Αρχική » Ο κατάλογος με τους βουλευτές που ζητούν αναδρομικά εκατομμυρίων

Ο κατάλογος με τους βουλευτές που ζητούν αναδρομικά εκατομμυρίων

από admin

Για να ξέρουμε ποιοι πολιτικοί από τα δυο μεγάλα κόμματα διεκδικούν περίπου 250.000 ευρώ έκαστος (σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία).


Του Παναγιώτη Στάθη από την ιστοσελίδα capital.gr

Θύελλα αντιδράσεων αναμένεται να προκαλέσει η δημοσιοποίηση των ονομάτων των 110 πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (τρεις πάντως έχουν ήδη παραιτηθεί των αξιώσεων) που με αγωγές τους στα διοικητικά δικαστήρια διεκδικούν αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ με το νόμιμο τόκο και χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη από το ελληνικό δημόσιο. Οι αγωγές αυτές υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της συνταγματικής  πρόβλεψης εξομοίωσης των αποδοχών μεταξύ βουλευτών και δικαστών και με γνώμονα ότι οι δικαστικοί λειτουργοί πέτυχαν αναπροσαρμογή των αποδοχών τους από το Μισθοδικείο το 2006. Μάλιστα, όπως πρόσφατα αποκάλυψε η εφημερίδα το «Κ», το σύνολο των αναδρομικών που έχουν πετύχει οι δικαστές από το 1991 αγγίζει το ιλιγγιώδες ποσό του 1,2 δισ. ευρώ. 

Οι πρώην βουλευτές έχουν δικαίωμα βάσει του νόμου να διεκδικήσουν αυτά τα χρήματα όμως πριν από λίγο καιρό όταν αποκαλύφθηκε στη Βουλή η αξίωσή τους πολλοί είχαν σπεύσει να δηλώσουν την αντίθεσή τους, όμως μέχρι στιγμής μόλις τρεις παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους. Όλοι βέβαια έχουν το περιθώριο να παραιτηθούν κατά την εκδίκαση των υποθέσεων τους ή να περιμένουν να τελεσιδικήσουν και να μην αξιώσουν τα επιδικασθέντα χρήματα το συνολικό ύψος των οποίων δεν μπορεί να  υπολογιστεί γιατί είναι ανάλογο με το χρόνο της θητείας του καθενός.

Παραδείγματος χάριν ένας εκ των εναγόντων ο οποίος διετέλεσε βουλευτής 37 μήνες (τρία χρόνια και κάτι) διεκδικεί διαφορές βουλευτικής αποζημίωσης ύψους 240.196 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους. Επιπλέον, όλοι σχεδόν διεκδικούν από το ελληνικό δημόσιο και χρηματική ικανοποίηση ύψους 10.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστησαν, από την μη αναπροσαρμογή των αποδοχών τους.  Ορισμένοι μάλιστα έχουν καταθέσει και δύο αγωγές για διαφορετικές βουλευτικές περιόδους.

Αναλυτικότερα, διπλές αγωγές έχουν καταθέσει οι Ι. Βαϊνάς, Μυρσίνη Ζορμπά, Εμμ. Λουκάκης και Σωτ. Στολίδης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως παραιτήθηκαν από τις αγωγές τους ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης δύο πρώην βουλευτές, οι Μιχ. Λιάπης και Λεων. Τζανής, καθώς και η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη.

Συζητούνται 

Οι πρώτες αγωγές αναμένεται να συζητηθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, ενώ ήδη η συζήτηση μερικών αγωγών αναβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα για τον Φεβρουάριο του 2012. Παράλληλα, ανάλογος μικρός αριθμός αγωγών βουλευτών εκκρεμούν  και στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ενώ πολύ μεγαλύτερος αριθμός αγωγών είναι «παγωμένες»  στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η ανάγνωση πάντως των ονομάτων αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις καθώς μεταξύ αυτών βρίσκονται και ονόματα που ελέγχονται από τη δικαιοσύνη σε σχέση με υποθέσεις διαφθοράς (οι ίδιοι δηλώνουν αθώοι) όπως ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Τάσος Μαντέλης.

Αγωγές έχουν υποβάλλει επίσης οι Γ. Ανωμερίτης, Γ. Δρυς, Ελισάβετ Παπαζώη, κ. Κεφαλογιάννης, Π. Δούκας, Ελ. Ζαγορίτης, Αν. Καραμάριος, Θ. Κασίμης, Ν. Κατσαρός, Πέτρ. Τατούλης, Αντ. Φούσας κ.ά.

Οι αγωγές είναι συνολικά 110 εκ των οποίων έχουν υποβάλλει 60 από τη ΝΔ (πρώην βουλευτές ή κληρονόμοι τους) 48 από το ΠΑΣΟΚ ενώ τρεις έχουν παραιτηθεί ήδη, δρόμο που δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλοι. Ήδη όμως έχουν εκδοθεί και τρεις αποφάσεις από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Δύο από αυτές τις αγωγές έγιναν μερικά δεκτές και μία τρίτη απορρίφθηκε, ενώ το δημόσιο άσκησε ήδη έφεση επί των δύο αυτών αγωγών που έγιναν μερικά δεκτές.

Ποιο είναι

Οι 48 πρώην και συνταξιούχοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν αγωγές και διεκδικούν αναδρομικά διαφορές αποδοχών είναι: Αλ. Ακριβάκης, Ιωάν. Ανθόπουλος, Ελένη Ανουσάκη, Παν. Αντωνακόπουλος, Γεωργ. Ανωμερίτης, Μαρία Αρσένη, Ιωαν. Βαθειάς, Ιωάν. Βαίνας, Βασ. Βασιλακάκης, Ηλ. Βλαχόπουλος, Χρ. Βοσνάκης, Αλέξ. Βούλγαρης, Δημ. Γεωργακόπουλος, Ιωάν. Γιαννακόπουλος, Μόσχος Γικόνογλου, Γκαλήπ Γκαλήπ, Ζορμπά (ευρωβουλευτής), Χρήστος Θεοδώρου, Ιωαν. Θωμόπουλος, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Θεόδ. Κατσανέβας, Ελεονώρα – Νόρα Κατσέλη – Καλογεροπούλου, Ιωάν. Καψής, Θεόδ. Κολιοπάνος, Ευτ. Κοντομάρης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος (1974-1993 ΝΔ και 1996-2000 ΠΑΣΟΚ), Σωκρ. Κοσμίδης, Θεόδ. Κοτσώνης, Δημ. Κουλουριάνος (ευρωβουλευτής), Φλώρος Κωνσταντίνου, Εμμ. Λουκάκης, Αναστ. Μαντέλης, Αλεξ. Μπαλτάς, Αθαν. Μπάτσος, Φραγκ. Παπαδέλλης, Ελισάβετ Παπαζώη, Ηλ. Παπαηλίας, Βασ. Παπανικόλας, Χρ. Σμυρλής – Λιακατάς, Ιωάνν. Σουλαδάκης, Σωτ. Στολίδης, Λεων. Τζανής, Ιωάνν. Τσακλίδης, Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Τσιλίκας, Αποστ. Τσοχατζόπουλος, Παν. Φωτιάδης, Αλεξ. Χρυσανθακόπουλος και Αναστ. Χωρέμης.

Από την πλευρά της ΝΔ οι 60 πρώην βουλευτές που κατέθεσαν αγωγές είναι: Νικ. Αγγελόπουλος, Παν. Αδρακτάς, Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, Απ. Ανδρεουλάκος, Ιωαν. Βαληνάκης, Δημ. Γαλαμάτης, Σταυρ. Δαϊλάκης, Γεωργ. Δεικτάκης, Θεοφ. Δημοσχάκης, Πέτρ. Δούκας, ΕΖαλεύθ. Ζαγορίτης, Σοφία Καλαντζάκου, Ηλ. Καλλιώρας, Γεώργ. Καλός, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Αναστ. Καραμάριος, Αντ. Καρπούζας, Θεόδ. Κασίμης, Νικ. Κατσαρός, Θεόδ. Κατσίκης, Σταυρ. Κελέτσης, Κεφαλογιάννης, Αθηνά Κόρκα – Κώνστα, Βασ. Κορκολόπουλος, Ιωάν. Κοσμίδης, (ευρωβουλευτής), Ανδρ. Κουτσούμπας, Γεώργ. Κωνσταντόπουλος,  Μιχ. Λιάπης, Αναστ. Λιάσκος, Λεων. Λυμπερακίδης, Άρια Μανούσου-Μπινοπούλου, Πέτρ. Μαντούβαλος, Παν. Μελάς, Αντων. Μπέζας, Μιχ. Μπεκίρης, Νικ. Νικολόπουλος, Γεώργ. Ορφανός, Βασ. Παππάς, Αριστ. Παυλίδης, Ιωάνν. Πλακιωτάκης, Αδάμ Ρεγκούζας, Γεώργ. Σαλαγκούδης, Δημ. Σαμπαζιώτης, Παν. Σκανδαλάκης, Θεοδ. Σολδάτος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Αριστ. Σταθάκης, Νικ. Σταυρογιάννης, Αποστ. Σταύρου, Πέτρ. Τατούλης, Ιορδ. Τζαμτζής, Νικ. Τσιαρτσιώνης, Κων. Τσιπλάκης,   Αριστ. Τσιπλάκος, Σάββας Τσιτουρίδης,  Γεώργ. Τσούρνος, Παρθένα Φουντουκίδου – Θεοδωρίδου, Αντ. Φούσας, Χρ. Φώλιας, Ηλ. Φωτιάδης και Ευγέν. Χαϊτίδης.

Ακόμη, αγωγή έχει καταθέσει η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη, βουλευτή του Συνασπισμού (΄89-΄93) και του ΚΚΕ (΄93-΄04), Ιουλία Κοσιώνη και ο τέως ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ, Εμμ. Μπακόπουλος.

Επίσης, έχει καταθέσει αγωγή και ο πρώην βουλευτής Γεώργιος Παπαγεωργίου, για τον οποίο όμως δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ανήκει, καθώς τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ υπήρξαν βουλευτές με το ίδιο ονοματεπώνυμο.

Πηγή:www.capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Γιώργος Γκίνης 13 Δεκεμβρίου 2011 - 16:05

ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ ΥΠΟΚΡΙΤΑΙ

Μετά τη δημόσια κατακραυγή, ένας – ένας οι κυρίες και κύριοι πρώην βο(υ)λευτές, σπεύδουν να …συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα, να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, που με αγωγές διεκδικούν αναδρομικά (και με τόκο) διαφορές αποδοχών, καθώς και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, ύψους εκατομμυρίων ευρώ.
Με δικαιολογίες τύπου: «έχω δώσει εντολή στον πληρεξούσιο δικηγόρο μου ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ σε όλες τις σχετικές ενέργειες προκειμένου ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΩ από την αγωγή νόμιμων αναδρομικών αποδοχών»,
η τύπου: «Καθόσον με αφορά, ανεξάρτητα της όποιας απόφασης της Δικαιοσύνης,-όποτε και αν υπάρξει-, και της δικαίωσης ή μη, είναι αυτονόητο ότι με βάση τη σημερινή δραματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ΔΕΝ ΠΡΟΤΙΘΕΜΑΙ να εισπράξω το οποιοδήποτε χρηματικό ποσό από το Ελληνικό Δημόσιο»,
η ακόμα και του τύπου: «Μετά τις εκλογές του 2009, όπου έγινε η κατάθεση προσφυγής για την αναδρομική διεκδίκηση των αποδοχών, η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή. Υπό τις σημερινές όμως πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες που διέρχεται η χώρα μας και που καταπιέζεται αφόρητα η μικρομεσαία οικονομική τάξη, το θεωρώ αδιανόητο να προχωρήσει η διαδικασία για την καταβολή αυτών των χρημάτων. Γι’ αυτό μέχρι τώρα ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑ με το θέμα αυτό», προσπαθούν εναγωνίως να ρίξουν στάχτη στα μάτια μας, να μας πείσουν για τον πατριωτισμό τους, την …αλληλεγγύη τους προς τον σκληρά δοκιμαζόμενο ανώνυμο Έλληνα, τον …αλτρουισμό τους, την κατανόησή τους και άλλα πολλά … φιλεύσπλαχνα αισθήματα που τους διακατέχουν, λες και δεν είναι αυτοί που μέσα από την ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, όντας πρώην βουλευτές, διαμόρφωσαν και άσκησαν ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, οι οποίες πολιτικές έφθασαν τη χώρα εδώ που την έφθασαν.
Και έρχονται σήμερα, να προκαλέσουν με τον ποιο ξεδιάντροπο τρόπο την νοημοσύνη του Ελληνικού λαού, μετά απ’ όλα όσα έχουν ήδη διαπράξει εις ΒΑΡΟΣ του, αντί ΔΗΜΟΣΙΑ και ΕΥΘΑΡΣΩΣ να ζητήσουν μία ΜΕΓΑΛΗ και ΤΑΠΕΙΝΗ ΣΥΓΝΩΜΗ.

Οὐαὶ ὑμῖν γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι καθαρίζετε τὸ ἔξωθεν τοῦ ποτηρίου καὶ τῆς παροψίδος, ἔσωθεν δὲ γέμουσιν ἐξ ἁρπαγῆς καὶ ἀκρασίας.

Ζεμενό 12 Δεκεμβρίου 2011

Γιώργος Γκίνης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ