Καππαδοκία -Δεν είσαι μόνος

Προβάλλεται από την ΕΤ 1, την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου στις 22.30 μ.μ. και επανάληψη την  Πρωτοχρονιά  στις 10.00 π.μ.

Εσύ δεν είσαι πλεονέκτης; Δεν είσαι άρπαγας; Δεν κρατάς για τον εαυτό σου όσα σου δόθηκαν για να τα διαχειρισθείς προς όφελος όλων; Αυτός που γδύνει τον ντυμένο θα ονομαστεί λωποδύτης αλλά αυτός που δεν ντύνει τον γυμνό μήπως δεν αξίζει αυτή την ονομασία;

Το ψωμί που αποθηκεύεις είναι του πεινασμένου, τα ρούχα που συσσωρεύεις είναι του γυμνού, τα παπούτσια που τα ‘χεις και σαπίζουν είναι του ξυπόλυτου, τα λεφτά που θάβεις για να μη στα κλέψουν είναι του φτωχού. Είναι τόσοι αυτοί που αδικείς όσοι αυτοί που θα μπορούσες να βοηθήσεις.

 

              Μέγας Βασίλειος

Ο «Μέγας Βασίλειος – Το λιοντάρι του Χριστού» είναι το 4ο επεισόδιο της σειράς «Δεν είσαι μόνος».

Η ταινία  είναι ένα οδοιπορικό σε τόπους θαμμένους  μέσα στη λήθη. Βασικό εύρημα του σεναρίου είναι οι ημερολογιακές καταγραφές ενός μοναχού που έζησε τον 4ο αιώνα, μέσα από τις οποίες πληροφορούμαστε για τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής, την κοινωνική κατάσταση, τον αγώνα της εκκλησίας να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τις αιρέσεις και να εδραιωθεί. Βασική μορφή εκείνης της περιόδου είναι ο Μέγας Βασίλειος, τα κείμενα του οποίου ακούγονται στην ταινία.

Ο Μέγας Βασίλειος, «Το λιοντάρι του Χριστού» όπως τον αποκαλούσαν, πολέμησε  τις αιρέσεις, αντιτάχθηκε στις αυθαιρεσίες της εξουσίας, πρόσφερε τεράστιο κοινωνικό έργο. Στο μεγάλο λιμό ο κόσμος πέθαινε από την πείνα, η εκμετάλλευση οργίαζε, ο Μέγας Βασίλειος βγήκε στους δρόμους φωνάζοντας: «Τα παιδιά, πεθαίνουν τα παιδιά», στυλίτευσε τους μαυραγορίτες  και μερίμνησε για όλα τα παιδιά, χριστιανών, εβραίων και ειδωλολατρών χωρίς καμιά διάκριση. Έδωσε όλη του την περιουσία  και έχτισε την Βασιλειάδα, το πρώτο γνωστό στην ιστορία κοινωνικό ίδρυμα. Μια ολόκληρη πολιτεία  με ορφανοτροφεία, γηροκομεία, λεπροκομεία, νοσοκομεία που φιλοξενούσε 30.000 ανθρώπους. Υπερασπίστηκε την ελληνική παιδεία γιατί πίστευε ότι έχει πολλά θετικά στοιχεία τα οποία δεν βρίσκονται σε αντίθεση με την χριστιανική θέση.

Ο Μέγας Βασίλειος είναι μια τεράστια μορφή της χριστιανικής εκκλησίας, ένας φάρος που το φως του είναι τόσο δυνατό ώστε να φωτίζει και τις δικές μας μέρες. Πίστευε ότι η εκκλησία πρέπει να αγκαλιάσει όλα τα έθνη και τους πολιτισμούς, όλους τους ανθρώπους: στους κόλπους της εκκλησίας δεν υπάρχουν άντρες και γυναίκες, ελεύθεροι και δούλοι, οι κοινωνικές διακρίσεις έχουν καταργηθεί, και αυτό  ήταν το πιο δυνατό στίγμα στο έργο του Μεγάλου Βασιλείου. Αυτό που αναζητά σήμερα ο κόσμος και έχει ανάγκη να δημιουργηθεί, υπήρχε στην έρημο της Καππαδοκίας πριν από χιλιάδες  χρόνια.

Τα γυρίσματα του επεισοδίου έγιναν στην Καππαδοκία, στην Αντιόχεια, στην Κωνσταντινούπολη, στην Ταρσό, στην Μερσίνα.  Στο επεισόδιο συμμετείχε ο Κωνσταντίνος Κορναράκης, Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τελειότατη κοινωνία ονομάζω αυτήν, όπου έχει καταργηθεί η ιδιοκτησία, έχουν εκλείψει οι προσωπικές διαφορές και έχουν εξαφανιστεί οι έριδες και οι φιλονικίες. Είναι η κοινωνία όπου όλα είναι κοινά. Οι πολλοί είναι ένας και αυτός ο ένας δεν υπάρχει μόνος του, αλλά ζει μέσα στους πολλούς.

 Μ. Βασιλείου, Ασκητικές Διατάξεις

Σκηνοθεσία: Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού

Μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος

Διεύθυνση φωτογραφίας: Βαγγέλης Κουλίνος

Μουσική: Μάριος Αριστόπουλος

7 Σχόλια

 1. Αυτούς, ποτέ δεν τους διδαχθήκαμε στα σχολεία, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε καν την πατερική διδασκαλία. Συγχαρητήρια στην ΕΤ1 για την προβολή της ταινίας και σε όλους τους συντελεστές.

 2. ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΔΑΣΚΑΛΑ,ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ,ΜΠΗΚΕ Η ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ,ΗΤΑΝ Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ,ΜΑΘΗΜΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ…<>ΕΙΠΕ,ΜΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΑΛΛΑ ΗΘΕΛΕ…ΟΧΙ ΜΟΝΟ <> ΜΑΘΗΜΑ…ΑΛΛΑ ,ΠΡΕΠΕΙ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΑΣ …ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ….ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ Ο,ΤΙ ΚΟΛΟΤΟΥΜΠΕΣ ΘΕΛΕΤΕ…ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΝΕΟΕΠΟΧΙΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΗΣ…ΜΑΓΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΙΚΗΣ ΘΡΑΣΥΤΗΤΑΣ!!!….ΛΟΙΠΟΝ,ΣΕ ΤΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΦΤΑΣΕ,ΛΕΤΕ; -ΟΤΙ ΗΘΕΛΕ Ο ΑΓΙΟΣ ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ,ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΘΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ…ΝΑΙ.ΤΟ ΕΙΠΕ . ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΔΕΙ ΤΙΠΟΤΕ…ΔΗΛ.ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΔΗΓΕΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΚΕΨΗ…ΠΩΣ;ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΣΕ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΥΚΟΛΙΑΣ-ΟΠΩΣ Η ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: ΚΡΙΤΙΚΑΡΩ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΛΕΩ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ!ΑΥΤΟ ΔΙΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΑΝ ΣΚΟΝΑΚΙ ,ΑΠΟ ΚΑΛΟ ΣΕ ΚΑΚΟ ΜΑΘΗΤΗ-ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ Μ’ ΑΥΤΟ…ΔΕΝ ΕΝΝΟΟΥΝ ΠΩΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΗΝ ΚΟΥΡΕΨΑΝ…ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΛΑΔΙ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΚΟΒΑΝΕ…Η ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΤΙ ΘΑ ΓΕΝΝΗΘΕΙ:ΜΙΑ ΑΛΛΟΓΗ ΒΙΑ…ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ…ΗΔΗ ΤΑ ΕΖΗΣΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ.ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΣΑΣ.ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.

 3. Συγχαρητήρια στην ΕΤ1!!!!

 4. Τέτοιες ταινίες πρέπει να επιβραβεύονται!

 5. MPRAVO STHN ERT!!!

 6. Robin Hood of our own history says:

  Θαύμασα πράγματι το αποτέλεσμα της δουλειάς στο “Μέγας Βασίλειος, το λιοντάρι του Χριστού”.

  Ο τόσο συκοφαντημένος θησαυρός του πολιτισμού μας τόσο μεγαλόπρεπα παρουσιασμένος!

  Έπεσα πάνω στην παρουσίαση ενός ξένου συγγραφέα (Edward Luttwak) που μιλάει για ένα μέρος από την ιστορία μας (California Berkeley University http://www.youtube.com/watch?v=fMcoOiOxLf8) και μου γεννήθηκε το ερώτημα αυτόματα “γιατί εμείς δεν τολμάμε να τα αγγίξουμε όλα αυτά που κουβαλάμε ως ιστορία, ως πολιτισμό, ως θησαυρό πολύτιμο”

  Πρέπει κάποτε να αρχίσουμε να αξιοποιούμε αυτόν τον πολύτιμο θησαυρό, τον τόσο συκοφαντημένο και υποτιμημένο.

  Πρέπει να δουλέψουμε ως τους παληούς τεχνίτες που σώζανε απο γενιά σε γενιά την τέχνη τους, βρίσκοντας διαδόχους να αφήσουν στο πόδι τους.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

elGreek
elGreek