά:

1) προσβάλλει κυρίως τις ακραίες ηλικίες

2) σχεδόν όλα τα παιδάκια έχουν νοσήσει έως την ηλικία των 5 ετών (άρα κυκλοφορεί ευρέως)

3) είναι, μαζί με τον RSV, τα συχνότερα αίτια σοβαρής λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού (βρογχιολίτιδας και πνευμονίας) στα παιδάκια

4) επικίνδυνος είναι στα πολύ μικρά παιδιά, στους ηλικιωμένους και στους ανοσοκατεσταλμένους.

Επιπλέον, οι ίδιοι επιστήμονες είχαν βρει αντισώματα κατά του ιού σε ορούς αίματος που είχαν φυλαχθεί σε ψυγείο, από το 1958 (!!!), άρα ο ιός «κλώθει» στον ανθρώπινο πληθυσμό καμιά εβδομηνταριά χρόνια τουλάχιστον!

Αυτά τα ολίγα (πολλά, πάλι σεντόνι βγήκε, συμπαθάτε με).

Υγιαίνετε!

Βιβλιογραφία πολλή, ζητήστε μου.

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ