Από το Ποντίκι
Πέρα όμως από τη θρησκευτική διάσταση της διαμάχης στη Συρία, δηλαδή αλεβίτες εναντίων σουνιτών, και τη λογική προδιάθεση των Τούρκων υπέρ των σουνιτών, υπάρχει και το τεράστιο πρόβλημα που λέγεται κουρδική μειονότητα στα βόρεια της Συρίας. Η Τουρκία δεν θα ήθελε με κανέναν τρόπο μια αποσχιστική κίνηση στην περιοχή και τη δημιουργία ενός μορφώματος στο μαλακό υπογάστριό της στη λογική της αυτόνομης κουρδικής επαρχίας του Ιράκ.
Αντιθέτως, θα ήθελε την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και τη σύντομη αντικατάστασή του από ένα άλλο που θα κρατούσε το κουρδικό στοιχείο στη βόρεια Συρία σε… καταστολή.
Όμως ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει και οι Κούρδοι της Συρίας προσεγγίζονται πότε από το PKK, με το οποίο έχουν άριστες σχέσεις, και πότε από τους αυτόνομους Κούρδους του Ιράκ.
Στο μεταξύ, μεγάλη αναστάτωση προκαλεί στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας το γεγονός ότι πήρε στον τουρκικό στρατό πάνω από τρεις εβδομάδες για να «βάλει τάξη» στην περιοχή Σέμντινλι του Χακιάρι, στη νοτιοανατολική Τουρκία – και αυτό αν… πιστέψουμε τη λακωνική ανακοίνωση του στρατού για την παύση των εχθροπραξιών.
Κάτι τέτοιους χάρτες βλέπουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι και ανατριχιάζουν
Ενδεικτική της κατάστασης είναι το ερώτημα, που παραμένει αναπάντητο, Τούρκου δημοσιογράφου: «Αφήνοντας κατά μέρος τα σχόλια και τις αναλύσεις, μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε πώς γίνεται και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με τα πολεμικά αεροπλάνα τους, τα τανκς και τα κανόνια, τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα Χέρον, τις πληροφορίες που τους παρέχουν οι ΗΠΑ, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν εδώ και τρεις εβδομάδες την “κυριαρχία πεδίου” στο τετράγωνο Σέμντινλι – Γιουκσέκοβα – Χακιάρι – Τσουκούρτζα;»
Η αγωνία του Τούρκου δημοσιογράφου δικαιολογείται από το γεγονός ότι βλέπει το καθεστώς Άσαντ να ακολουθεί το αρχαιότερο ρητό της πολιτικής – διπλωματίας, που λέει ότι ο εχθρός του εχθρού σου είναι φίλος σου. Έτσι ο Άσαντ έχει δώσει ελευθέρας στους Κούρδους να «αλωνίζουν» στη βορειοδυτική Συρία.
Τρίβουν τα χέρια τους
Οι Αμερικανοί, που καταλαβαίνουν τη στρατηγική σημασία όλων αυτών των περιπλοκών, έστειλαν την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον το περασμένο Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη και είχε συναντήσεις με τους Γκιουλ, Ερντογάν και Νταβούτογλου.
Με βάση τον τουρκικό Τύπο, συνάγεται ότι αποφασίστηκε η δημιουργία διμερών αμερικανοτουρκικών ομάδων εργασίας, που θα πλαισιώνονται από στρατιωτικούς και μέλη μυστικών υπηρεσιών, με σκοπό να καταρτιστούν τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να εμποδιστούν οι συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων, όταν πέσει το καθεστώς Άσαντ, και η δημιουργία ουδέτερων ζωνών σε συγκεκριμένα σημεία της τουρκοσυριακής μεθορίου, σε περίπτωση που το κύμα προσφύγων από τη Συρία προς την Τουρκία φτάσει σε ανεξέλεγκτα όρια.
Τι θα κάνουν και τι… θα καταφέρουν όμως παραμένει άγνωστο, αφού η κουρδική δυναμική γνωρίζει μια νέα άνθηση.
«Μη σκοτώνεις»
Η Χίλαρι Κλίντον έγινε δέκτης του σχολίου «Μη σκοτώνεις μουσουλμάνους, μην απειλείς τη χώρα μου». Αυτό ήταν γραμμένο σε πανό που κράτησε ανοιχτό για λίγο μπροστά στην Αμερικανίδα υπουργό ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουραχμάν Κεσκίν. Το περιστατικό πέρασε στα «ψιλά» από την τουρκική τηλεόραση και αναφέρθηκε μόνο από κάποιες εφημερίδες. «Ως δημοσιογράφος δεν είχα άλλη πλατφόρμα να το κάνω» δήλωσε ο Κεσκίν, που είχε την προηγούμενη ημέρα παραιτηθεί από την τουρκική κρατική ραδιοτηλεόραση, για να μην βλάψει, όπως είπε, τον οργανισμό!
Διαβάστε ακόμα για τις υποψίες που έχουν Τούρκοι αξιωματούχοι ότι οι Κούρδοι θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο για ανταλλαγή τουρκικού και κουρδικού πληθυσμού στο εσωτερικό της Τουρκίας. Σύμφωνα με το υποτιθέμενο σχέδιο, το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα επιχειρεί να εκδιώξει τους Τούρκους πολίτες από τις κουρδικές επαρχίες και να υποχρεώσει τους Κούρδους πολίτες να εγκατασταθούν στις ανατολικές επαρχίες της γειτονικής χώρας.