Αρχική » «Σαν το φίδι που δαγκώνει μόνο τους ξυπόλητους…»

«Σαν το φίδι που δαγκώνει μόνο τους ξυπόλητους…»

από Άρδην - Ρήξη

του Θόδωρου Ντρίνια

Έτσι παρομοίαζε τη Δικαιοσύνη ένα σύνθημα που διάβασα κάποτε σε έναν τοίχο. Το προσπερνούσα συνήθως μουρμουρίζοντας για την εφηβική δραματικότητα του ύφους του νεαρού αντεξουσιαστή που το ανέγραψε. Μετά τη χτεσινή απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Πάτρας, που ουσιαστικά αθώωσε τους δουλέμπορους της Μανωλάδας και επέβαλε κάποιες ποινές-χάδι στους τραμπούκους τους που πυροβόλησαν στο ψαχνό δεκάδες αλλοδαπούς εργάτες γης όταν εκείνοι ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους, για ένα είμαι σίγουρος: «το φίδι σίγουρα δεν δαγκώνει όσους φοράνε μοκασίνια»…

Δεν είναι μόνο η απίστευτη διάσταση της απόφασης με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, ούτε το γεγονός ότι η αγόρευση-καταπέλτης της εισαγγελέως πετάχτηκε στην κυριολεξία στο καλάθι των αχρήστων από δικαστές και ενόρκους πετυχαίνοντας ένα δικονομικό αποτέλεσμα όπου «αποδεικνύει» ότι τα έμμισθα εκτελεστικά όργανα του τσιφλικά έδρασαν αυτοβούλως (!) και μάλιστα στέλνοντας 40 ανθρώπους στο νοσοκομείο (τους τέσσερις σοβαρά) χωρίς να έχουν, τάχα, πρόθεση να σκοτώσουν! Χειρότερο απ’ όλα είναι αυτό το καταραμένο 7-0 της απόφασης (που σημαίνει ότι δεν εφεσιβάλλεται) στο οποίο συναίνεσαν και οι «λαϊκοί» δικαστές, οι ένορκοι, αποδεικνύοντας πόσο βαθιά έχει φτάσει το δηλητήριο της δουλοκτησίας στο λαϊκό σώμα. Μια κοινωνία που ανέχτηκε, αν δεν επικρότησε, το κρατικά και παρακρατικά οργανωμένο δουλεμπόριο, ήδη από την εποχή του Σημίτη και των Ολυμπιακών έργων, μέχρι σήμερα στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας, αρνείται εν τέλει στα θύματα τη στοιχειώδη δικαιοσύνη. Και μάλιστα τη στιγμή που η ίδια κοινωνία εδώ και τέσσερα χρόνια στενάζει κάτω από το ζυγό των  Μνημονίων και της Μέρκελ μετατρεπόμενη σε κοινωνία του 1/3 (βολεμένων) και 2/3 (αποκλεισμένων).

Με την απόφαση αυτή δεν νομιμοποιείται απλά η βάναυση συμπεριφορά των εκάστοτε αφεντικών στους εργαζόμενούς τους, όπως διατείνονται κάποιοι υπερασπιστές των εργατών γης – δεν είναι χαζοί να εκτεθούν ξανά με πυροβολισμούς και παρόμοια, πήραν το μάθημα. Κυρίως, στέλνεται ένα βροντερό μήνυμα σε όλη την κοινωνία ότι την εποχή του Μνημονίου και της μαζικής ανεργίας νόμος γίνεται το «σκάσε και σκύψε το κεφάλι» μπροστά στο πιο μικρό έως το πιο μεγάλο αφεντικό που σου δίνει ένα 15άρι ή 20άρι για τον μόχθο σου (…έτσι όπως ακριβώς σκύβουν το κεφάλι τους οι κυβερνώντες μας μπροστά στο ΔΝΤ και τη Γερμανία για να παίρνουν το επόμενο μεροκάματο – δόση δανείου). Και αυτό το μήνυμα αφορά σε όλους όσους δεν ανήκουν στο τυχερό 1/3, Έλληνες και ξένους. Φαίνεται, λοιπόν, ότι σαν κοινωνία δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να αντιληφθούμε την ουσία του μηνύματος και αυταπατόμαστε ότι αφορά σε κάποιους άλλους, παρά τα όσα έχουμε τραβήξει τα τελευταία χρόνια. Όταν δεν μπορούμε να προσφέρουμε ούτε καν την αυτονόητη και σύμφωνη με την κοινή λογική και αξιοπρέπεια δικαιοσύνη, τότε έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για την δική μας απελευθέρωση.

Πάτρα 31 Ιουλίου 2014

ΣΧΕΤΙΚΑ

3 ΣΧΟΛΙΑ

Νοματαίος 31 Ιουλίου 2014 - 15:12

Οι άμεσοι αυτουργοί καταδικάστηκαν και αν διάβασα σωστά θα εκτίσουν και μία
”συνηθισμένη” για το αδίκημα ποινή. Οι εργοδότες για το αδίκημα της βαρειάς σωματικής βλάβης γιατί έπρεπε να καταδικαστούν? Μήπως για ικανοποιηθεί το
περί ”δικαίου” αίσθημα των ”αλληλέγγυων” που πάνε πάλι να δημιουργήσουν
”αντιρατσιστικό” κλίμα με τη συνήθη ρητορεία μεταξύ υστερίας, ηλιθιότητας και παραπληροφόρησης?
Μεγάλα παιδιά είναι οι παράνομοι μετανάστες, γνώριζαν τις ”ιδιαιτερότητες” του εργασιακού τους καθεστώτος και πως είναι και ο κατεξοχήν( απο οικονομικής σκοπιάς) λόγος που τους επέτρεψε να έλθουν και να παραμείνουν εδώ παράνομα, λεηλατώντας τις εγχώριες εργασιακές σχέσεις, ομού με τους ελληναράδες εργοδότες.
Οι εργασιακές συνθήκες Μανωλάδας είναι ο κανόνας, που ευνοεί και τα δύο μέρη του ”αρραβώνα” εις βάρος του Έλληνα εργαζομένου.Απλώς στο συγκεκριμένο περιστατικό,έγινε ”η στραβή”.Το γνωστό συνάφι όμως αυτά τα” ανακάλυψε” με τη Μανωλάδα για να τα αξιοποιήσει επικοινωνιακά, χωρίς όμως να αποφανθεί άλλο από τετριμμένα τσιτάτα για” ταξική αλληλεγγύη” απευθυνόμενο σε αφελείς.
Αλήθεια γνωρίζεις τι ποσοστό του σύγχρονου νομότυπου ”Ελληνικού προλεταριάτου” αμείβεται με μέσο όρο καθυστέρησης τους τέσσερις μήνες και
δεν μπορεί πρακτικά να κάνει απολύτως τίποτα?
Να είσαι βέβαιος πως κανείς ”αλληλέγγυος” δε θα αναδείξει το δικό τους δίκαιο,ούτε θα ”συστρατευθεί” για την υπεράσπισή τους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 10 Αυγούστου 2014 - 20:45

Παρόλο που πράγματι η εισαγωγή μεταναστών χρησιμοποιείται από το Κεφαλαίο εις βάρος της Εργασίας, το να εξισώνει κανείς τους φουκαράδες, που εξαιτίας της ζωώδους εξαθλίωσης πέρασαν από χίλια μύρια κύματα για να φτάσουν στην Ευρώπη, διακινδυνεύοντας τις ζωές τους και παγιδευόμενοι τελικά στην Ελλάδα λόγω της συνθήκης του Δουβλίνου είναι το λιγότερο ΑΝΗΘΙΚΟΣ ΚΡΕΤΙΝΙΣΜΟΣ !
Γιατί θα έπρεπε να τιμωρηθούν οι εργοδότες ? Διότι κανείς επιστάτης δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς να του κλείσει το μάτι ο…..αφέντης ! Διότι δεν έφταιγαν οι …..επιστάτες για όσα γίνονταν στον Αμερικανικό Νότο αλλά οι γαιοκτήμονες ! Ποιος σου είπε εσένα ότι δεν έγιναν όλα εις γνώση τους ? Και πως θα σταματήσουν να ταλαιπωρούν τον Έλληνα εργαζόμενο όταν νιώθουν ασύδοτοι και ελεύθεροι να εγκληματούν με την ελληνική ΄΄Πολιτεία΄΄ να τους κλείνει το μάτι και την ΄΄Δικαιοσύνη΄΄ να τους αθωώνει !
Αλλά τέτοια απολίτιστα και ανεγκέφαλα υποκείμενα είναι πολλοί ΄΄Έλληνες΄΄ ! Αν αδικούν εμένα μια φορά είναι…..αδικία ! Αν αδικούν εκατό φορές τον Πακιστανό φταίει …..αυτός που …..συνομωτεί με το Κεφάλαιο, που ήρθε εδώ για να…..τον δέρνουν, που έναν μόνο στόχο έχει να …..απορρυθμίσει τις εργασιακές σχέσεις ! Για αυτό και είστε άξιοι της μοίρας σας που γίνεστε εκνέου μετανάστες στο εξωτερικό αλλά και το χειρότερο μετανάστες στην ίδια σας την χώρα !
Ουστ από εδώ φασιστικό …..γίδι ! Αν ποτέ εκπολιτιστείς θα καταλάβεις ότι το μεγαλείο , το επίπεδο και ο πολιτισμός φαίνονται από τα μικρά , τα ταπεινά και τα ασήμαντα ! Και μία γάτα να κακοποιούσαν θα έπρεπε να καταδικαστούν (ποιος αμφιβάλλει ότι το καθεστώς του Τρόμου εγκαταστάθηκε με άνωθεν εντολές? Αν ήθελε η δικαιοσύνη θα το …..ανακάλυπτε!) πόσο δε μάλλον ανθρώπινες ψυχές !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 31 Ιουλίου 2014 - 18:45

Υπάρχει πουθενά στο δίκτυο ανηρτημένο ολόκληρο το κείμενο της αποφάσεως; Είμαι πολύ περίεργος να δω το σκεπτικό της…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ