Αρχική » Ο πατριωτισμός είναι το μετάλλιο της Αριστεράς

Ο πατριωτισμός είναι το μετάλλιο της Αριστεράς

από admin

Δεν πρέπει να τον αφήνουμε βορά στον εθνικισμό και το φασισμό

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο γέννημα θρέμμα της οικονομικής κρίσης και εξαιρετικά ενδιαφέρον free press «Η Πατησίων ζει», ο δημοσιογράφος και διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «105,5 Στο Κόκκινο», Κώστας Αρβανίτης, απαντά στη μονολεκτική ερώτηση της Λίνας Καμπούρογλου, «Πατριωτισμός;», τα εξής: «Το μετάλλιο της Αριστεράς! Δεν ξέρω γιατί η Αριστερά κατεβάζει το κεφάλι και δεν το συζητάει».

Λοιπόν, έχω ακριβώς την ίδια απορία. Για ποιο λόγο ένα κομμάτι (μεγάλο ή μικρό, δεν ξέρω) της Αριστεράς δείχνει τόση αμηχανία, τόση παγωμάρα, κάποτε ακόμη και απέχθεια, απέναντι στην έννοια του πατριωτισμού; Γιατί φτάσαμε στο σημείο να ντρεπόμαστε να προφέρουμε τη λέξη «πατρίδα»; Και επιπλέον, γιατί θα πρέπει να παραχωρήσουμε τις πολύτιμες αυτές έννοιες στη Δεξιά, και πολύ περισσότερο στην Ακροδεξιά, όπως η Χρυσή Αυγή;

Ας θυμηθούμε ότι στο παρελθόν, δηλαδή στη διάρκεια του Εμφυλίου και έως τη χούντα των συνταγματαρχών, η Δεξιά κατηγορούσε γι’ αυτό ακριβώς την κομμουνιστική Αριστερά, ότι δηλαδή επρόκειτο για απάτριδες που προσπαθούσαν να προσδέσουν τη χώρα μας στο άρμα των Σοβιετικών, και ότι η κρυφή και ανομολόγητη επιδίωξη και προσδοκία τους ήταν να γίνουμε τμήμα ή εξάρτημα στο λεγόμενο τότε Σιδηρούν Παραπέτασμα. Και η Αριστερά προσπαθούσε, με κάθε τρόπο, να το αρνηθεί και να αποδείξει το αντίθετο, εφ’ όσον ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία ήταν, και είναι, μετωπικός στόχος της.

Ηταν τα χρόνια εκείνα που στους κόλπους της Αριστεράς έκανε θραύση ο διεθνισμός, κι εκεί πατούσε η Δεξιά για να προσάψει στους κομμουνιστές την κατηγορία που προανέφερα. Σήμερα, όμως, με την παγκοσμιοποίηση, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ο πατριωτισμός αποτελεί ίσως το ύστατο εμπόδιο, το ύστατο ανάχωμα, απέναντι στην παγκοσμιοποίηση (κι αν όχι το ύστατο, τουλάχιστον ένα από τα πιο δραστικά). Και είναι σίγουρο ότι, σήμερα πια, ούτε και ο πιο επιδέξιος ακροβάτης δεν θα μπορούσε να είναι ταυτόχρονα και υπέρ του πατριωτισμού και υπέρ της παγκοσμιοποίησης.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, το ερώτημα παραμένει. Γιατί θα πρέπει η Αριστερά να δίνει την έννοια του πατριωτισμού βορά στη Χρυσή Αυγή; Γιατί να αφήνει να εκμεταλλεύονται τη συγκεκριμένη έννοια οι εθνικιστές; Εθνικισμός είναι να πιστεύεις ότι η χώρα σου (να πάλι η επιφυλακτικότητα να πει κάποιος τη λέξη «πατρίδα») είναι ανώτερη από τις άλλες χώρες, ή ότι ο λαός σου είναι ανώτερος από τους άλλους λαούς, ή απλώς ότι έχει χαρακτηριστικά τέτοια που τον καθιστούν ανώτερο.

Να αγαπάς, όμως, τον τόπο που γεννήθηκες, είναι αυτονόητο, κατ’ αρχάς. Τι να αγαπάς δηλαδή, το πουθενά; Κανένας δεν έχει γεννηθεί στη μέση του πουθενά. Είναι ποτέ δυνατόν, όλα όσα έμαθες και συνήθισες, τη γλώσσα, την κουλτούρα και τα ήθη και τα έθιμα με τα οποία μεγάλωσες, να μην τα αγαπάς; Είναι σαν να απεχθάνεσαι, ή ακόμη και σαν να μισείς, τον εαυτό σου!

Οχι, αυτή την έννοια του πατριωτισμού, όπως την εξήγησα μόλις, δεν τη δίνω δώρο στους δεξιούς, τους εθνικιστές, τους φασίστες. Προτιμώ να την κρατήσω για μένα. Αρκετά παγκοσμιοποιημένοι είμαστε ήδη όλοι μας, με τα ξένα βιβλία, τις ταινίες, τη μουσική, τα έργα ζωγραφικής και τα υπόλοιπα που έχουν κάνει κατοχή στις ψυχές μας τα τελευταία χρόνια, εξαλείφοντας σχεδόν οτιδήποτε γηγενές. Δεν χρειάζεται να χάσουμε και τα ελάχιστα στοιχεία εθνικής ταυτότητας που μας έχουν απομείνει.

Αξιοπρόσεκτο είναι ότι, εάν συζητήσεις λίγο περισσότερο με όσους ενοχλούνται και αποδοκιμάζουν την έννοια του πατριωτισμού, νεοφιλελεύθερους ή Αριστερούς, ανακαλύπτεις ότι όλο και κάποια άλλη χώρα, όλο και κάποιον άλλο πολιτισμό θαυμάζουν και υπολήπτονται. Βρίσκονται δηλαδή σε μια σχιζοφρενική κατάσταση όπου θαυμάζουν και ασπάζονται στοιχεία ξένα, αλλά απεχθάνονται ή αποστρέφονται τα δικά μας.

Εάν δεν υπήρχε μια τόσο σαφής πολιτική διάσταση στο όλο θέμα, και το διαπραγματευόμασταν με όρους αποκλειστικά ψυχολογικούς ή ψυχιατρικούς, θα λέγαμε ότι οι προαναφερθέντες χρήζουν θεραπείας. Επειδή, όμως, ο πατριωτισμός είναι πρωτίστως ένα πολιτικό ζήτημα, και επειδή ακριβώς στις μέρες μας ένα αριστερό κόμμα έχει καταλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σε λίγο ίσως κληθεί να κυβερνήσει, ας μείνουμε στην αναγκαιότητα να ξεσκονίσει επιτέλους η Αριστερά το μετάλλιό της, που με τόσους κόπους και θυσίες έχει κατακτήσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ

34 ΣΧΟΛΙΑ

Παναγιωτης 2 Οκτωβρίου 2013 - 23:27

Κατα αρχήν Θεός φυλάξει στο ίσως κληθεί να μας κυβερνήσει. Δεύτερον φυσικά μισούν τον εαυτός τους όπως και την κατσίκα του γείτονα. Τρίτον ας δουμε σοβαρά ότι η αριστερά είναι παιδί του νεωτερισμού κα αδελφάκι του καπιταλισμού. Και πανω σε αυτο ας χτίσουμε μια πρόταση επίκαιρη, που να συνοψίζει τα φαντασιακά χαρακτηριστικά της αριστεράς στον αιωνα του τέλους της βιομηχανικής εποχής και στην αυγή της νέας εποχής. Φτου. Ουτε λέξεις δεν μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε ελεύθερα πια. Οι παραγωγικές δυνάμεις άλλαξαν ας είμαστε έτοιμοι για τις νέες παραγωγικές σχέσεις.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 3 Οκτωβρίου 2013 - 11:44

Τις ίδιες απορίες με τον συγγραφέα ομολογώ πως έχω και εγώ! Πιστεύω πως όλα ξεκινούν από την πολύ κακή ερμηνεία του ευγενούς ιδανικού της διεθνούς αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει κάθε Αριστερό ! Και που δυστυχώς η ελληνική Αριστερά αντιλαμβάνεται εντελώς μανιχαιστικά ως το ……αντίθετο του πατριωτισμού ! Ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για συμπληρωματικά μεγέθη, αγαπώ τον κόσμο επειδή αγαπώ (υγιώς και θετικά όχι στην βάση του αποκλεισμού των άλλων αρνητικά!) την πατρίδα μου ! Η σύνθεση είναι δυνατή όπως απέδειξε το ΕΑΜ ! Αν η σύγχρονη ελληνική Αριστερά δεν το κατανοήσει αυτό (και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ!), θα μείνει καθηλωμένος στο 30% μέχρι να αρχίσει κάποια στιγμή και η …..κατιούσα ! Είναι απίστευτο ότι με όλη την κληρονομιά του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ η Αριστερά απεμπόλησε τον πατριωτισμό στους ιδεολογικούς και συχνά όπως αποδεικνύεται και βιολογικούς απογόνους των δοσιλόγων και των ταγματασφαλιτών ! Των διαρκών πρωταγωνιστών κάθε εθνικής μειοδοσίας ! Τ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 3 Οκτωβρίου 2013 - 11:48

Κατά λάθος έστειλα το κείμενο πριν τελειώσω οπότε συνεχίζω και ολοκληρώνω ! Σε όσους εύχονται να μην κυβερνήσει η Αριστερά (και μάλιστα στην σημερινή συγκυρία!) το μόνο που έχω να πω είναι να προσέχουν διότι καμιά φορά οι ευχές…..πραγματοποιούνται ! Επίσης να συνέλθουν και να πάψουν να ρίχνουν νερό στον μύλο του Σαμαρά και της Μέρκελ ! Ναι η Αριστερά είναι προβληματική αλλά πάντως δεν είναι …..δοσιλογική όπως οι κυβερνώντες ούτε δομή του οργανωμένου εγκλήματος όπως η ΧΑ. !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 4 Οκτωβρίου 2013 - 02:05

Αγαπητέ Μ.Τ. ο σκοπός και δεδηλωμένος στόχος της ελληνώνυμης αριστεράς ήταν, είναι και θα είναι η κατάλυση των Ελληνικών εθνικών κρατών Ελλάδος και Κύπρου. Ειδικά κατά τη “μεταπολίτευση” αυτό κατέστη ηλίου φαεινότερον κι αν η χώρα βρίσκεται τώρα εδώ που βρίσκεται το οφείλει τα μάλα στη γνωστή “μεγάλη δημοκρατική παράταξη” της κεντροαριστεράς και τα εκάστοτε λοιπά αριστερά μετερίζια κι ερείσματά της.
Αφού λοιπόν τώρα είναι τόσο κοντά στο στόχο τους που είναι η στέρηση και των τελευταίων κρατικών οντοτήτων του Ελληνισμού που έχουν μείνει όρθιες, γιατί ξαφνικά να “αλλαξοπιστήσουν” την τελευταία στιγμή και να μην του δώσουν τη χαριστική βολή όταν έρθουν (όχι αν έρθουν διότι θα έρθουν κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο 2014) στην εξουσία;
Τόσα χρόνια όχι απλά την περίμεναν, αλλά την απεργάζονταν, τώρα θα σταματήσουν;
Και σε αυτή τη χαριστική βολή θα είναι συνένοχοι ακούσιοι όλοι οι αριστεροί ψηφοφόροι όπως εσείς των οποίων τον ειλικρινή πατριωτισμό και φιλοπατρία εγώ δεν αμφισβητώ. Όπως ακούσιοι συνένοχοι ήταν κι οι ψηφοφόροι της ΧΑ στη θηριωδία και την απανθρωπιά της, ακούσιοι συνένοχοι ήταν κι οι ψηφοφόροι του ΓΑΠ το 2009 κλπ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 4 Οκτωβρίου 2013 - 17:38

Δεν μπορώ να πω ότι συμφωνώ με την εκδοχή που παρουσιάζεις ! Η χώρα είναι εδώ που είναι από την κατάρρευση του δικομματικού συστήματος όπου η γνήσια Δεξιά ΝΔ και η μεταλλαγμένη Δεξιά του ΣημιτοΓΑΠοΠΑΣΟΚ οδήγησαν τα πράγματα με την Αριστερά σε σταθερή πορεία απέναντί τους ! Ακόμη και στην Κύπρο παρά τον ……τραγικό Χριστόφια είναι φανερό ποιος είναι ο ……Εφιάλτης!
Η σύνθεση του κοινωνβικού και του εθνικού θέματος είναι δυνατή κατά τα πρότυπα του ΕΑΜ αλλά και του ΠΑΣΟΚ των παλαιών ημερών. Φυσικά ασχολούμαι μαζί τους όχι διότι είμαι κομμουνιστής (δεν είμαι !), ούτε διότι δεν θα με ικανοποιούσε μια δύναμη με πιο πατριωτικά χαρακτηριστικά ! Όμως αυτήν την στιγμή πρόκειται για το μόνο ασκέρι με κάποια πιθανότητα επιτυχίας απέναντι στους εισβολείς και του εγχώριους συνεργάτες τους ! Προτιμώ λοιπόν να αγωνιστώ εκ των έσω μια πατριωτική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ παρά να κοιτάζω αμέτοχος και ανικανοποίητος (δικαίως μεν ατελέσφορα δε!) ! Πάντως μην ανησυχείς και τόσο, αν δεν αλλάξουν μυαλά (και η αλήθεια είναι ότι αργά αργά αυτό συμβαίνει λόγω της πίεσης της τεράστιας μάζας των νέων ψηφοφόρων !) δεν πρόκειται να δουν εύκολα εξουσία ! Θα το ξαναπώ αν και Κεντροαριστερός (και μάλιστα πιο πολυ Κεντρώος παρά Αριστερός!) θεωρώ πως παρά τις τεράστιες αδυναμίες της η Αριστερά είναι η μονη δύναμη που μπορεί να κάνει την υπέρβαση ! Σε κάθε δε περίπτωση δεν είναι ούτε δοσιλογική όπως οι ΠΑΣΟΚ/ΝΔ, ούτε δομή του οργανωμένου εγκλήματος όπως η Χ.Α. ! Βέβαια εγγύηση δεν υπάρχει καμία …..!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 4 Οκτωβρίου 2013 - 20:13

Αγαπητέ Μ.Τ. νομίζω ότι το να αποκαλούμε το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα που κατέστρεψε την Ελλάδα ή το ΑΚΕΛ και την παράταξη του Χριστόφια που κατέστρεψε ότι είχε απομείνει από την ελεύθερη Κύπρο δεξιά κόμματα το μόνο που μπορεί να σημαίνει είναι ότι εθελοτυφλούμε μπρος στα εγκλήματα και τις ευθύνες της αριστεράς όπως η ΝΔ κι η δεξιά εθελοτυφλεί μπρος στις δικές της ευθύνες με τη μορφή της χούντας, της ΧΑ κλπ.
Αν πάλι περιμένουμε από τη “μάζα” ή τα “μαζικά ρεύματα” προς το Σύριζα να τον “γυρίσουν” νομίζω ότι αγνοούμε την ιστορία τους. Τέτοια μαζικά ρεύματα δεν έφεραν και τον Αντρέα, το ΓΑΠ, το Σαμαρά κλπ. στην εξουσία; Γιατί τώρα το αισθητήριο τους να είναι καλύτερο;
Τέλος, κατά την ταπεινή μου άποψη και για να περιορισθώ στο παρόν ο Σύριζα δεν έχει καμμία διαφορά ούτε από τη “δημοκρατική παράταξη” των Μπένυ και μπάρμπα-Φώτη ούτε από τη “λαϊκή δεξιά” των Σαμαρά, Κωστάκη και Καμμένου ούτε από τους “νεοφιλελεύθερους” της Ντόρας & σία.
Είναι δυνατόν να εθελοτυφλούμε στο γεγονός ότι ο Τσίπρας πάει για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις ευλογίες της ευρωπαϊκής “αριστεράς των σαλονιών” και “παραγόντων” της όπως το γερμανικό “Ντη Λίνκε” που αρνείται τις ευθύνες της σημερινής Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο;
Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι υποψήφιος γι’αυτή τη θέση και μ’αυτούς τους υποστηρικτές μπορεί να προέρχεται από χώρο αληθινά επαναστατικό, αντισυστημικό και κυρίως πατριωτικό;
Όσον αφορά το Σύριζα και τα άλλα συστημικά κόμματα δεξιά κι αριστερά προσωπικά δε βλέπω ουδεμία ουσιαστική διαφορά παρά μόνον με τη ΧΑ. Η διαφορά έγκειται στο ότι με τη ΧΑ γνωρίζαμε από παλιά, όσοι εν πάσει περιπτώσει έχουμε ηλικία άνω των τριάντα, με τι γουρούνια έχουμε κι είχαμε να κάνουμε. Γι’αυτό όταν ακούω επιχειρήματα του τύπου “δεν ξέραμε τι είναι” μειδιώ όταν βέβαια δε βγαίνω από τα ρούχα μου.
Στην περίπτωση του Σύριζα όμως όντως πολλοί μπορεί όντως να μη γνωρίζουν διότι με εξαίρετη υστεροβουλία και δολιότητα ενδύεται έναν ύπουλο μανδύα “αμφιβολίας” και διάχυτης “προσδοκίας” ότι να όπου να’ναι τα απολωλότα πρόβατα του μαρξισμού-διεθνισμού θα κάνουν τη μεγάλη στροφή προς τον πατριωτισμό και τη φιλοπατρία και θ’αρχίσουν να εργάζονται για τη διάσωση του Έθνους και του Ελληνισμού σε αγαστή συνεργασία με άλλες πατριωτικές, εντός ή εκτός εισαγωγικών, δυνάμεις. Ακολουθείται μία έντεχνη κι αξιοθαύμαστη στρατηγική καλλιέργειας ψευδών ελπίδων μέσω προσεκτικά επιλεγμένων “διαρροών” από την “αυλή” της Κουμουνδούρου κι άλλων ομολογουμένως ευφυέστατων τακτικών των οποίων το αποτέλεσμα είναι η παραπλάνηση χιλιάδων απλού λαού και πολιτών με αγνά κίνητρα κι ιδέες όπως εσείς κι άλλοι τακτικοί σχολιαστές στο Άρδην. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα απέχει για μία ακόμα φορά παρασάγγας από την ψεύτικη αριστερή προπαγάνδα…. Δυστυχώς…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 5 Οκτωβρίου 2013 - 13:08

Νομίζω αγαπητέ μου ότι όλα τα έχεις χτυπήσει στο μπλέντερ στο κεφάλι σου ! Χαρακτήρισα εγώ τον Χριστόφια ……Δεξιό ? Μήπως απλά τον σύγκρινα με τον πραγματικό Εφιάλτη της Κύπρου τον ΑΝΑΝαστασιάδη ? Χαρακτήρισα ποτέ το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα ……δεξιό ? Ο όρος ΣημιτοΓΑΠοΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβάνει τον Ανδρέα ? Νομίζω ότι δημιουργείς μια…..καρικατούρα των ιδεών που εκθέτω και μετά της επιτίθεσαι ως…..Δον Κιχώτης !
Όσο αφορά τώρα το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας μας που πάντως δεν θα κριθεί από την μόδα της εποχής μας αλλά από την ιστορία μετά από αρκετό χρόνο, όταν θα υπάρχει και η απαραίτητη νηφαλιότητα ! Τώρα είμαστε στην εποχή που αφού οι Έλληνες κατανάλωσαν πλήρως τα όποια οφέλη, εύκολα ρίχνουν το ανάθεμα όπου τους βολεύει !
Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα υπήρξε μια εξαιρετική σύνθεση εθνικού και κοινωνικού προβληματισμού με μεγάλη προσφορά στην χώρα η οποία επειδή θεωρείται αυτονόητη, απλά παραγνωρίζεται ! Τι ήταν η Ελλάδα το 1980 ? Μια χώρα με διψήφιο πληθωρισμό, που μόλις είχε γλιτώσει από την χούντα και με μια εθνική ήττα (Κυπριακό) ! Με τον μόνιμο φόβο του πολέμου πάντα υποχωρητική και με τους Έλληνες χωρισμένους σε εθνικόφρονες που κατείχαν τα Σώματα Ασφαλείας, τον Στρατό και τον κρατικό μηχανισμό ! Σε μια τέτοια κρατικοδίαιτη χώρα βέβαια, όποιος είχε τον κρατικό μηχανισμό είχε και τις ιδωτικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα οι πολιτικές πεποιθήσεις να οδηγούν και σε αντίστοιχο κοινωνικό και οικονομικό ρατσισμό ! Σύστημα υγείας δεν υπήρχε και αν ο αγρότης νοσούσε θα έπρεπε όπως βλέπαμε και στις ελληνικξές ταινίες να πουλήσει τα χωράφια ή τα ζώα του για
να εγχειριστεί ! Ταυτόχρονα η χώρα ζούσε διαρκώς υπό τον φόβο του στρατιωτικού πραξικοπήματος, η Αστυνομία εξακολουθούσε να παρακολουθεί τους μη Δεξιούς (άσχετα που είχαν σταματήσει τα έκτροπα της προηγούμενης περιόδου!) και η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθούσε να πείσει τα…..πρόβατα ότι ο κίνδυνος για την χώρα προερχόταν από τον….Βορρά και όχι από Ανατολάς !!! Η δε διαφορά βιοτικού επιπέδου από την Ευρώπη ήταν τέτοια που θα σου διηγηθώ μια προσωπική εμπειρία με τα παιδικά μου τότε μάτια ! Στην Γερμανία, σε μια επαρχιακή πόλη 80000 κατοίκων το 1979 υπήρχε εμπορικό κέντρο σαν πχ αυτό που θα δεις στην Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη αλλά σε επαρχιακή πόλη της Ελλάδας 40000 κατοίκων την ίδια χρονιά δεν υπήρχε…..σούπερ μάρκετ !!! Αγοράζαμε την ζάχαρη…..χύμα από τα τσουβάλια !!! Για να αντιληφθεί λοιπόν κανείς ορθά και να κρίνει δίκαια τον Ανδρέα Παπανδρέου θα πρέπει να έχει αντιληφθεί ότι η Ελλάδα του 1981 δεν ήταν μια χώρα σαν το Βέλγιο ή πάντως περίπου ευρωπαϊκή αλλά μια λατινοαμερικάνικη μπανανία με την μόλις ανατραπείσα χούντα της, τα ανεπίλυτα εθνικά της προβλήματα και τις εκρηκτικές κοινωνικοοικονομικές της αντιθέσεις που απλώς …..κατά λάθος βρισκόταν δίπλα στην Ευρώπη !
Το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα ανέτρεψε ένα μονοκομματικό καθεστώς Δεξιάς που κρατούσε από το 1932, έφερε στην εξουσία και άρα (καλώς ή κακώς αυτό είναι ο κανόνας στην κρατικοδίαιτη Ελλάδα !) και στην δυνατότητα αναδιανομής κοινωνικής και οικονομικής ισχύος τους επί μισό αιώνα μη προνομιούχους Έλληνες. Αυτό φάνηκε σε όλα τα επίπεδα από το ΕΣΥ (με όλα του τα προβλήματα !), μέχρι την αλλαγή στελέχωσης του δημόσιου τομέα (πριν φτάσει βέβαια στο άλλο άκρο του πράσινου κράτους με τα χρόνια !) και την δημιουργία νέων ΄΄τζακιών΄΄ ή την αντιτουρκική πολιτική (να θυμηθούμε την αγαστή συνεργασία με το ΡΚΚ και το Μάρτη του 1987!). Ότι όλα αυτά δεν υπήρχε περίπτωση να γίνουν χωρίς αύξηση του χρέους όπως κάθε αναδιανεμητική, κοινωνικώς ορθή πολιτική και ότι το χρέος είναι ο κινητήρας της καπιταλιστικής οικονομίας είναι κάτι που οι ΄΄εύκολοι΄΄ κριτικοί αρέσκεστε να ξεχνάτε ! Ότι όλα αυτά όμως ξέφυγαν, δεν τιθασεύτηκαν εγκαίρως, υπήρξε η αφελής εντύπωση ότι αρκεί κανείς να κάνει κάποια πράγματα και μετά αυτά χωρίς έλεγχο, αξιολόγηση και διόρθωση θα δουλεύουν σωστά και αποδοτικά είναι επίσης αλήθεια και η εμπειρία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να μελετηθεί εξονυχιστικά από κάθε επίδοξο κοινωνικό αναμορφωτή της Ελλάδας! Φυσικά στο τέλος ο εκφυλισμός υπήρξε απόλυτος και το ΠΑΣΟΚ ήδη επί Σημίτη απλά δεν ήταν Αριστερά, απόδειξη η νεοφιλελεύθερη πολιτική που άρχισε να εφαρμόζεται με …..σοσιαλιστικά συνθήματα ! Αλλά η …..τζάμπα κριτική στον Ανδρέα ως σαν να ήταν πρωθυπουργός του Βελγίου δύο πράγματα μπορεί να δηλώνει ή νεαρόν της ηλικίας συνδυασμένο με έλλειψη ιστορικής γνώσης ή ιδεολογική προκατάληψη !

Μιχάλης Τσολάκης 5 Οκτωβρίου 2013 - 14:48

Όσο αφορά τώρα τα μαζικά κινήματα ! Καλώς ή κακώς στις δημοκρατίες την εξουσία (και άρα και την δυνατότητα να πραγματοποιήσεις κοινωνικές αλλαγές !) την κατακτάς κερδίζοντας τις εκλογές ! Τις εκλογές πάλι τις κερδίζεις όταν αποκτήσεις πλειοψηφικό ρεύμα ! Το πλειοψηφικό ρεύμα από την πλευρά του επιτυγχάνεται είτε από ένα μαζικό κίνημα είτε από τους μηχανισμούς ΜΜΕ/τζάκια κτλ ! Αν ξέρεις κάποιον άλλον τρόπο, παρακαλώ δώσε μας τα φώτα σου ! Από που ξέρω πως δεν θα κάνουν λάθος ? Μα δεν το ξέρω ! Απλά δεν έχω άλλη εναλλακτική ! Αλλά έκαναν λάθος σίγουρα στο παρελθόν πχ στην περίπτωση του Ανδρέα ? Η ανάλυση μου λέει πως όχι,έδωσαν την καλύτερη δυνατή απάντηση δεδομένων των συνθηκών στην εποχή τους ! Εννοείται ότι κανένα ΄΄κίνημα΄΄ δεν έφερε τον ΓΑΠ ή τον Σημίτη ή τον…..Σαμαρά (του 19%!!!) στην εξουσία ! Μην συγχέεις το μαζικό κίνημα (που έχει όραμα,θετικό πρόσημο και ατζέντα κοινωνική/εθνική!) με την …..πλειοψηφία στις κάλπες που προκύπτει από μηχανισμούς στην βάση συχνά αρνητικών συλλογισμών πχ ας βγάλω τον άχρηστο Σαμαρά διότι αν έρθει ο Τσίπρας οι ……Σλαυοκομμουνιστές θα μας σφάξουν με τα κονσερβοκούτια και θα…..μας πάρουν τις γυναίκες !!! Εσύ όμως γιατί είσαι τόσο σίγουρος για την αποτυχία ? Δεν έχουμε το
ιστορικό προηγούμενο του 1909-1912 στην χώρα μας ή πχ του 1789 στην Γαλλία που κυριολεκτικά αναμόρφωσαν το πρώτο την Ελλάδα και το δεύτερο τον κόσμο ? Και τι εννοείς ως επιτυχία ή αποτυχία ? Όλα τα κινήματα/κόμματα/ιδεολογίες γεννιούνται, ωριμάζουν, δίνουν τον καρπό τους, εκφυλίζονται
και πεθαίνουν ! Αυτή είναι όμως η φυσιολογική εξέλιξη του ΄΄πετυχημένου΄΄ κινήματος και δεν δικαιώνει την βεβαιότητα σου για την βέβαιη αποτυχία κάθε κινήματος ! Αλλά η τοποθέτηση σου έχει και ένα ακόμη λογικό αυτήν την φορά σφάλμα ! Αυτό της γραμμικής συναγωγής συμπερασμάτων ! Αφού είχαμε μια σειρά από αποτυχίες(βέβαια εγώ δεν το δέχομαι αυτό!) άρα θα έχουμε πάλι αποτυχία ! Κάπως έτσι κάποιοι υποστήριζαν ότι αφού οι Ρώσοι έκαναν πίσω στο Ιράκ αλλά και στην Λιβύη θα έκαναν πίσω και τώρα αλλά……! Η Ιστορία όμως διδάσκει ότι εξαγοράζεται με αίμα,αγώνες και θυσίες ! Ο αρχαίος ελληνικός κόσμος πχ μετά την κλασσική περίοδο αντιμετώπισε μια φοβερή πολιτική,δημογραφική αλλά και εθνική (με την έννοια της πολιτιστικά ενιαίας πια Ελλάδας και ας υπήρχε πολιτικός κατακερματισμός!) εξαιτίας της τεράστιας πίεσης Περσών και Καρχηδονίων, κρίση ! Έκανε πολλές αποτυχημένες απόπειρες διεξόδου με τον Διονύσιο, τον Τιμολέοντα, τον Αγαθοκλή, τον Αγησίλαο μέχρι που ο Φίλιππος/Αλέξανδρος έλυσε τον γρίφο !

Μιχάλης Τσολάκης 5 Οκτωβρίου 2013 - 15:34

Τέλος, για την …..ομοιότητα του Τσίπρα,του Λαφαζάνη και του Στρατούλη με τον Λαζαρίδη, τον Μπένυ και τον Άδωνι ομολογώ ότι …..δυσκολεύομαι να την διακρίνω ! Και αν ακόμη την υποψιαζόμουνα, είναι άλλη η θέση του εγκληματία και άλλη αυτού που εγώ υποψιάζομαι ότι ίσως εγκληματίσει ! Και πάντως η Ιστορία προχωρά με θετικές επιλογές και όχι με ανέξοδες κριτικές που είναι πάντα εύκολες αλλά δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην εξέλιξη της χώρας ! Το ότι η Γερμανική Αριστερά (μακράν η φιλικότερη δύναμη στην Γερμανία προς την χώρα μας !) πήρε την θέση που πήρε για τις αποζημιώσεις δείχνει ότι τελικά όλοι κοιτάζουν το εθνικό τους συμφέρον στο τέλος και ας είναι και διεθνιστές και μάλλον προοιωνίζει και την συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ ! Γιατί όμως ασχολείσαι με την θέση της Γερμανικής Αριστεράς και όχι της ελληνικής στο θέμα των αποζημιώσεων ? Δεν είναι από μόνο του πατριωτικό το ότι ο Τσίπρας το θέτει συνεχώς στους ξένους συνομιλητές του ?
Τώρα για το θέμα της αντισυστημικότητας που χύνονται τόνοι μελάνη και δουλευόμαστε όλοι μέσα σε διάφορα προκρούστεια σχήματα και αντιλήψεις. Η χώρα δεν χρειάζεται ούτε τον Λένιν, ούτε τον Τρότσκι, ούτε τον Ζινόβιεφ για να προχωρήσει ! Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το κόμμα των…..μπολσεβίκων ! Το αναγνώρισε ως και ο …..Μιχαλολιάκος ! Η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση που σε μια πρώτη φάση θα καταργήσει το μνημόνιο, θα επαναδιαπραγματευτεί την δανειακή σύμβαση σε βιώσιμη βάση και θα αναδιανείμει τα βάρη προς όφελος των ασθενέστερων στο εσωτερικό. Στην συνέχεια και αν βέβαια επιβιώσει θα βγάλει εκτός ριγκ κάποιους ολιγάρχες, θα θέσει όρους στους υπόλοιπους και θα ξεκινήσει την προσπάθεια για την παραγωγική ανασυγκρότηση με έμφαση στην αυτάρκεια ! Όλα αυτά είναι οι προϋποθέσεις της εθνικής αναγέννησης ! Ούτε ο καπιταλισμός θα καταργηθεί, ούτε κολχόζ και σοβχόζ θα ιδρυθούν ούτε η διεθνής του χρήματος θα πάψει να κάνει μπίζνες στην Ελλάδα διότι αλλιώς απλά θα έχουμε εμφύλιο ! Δεν ξέρω αν αυτά είναι αρκετά αντισυστημικά και για να είμαι ειλικρινής δεν με ενδιαφέρει επίσης να είναι ! Με ενδιαφέρει η κυβέρνηση της Ελλάδας να εκπληρώσει αυτούς τους στόχους στο μέγιστο δυνατό και λέω ότι και το 25% της ατζέντας να πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι θετικό θα είναι ! Αν κάποιος διαφωνεί ας υποδείξει κάτι καλύτερο, αμεσότερο και αποτελεσματικότερο! Αν πάλι δεν κάνει τίποτα από όλα αυτά εγώ δεν θα έχω χάσει τίποτα διότι με τον …..Βαγγέλη Σαμαρά τα πράγματα ίδια και χειρότερα θα ήταν ! Τόσο απλό είναι !
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μέλλον ως ιερατείο ! Τα νέα μέλη και οι ψηφοφόροι του διηθούν παρά την παρουσία ηθμών τον ιστό του και οι αναλογίες είναι συντριπτικές ! Δεν έχει επιλογή ή θα εξελιχθεί ή θα αφανιστεί ! Είναι θέμα καθαρά …..μηχανικής και χρόνου ! Αν εξελιχθεί τέλεια ! Αν αφανιστεί πάλι τέλεια διότι θα είναι ιστορικά…..άχρηστος ! Όμως αναρωτιέμαι τι προσφέρει κάποιος όταν επικαλείται το ιδεώδες για να μην κάνει το εφικτό ! Τι θα πρέπει να κάνει ο ειλικρινής Έλληνας πατριώτης που επιθυμεί εθνική αναγέννηση και κοινωνική αλλαγή ? Να καθίσει σπίτι του, στον υπολογιστή του και να …..κάνει κριτική προς όλους ? Να περιμένει τον …..Μεσσία που θα τα συνδυάζει όλα και θα ανταποκρίνεται στις …..προδιαγραφές ? Δηλαδή να γίνει νεροκουβαλητής του …..Βαγγέλη Σαμαρά ? Κάτι τέτοιες συλλογιστικές μα τους επέβαλαν και πολύ φοβάμαι ότι αυτό θα ξαναεπαναληφθεί με ευθύνη και του ΣΥΡΙΖΑ! Ο οποίος σε αντίθεση με την εικόνα που περιγράφεις πάσχει από απίστευτο επικοινωνιακό κρετινισμό και θα είχε φτάσει το 50% αν έκανε όλα όσα υποστηρίζεις !
Κλείνω υπενθυμίζοντας για πολλοστή φορά ότι η πολιτική είναι σαν την μαγειρική ! Μαγειρεύεις με τα (έστω άχρηστα!) υλικά που έχεις ! Όχι με αυτά που ΘΑ ήθελες να έχεις ! Αλλιώς πεθαίνεις από την πείνα !

Common sense 5 Οκτωβρίου 2013 - 18:31

Καταρχήν αν παρεξήγησα τις απόψεις σας σχετικά με το ΑΚΕΛ και το παπανδρεϊσμό συγχωρείστε με. Παρόλα αυτά δεν καταλαβαίνω γιατί ο Αναστασιάδης είναι «ο πραγματικός εφιάλτης»… Ο Χριστόφιας κι οι συν αυτώ τι είναι δηλ.; Λιγότερο πραγματικοί προδότες και πουλημένοι επειδή τάχατες δηλώνουν…. αριστεροί;; Αναρρωτιέμαι….
Τώρα όσον αφορά τον Αντρέα τι να πω; Βοά η Ελλάδα κι ο λαός ότι μας κατέστρεψε κι ότι επί της πρώτης περιόδου του παπανδρεϊσμού τέθηκαν τα θεμέλια για το χάλι που είμαστε σήμερα. Μήπως να πούμε ότι πράγματι παρέλαβε ένα συγκεντρωτικό γραφειοκρατικό διεφθαρμένο μονοκομματικό κράτος, μπανανία όπως σωστά το λέτε, και το μόνο που έκανε ήταν απλά να αντικαταστήσει τη δεξιά με τους πρασινοφρουρούς χωρίς να αλλάξει τίποτα στη δομή διότι βέβαια δεν τον εβόλευε;
Ή μηπώς να πούμε ότι όχι μόνον εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο τις δομές του μονοκομματικού, αυταρχικού κράτους προς ώφελός του αλλά το εξετίναξε σε ακόμα μεγαλύτερα ύψη με μηχανισμούς προπαγάνδας όπως ο αυριανισμός κι ο λαϊκισμός ρωμαϊκού τύπου «άρτος και θεάματα»; Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έθεσε τις βάσεις του μετέπειτα εθνομηδενισμού ξεκινώντας από τη γλώσσα επιβάλλοντας «από τα πάνω» ένα τεχνητό σύστημα γραφής της Ελληνικής εντελώς ξένο προς την ιστορία της με το ψευδοεπιχείρημα της «χρηστικότητας» ώστε να απομειώσει τη σχέση των Ελλήνων με τη πατρογονική τους γλώσσα και πολιτισμό. Σ’αυτό συνέβαλλε βέβαια κι η διάλυση της παιδείας και των πανεπιστημίων που εφήρμοσε ο παπανδρεϊκός σοσιαλισμός με θρησκευτική ευλάβεια.
Γιατί βλέπετε αυτό προέβλεπε το σχέδιο των ξένων αφεντικών της πατρίδας μας. Οι αμερικανοί μέντορες του Ανδρέα αφού εξήντλησαν τις δυνατότητες που τους προσέφερε η εθνικιστική δεξιά, στράφηκαν στο λαοπλάνο σοσιαλιστή Αντρέα για να συνεχίσουν το διαβρωτικό και καταστροφικό τους έργο. Και να που φθάσαμε στο σήμερα να προσπαθούμε ακόμα να ξεφορτωθούμε υπασπιστές του όπως ο Τσοχατζόπουλος και επιγόνους του με πρώτο και καλύτερο τον κανακάρη του! Αυτοί δηλ. αλλά κι ο Λαλιώτης, ο Πάγκαλος, η Δαμανάκη κλπ. έγιναν «κακοί νεοφιλελεύθεροι» στη μετά τον Αντρέα εποχή;; Αναρρωτιέμαι….
Το μόνο θετικό που προσωπικά βλέπω στην πορεία του Αντρέα είναι ότι τώρα ξέρουμε τι να περιμένουμε από το νεανία μιμητή του, τον πρόεδρο κι ηγέτη του Σύριζα, αλλά και γιατί τόσοι πολλοί παλαιοπασόκοι με μακρά «αγωνιστική» διαδρομή στον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό, τις κλαδικές κλπ. έλκονται τόσο έντονα από αυτόν συγκεκριμένα. Κάποιος όμως να ενημερώσει και τον πρόεδρο και τους φίλους του ότι όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται, δυστυχώς επαναλαμβάνεται ως φάρσα… Στην περίπτωση των Ελλήνων βέβαια μπορεί να πάρει και τη μορφή της ιλαροτραγωδίας…. Ίδωμεν…

ΦΟΙΒΟΣ ΜΠΙΛΛΙΝΗΣ 3 Οκτωβρίου 2013 - 14:18

Εύστοχες οι παρατηρήσεις. Ένα σχόλιο όμως. Ο εθνικισμός όπως και πολλές άλλες έννοιες έχει δεχθεί διάφορες σημασιοδοτήσεις και πλέον τείνει να θεωρείται, όπως και στο παραπάνω κείμενο περιγραφείσα, τάση μιας ομάδας συγκεκριμένων χαρακτηριστικών να αυτοπροσδιορίζεται ως ανώτερη… Όμως ο εθνικισμός, όπως καθιερώθηκε από τους πρώτους εθνικιστές διανοητές, όπως ο Ρουσσώ και ο Χέρντερ, είχε τη σημασία είτε της επανάκτησης της πολιτικής εξουσίας από το λαό είτε της έμφασης στην πολιτιστική ενότητα κάθε λαού. Μην ξεχνάμε ότι στις αρχές του δέκατου αιώνα, λαοί όπως οι Έλληνες, επικαλέστηκαν τις εθνικιστικές αυτές ιδέες περί αυτοδιάθεσης των εθνών για να υποστηρίξουν τον αγώνα ανεξαρτησίας τους απέναντι στις απολυταρχικές αυτοκρατορίες της εποχής.
Υπάρχει ακόμη και η έννοια του πολιτικού εθνικισμού, όπως στην Αμερική, όπου διάφορες φυλές (μετανάστες, σκλάβοι) ενσωματώθηκαν εν τέλει στον εθνικό κορμό με βάση τις αμερικάνικες πολιτικές αρχές (π.χ. διακήρυξη της ανεξαρτησίας).
Θέλω να πω, δηλαδή, ότι ο εθνικισμός, όπως και ο πατριωτισμός, είναι μια έννοια που έχει αποκτήσει στην πορεία αρνητική απόχρωση λόγω των “βαρβάρων” που την επικαλέστηκαν. Όμως δίνουμε πολλή σημασία στις λέξεις, τις φορτίζουμε συναισθηματικά, ταυτιζόμαστε μαζί τους, χωρίς να έχουμε ξεκαθαρίσει τί σημαίνουν, ή εννοώντας ο καθένας κάτι διαφορετικό. Με άλλα λόγια, τί κοινωνική αλληλεγγύη τί εθνικισμός… αν ο εθνικισμός δεν είναι παρά η θέληση μιας ομάδας ανθρώπων να πορευθεί έχοντας κοινούς στόχους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 6 Οκτωβρίου 2013 - 13:11

Κατά την γνώμη μου ο Χριστόφιας είναι ένας ανίκανος βλαξ που υπήρξε επιπλέον και άτυχος αλλά σαφώς δεν έχει το βεβαρυμένο ιστορικό του ΑΝΑΝαστασιάδη ! Δεν ήταν ΑΝΑΝικός την κρίσιμη στιγμή και με όλες τις τραγικές του παραλείψεις το …..μεγάλο ντου έγινε με την εκλογή του Εφιάλτη ! Τυχαίο ? Επίσης όλα δείχνουν ότι το Κυπριακό πάει για κλείσιμο με μια νέα, σαφώς χειρότερη εκδοχή του σχεδίου Ανάν , τι σύμπτωση πάλι επί ΑΝΑΝαστασιάδη και όχι επί Χριστόφια ! Έτσι όλοι αυτοί οι…..ξύπνιοι (έχουν και στην Κύπρο μπόλικους δεν είναι μόνο δικό μας προνόμιο!) που έκαναν συμψηφισμούς και ισοπέδωναν τα πάντα, θα πάρουν σύντομα αυτό……που τους αξίζει !
Για την περίπτωση του Ανδρέα τα έχω ήδη πει ! Φυσικά βοά όλη η χώρα ! Διότι την βοή πάντα την σηκώνει ο …..άσχετος όχλος ! Οι ανιστόρητοι πιτσιρικάδες που παπαγαλίζουν ότι τους πουν, οι νυχτωμένοι, άσχετοι επιφανειακοί ΄΄κριτές΄΄ που πλέον ότι είχαν να κερδίσουν το κέρδισαν, γιατί να μην ρίξουν τώρα το ανάθεμα ? Και βέβαια οι έτσι και αλλιώς καιροφυλακτούντες ιδεολογικοί εχθροί, που στερήθηκαν το μονοκομματικό κράτος στο…..βιλαέτι τους και πρέπει να λοιδωρήσουν τον άνθρωπο που τους το στέρησε αλλά και να εξασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί! Επί Ανδρέα με όλα τα λάθη, τις παραλείψεις, τις υπερβολές τέθηκαν τα θεμέλια μιας πολύ μεγάλης πολιτικής, κοινωνικοοικονομικής και εθνικής ανανέωσης ! Όπως όλα τα εγχειρήματα έφερε
μέσα του και τον σπόρο της καταστροφής που απαιτούσε σοφία, σύνεση και αυτοπειθαρχία για να αποφευχθεί ! Δυστυχώς οι μεγάλοι πολιτικοί άνδρες είναι καταδικασμένοι να ακολουθούνται από ασήμαντα ανθρωπάκια ! Πολύ σημαντικότεροι πολιτικοί από τον Ανδρέα είχαν αυτή την μοίρα και αν δεχτεί κανείς την ΄΄συλλογιστική΄΄ που παρουσιάζεις υπεύθυνος για την καταστροφή της Αθήνας είναι ο …..Περικλής ! Ο κατεξοχήν εκφραστής του μεγαλείου της !
Για το έργο του ΑΓΠ δεν θα πω τίποτα περισσότερο, επιγραμματικά ανέφερα κάποια πράγματα που άλλαξαν την χώρα προς το καλύτερο αλλά για να το αντιληφθεί κανείς πρέπει να μπει στο ΄΄πετσί΄΄ της ιστορίας της εποχής και όχι απλώς να γυρίζει τις σελίδες ! Ο δε ΑΓΠ θα κριθεί από την ιστορία, στην ώρα του πραγματικά δίκαια όπως έγινε για άπειρους προγόνους μας (Μιλτιάδης,Αριστείδης,Θεμιστοκλής,Περικλής κα) αλλά και πχ για τον Τρικούπη και τον Βενιζέλο που ΄΄βοούσε΄΄ η χώρα εναντίον τους που την ΄΄κατέστρεψαν΄΄ αλλά που τελικά θεωρούνται οι κορυφαίοι πολιτικοί άνδρες της νεώτερης ελληνικής ιστορίας! Είναι θετικό που πολλοί παλαιοΠΑΣΟΚοι θέλγονται από τον Τσίπρα και όχι από το …..πληκτρολόγιο, την ανέξοδη κριτική και την αγωνιώδη προσμονή για την έλευση του…..Μεσσία ! Πράγματι, δείχνει πολλά για το τι θα πρέπει να περιμένουμε (το ελπίζω δηλαδή!) από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αν ο Θεός της Ελλάδας την λυπηθεί ! Ελπίζω η ιστορία του ΠΑΣΟΚ, ενός πραγματικά μαζικού λαϊκού κινήματος, που εξέφρασε τον πόθο των Ελλήνων για μια καλύτερη και ανεξάρτητη Ελλάδα να γίνει οδηγός και για τον ΣΥΡΙΖΑ (αν τα καταφέρει, κάτι καθόλου σίγουρο!) ! Οδηγός στο τι πρέπει να κάνει αλλά και στο τι πρέπει να αποφύγει δια ροπάλου ! Δεν θα ξαναθέσω το ερώτημα που πολλές φορές έχω θέσει και σε εσένα αλλά και σε πολλούς άλλους ΄΄κριτικούς΄΄, δηλαδή ποια είναι η πρότασή σας, ποια εναλλακτική προτείνετε ! Διότι ξέρω πλέον, πως ούτε πρόταση, ούτε εναλλακτική έχετε και άθελά σας ο μόνος ρόλος που παίζετε είναι να κατακερματίζετε το μέτωπο της αντίστασης απέναντι στους μεταμοντέρνους κατακτητές και τους συνεργάτες τους ! Όπως κάνει το ΚΚΕ με τον εκτός τόπου και χρόνου δογματισμό αλλά και την εμπάθειά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 6 Οκτωβρίου 2013 - 13:33

Η απάντηση αυτή ήταν για τον Common Sense κατά λάθος βγήκε εδώ !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 6 Οκτωβρίου 2013 - 20:26

Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ σταματώ εδώ. Όπως είπες πρέπει να περιμένουμε καμμία σαρανταριά-πενηνταριά χρόνια αφού ακόμα το ΠΑΣΟΚ είναι στην επικαιρότητα είτε μέσα από τα απομεινάριά του (Μπένυ, ΓΑΠ, Τσοχατζόπουλος κλπ.) είτε μέσω των επίδοξων μιμητών κι επιγόνων του, όπως π.χ. Τσίπρας.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι επρόκειτο για ένα κίνημα στο οποίο συγκεντρώθηκαν όλοι οι διψασμένοι για εκδίκηση, χρήμα κι εξουσία αριστεροί κι αριστερίζοντες που καταπιέζοντο στις πολλές δεκαετίες του δεξιού αυταρχισμού κι ολοκληρωτισμού. Δυστυχώς όμως την εκδίκησή τους την πήραν στο κουφάρι της δύσμοιρης πατρίδας μας. Κι έτσι αν η τραγωδία του 74 στην Κύπρο είναι κατά βάση το μεγάλο έγκλημα της δεξιάς και των μοναρχοεθνικιστών δικτατορίσκων της, έτσι και η σημερινή τραγωδία και καταστροφή είναι έργο της πασοκαρίας, των πρασινοφρουρών και της εθνομηδενιστικής αριστεράς. Πήραν την εκδίκησή τους, κέρδισαν χρήμα και εξουσία αλλά δυστυχώς κατέστρεψαν την πατρίδα και παραπλάνησαν το λαό μας.
Εν πάσει περιπτώσει και για να έρθω σε μία πρόταση για το αύριο. Προσωπικά περιμένω την πραγματική στροφή και την επανάσταση να έρθει ακριβώς από αυτό τον άσχετο όχλο που αναφέρεις κι απ’ό,τι φαίνεται συ απεχθάνεσαι διότι τον θεωρείς “ηλίθια μάζα” ανίκανη να κυβερνηθεί και να αποφασίζει όπως δηλ. ακριβώς τόσο οι “εθνοσωτήρες” της δεξιάς όσο και η ελίτ της “αριστεράς των σαλονιών”.
Γι’αυτό κι ο στόχος όλων των παρατάξεων, όλων των κομμάτων στα πλαίσια της αντιπροσωπευτικής “δημοκρατίας” είναι να τον εκμαυλίσουν και να τον ξεγελάσουν για να υποκλέψει ο κάθε υποψήφιος “σωτήρας” ή νομενκλατούρα την εξουσιοδότησή του… Ο κάθε Τσίπρας, Αντρέας, Μπένυ, Σαμαράς, ΠΑΣΟΚ, Σύριζα, ΧΑ, ΚΚΕ κλπ. τον θεωρούν ευπειθές κι ανίκανο θύμα των επιδιώξεών τους αν δεν υπάρχουν οι κάθε είδους αντίπαλοι απατεώνες και κλίκες.
Εγώ αντίθετα λέω τέρμα όλα αυτά. Τα είδαμε τα φάγαμε νισάφι! Συμμετοχική δημοκρατία, καμμία εξουσιοδότηση σε κανέναν πεφωτισμένο, καμμία εμπιστοσύνη! Κάθε απόφαση να ελέγχεται και να εγκρίνεται από σώμα κληρωτής εθνοσυνέλευσης με μυστική ψηφοφορία της οποίας η σύνθεση να ανανεώνεται τουλάχιστον 2-3 φορές το χρόνο.
Αν λοιπόν αγαπητέ Μιχάλη γνωρίζεις κάποιον πολιτικάντη που είναι διατεθειμένος αντί να πατρονάρει και να ποδηγετεί τον απλό λαό να του δώσει βήμα και δύναμη εδώ και τώρα μέσω ενός σχήματος αγνής κι ανόθευτης κληρωτής δημοκρατίας-δημαρχίας (http://en.wikipedia.org/wiki/Demarchy) πες το μου/μας να τρέξουμε να τον ενισχύσουμε και να τον βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Αν πάλι το μόνο που διατίθεται είναι η αναμασημένη προπαγάνδα κάθε νέου κι επίδοξου ψευδοσωτήρα και της κλίκας του τότε άσε μας να περιμένουμε πότε οι αγανακτισμένοι πολίτες κι ο λαός θα μάθουν μέσα από τα σφάλματα τους ότι πρέπει να απαιτήσουν και διεκδικήσουν άμεση ενεργή και ΣΥΝΕΧΗ συμμετοχή στη διακυβέρνηση του έθνους και της χώρας τους κι όχι να εμπιστεύονται τον κάθε λογής τσαρλατάνο και τη συμμορία του. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει ελπίδα μέσα και μόνον από τον απλό λαό, ή τον άσχετο όχλο όπως αρέσει στην κομματοκρατία να τον αποκαλεί υποτιμητικά, και κατηγορηματικά όχι σε κανένα από τα κόμματα του πολιτικού κατεστημένου του καθεστώτος. Να είσαι καλά κι είθε ο Θεός να σώζει την Πατρίδα κι όλους τους Έλληνες από τους πολιτικάντηδες και την τυραννία τους!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 7 Οκτωβρίου 2013 - 12:58

Για το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα δεν θα πω τίποτα περισσότερο. Έγραψα αυτά που έγραψα και όποιος αμερόληπτα τα διαβάσει μπορεί να καταλάβει τι εννοώ ! Για
το μεγάλο πρόβλημα των Ελλήνων να προτάσσουν το ιδεώδες για να μην πράξουν το εφικτό και να δικαιολογούν την απραξία τους έχω γράψει και σε πολλά άλλα σχόλια ! Θα μου επιτρέψεις, εγώ να ακολουθήσω τον δρ Εμμάνουελ
Λάσκερ που έλεγε ΄΄καλύτερα να παίζεις με λάθος σχέδιο παρά χωρίς σχέδιο΄΄ ! Ο άνθρωπος αυτός ήταν 27 χρόνια παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι ! Δεν υπάρχει παρόμοιο φαινόμενο ούτε στο σκάκι ούτε σε άλλο άθλημα !Πίστεψέ με κάτι ήξερε αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα ! Όσο για τις μάζες που υποτιμώ, εγώ δεν αμφισβητώ ότι είναι ικανές για μεγάλα επιτεύγματα πχ Γαλλική Επανάσταση, Οκτωβριανή Επανάσταση, Κίνημα το Γουδί, 1821 κλπ ! Αλλά δια παραδειγμάτων και όχι με απλούς ισχυρισμούς, σου υπέδειξα πως αντιμετώπισαν πολύ ικανότερους και αξιότερους από τον ΑΓΠ πολιτικούς ! Κάποιους από αυτούς δεν τους κατηγόρησαν απλά δια βοής, αλλά τους δίκασαν, τους εξόρισαν, τους εκτέλεσαν ! Σήμερα θεωρούνται οι …..πατέρες του πολιτισμού ! Οι δε εγχώριοι πολιτικοί που ανέφερα θεωρούνται οι θεμελιωτές του σύγχρονου ελληνικού κράτους ! Το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί λοιπόν από την ιστορία ! Και όπως η Γαλλική Επανάσταση πχ δεν κρίθηκε ανεπαρκής λόγω του Ναπολέοντα, πιστεύω ότι και αυτό θα κριθεί νηφάλια για το συνολικό του έργο ! Πολύ θετικότερα από την σημερινή λόγω συγκυρίας καταδικαστική στάση !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρίστος Μαργαρίτης 8 Οκτωβρίου 2013 - 16:24

Πολυ σωστα.Επειδη ο ΧΙτλερ δηλωσε εθνικοσοσιαλιστης,σημαινει οτι ηταν;Καλο θα ηταν ολοι μας να διαβασουμε τους ορους πριν τους χρησιμοποιησουμε.Εχεις απολυτο δικιο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρίστος Μαργαρίτης 8 Οκτωβρίου 2013 - 17:27

Tο σχολιο μου περι Χιτλερ κλπ απευθυνεται στο ΦΟΙΒΟΣ ΜΠΙΛΛΙΝΗΣ Οκτωβρίου 3, 2013 at 2:18 μμ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 3 Οκτωβρίου 2013 - 15:49

Ο εθνικισμος επιδεχεται πολλες ερμηνειες. Ο πατριωτισμος ομως μονο μια!
Οσο για το Συριζα…ειναι γνωστο (και το ξερουν και οι ιδιοι) οτι αν απεμπολουσε τον εθνομηδενισμο και στρεφοταν στον πατριωτισμο θα επιανε στις εκλογες πανω απο 60%. Στην αρχη νομιζα οτι η αριστερα απλος δεν εδινε σημασια, τωρα ομως και μετα απο τοσες συζητησεις το οτι συνεχιζουν στην γραμμη του εθνομηδενισμου μου φαινεται τουλαχιστον υποπτο…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 3 Οκτωβρίου 2013 - 17:49

Συμφωνώ. Και να προσθέσω ότι όσοι “πιστοί” στον πατριωτισμό κι αριστεροί στο πολιτικό φρόνημα πρέπει να το πάρουν απόφαση ότι θα πρέπει να προχωρήσουν μόνοι ακόμα και λοιδορούμενοι από τους “συντρόφους” της επίσημης καθεστωτικής αριστεράς είτε λέγεται ΚΚΕ, είτε “δημοκρατική παράταξη”, είτε Σύριζα είτε αναρχοαυτόνομοι στα πανεπιστήμια…
Αλλοιώς ας σκύψουν το κεφάλι στα κελεύσματα της αριστερής ηγεσίας τα οποία από πολύ παλιά, πριν ακόμα και τη “μεταπολίτευση”, είναι γνωστά κι επικεντρώνονται στην κατάλυση των Ελληνικών εθνικών κρατών Ελλάδος και Κύπρου. Δείτε π.χ. πως καταστράφηκε η Κύπρος κατά τη μόλις πενταετή θητεία ΑΚΕΛ-Χριστόφια στην προεδρία.
Με δεδομένο αυτό λοιπόν καθώς και την πλήρη αποκάλυψη της ελλαδικής αριστεράς κατά τη “μεταπολίτευση” (ιδιαίτερα τη “χρυσή” πασοκική περίοδο 1981-2000 του Αντρέα και του Σημίτη) ας σταματήσουμε να μπουκώνουμε τον κόσμο με παραμύθια και φρ(/λ)ούδες ελπίδες περί “στροφής της ελληνικής αριστεράς στον πατριωτισμό”….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Απόστολος Κατσιούλης 3 Οκτωβρίου 2013 - 19:00

Καίριες έπισημάνσεις: «άμηχανία, παγωμάρα, άπέχθεια», καλύτερα δέν θά μπορούσε νά περιγραφοεί! Όπως έπισημαίνει καί ό Τσολάκης, γιά νά είσαι είληκρινής διεθνιστής νά είσαι πρώτα φλογερός πατριώτης. Όχι μέ τήν έννοια «πᾶς μή Έλλην Βάρβαρος», άλλά πάντα μέ τήν σκέψη, άγαπώ μέ πάθος, τόν τόπο πού γεννήθηκα, γαλουχήθηκα καί μεγάλωσα καί, θά τόν προστατέψω μέ κάθε μέσον καί τρόπο. Τήν πεμπτουσία αύτή τού πατριωτισμού, πού ήταν ό άκρογωνιαίος λίθος τής πολιτικής τού ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, πρέπει νά ένστερνιστεί ή Άριστερά. Κυρίως -τό τονίζω- κυρίως, δέν πρέπει νά ξεχνά τήν παράδοσή της. Παρά τήν ήττα τό 1949, πήρε τό 1958 25% τών ψήφων, γιατί ήταν τό μοναδικό κόμμα πού ύποστήριξε σθεναρά τόν άντιαποικιακό Άγώνα τής Κύπρου, γιά τήν αύτοδιάθεση – Ένωση μέ τήν ‘Ελλάδα. Καί σήμερα, είμαστε θεατές ένός παραλογισμού, όπου ό έλληνισμός Κύπρου -Έλλάδας νά είναι δυό διαφορετικοί, άποξενωμένοι κόσμοι.
Ή Άριστερά στήν Έλλάδα σφυρίζει άδιάφορα. Στήν Κύπρο «ξέχασε» τήν κατοχή καί τήν αύτοδιάθεση, κι’άφίνουν άμφότεροι τό Γήπεδο έλεύθερο στούς φασίστες, παρ’ όλο ότι ή προδοσία τους τό 1974 είναι ίση μέ αύτή τού Έφιάλτη.
Απόστολος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρίστος Μαργαρίτης 3 Οκτωβρίου 2013 - 22:28

Συμφωνω και γω με το αρθρο,εκτος απο την μικρη αναλυση που κανει στον εθνικισμο,που την θεωρω λανθασμενη,μικρολεπτομερεια βεβαια,αφου η ουσια, του αρθρου,ειναι αλλου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Απόστολος Κατσιούλης 3 Οκτωβρίου 2013 - 23:23

Απευθύνομαι στόν «λογοκριτή» τών γραπτών:
Διαπιστώνω με πολύ χαρά ότι ή λογοκρισία εύδοκιμεί!
Απόστολος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Χρίστος Μαργαρίτης 5 Οκτωβρίου 2013 - 12:50

Αποστολη, τι σου λογοκριναν;γιατι μ αυτα που λες, συμφωνει απολυτα η ΚΠΑ.Οποτε, δυσκολο να λογοκριναν κατι που συμφωνουν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΦΟΙΒΟΣ ΜΠΙΛΛΙΝΗΣ 5 Οκτωβρίου 2013 - 13:33

George, συμφωνώ πως είναι κάπως ύποπτο. Αντιπαραβάλλω όμως τα κόμματα που κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο – τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ – και τα οποία επικαλέστηκαν επανειλημμένως τον πατριωτισμό και ουσιαστικά έπραξαν τα αντίθετα, δηλαδή έδρασαν εις βάρος της πατρίδας – και μάλιστα εν γνώσει τους. Άραγε, τα κόμματα αυτά, δε μόλυναν, δεν απονοηματοδότησαν την αξία της πατρίδας, της πολιτικής και της προσφοράς στους άλλους; τουλάχιστον αν ο σύριζα κυβερνήσει και αποτύχει να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα, δε θα του ρίξει κανείς το φταίξιμο ότι είναι ασυνεπής ως προς τις αρχές του.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δημήτρης 5 Οκτωβρίου 2013 - 23:38

Για ποιο λόγο ένα κομμάτι (μεγάλο ή μικρό, δεν ξέρω) της Αριστεράς δείχνει τόση αμηχανία, τόση παγωμάρα, κάποτε ακόμη και απέχθεια, απέναντι στην έννοια του πατριωτισμού;

Το ελληνικό πολιτισμικό παράδειγμα είναι θεμελιωδώς αντίθετο στις βασικές παραδοχές της αριστεράς πολύ απλά γιατί δεν είναι υλιστικό. Οι έννοιες του ανθρώπου, της κοινωνίας, της σχέσης, της ελευθερίας, της ευτυχίας, της προόδου, κ.λ.π. έτσι όπως τις έχει διαμορφώσει από αιώνες έχουν τελείως διαφορετικό περιεχόμενο από εκείνο που έχουν στον ιστορικό υλισμό της Δύσης, τον οποίο δέχονται αριστεροί και δεξιοί γιατί είναι συμβατός με την ιδεολογία και των δυο.
Ο ελληνισμός είχε πάντα μεταφυσικό άξονα αναφοράς και κεντρική έμφαση στη συλλογική αναζήτηση της αλήθειας. Η αριστερά, όπως και ο φιλελευθερισμός, απορρίπτουν τις υπαρξιακές αναζητήσεις και προτάσσουν τη σημασία του ανταγωνισμού, της ισορροπίας της ισχύος, του συμφέροντος, της χρησιμότητας και της ποσοτικοποίησης των πάντων. Καμία σχέση με τα ελληνικά ιδανικά.
Οι αριστεροί απεχθάνονται τον πατριωτισμό γιατί τους θυμίζει την υπέρβαση του εγωϊσμού που δεν μπορούν να κάνουν, ενοχλούνται γιατί κάποιοι μπορούν να είναι ευχαριστημένοι με τα λίγα, έχουν δεσμούς με την κοινωνία που τους περιβάλλει και πιστεύουν ότι η ζωή δεν είναι τυχαία ή μάταιη. Αλλά και ο φιλελευθερισμός στο ίδιο τέλμα οδηγεί, στο μηδενισμό και στην ιδέα ότι σημασία έχει μόνο η δύναμη. Είναι όμως προτιμότερος γιατί δεν παραβιάζει την ιδιοκτησία και δεν προσπαθεί οπωσδήποτε να σου αλλάξει τη ζωή με το ζόρι (συνεπώς η βαριά φορολόγηση δεν είναι νεοφιλελευθερισμός).

Οι ιδεολογίες εμποδίζουν την αντίληψη της πραγματικότητας και φανατίζουν. Δυστυχως είναι εύπεπτες και προσφέρουν αυτοεπιβεβαίωση και ψυχολογική ασφάλεια για αυτό ο κόσμος δεν τις παρατάει όσο κι αν βλέπει ότι τα προβλήματά του χειροτερεύουν. Προτιμάει να πιστεύει ότι δεν εφαρμόστηκαν σωστά. Όποτε η πραγματικότητα συγκρούεται με την ιδεολογία τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δημήτρης 5 Οκτωβρίου 2013 - 23:50

Η ‘αλληλεγγύη’ της αριστεράς δεν είναι παρά πρόσκαιρη συμμαχία για την εξυπηρέτηση ατομικών συμφερόντων. Για αυτό και βλέπει μόνο τάξεις, συσπειρώσεις εγωϊστικών ατόμων παρόμοιας ισχύος που μάχονται με άλλες αντίστοιχες ομάδες διαφορετικής ισχύος. Ουσιαστικά ερμηνεύει τον κόσμο όπως και ο φιλελευθερισμός αλλά θεωρώντας ότι έχει το δικαίωμα να ανακατασκευάσει τις κοινωνίες όπως της κάνει κέφι. Πώς να δεχτεί η αριστερά τον πατριωτισμό όταν το όραμά της για τον πλανήτη είναι να αφανιστούν οι εθνικοί πολιτισμοί που έφτιαξαν οι λαοί εδώ και αιώνες; Πώς να δεχτεί κάτι που είναι συναίσθημα και βίωμα, όταν η ίδια στηρίζεται σε ιδεοληψίες και φαντασιώσεις; Η ιδεολογία και ο πατριωτισμός είναι διαφορετικές κατηγορίες πραγμάτων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σμυρνιός 6 Οκτωβρίου 2013 - 03:13

Προς διάψευσίν σου (κι όχι καταναγκαστικά προς υπεράσπισιν της μίας ή της άλλης απόψεως), υπάρχουν πολλά άρθρα στην Κατηγορία “Θεωρία” του Άρδην και της Ρήξης που μπορείς να δεις ότι μάλλον κάνεις κάποιο λάθος.
Να σημειώσω δε το εξής: οι έννοιες του υλισμού και του ιδεαλισμού, γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Είναι άλλο πράγμα ο διαλεκτικός υλισμός που δέχεται (είτε σε κάποιο ποσοστό είτε παντελώς) η Αριστερά στην Ελλάδα (αλλά και γενικότερα) κι άλλο ο υλισμός ως ρεύμα της φιλοσοφικής σκέψης από την αρχαιότητα.
Ωστόσο, πιθανώς προς απογοητευσίν σου, ακόμα κι οι έννοιες όπως ελευθερία, η ανθρώπινη σχέση, η πρόοδος, η ευτυχία κλπ. ανάγονται ή σχετίζονται με τον διαλεκτικό υλισμό. Κι αυτό δεν το λέω από τη σκοπιά του φανατικού υποστηρικτή αλλά του λογικά σκεπτόμενου. Αν το καλοσκεφτείς, θα δεις κι εσύ ότι είναι έτσι ακριβώς.
Τέλος, να τονίσω κλείνοντας ότι ο ιδεαλισμός (έστω και κουτσουρεμένος και σε μέσες άκρες όπως τον προτάσσεις) δεν αποτέλεσε ποτέ κινητήριο μοχλό μιας κοινωνίας. Υπήρξε δε, κυρίαρχη τάση ανάμεσα στους έκπτωτους ή χρεοκοπημένους παλιούς ευγενείς την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης που τάχθηκαν εναντίον της, αντιπαραβάλλοντας τις έννοιες της τιμής, της παράδοσης, της θρησκείας, της σχέσης, του αίματος (κατά τον Μωρίς Μπαρρέ) απέναντι στις ιδέες της Επανάστασης γι ανεξιθρησκεία, ισονομία, εκσυγχρονισμό, δημοκρατία, νέες εμπορικές/οικονομικές σχέσεις κ.ο.κ..
Το Άρδην έχει στα παλαιότερα των κειμένων του ένα για την Ακροδεξιά, την αντίδραση δηλαδή στη Γαλλική Επανάσταση που αξίζει να διαβάσεις.
Υ.Γ.: Ο διαλεκτικός υλισμός των μαρξιστών, ο οποίος εν τέλει οδηγεί στην έννοια της “ταξικής πάλης”, κάτι το οποίο είναι υπαρκτό είτε μας αρέσει, είτε όχι δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τον “υλισμό” των φιλελεύθερων, εφόσον μεταξύ τους υπάρχει διαφορά στην ανάλυση και την αντίληψη των κοινωνικών και πολιτικών αντιθέσεων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 6 Οκτωβρίου 2013 - 12:24

Φοιβο, συμφωνω για τη ΝΔ και το Πασοκ . Ωστοσο για το Πασοκ εχω μια επισημανση’ Δεν ξερω κατα ποσο μπορουμε να το ενταξουμε στην αριστερα αφου στην πραξη εφαρμοσε τετοιες δεξιες πολιτικες που ουτε η ΝΔ θα τολμουσε να τις εφαρμοσει τοτε. Επιπλεον θα ελεγα οτι επεβαλε εναν ”μαλακο φασισμο” εκτεταμενη διαφθορα και αναξιοκρατια με εμφαση την ευνοιοκρατια και την υποστηριξη των δικων τους , διαλυση της παιδειας και των αρχων που πρεπει να εχει μια κοινωνια, κτλ.
Απο την αλλη η αριστερα δεν ηταν παντου στον κοσμο εθνομηδενιστικη. Για παραδηγμα θα αναφερω οτι το κομουνιστικο καθεστος του Τσαουσεσκου στην Ρουμανια αν και ειχε πολλα ασχημα δεν μπορει κανεις να αμφισβητησει το οτι ηταν ενα κατεξοχην πατριωτικο και θα ελεγα και εθνικιστικο καθεστος.
Οσο για το Συριζα, αν ερθει στην κυβερνηση και δεν μπορεσει η’ δεν θελησει να υπερασπιστει τα εθνικα μας συμφεροντα…τοτε νομιζω οτι η καταστροφη για το εθνος θα ειναι τεραστια! Και βεβαια και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρατουν τα αντιθετα απο οσα λενε. Ομως εμεις χρειαζομαστε αυτη τη στιγμη κατι καλο, κατι πολυ καλο! Δεν εχουμε τη πολυτελεια ουτε το χρονο να ακολουθουμε μεσοβεζικες λυσεις ουτε να ακολουθουμε πολιτικους που αφηνουν επικινδυνες γενικολογιες να αιωρουνται πανω απο τα εθνικα θεματα.
Η δικη μου γνωμη ειναι οτι οι λεξεις αριστερα και δεξια ειναι πολυ γενικες και αοριστες! Μπερδευουν και εγκυστρωνουν τον απλο κοσμο. Επιπλεον ειναι και πολυ φαρδιες η’ μπορουν να τραβηχθουν παρα πολυ. Η αριστερα μπορει να περιλαμβανει απο Σταλιν μεχρι Πασοκ και η δεξια μπορει να περιλαμβανει απο το δικτακτορα Μεταξα μεχρι το δεξιο κομμα που κυβερναει σημερα στη Σουηδια… Αυτες οι λεξεις (αριστερα και δεξια) εχουν καταντησει ενα συννεφο καπνου πισω απο το οποιο μπορουν να κρυφθουν πολλα και διαφορα.!
Οπως εχουν σημερα τα πραγματα στην Ελλαδα και αν θελουμε να ειμαστε σωστοι πρεπει πρωτα απ’ ολα να ειμαστε ακριβολογοι. Και ακριβολογος θα πει λεω και κανω το προγραμμα μου. Ενας σωστος πολιτικος σημερα, αν θελει να ειναι κατονοητος στον κοσμο, πρεπει να αγνοησει και να παραμερισει τους ορους αριστερα-δεξια και να πει στον κοσμο το προγραμμα και τις προτασεις του το οποιο να το εφαρμοσει κι ολας. Τα περι αριστερας και δεξιας στην ουσια ειναι τριχες!…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 6 Οκτωβρίου 2013 - 16:42

Φιλε Μιχαλη Τσολακη, αστα για το Πασοκ γιατι απλος δε σε παιρνει…Αυτο το κομμα λειτουργησε σαν δουρειος ιππος. Προσθεσε στα δεξια ”τζακια” τα πασοκικα ”τζακια” και εγκλωβισε στις ταξεις του ενα μεγαλο αριθμο αριστερων που διαφορετικα ισως να ειχαν δημιουργησει κατι καλητερο. Εκανε βεβαια και καποια καλα ομως τα εκανε με δανικα υποθηκευοντας τη χωρα. Κατι το οποιο το θεωρω ανηθικο και βρωμικο. Για να μη πουμε οτι διελυσε και την οποια παραγωγικη βαση στην χωρα. Βεβαια στα λογια ηταν καταπληκτικοι! Οποιος διαβασει τις αρχικες τους διακυρηξεις δεν εχει παρα να συμφωνησει μαζι τους! Στην ουσια ομως μετετρεψε τη χωρα σε αβουλο και αδυναμο υποχειριο των Δυτικων. Ο Ανδρεας ΜΟΝΟ ΛΕΚΤΙΚΑ ακολουθησε ανεξαρτητη πολιτικη. Στην ουσια ομως ξηλωσε μια-μια ολες της δυνατοτητες της χωρας να γινει ανεξαρτητη.

ΥΓ. Εχουμε μια βασικη διαφορα;. εμενα δεν μου αρκουν οι ”καλες προθεσεις” και τα ωραια λογια… εσενα αν σου αρκουν πηγαινε απο το πασοκ στο συριζα… Οι υπολοιποι πρεπει τωρα να μαζεψουμε τα κοματια μας απο τα συντριμια και να ξεκινησουμε παλι να φτιαχνουμε κατι απο το μηδεν.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 8 Οκτωβρίου 2013 - 12:11

Έκανε πράγματι και …..μερικά καλά ! Το ότι είναι πια αυτονόητα δεν βοηθάει και πολύ στο να τα εκτιμήσει κανείς αλλά αυτό ήδη διορθώνεται από τον Σαμαρά !!! Και έτσι η εποχή που θα φωνάζετε ξανά στους δρόμους για αυτά όπως πριν 4 δεκαετίες θα σας ξανασυναντήσει ! Κάθε προσπάθεια ανακατανομής εισοδήματος,
όποτε έγινε, όπου έγινε, όπως έγινε συνοδεύτηκε από αύξηση χρέους ! Χρέους που θα το ξαναπώ είναι ο κινητήρας της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι απαραίτητα κατά της χώρας που το αυξάνει ! Από εκεί και πέρα δυστυχώς πέρα από καλές προθέσεις το ΠΑΣΟΚ έχει να παρουσιάσει και τεράστια λάθη που αμαύρωσαν την πορεία του και εν πολλοίς ευθύνονται και για την κατάντια της χώρας αν και πιστεύω ότι η είσοδος στην ΕΟΚ έτσι και αλλιώς θα αποσάθρωνε την παραγωγική μας βάση. Βασικά του έλειψε η σύνεση, η αυτοπειθαρχία και η σεμνότητα κάτι αναμενόμενο όταν είσαι 50 χρόνια εκτός εξουσίας αλλά όχι και δικαιολογήσιμο για αυτό ! Ο Ανδρέας ακολούθησε ανεξάρτητη πολιτική αναπροσανατολισμός του στρατηγικού μας δόγματος προς Ανατολάς, συνεργασία με ΡΚΚ, άνοιγμα στους Βαλκάνιους , άνοιγμα στους Άραβες,Μάρτης 1987 αλλά με την αφασία που κατέλαβε και το κόμμα και την χώρα υπονομεύτηκαν πράγματι όλοι οι πυλώνες της ανεξαρτησίας. Για αυτό ακριβώς και επιμένω ότι η ιστορία του ΠΑΣΟΚ έχει πολλά να διδάξει στον όποιο επόμενο κοινωνικό αναμορφωτή της χώρας !
Αγαπητέ Γιώργο έχουμε και μια ακόμη διαφορά ! Εγώ μπορεί να αρέσκομαι στο πληκτρολόγιο και στην θεωρία όπως εσύ αλλά δεν τρέφω αυταπάτες για το μέλλον ! Κατανοώ ότι μόνο με την δράση, με κάθε διαθέσιμο εργαλείο μπορεί να αλλάξει κάτι και ίσως πριν αυτό γίνει να προηγηθούν πολλές αποτυχίες ! Έχω δηλαδή κατανοήσει κάτι που οι πιο πολλοί αγνοείτε τραγικά ! Ότι η Ιστορία δεν προχωρά ευθύγραμμα αλλά εξαγοράζεται με αγώνες, θυσίες και αποτυχίες ! Εσύ μπορείς να περιμένεις …..Αυτόν που δεν θα λέει μόνο λόγια αλλά θα…..κάνει και έργα ! Μόνο που έχω μια απορία ! Αν δεν εμπιστευτείς τα λόγια του έστω και με επιφύλαξη και τον ψηφίσεις πως θα τα μετουσιώσει σε έργα ?
Ίσως επίσης να περιμένεις τον …..Πολιτικό που δεν θα λέει ψέμματα,δεν θα λαϊκίζει κτλ κτλ σαν τον φίλο Common Sense ! Μόνο που τέτοιος πολιτικός ούτε υπήρξε ούτε θα υπάρξει και αν υπήρχε θα ήταν ένας απόλυτα ανίκανος πολιτικός !!!!! Ουδέποτε θα εκλέγονταν άρα …..?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 12 Οκτωβρίου 2013 - 20:25

Άρα αγαπητέ μου πετάμε έξω όλους τους πολιτικάντηδες κι εγκαθιδρύουμε άμεση συμμετοχική δημοκρατία όπου την κάθε απόφαση, τον κάθε νόμο τα κρίνει με μυστική ψηφοφορία λαϊκή αντιπροσωπεία επιλεγμένη κι ανανεούμενη τακτικά με κλήρωση ώστε κάθε απλός πολίτης να έχει ίδια ευκαιρία να συμμετέχει χωρίς να χρειάζεται να ανήκει σε καμμία παράταξη, να μην είναι κομματόσκυλο κανενός και να μη δεσμεύεται από υποσχέσεις πάνω ή κάτω από το τραπέζι σε κανένα νταβατζή της εξουσίας!
Απλά τα πράματα, γι’αυτό και κανένα κόμμα του συνταγματικού, του αντισυστημικού κλπ. τόξου και βέλους και δεν ξέρω γω τι άλλο, περιλαμβανομένου και του Σύριζα που εσείς πιστά υπηρετείτε και προπαγανδίζετε, δεν μπορεί να δώσει τη λύση ή τουλάχιστον βοηθήσει το λαό, το έθνος και την πατρίδα. Τα κόμματα και η κομματοκρατία, τουλάχιστον στην Ελλάδα του παρόντος, υπάρχουν μόνο και μόνον για να υπηρετούν τους επαγγελματίες πολιτικούς που τα δημιουργούν για να τα εκμεταλλεύονται και να προσπορίζονται τα ωφέλη από τη δραστηριότητά τους. Είναι δηλ. ουσιαστικά επιχειρήσεις με ιδιάζον, εξαιρετικά ευνοϊκό γι’αυτές καθεστώς που οι ίδιες επέβαλλαν κι ελέγχουν. Κι όπως όλες οι επιχειρήσεις στον κόσμο έχουν σα μοναδικό κι ύψιστο σκοπό την όσο το δυνατόν απόλυτη νομή της εξουσίας και του ελέγχου για το κέρδος κι ώφελός τους . Γι’αυτό και είναι φύσει αντίθετες προς κάθε πραγματική έννοια λαϊκής κυριαρχίας, δημοκρατίας κι ελευθερίας…. Από εκεί και πέρα ο κάθε πολίτης διαλέγει ελεύθερα τι από τα δύο υπηρετεί αλλά είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπηρετεί και τα δύο δηλ. την κομματοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία ταυτόχρονα.
Τώρα το κατά πόσον κάνεις αναδιανομή του εισοδήματος δανειζόμενος νομίζω ότι κάθε έχεφρων πολίτης με απλή κοινή λογική και χωρίς κομματικές κι ιδεοληπτικές παρωπίδες μπορεί να απαντήσει ότι κάτι τέτοιο είνια άτοπο. Ο λόγος που η πασοκαρία προέβη σε υπέρογκο δανεισμό ήταν για να μπορεί να ασκήσει λαϊκιστική πολιτική τύπου “Τσοβόλα δώστα όλα” εξασφαλίζοντας έτσι τη διαρκή παραμονή του κόμματος στην εξουσία χωρίς ταυτόχρονα να χρειάζεται να πειράξει την πλουτοκρατία και τα κέρδη της κάνοντας πράγματι αναδιανομή. Έτσι κατάφερνε να τα έχει καλά και με το λαουτζίκο, τις “λαϊκές μάζες” που το ψήφιζαν κι ακόμα το υπερασπίζονται σαν υπνωτισμένοι, και με το Κολωνάκι, τις παλαιές και νεώτερες ελίτ δηλ. που αποτελούσαν την ιντελλιγκέντσια του “εσωτερικού κόμματος”, με συνέπεια να διαωνίζεται κι αναπαράγεται στην εξουσία….
Αυτό ήταν το “κίνημα” του Αντρέα και μ’αυτό τον τρόπο κατέστρεψε τον τόπο κι έθεσε τις βάσεις για την κατάλυση του κράτους και την εθνική καταστροφή που βιώνουμε σήμερα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μιχάλης Τσολάκης 13 Οκτωβρίου 2013 - 19:29

Επειδή δεν πιστεύω στην αδιάκοπη επανάληψη των ίδιων επιχειρημάτων (που είναι προπαγανδιστική τεχνική και όχι συζήτηση !) και επειδή αντιλαμβάνομαι πότε μια συζήτηση έκλεισε τον κύκλο της, δεν θα μιλήσω περισσότερο για τα θέματα που έχουν θιγεί ! Ο Ανδρέας ανήκει στην Ιστορία της οποίας την κρίση εμπιστεύομαι απόλυτα και την προβλέπω πολύ θετικότερη από την …..βοή του …..αλάνθαστου πλήθους ! Ο αντικειμενικός αναγνώστης μπορεί να αντιληφθεί τις απόψεις μας από όσα έχουν γραφεί και να τις αξιολογήσει ανάλογα !
Το μόνο θέμα που θα σχολιάσω είναι η νέα πρόταση για συμμετοχική δημοκρατία των πολιτών ! Ακούγεται πολύ ωραίο , ταιριάζει πολύ και με την αγωγή του πολίτη της Ε΄δημοτικού αλλά υπάρχουν δύο βαριάντες για να μιλήσω λίγο …..σκακιστικά ! 1ον Μια χώρα σε κρίση κατεχόμενη από ξένους με την βοήθεια ντόπιων συνεργατών που ελέγχουν τα πάντα media, επιχειρήσεις, τράπεζες κλπ ! Και αν ήθελε δεχτεί κανείς ότι ο πολίτης (όπως τον περιγράφεις μάλλον στην αντίστοιχη Πλατωνική ιδέα αναφέρεσαι !) είναι έτσι όπως λες, θα καταφέρει σαν …..μονάδα να αντισταθεί σε όλους τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς ? Και θα νικήσει ? Είναι σαν να ισχυρίζεσαι ότι το πρόβλημα πχ στην Επανάσταση του 1821 ήταν να λειτουργήσει …..δημοκρατικά ο κόσμος των κλεφτών και των αρματολών και να ακολουθεί τους οπλαρχηγούς ! Κάτι τέτοια λένε και στον ……ΣΥΡΙΖΑ (τελικά συμπίπτεις σε πολύ περισσότερα από όσα νομίζεις με πολλούς εκεί μεσα!) πολλοί και …..μου σηκώνονται οι τρίχες ! Ακόμη και αν ήθελε δεχτεί κανείς ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει σε φυσιολογικές συνθήκες, θα ήταν και επίσημα η …..αυτοδιάλυση κάθε ελπίδας αντίστασης η οποία καλώς ή κακώς απαιτεί ισχυρό ασκέρι και καπετάνιο για να υπάρξει (χωρίς ακόμη και αυτό να της εξασφαλίζει νίκη !). Επίσης πάντα στην πρώτη περίπτωση, ας δεχτώ για την συζήτηση ότι έχεις …..δίκιο ! Σε πόσο χρόνο το βλέπεις να υλοποιείται υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες ? Νομίζω ότι ακόμη θα παλεύουμε να το πραγματοποιήσουμε όταν η χώρα ήδη θα είναι και τυπικά…..Εκουαδόρ ! Πιστεύω ότι η Μέρκελ θα χαιρόταν ιδιαίτερα αν άρχιζε αύριο με έναν μαγικό τρόπο η αποσυσπείρωση της αντιπολίτευσης προς αυτήν την κατεύθυνση ! Είμαι βέβαιος πως στην ανάγκη θα …..πλήρωνε για να συμβεί!
2η περίπτωση Μια νορμάλ χώρα, πχ Σουδία χωρίς τα τραγικά σημερινά ελληνικά προβλήματα ! Είναι μια τεράστια συζήτηση, το κατά πόσο ο Πολίτης που περιγράφεις υπάρχει και κατά πόσο μια δημοκρατία μονάδων χωρίς μηχανισμούς και σταθερές πλειοψηφίες μπορεί να υπάρξει σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο γεμάτο προκλήσεις ! Το μόνο γνωστό ιστορικό παράδειγμα η αρχαία Αθήνα, μεγαλούργησε ως τύποις συμμετοχική δημοκρατία, στο πολύ ευκολότερο περιβάλλον του άστεως ποδηγετούμενη από
ηγέτες όπως ο Θεμιστοκλής και ο Περικλής και κατέρρευσε (ακριβώς εξαιτίας του δημοκρατικού της πολιτεύματος!) μόλις η ικανή ηγεσία έλειψε ! Το πρόβλημα αυτό απασχόλησε πολύ τους αναρχικούς θεωρητικούς αλλά και την Αριστερά χωρίς όμως να δοθεί απάντηση διότι μάλλον τελικά χωρίς ηγεσία ……δεν γίνεται τίποτα ! Ίσως σε μια Ουτοπία, απομονωμένη σε άλλον πλανήτη, χωρίς ανταγωνιστές και με ριζικά διαφορετική παιδεία και πρόνοιες από αυτές που προσφέρει ο καπιταλισμός να υπάρξει επιτυχία αλλά όχι σε αυτόν τον πλανήτη και σε αυτό το στάδιο εξέλιξης της ανθρωπότητας !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Common sense 14 Οκτωβρίου 2013 - 16:44

Αγαπητέ Μιχάλη,
Ακούσια παρουσιάζεις το πρόβλημα όπως ακριβώς είναι. Και για να μην μακρηγορώ το πρόβλημα είναι ότι η τάξη των πολιτικών κι η κομματοκρατία με εξαιρετική επιτυχία και συνεχή αμείλικτη προπαγάνδα περνάει στο λαό και τους πολίτες την ιδέα ότι δε γνωρίζουν, δεν καταλαβαίνουν, δε νογάνε κι εν τέλει είναι αδύνατο να αυτοκυβερνηθούν. Κι όσο κρατάει αυτό το παραμύθι και πείθει ακόμα κι ευφυείς ανθρώπους όπως εσένα τίποτα δεν πρόκειται ν’αλλάξει ούτε στην Ελλάδα ούτε στον κόσμο. Η ίδια πολιτική ελίτ και νομενκλατούρα θα είναι από πάνω, οι μάζες του λαουτζίκου από κάτω και διαρκώς θα περιμένουμε το μεγάλο ηγέτη, τον εθνοσωτήρα και τον πεφωτισμένο δεσπότη όπως τα πρόβατα περιμένουν το τσοπανόσκυλο που όμως κατάγεται από τους λύκους…. Αυτό είναι που φταίει κι όχι ότι δεν υπάρχει πολιτική διέξοδος ή ότι η συμμετοχική δημοκρατία είναι ουτοπία κλπ.
Κι ένα τελευταίο: Η συμμετοχική δημοκρατία, τουλάχιστον ως κληρωτή δημοκρατία-δημαρχία, δεν είναι αναρχία ούτε με το θετικό ούτε με το αρνητικό νόημα. Κι ηγεσία υπάρχει και νόμοι κι Αρχές κι εκτελεστική εξουσία με κυβέρνηση και νομοθετική εξουσία με βουλή εκλεγμένη με θητεία τριών, τεσσάρων, πέντε κλπ. ετών. Άρα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για διαμόρφωση πολιτικής πλειοψηφίας και σταθερής διακυβέρνησης. Η μόνη διαφορά είναι ότι εκτός από τα παραπάνω υφίσταται και διαρκής λαϊκός έλεγχος στους βουλευτές και τους κυβερνώντες μέσω μίας διαρκούς κληρωτής εθνοσυνέλευσης που ανανεώνεται τακτικά (τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο) και με μυστική ψηφοφορία εγκρίνει ή απορρίπτει όλα τα νομοθετήματα, διατάγματα και ψηφίσματα του κράτους. Π.χ. για να σου δώσω ένα μικρό παράδειγμα αν το 2010 όταν ο ΓΑΠ τα γύρισε κι είπε λεφτά δεν υπάρχουν και βουρ για μνημόνια δε θα ήταν ευχής έργο μία κληρωτή εθνοσυνέλευση να είχε σταματήσει την ολέθρια πορεία πριν καν αρχίσει; Κι αν ο ΓΑΠ ήθελε να συνεχίσει να κυβερνά υποτασσόμενος στη λαϊκή βούληση που απέρριψε το μνημόνιο έχει καλώς. Αν πάλι του ξύνιζε ο δρόμος ανοικτός και τα σκυλιά δεμένα να πάει να κάνει τον καθηγητή στην Αμερική και με ή χωρίς εκλογές να έρθει ο επόμενος ο οποίος να αποδέχεται τη θέληση των πολιτών και να πορεύεται με βάση αυτήν. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι αυτό είναι κατά πολύ πρακτικότερο από τη συνεχή κατάσταση έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε σήμερα, τη συνεχή αντίδραση των πολιτών στην όποια κυβέρνηση και βουλή (και μην αυταπατάσαι ότι κι ο Σύριζα θα τα αποφύγει όταν έρθει στην εξουσία) τη μόνιμη υπόθαλψη ακόμα και θετικών ενεργειών των Αρχών. Αυτό οφείλεται στη μη νομιμοποίηση τους από το λαό σε διαρκή και σταθερή βάση. Έτσι ο καθείς δικαίως ή αδίκως επαναστατεί κι αντιδρά στα πρόσωπα που πιθανώς ο ίδιος επέλεξε στο πρόσφατο παρελθόν αφού ο εκλεγείς θεωρεί ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του να ερμηνεύει, εφαρμόζει ή και τροποποιεί κι αποκηρύσσει το κοινωνικό συμβόλαιο που έθεσε υπόψιν των ψηφοφόρων του κατά το δοκούν….

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 17 Οκτωβρίου 2013 - 22:20

Μιχαλη…
Ειναι αλλο πραγμα να παρεις δανικα στο αρχικο διαστημα για 5-6 χρονια για να ξεκινησεις καποιες επιχειρησεις και μια εθνικη παραγωγικη ανασυγκροτηση, και ειναι αλλο να παιρνεις δανικα συνεχως και ανελλιπως για 30 συνεχη χρονια προκαλοντας εθνικη ατροφια !
Η εισοδος στην ΕΟΚ δεν θα συνεπαγοταν οπωσδηποτε και καταστροφη της παραγωγικης μας βασης αν το κρατος δουλευε σωστα και εξυπνα ολα αυτα τα χρονια. Γιατι δεν καταστραφηκε η παραγωγικη βαση της Σουηδιας και της Νορβηγιας δηλαδη? ..
Οι συμαχιες του Ανδρεα με τους Αραβες και τους Βαλκανιους δεν ειναι σε καμια περιπτωση αρκετες για την Ελλαδα. Θα προτιμουσα συμαχιες με ισχυρα κρατοι οπως ΗΠΑ αλλα με την προυποθεση οτι θα μπορουσαμε να σταθουμε ισαξια και ισοτιμα διπλα τους. Και εδω μπαινει και ενα μεγαλο ερωτιματικο ‘ γιατι ενω οι Αμερικανοι ειναι οι μονοι που μας θελουν οπωσδηποτε σαν συμαχο τους εμεις προσπαθουμε σωνει και καλα να θελουμε να κανουμε συμαχιες με κρατοι τα οποια δεν εχουν ιδιαιτερα συμφεροντα και δεν ενδιαφερονται για μας (βλεπε Ρωσια)
Οσο για τους πολιτικους και βεβαια δεν μπορεις να δεις τις πραξεις του αν δεν ερθουν στην εξουσια. Ομως και τα λογια πριν τις εκλογες εχουν σημασια! Και μπορεις να καταλαβεις πολλα! Οπως πριν φτιαξουμε η’ αγορασουμε ενα αυτοκινητο κοιταμε πρωτα το σχεδιο και δινουμε σημασια στο καθετι απο ζαντες μεχρι βαλβιδες, ετσι πρεπει να κοιταμε και σε καθε υποψηφιο πολιτικο σχηματισμο ποιο ειναι το σχεδιο που μας προτινει
Οταν σου λεει για παραδηγμα οτι θα δωσει χαρτια σε ολους τους παρανομους μεταναστες να πανε στην Ευρωπη…αναλογιζεσαι τι θα γινει?… Μολις βγει ο Συριζα θα εχουμε εισβολη απο εκατομυρια μεταναστες προκειμεμενου να παρουν αυτα τα χαρτια! Ουτε σε ταινιες τρομου δεν θα εχουμε δει τετοια σκηνικα. Η’ οταν εισαι μια χωρα που εχεις ενα τεραστιο αριθμο πολιτων που εχει εκδιωχθει απο τη Μικρα Ασια ειναι περιεργο να σου λενε οτι οι γιατροι στο καστελοριζο ειναι πιο σημαντικοι απο τα F16 γιατι αυτοι θα κρατησουν τον πληθυσμο. Και βεβαια ειναι σημαντικοι οι γιατροι..αλλα γιατι υποβιβαζουν την αναγκη της αποτρεπτικης ικανοτητας της χωρας?…
Οσο για τους ηγετες και την Δημοκρατια…εμεις εχουμε σοβαρο προβλημα και στα δυο. 1) Γιατι δεν εχουμε φυτωρια και αρα ουτε παραγωγη ηγετων και 2) γιατι δεν εχουμε πολιτες με την ελαχιστα απαιτουμενη πολιτικη παιδεια. ( Τα χαλια που δειχνουν οι δημοτικες εκλογες ειναι μια απο τις αποδειξεις) . Και ας μην ξεχναμε πως για να εχεις κανεις και την σωστη πολιτικη επιλογη πρεπει να εχεις και την καταλληλη πληροφοριση…Κατι που στην Ελλαδα δεν υπαρχει.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Αρέσει σε %d bloggers: