Αρχική » Το σχέδιο δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο

Το σχέδιο δολοφονίας του Φιντέλ Κάστρο

από Άρδην - Ρήξη

από το Άρδην τ. 32, Νοέμβριος 2001

Ο Τζον και ο Ρόμπερτ Κέννεντυ συμμετείχαν σε συνομωσία με σκοπό την δολοφονία του Φιντέλ Κάστρο.

Εδώ και δεκαετίες οι ιστορικοί προσπαθούν να δώσουν μια απάντηση ξεκάθαρη σε αυτό το ερώτημα, ενώ οι πιστοί στους Κέννεντυ ερευνητές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να το αποφύγουν, καθώς αυτή η υπόθεση θα αμαύρωνε τη μνήμη των δύο αδερφών. Μια διακοίνωση του Πενταγώνου από το 1962, που αποκαλύφθηκε πριν τρία χρόνια από έναν πανεπιστημιακό καθηγητή και παραμένει αδημοσίευτη, αναφέρει ότι ο Τζων και ο Μπόμπυ είχαν εξετάσει, και κατά τα φαινόμενα είχαν επιχειρήσει, μια απόπειρα δολοφονίας κατά του Φιντέλ Κάστρο. Ο τόπος του εγκλήματος θα ήταν-η πραγματικότητα μερικές φορές ξεπερνά και το μυθιστόρημα- το σπίτι του ‘Ερνεστ Χέμινγουαιη, που βρίσκεται στα περίχωρα της Αβάνας.

Δεν αποτελεί πλέον μυστικό ότι ο πρόεδρος Κέννεντυ και αδερφός του, τότε υπουργός Δικαιοσύνης, ήθελαν να ξεφορτωθούν τον Κάστρο. Ο κουβανός ηγέτης είχε αντικρούσει τις απόπειρες επέμβασης των βορειοαμερικανών στον κόλπο των Χοίρων τον Απρίλιο του 1961-μια απόβαση που είχε την συγκατάθεση του Κέννεντυ και σχεδιάστηκε από την CIA- και οι Κέννεντυ συνέχιζαν να αναζητούν τρόπους για να τον ανατρέψουν. Σύμφωνα με μια αναφορά της CIA, στις αρχές του 1962, ο Μπόμπ Κέννεντυ είχε απαιτήσει από μια ομάδα αξιωματούχων της CIA και του Πενταγώνου να βρουν με κάθε τίμημα μια λύση στο κουβανικό πρόβλημα. «Είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα». Λίγο αργότερα η CIA, που είχε εκπονήσει πολλά σενάρια για την δολοφονία του Κάστρο από την εποχή του Αϊζενχάουερ, έσκυψε εκ νέου στην υπόθεση. Από αυτά θα μπορούσαμε να παραθέσουμε ένα κοχύλι με εκρηκτικά, μια στολή καταδύσεων βουτηγμένη σε δηλητήριο, τη χρησιμοποίηση μελών της Μαφίας, σχέδιο να τοποθετήσουν στα παπούτσια του Κάστρο μια χημική ουσία που θα του έριχνε τα γένια, και ένα άλλο σχέδιο με την επονομασία «εξάλειψη με φωτισμό», το οποίο προέβλεπε τη χρησιμοποίηση κατασκευασμένων πυροτεχνικών ουσιών που θα φώτιζαν τον ουρανό της Κούβας και θα έπειθαν τον πληθυσμό για την επικείμενη επιστροφή του Μεσσία, με αποτέλεσμα το πλήθος να εξεγερθεί για να ανατρέψει τον Κάστρο! Η πεποίθηση των Αμερικανών ήταν πώς η εξαφάνιση, με όποιο τρόπο, του Κάστρο θα άναβε τον σπινθήρα που θα επέφερε την ανατροπή του συστήματος.

Μπροστά στην αδυναμία τους να γνωρίζουν ακόμη και τον τόπο που βρίσκεται ο Κάστρο, πρόσεξαν τις διηγήσεις της χήρας του Χεμινγουαίη. Ο συγγραφέας είχε αυτοκτονήσει στις 2 Ιουλίου 1962, στο Αϊντάχο, και η τέταρτη γυναίκα του Μαίρη αποφάσισε να ταξιδέψει ως την Αβάνα όπου το κράτος σκόπευε να μετατρέψει το σπίτι του συγγραφέα σε μουσείο. Κατά την παραμονή της την επισκέφθηκε ο Κάστρο. Η Μαίρη τον ξενάγησε στο σπίτι και κατόπιν τον οδήγησε στον πύργο που ήταν έξω από την κατοικία και είχε τρία πατώματα. Ο Κάστρο ανέβηκε έως το γραφείο του Χεμινγουαίη που βρισκόταν στην κορυφή χωρίς καμία προφύλαξη. Ένας χώρος ιδανικός για την δολοφονία του Κάστρο, όπως έγραψε η Μαίρη. Μετά την επιστροφή της στην Αμερική και αφού κατόρθωσε να μεταφέρει, κρυφά, πολλά χειρόγραφα του συγγραφέα, την προσέγγισαν οι άνθρωποι της CIA και συναντήθηκε με τον πρόεδρο Κέννεντυ, προφανώς αγνοώντας το σχέδιο, ενώ οι απόψεις του για την Κούβα δεν την βρήκαν σύμφωνη. Σε συνάντηση που αναφέρεται στα έγγραφα αποφασίστηκε η επιχείρηση με την κωδική ονομασία Μαγκούστε, που προέβλεπε την δολοφονία του Κάστρο, πιθανώς κατά την ημέρα των εγκαινίων του μουσείου του Χεμινγουαίη. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου και η έκταση της πραγματοποίησής του είναι άγνωστα, καθώς όλα τα αρχεία που αναφέρονται σε αυτήν μεταφέρθηκαν από τον Ρόμπερτ Κέννεντυ στο σπίτι του μετά το πέρας της θητείας του στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι απίθανο να μάθουμε κάποτε το τι πραγματικά συνέβη καθώς όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Όπως και να έχει και όποια άποψη μπορεί να έχει γι’ αυτόν, ο Κάστρο κατόρθωσε να επιβιώσει όλων των αμερικανικών σχεδίων και να κυβερνά την Κούβα, ενώ στην Αμερική έχουν αλλάξει στο ίδιο διάστημα 10 (!) πρόεδροι των ΗΠΑ.

* Απόσπασμα από το άρθρο των David Corn και Gus Russo από το αμερικανικό περιοδικό Nation

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ