του Νίκου Στέλγια, Καθημερινή της Κύπρου
Η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθεί με έντονο προβληματισμό τις τελευταίες, κρίσιμες εξελίξεις στην Αίγυπτο. Η προειδοποίηση του αιγυπτιακού στρατού έχει στείλει ωστικά κύματα στην τουρκική πρωτεύουσα.
Τη Δευτέρα το απόγευμα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν με έκτακτα δελτία την αυστηρή προειδοποίηση, την οποία έστειλε ο αιγυπτιακός στρατός στην κυβέρνηση. Με το άκουσμα της είδησης, στην τουρκική πρωτεύουσα, οι φιλοκυβερνητικοί κύκλοι έσπευσαν να ερμηνεύσουν τις κρίσιμες εξελίξεις στην Αίγυπτο. Πολλοί Τούρκοι αναλυτές συνέκριναν την πολιτική κρίση της Αιγύπτου με την ιστορική εμπειρία της Τουρκίας.
Οι πρώτες πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα δείχνουν ότι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο έχουν προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στους κόλπους της τουρκικής κυβέρνησης. Αναλυτές και πολιτικοί, οι οποίοι διατηρούν στενές σχέσεις με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εκφράζουν τον συγκεκριμένο προβληματισμό στις συζητήσεις τους στους πολιτικούς κύκλους της Άγκυρας καθώς και στο διαδίκτυο.
Το αδιέξοδο, με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η συντηρητική κυβέρνηση της Αιγύπτου τα τελευταία εικοσιτετράωρα, προβληματίζει έντονα τους Τούρκους αναλυτές σε ότι αφορά το μέλλον του περίφημου «μοντέλου ΑΚΡ» στην Μέση Ανατολή. Κατά την άποψη τους, οι φιλελεύθερες μερίδες των κοινωνιών της Μέσης Ανατολής ζητούν την βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων για να ανακτήσουν το έδαφος, το οποίο έχασαν με την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης.
Στην Άγκυρα, οι φιλοκυβερνητικοί κύκλοι συνιστούν στον Αιγύπτιο Πρόεδρο την απόρριψη της προειδοποίησης του στρατού. Οι εν λόγω κύκλοι ζητούν από τα μέλη της αιγυπτιακής κυβέρνησης να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΑΚΡ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την κυβέρνηση, η τουρκική αντιπολίτευση προσεγγίζει θετικά τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο.
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
10 ΣΧΟΛΙΑ
Εθνικά, δεν λέω μας συμφέρει η πτώση του ικανού Ερντογάν ! Αν θέλουμε όμως να είμαστε αντικειμενικοί, οι εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Τουρκία είναι κατεξοχήν αντιδημοκρατικές εφόσον οι Μόρσι και Ερντογάν υποστηρίζονται από την πλειοψηφία ! Είναι άλλο να διαδηλώνεις επειδή διαφωνείς μαζί τους και άλλο να προσπαθείς να καταργήσεις τις εκλογές και την βούληση της πλειοψηφίας. Απλά ο πολύς κόσμος στην Δύση δεν μπορεί (ή δεν θέλει!) να καταλάβει ότι η Δημοκρατία μπορεί κάλλιστα να αναδείξει μη αρεστές στο δυτικό σύστημα αξιών κυβερνήσεις, οι οποίες δεν παύουν να εκφράζουν την βούληση της πλειοψηφίας για αυτό ! Ούτε είναι δημοκρατία, να γίνονται εκλογές, να τις κερδίζει ο κάθε Μόρσι και μετά ένα πλήθος να ρίχνει την χώρα σε αναταραχή (συχνά ποιος ξέρει και με τιο υποκίνηση!) ποντάροντας στην στρατιωτική επέμβαση !
μα τι λες τωρα μηπως στην Ελλαδα δεν υπεκλεψαν την ψηφο του λαου με υποσχεσεις τις οποιες δεν ετηρησαν, αυτο επρεπε να γινει και εδω σε μας, εξεγερση και ανατροπη των ψευτων που συγκυβερνουν,
οσο για τους αμερικανους με τις εγκληματικες πρακτικες της εξωτερικης πολιτικης της περιοδου κλιντον εχουν χαση τελειως την μπαλα και τρεχουν ξωπισω αναζητωντας τα χαμενα δημοκρατικα ευσημα.
Αυτό που λες ισχύει και μια σειρά απεργιών και κινητοποιήσεων θα μπορούσε να τους ρίξει άλλωστε και δημοσκοπικά είναι μια μειοψηφία αλλά ισχύει το ίδιο σε Αίγυπτο/Τουρκία? Η αίσθησή μου είναι ότι οι Μόρσι/Ερντογάν διατηρούν τις πλειοψηφίες και απλώς κατεβαίνουν στον δρόμο με την υποκίνηση των ιστολογίων κοινωνικής δικτύωσης τα φιλοδυτικά, κοσμικά προσανατολισμένα μεσοαστικά στρώματα συμπαρασύροντας (όπως πάντα) και τους λούμπεν προλετάριους ! Εννοείται, κλείνοντας και το μάτι στον στρατό που έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τους νυν Προέδρους ! Και τι μπορεί να εμποδίσει την κάθε οργανωμένη (συχνά και υπό υποκίνηση !) μειοψηφία, να το κάνει αυτό συνεχώς εις βάρος των εκλεγμένων αρχόντων ? Κάτι που ήδη έχει γίνει εξακολουθητικά στην Αίγυπτο ! Ο ξένος παράγων λοιπόν επιδιώκει μια γιαλαντζί δημοκρατία στην Μ.Ανατολή όπου αν εκλεγούν υποτακτικοί θα κυβερνούν σχετικά ανενόχλητοι ενώ αν εκλεγούν ενοχλητικοί, μια …..αυθόρμητη διαμαρτυρία του ΄΄λαού΄΄ θα αμφισβητεί την νομιμότητα της εξουσίας τους ! Μόνο που αυτό δεν είναι Δημοκρατία αλλά Οχλοκρατία !
ισλαμικη δημοκρατια δεν υπαρχει οπως δεν υπαρχει χριστιανικη δημοκρατια.
αυτα η σατραπεια τα λες η φασισμο, εν και το αυτο.
πριν εμφανιστη ο φασισμος εχρησιμοποιητο ο ορος σατραπισμος.
φασιστας η σατραπης ειναι το ιδιο πραγμα.
απο τι καταλαβα πας να μα πεισης οτι η σαρια μπορει να ειναι και δημοκρατικη την στιγμη που οι υποστηρικτες της, την ταυτιζουν με το τελος της εποχης της ελευθεριας.
τα θρησκευτικα καθεστωτα απο την φυση τους ειναι ανελαστικα και αυταρχικα, εχοντας εξαρχης κατα νου την καταργηση καθε αλλης φωνης πλην αυτη της θρησκευτικης ηγεσιας, ασε που παριστανουν και τους θεους στην θεση του θεου, πως λεμε βεζυρης στην θεση του βεζυρη, ενα πραμα.
εαν προσπαθησης να στερησης το δικαιωμα στον διαλογο οι αντιδρασεις και εξεγερσεις αργα η γρηγορα θα ερθουν.
η οχλοκρατια μας μαρανε;
Το θέμα είναι πολύ απλό, δεχόμαστε την βούληση της πλειοψηφίας και τις εκλογές ή πράττουμε ανάλογα με το αν μας αρέσει το αποτέλεσμα ? Από την άλλη αν η δημοκρατία εγκρίνεται ανάλογα με το τι μας συμφέρει, τότε ποια άλλη διέξοδος μένει όχι πλέον σε μειοψηφικά αλλά και σε πλειοψηφικά αλλά μη αρεστά κινήματα, πέρα από την ένοπλη βία ? Στην τελική αν κάπου εγκρίνουν ισλαμικό καθεστώς, στερούνται του δικαιώματος κυβέρνησης της αρεσκείας τους ?
με 50+1% εαν κανουν της αρεσκειας τους ο διχασμος και η βια ειναι σιγουρη.
Και ο Χιτλερ με “δημοκρατικοτατες” αστικες εκλογες ανεβηκε στην εξουσια, εφτιαξε στρατοπεδα συγκεντρωσης, σκοτωνε οποιον ειχε διαφορετικη αποψη, και αιματοκυλισε ολη την Ευρωπη. Οι καπιταλιστες τον εβαλαν στην εξουσια, αλλα δε φανταζονταν με τι σιχαμα ειχαν μπλεξει.
Οπως και ναχει. Σχετικα με καποιους “αστους δημοκρατες” και σιχαματα “βασιλικους αριστερους”….
Αυτα εχουν ολα λυθει απο την πρωτη Δημοκρατια, που καθορισε τι σημαινει Δημοκρατια παγκοσμια. Τη Μεγαλη Γαλλικη Επανασταση του 1788.
Αντυχουσε η φωνη των Επαναστατων μεσα και εξω απο το κοινοβουλιο. Και απο τοτε αντυχει σε ολον τον κοσμο!
“ΚΑΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ”!!!!!!
Συμπερασματικά στο όνομα της Δημοκρατίας, την …..καταργούμε με όποιους διαφωνούν μαζί μας επειδή είναι …..ισλαμιστές ή επειδή ο Χίτλερ …..κέρδισε εκλογές ! Επιβάλλουμε την δική μας δικτατορία, που θα ψιλομοιάζει με δημοκρατία μέχρι να …..κερδίσουν οι άλλοι ! Το επόμενο φυσικό βήμα είναι ο ορισμός των άλλων σε όλο και πιο ευρέα όρια ώστε τελικά η Δημοκρατία να χωράει ……μόνο εμάς ! Η αντίφαση της Δημοκρατίας που αυτοακυρώνεται είναι προφανής ! Και με αυτήν την λογική ο κάθε σφετεριστής μπορεί να αυτοανακηρυχθεί προστάτης της ! Αντί λοιπόν αγαπητοί φίλοι να υπερασπίζεστε κάτι που απλά δεν στέκει, πείτε ανοικτά ότι δεν συμμερίζεστε την δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας !
΄Ομως τότε έχω μια απορία, γιατί φαγωθήκαμε για την δημοκρατία στην Μ. Ανατολή ? Καλοί και πολύ πιο βολικοί δεν ήταν και οι δικτάτορες ?
ΚΑΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!!!
Θα το επαναλαμβάνω μέχρι να το χωνέψει η βασιλοαριστερή χοντροκεφάλα σου!!!!!
Θα παραβλέψω την φρασεολογία και θα σημειώσω ότι αυτού του τύπου η ολοκληρωτική νοοτροπία οδήγησε την Γαλλική Επανάσταση στην Τρομοκρατία και την βασιλεία της γκιλοτίνας ! Ο Βοναπάρτης ήταν η φυσική κατάληξη βέβαια αλλά η Επανάσταση πέθανε πολύ νωρίτερα λόγω ακριβώς της αυτοακύρωσής της !