Αρχική » Ποιοι στηρίζουν- ψηφίζουν τον Τσίπρα

Ποιοι στηρίζουν- ψηφίζουν τον Τσίπρα

από Άρδην - Ρήξη

Γάλλοι, Γερμανοί και Αμερικανοί και το … Πασόκ στο πλευρό του Τσίπρα

s16_skitso--3-thumb-large

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου από την Καθημερινή

Του Γιάννη Ξένου από τη Ρήξη φ. 116
Όταν πριν είκοσι μέρες ο Τσίπρας προκήρυξε εκλογές, το βασικό σενάριο που τον έσπρωξε σε αυτή την επιλογή ήταν ότι ο Σύριζα ή θα διεκδικούσε την αυτοδυναμία ή τουλάχιστον θα ήταν με διαφορά πρώτο κόμμα. Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν λίγες μέρες μετά τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου σε αυτό συνηγορούσαν.
Για παράδειγμα, η δημοσκόπηση της Palmos Analysis για την Εφημερίδα των Συντακτών, που δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουλίου, έδινε στον Σύριζα 42,5% (και αυτοδυναμία) και στη ΝΔ μόνο 21,5%. Τις πρώτες μέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας υπήρχε μια ανακούφιση ότι αποφεύχθηκαν τα πολύ χειρότερα, ενώ ο Γολγοθάς του νέου μνημονίου δεν ήταν ακόμα ορατός. Γι’ αυτό ο Τσίπρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε ότι είχε αποφασίσει να πάει σε εκλογές από τη στιγμή που υπέγραψε τη συμφωνία.
Η βιασύνη του Μαξίμου να κλείσει τη συμφωνία, που εκφράστηκε με την προθυμία των Τσίπρα-Τσακαλώτου να αποδεχθούν κάθε οδηγία από τις Βρυξέλλες και να φέρουν εις πέρας την υπογραφή του τρίτου μνημονίου σε χρόνο ρεκόρ, έκρυβε την επιδίωξή τους να πάμε σε εκλογές πριν οι Έλληνες συνειδητοποιήσουν τι είναι το νέο μνημόνιο. Αρωγοί στο σχέδιο Τσίπρα ήταν και οι Γαλλογερμανοί. Αρκεί να δούμε πού πήγαν τα 26 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης του νέου δανείου: Τα δώδεκα δισ. πήγαν για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων Ιουλίου – Αυγούστου. Δέκα δισ. κρατήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα γίνει σε μερικούς μήνες. Τρία δισ., που είναι για την αποπληρωμή των πιστωτών του δημοσίου, θα δοθούν μετά την πρώτη αξιολόγηση, που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβρη. Απέμεινε ένα δισ., που του έδωσαν απευθείας και με αυτά τα λίγα ο Τσίπρας πάει στις εκλογές. Οι Βρυξέλλες, χρηματοδοτώντας με το σταγονόμετρο την Ελλάδα, εξασφάλισαν ότι ο Τσίπρας δεν θα μπορούσε να κάνει εκλογές χρησιμοποιώντας την πετυχημένη τακτική του να υπόσχεται τα πάντα στους πάντες.
Οι Ευρωπαίοι επέτρεψαν στον Τσίπρα να πάει σε εκλογές γιατί εμπιστεύτηκαν τις αναλύσεις ότι ο Τσίπρας μπορούσε να κερδίσει άλλη μια φορά. Γι’ αυτούς, μετά τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου και την υποτακτική συμπεριφορά που έδειξε η κυβέρνησή του τον επόμενο μήνα, ο Τσίπρας είναι ο μόνος πολιτικός που μπορεί να εφαρμόσει το μνημόνιο. Άλλωστε, η εικόνα ενός πρώην αντιμνημονιακού πολιτικού που τώρα εφαρμόζει πιστά ένα σκληρό μνημόνιό τους, είναι χρήσιμη στην Ευρώπη. Με τις εκλογές στην Ισπανία να πλησιάζουν και με την αβεβαιότητα να καταλαμβάνει την ισπανική οικονομία (τα ισπανικά σπρεντ ακολουθούν ανοδική πορεία), ο Τσίπρας πρωθυπουργός είναι ένα αντιπαράδειγμα για όσους Ισπανούς σκέφτονται να ψηφίσουν αντιμνημονιακά κόμματα.
Γι’ αυτό η Μέρκελ, αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών, δήλωσε ότι οι εκλογές είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι μετά τις εκλογές θα διευθετηθεί το θέμα του χρέους. Μάζεψαν ακόμα και τον Σόιμπλε, που έχει να κάνει τρομοκρατική δήλωση για την Ελλάδα περισσότερο από ένα μήνα. Αλλά και οι Γάλλοι ήταν σύμφωνοι, ο Τσίπρας πήρε την έγκριση του Ολάντ για να προχωρήσει στις εκλογές. Στη συνάντησή τους στην Αίγυπτο συζήτησαν τα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης και εκεί ο Τσίπρας έδωσε τις εγγυήσεις που θα ήθελε ο Ολάντ για να του δώσει το πράσινο φως για εκλογές.
Ο Τσίπρας πηγαίνει στις εκλογές με τη στήριξη των Ευρωπαίων και των Αμερικανών, φυσικά, που τον στηρίζουν σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια. Για την αμερικανική στήριξη που απολαμβάνει ο Σύριζα διαβάστε, στο βιβλίο του Γ. Καραμπελιά, 6 μήνες που συγκλόνισαν την Ελλάδα, τα κείμενα «Το “Όχι”, το αμερικανικό «Κόμμα της Δραχμής και ο… Νταβούτογλου» (μέρος πρώτο και δεύτερο). Να θυμίσουμε κάτι που πέρασε στα ψιλά των ειδήσεων, ότι το Κόσοβο ετοιμάζεται να ανοίξει δύο εμπορικά γραφεία στην Ελλάδα, αυτό είναι το πρώτο βήμα για να ανοίξει και πρεσβεία στην Αθήνα. Μια χώρα στα Βαλκάνια, η Σερβία, είχε απομείνει με την οποία οι σχέσεις μας ήταν ασυννέφιαστες, και με την επιμονή του Κοτζιά να αναγνωρίσει η Ελλάδα το Κόσοβο κινδυνεύουν να διαταραχθούν. Χαρακτηριστικό της στήριξης που απολαμβάνει ο Τσίπρας από Ευρωπαίους και Αμερικανούς είναι άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foreign Affairs, το οποίο εκφράζει το αμερικανικό κατεστημένο. Στο άρθρο με τίτλο: «Συνέχισε το πάρτι, Τσίπρα», και υπότιτλό «Γιατί η ευρωζώνη χρειάζεται μια νίκη του Σύριζα», η Αμερικανίδα καθηγήτρια και ο Ευρωπαίος καθηγητής που το συνέγραψαν, επιχειρούν μια πολύ καλή σύνοψη των λόγων για τους οποίουςΑμερικανοί και Ευρωπαίοι επιθυμούν την επανεκλογή Τσίπρα.
Στο εσωτερικό ο Σύριζα απολαμβάνει τη στήριξη μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ, με το σκεπτικό ότι είναι καλύτερα να είναι στην κυβέρνηση και να εφαρμόζει το μνημόνιό του, παρά να είναι στην αντιπολίτευση και να το παίζει πάλι αντιμνημονιακός. Ρόλο για στήριξη που του παρέχουν τα Μέσα παίζει και το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που ετοίμασε ο Παππάς και με αυτό εκβιάζει τους καναλάρχες.
Τα δημοσκοπικά χαμηλά ποσοστά του Σύριζα ανάγκασαν τα ΜΜΕ τις τελευταίες μέρες να αρχίσουν να κρατούν σχετικά ισορροπημένες αποστάσεις από Σύριζα-ΝΔ, αλλά τώρα προβάλλουν το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού. Σενάριο που στηρίζουν πια και οι Ευρωπαίοι, όπως ξεκάθαρα εκφράστηκε από το πρωτοσέλιδο στα Νέα της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου («Λύση για το χρέος μόνο με μεγάλο συνασπισμό»). Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν, ακόμα και αν ο Τσίπρας βγει δεύτερος, να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, γιατί θέλουν αυτό το μνημόνιο να εκτελεστεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων που το ψήφισαν. Διαφορετικά απειλούν ότι η αξιολόγηση του προγράμματος θα καθυστερήσει (και άρα και οι εκταμιεύσεις δόσεων), θα καθυστερήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η έναρξη της συζήτησης για τη ρύθμιση του χρέους θα μετατεθεί για το 2016, άρα θα παρατείνουν για αρκετούς μήνες ακόμα την αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία. Στο ίδιο μήκος και η απειλή του Γιουνκέρ την Τετάρτη: «Η Ελλάδα να τηρήσει το μνημόνιο γιατί διαφορετικά η ΕΕ θα αντιδράσει διαφορετικά». Σε λίγο θα μας απειλούν και με φυλάκιση αν δεν ψηφίσουμε Τσίπρα.

Ποιοι έχουν απομείνει στον Σύριζα

Πέντε χρόνια σκληρής επιτροπείας συμπλήρωσαν οι Ευρωπαίοι και ακόμα δεν έχουν καταλάβει πώς σκέφτονται οι Έλληνες. Τις πρώτες μέρες μετά συμφωνία του Ιουλίου επικρατούσε ανακούφιση που ο Τσίπρας δεν διέλυσε εντελώς τη χώρα και γι’ αυτό έλεγαν ακόμα έναν καλό λόγο γι’ αυτόν στις δημοσκοπήσεις. Άλλο πράγμα όμως η ανακούφιση για την αποφυγή των χειρότερων και άλλο πράγμα να ξαναψηφίσουν έναν πολιτικό που διέψευσε τις ελπίδες για το τέλος των μνημονίων, γονάτισε την οικονομία και διόγκωσε το μεταναστευτικό/προσφυγικό θέμα συν πολλά άλλα.
Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες αποτελούν ψυχρολουσία για τον Τσίπρα. Σε καμιά από τις δεκάδες μετρήσεις δεν κατορθώνει να εμφανίσει συσπείρωση πάνω από 55%-56% επί όσων τον ψήφισαν τον Ιανουάριο. Οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του Σύριζα φεύγουν προς κάθε κατεύθυνση. Στη δημοσκόπηση της Pulse, που δημοσιεύτηκε στις 8 Σεπτεμβρίου, η συσπείρωση του Σύριζα είναι 54% και από εκεί και πέρα ένα 8% του φεύγει στη ΝΔ, 5% στη ΧΑ, 3% στο ΚΚΕ, 7% στη ΛΑ.Ε, 6% Λευκό/Άκυρο/Αποχή και 8% είναι αναποφάσιστοι. Ίδια εικόνα (με κάποιες μικρές διακυμάνσεις) εμφανίζεται στο σύνολο των δημοσκοπήσεων. Για την καθίζηση του Σύριζα ενδεικτική είναι η ετήσια έρευνα της εταιρείας “to the point” για την Α’ Θεσσαλονίκης. Στην Α’ Θεσσαλονίκης τον Ιανουάριο ο Σύριζα είχε κερδίσει με 10 μονάδες διαφορά από τη ΝΔ. Η έρευνα τώρα δείχνει ότι ο Σύριζα χάνει 15 μονάδες και η ΝΔ, αν και δεν ξεπερνά το 20,6%, τον περνά με 1,5 μονάδα.
Πιστοί στον Τσίπρα παραμένουν όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως κεντροαριστεροί, που για πρώτη ξεπερνούν αυτούς που προσδιορίζονται ως αριστεροί! Η στόχευση του Τσίπρα είναι να διατηρήσει τα δημοσιοϋπαλληλικά στρώματα, που ήταν συνδεδεμένα διαχρονικά με το Πασόκ, γι’ αυτό στην προεκλογική του εκστρατεία επιμένει ότι με αυτόν δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, δεν θα κλείσει η ΕΡΤ κ.λπ. Τα προεκλογικά του σποτ από την άλλη αποπνέουν Πασόκ του 2000, άλλωστε τη διαφημιστική του καμπάνια ανέλαβε και πάλι ο επικοινωνιολόγος Δημήτρης Τζιώτης, που έτρεχε την περίοδο 2006-2007 την πολιτική στρατηγική του Πασόκ. Πάντως, οι επιλογές των ψηφοδελτίων δεν έδειξαν μια σαφή στροφή προς την κεντροαριστερά, το αντίθετο, ο Τσίπρας περιχαρακώθηκε στα υπολείμματα του κόμματός του και δεν έκανε άνοιγμα σε κεντροαριστερές προσωπικότητες, προκειμένου να μη δυσαρεστήσει όσους από τους «53» του απέμειναν.
Πιστές στον Σύριζα σε μεγαλύτερο ποσοστό παραμένουν οι γυναίκες. Στην πρόθεση ψήφου οι γυναίκες εμφανίζονται να τον επιλέγουν κατά 7,3 μονάδες πάνω από ό,τι άντρες (19,2% στους άντρες και 26,5% στις γυναίκες). Εδώ βρίσκεται και η εξήγηση γιατί τα Μέσα ασχολούνται τόσο πολύ με το ντύσιμο του Τσίπρα, τα ακριβά σικάτα σακάκια του, τα ρολόγια του κ.λπ., το λάιφ στάιλ τίθεται στην υπηρεσία της πολιτικής. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι ο μόνος αρχηγός με ειδική συνεργάτη που ασχολείται αποκλειστικά με την εμφάνισή του. Οι αναποφάσιστες γυναίκες είναι η ελπίδα του Σύριζα να τσιμπήσει μερικές μονάδες ακόμα. Στους αναποφάσιστους, οι γυναίκες είναι 17,3% του εκλογικού σώματος και οι άνδρες 11,1%. Η πλειοψηφία αυτών των γυναικών είναι μεταξύ 35-55 χρονών και στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει ως επί το πλείστον Σύριζα.
Οι αναποφάσιστοι είναι μια τρίτη δεξαμενή από την οποία ο Σύριζα πιστεύει ότι θα αντλήσει ψήφους. Σ’ αυτούς το ένα τρίτο είναι πρώην ψηφοφόροι του Σύριζα και οι γυναίκες αποτελούν το 58,4% του συνόλου. Οι αναποφάσιστοι όμως εμφανίζουν και τα πιο υψηλά ποσοστά απογοήτευσης από τον Σύριζα, αφού το 91,8% είναι απογοητευμένο με τη διαπραγμάτευση, το 76,3% είναι δυσαρεστημένο από την επτάμηνη διακυβέρνηση γιατί διέψευσε τις προσδοκίες τους, το 69,2% πιστεύει ότι αν είχε βγει η ΝΔ τον Ιανουάριο η κατάσταση θα ήταν η ίδια ή και καλύτερη. Επομένως, μπορεί να προέρχονται από τον Σύριζα, αλλά είναι δύσκολο να επιστρέψουν σε αυτόν με την απογοήτευση που έχει προκαλέσει.
Ο Τσίπρας, με τη στήριξη του εξωτερικού παράγοντα και επιστρατεύοντας κάθε επικοινωνιακό κόλπο, όπως το σόου που έδωσε ο Σκουρλέτης με τον Κεφαλογιάννη για να δείξει ότι η δεξιά είναι τραμπούκικη, αγκομαχά να φτάσει μέχρι τις εκλογές. Σε επίπεδο θέσεων δεν λέει τίποτα καλύτερο από όσα έλεγε το εκσυγχρονιστικό Πασόκ (εκσυγχρονισμός του κράτους), σχετικά με το μνημόνιο του λέει ότι θα το εφαρμόσει με αριστερή ευαισθησία, ενώ, από την πίεση που νιώθει, κάθε μέρα κάνει και από μια γκάφα (π.χ. στη ΔΕΘ είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα). Με τη μέχρι τώρα εικόνα είναι αμφίβολο αν καταφέρει να βγει πρώτο κόμμα. Υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες ο Τσίπρας να μας κάνει ένα μεγάλο φθινοπωρινό δώρο και να απαλλαγούμε από τη μεγαλύτερη απάτη της μεταπολίτευσης. Γιατί, αν βγει δεύτερος, ό,τι και να κάνει μετά, δηλαδή αν θα συμμετάσχει σε μεγάλο συνασπισμό ή αν μείνει εκτός και προσπαθήσει να κάνει αντιπολίτευση, ο Τσίπρας θα έχει τελειώσει πολιτικά. Θα τον έχει φάει και αυτόν η μαύρη τρύπα που τρώει τους πρώην πρωθυπουργούς που φέρνουν μνημόνια.

*Η Αγγέλα Κοκκόλα που αναφέρεται στο σκίτσο ήταν ιδιαίτερη γραμματέας του Γεωργίου Παπανδρέου και στη συνέχεια του Ανδρέα Παπανδρέου, διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου του πρωθυπουργού, και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Ιωάννης Σφυρίδης 16 Σεπτεμβρίου 2015 - 10:50

Γιατί να διαταραχθούν οι σχέσεις μας με την Σερβία; Οι Σέρβοι πρώτοι δεν αναγνώρισαν την FYROM με το όνομα Μακεδονία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ