Αρχική » Εναντίον του ευρώ στρέφονται τώρα οι ελίτ της Γαλλίας

Εναντίον του ευρώ στρέφονται τώρα οι ελίτ της Γαλλίας

από admin

του Γιώργου Δελαστίκ

πηγή αναδημοσίευσης: iskra.gr

Σαν πολιτική ατομική βόμβα έσκασε στη Γαλλία η κυκλοφορία του νέου βιβλίου του γνωστού Γάλλου αναλυτή Φρανσουά Εζμπούρ, πασίγνωστου και στο αγγλικό και στο αμερικανικό κοινό υψηλής στάθμης. Ο τίτλος του βιβλίου τα έλεγε όλα: «Το τέλος του ευρωπαϊκού ονείρου». Ακόμη πιο σοκαριστικό το συμπέρασμα του Εζμπούρ: «Το ευρώ ως ενιαίο νόμισμα μιας Ευρώπης χωρίς ομοσπονδιακή κυβέρνηση φέρνει αστάθεια, ανισορροπία και στασιμότητα. Για να σώσουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση, αξίζει τον κόπο να αποχωρήσουμε από το ευρώ»! Γνωρίζοντας ότι ο εν λόγω αναλυτής εκφράζει τις θέσεις της γαλλικής οικονομικής και πολιτικής ελίτ, η υποστήριξη τέτοιων θέσεων εκ μέρους του συνιστά πολιτικό σεισμό. Η συντηρητική γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», το αγαπημένο ημερήσιο έντυπο της γερμανικής επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ, σημαίνει αμέσως συναγερμό. «Συντεταγμένη έξοδος» ήταν ο τίτλος σοβαρού άρθρου της την περασμένη εβδομάδα. «Αυξάνεται ο ευρω-σκεπτικισμός στην ελίτ της Γαλλίας» προειδοποιούσε τους αναγνώστες της και τους εξηγεί γιατί πρέπει να ανησυχήσουν σοβαρότατα: «Οι γαλλικές ελίτ, πολιτικές, οικονομικές ή διανοουμένων, παρέμειναν εκπληκτικά ενωμένες στην υποστήριξή τους προς το ευρώ. Η ήττα στο δημοψήφισμα του τέλους Μαΐου του 2005, καθώς η πλειοψηφία των Γάλλων τάχθηκε εναντίον της εμβάθυνσης της Ευρώπης, συσπείρωσε ακόμη στενότερα τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης. Η γαλλική ελίτ στάθηκε ακόμη πιο αποφασισμένη εναντίον της γνώμης του λαού» υπογραμμίζει η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Συνεχίζει την ανάλυσή της, μπαίνοντας στα κρισιμότερα θέματα που αποκαλύπτει το βιβλίο του Φρανσουά Εζμπούρ:

«Στα περασμένα οκτώ χρόνια όμως αποδυναμώθηκε αυτή η συναίνεση. Η χρηματοπιστωτική και η οικονομική κρίση κλόνισαν εκ θεμελίων την ευρωπαϊκή πεποίθηση. Ο Εζμπούρ εξέφρασε δυνατά αυτά που πολλοί Γάλλοι ηγέτες σκέπτονται χαμηλόφωνα. Η νομισματική ένωση δεν είναι δυνατόν ούτε οικονομικά ούτε πολιτικά να επιβιώσει, γράφει. Το ευρώ, το οποίο έπρεπε να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη ευημερία και ανάπτυξη στην Ευρώπη, δεν εκπλήρωσε τον στόχο του. Ακόμη χειρότερα, το κοινό νόμισμα έγινε βάρος για την Ευρώπη, την οποία απειλεί να καταξεσκίσει, πιστεύει ο Εζμπούρ», γράφει η γερμανική εφημερίδα, πριν περάσει στην παρουσίαση της άκρως επώδυνης για τα γερμανικά συμφέροντα λύσης που προτείνει ο αναλυτής που ανέκαθεν εξέφραζε και συνεχίζει να εκφράζει τις απόψεις της γαλλικής ελίτ – και μάλιστα ουδέποτε τις απόψεις εκείνων των ηγετικών κύκλων που σκέπτονται και δρουν κατά καιρούς «γαλλοκεντρικά», από εθνική αστική σκοπιά. «Για να σώσουμε την Ευρώπη και το ευρωπαϊκό ενοποιητικό έργο που έχει γίνει μετά από δύο παγκοσμίους πολέμους, ο Εζμπούρ δεν βλέπει κανέναν άλλον δρόμο από μια συντεταγμένη διάλυση του ευρώ» υπογραμμίζει η «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» και συνεχίζει: «Μια σωτηρία της Ευρωζώνης μέσω της αυστηρής συμμόρφωσης προς τους διευρυμένους κανόνες του Μάαστριχτ αποκλείεται, όπως πιστεύει ο Εζμπούρ…

Μια συνέχιση των προγραμμάτων λιτότητας και δομικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση με ελάχιστη ανάπτυξη, θα τινάξει στον αέρα την Ευρωζώνη το αργότερο σε δέκα χρόνια, κατά τον Εζμπούρ. Γι’ αυτό απομένει ως μοναδική ανεκτή λύση μια γερμανογαλλική δράση συντονισμένη με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για αποχώρηση από το ευρώ και επιστροφή στα εθνικά νομίσματα»! Ο Ελληνας αναγνώστης πραγματικά έχει μια αντικειμενική δυσκολία να αντιληφθεί το τεράστιο πολιτικό βάρος που έχει το γεγονός ότι μια συντηρητική γερμανική εφημερίδα εμφανίζει σε άρθρο της τη γαλλική ελίτ να προτείνει μέσω εκπροσώπου της τη διάλυση του ευρώ. Θεωρητικά μιλώντας, ακόμη και αν από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης έφευγαν οι 15 και απέμεναν μόνο η Γερμανία και η Γαλλία, το ευρώ μπορούσε άνετα να διασωθεί και να είναι νόμισμα υψηλού κύρους. Χωρίς τη Γαλλία όμως ευρώ δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια. Από τη στιγμή που ως και οι Γερμανοί αντιλήφθηκαν ότι η γαλλική ελίτ προβληματίζεται πλέον πολύ σοβαρά αν πρέπει να μείνει στο ευρώ ή να αποχωρήσει από αυτό και να επιστρέψει στο φράγκο, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Ο εκνευρισμός των Γερμανών με την απροθυμία της Γαλλίας να υποταγεί οριστικά και αμετάκλητα στις απαιτήσεις του Βερολίνου, σταδιακά παραχωρεί τη θέση του σε μια ανησυχία, σε μια αναστάτωση των Γερμανών για την τύχη του ευρώ. Ασχέτως του αν δεν το λένε ανοιχτά, οι Γερμανοί θεωρούν ότι η Γαλλία παρασιτεί σε βάρος της χώρας τους. Και φυσικά τους ενοχλεί βαθύτατα το γεγονός ότι μια χώρα που κατά την άποψή τους έχει τύχει τόσο προνομιακής οικονομικής στήριξης τολμάει τώρα με τόσο «αχάριστο» τρόπο να σκέπτεται αν πρέπει να απομακρυνθεί από το Βερολίνο και την ηγεμονική επιρροή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ

7 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - ΠΑΤΡΑ 3 Δεκεμβρίου 2013 - 22:09

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΓΙΩΡΓΟ Ρ.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΑΥΤΟ;

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΜΙΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ;

Ή ΕΣΤΩ ΜΙΑ ΓΑΛΛΙΚΗ ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 4 Δεκεμβρίου 2013 - 17:49

Αγαπητε Θαναση, για τους μπαχαλακιδες δυστυχως θα ειναι παντα ασχημα…
Μεσα ειναι ασχημα γιατι γινονται ακριβα τα προιοντα που εξαγουμε και εξω θα ειναι παλι ασχημα γιατι θα γινουν ακριβα τα προιοντα που θα εισαγουμε.
Η συμφωνια της ΕΕ εχει σπασει απο τη στιγμη που ο δυνατος βορας προσπαθει να εκμεταλευθει καταστασεις και να επιβληθει στον αδυναμο νοτο. Αυτη η ΕΕ οσο περισσοτερο προχωραει τοσο χειροτερη για εμας θα γινεται… Δεν θα υπαρξει πατος σ’αυτο το βαρελι! Αρα εμας μας συμφερει η διαλυση της. Ιδιαιτερα η οικονομικη! Αρα θα πρεπει να επιδιωκουμε την ενδυναμοση της εθνικης μας οικονομιας και ταυτοχρονα τη διαλυση της ΕΕ. Εμεις δεν εχουμε φυσικους συμμαχους μεσα στην ΕΕ παρα μονο παραδοσιακους εχθρους που οσο πιο κοντα ερχομαστε τοσο περισσοτερο μας πνιγουν. θα πρεπει να αναζητησουμε στρατηγικες συμμαχιες κυριως με ΗΠΑ, ισως και με Ρωσια… Αλλωστε ερχονται οι καιροι που Ρωσια και ΗΠΑ αναγκαστικα θα αρχισουν σε πολλα θεματα να συνεργαζονται.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 4 Δεκεμβρίου 2013 - 18:05

Υπαρχει ενα θεμα σχετικα με το οτι η ΗΠΑ συνεργαζονται και με την Τουρκια. Η Τουρκια λογο του οτι ειναι γενικως στριμωγμενη γεωστρατηγικα, δεν νομιζω οτι μπορει να απαιτησει και πολλα απο την αμερικη… Θεωρω οτι τους αμερικανους θα τους συνεφερε μια ισχυρη ελλαδα που θα λειτουργει ως φοβητρο για τους τουρκους παρα μια τουρκια που θα επαιρνε τα πετρελαια και το μισο αιγαιο…γιατι στην τελευταια περιπτωση η τουρκια θα γινοταν παρα πολυ ισχυρη και θα εφευγε απο τον ελεγχο και την επιρροη των αμερικανων. Βεβαια μπορει η τουρκια να προσανατολισθει προς ρωσια… πιστευω οτι αυτοι δυο δεν εχουν αντιπαλομενα συμφεροντα στις μεταξυ τους περιοχες και αρα δεν προκειται ποτε να αποκτησουν εμπιστοσυνη μεταξυ τους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 4 Δεκεμβρίου 2013 - 18:06

Υπαρχει ενα θεμα σχετικα με το οτι η ΗΠΑ συνεργαζονται και με την Τουρκια. Η Τουρκια λογο του οτι ειναι γενικως στριμωγμενη γεωστρατηγικα, δεν νομιζω οτι μπορει να απαιτησει και πολλα απο την αμερικη… Θεωρω οτι τους αμερικανους θα τους συνεφερε μια ισχυρη ελλαδα που θα λειτουργει ως φοβητρο για τους τουρκους παρα μια τουρκια που θα επαιρνε τα πετρελαια και το μισο αιγαιο…γιατι στην τελευταια περιπτωση η τουρκια θα γινοταν παρα πολυ ισχυρη και θα εφευγε απο τον ελεγχο και την επιρροη των αμερικανων. Βεβαια μπορει η τουρκια να προσανατολισθει προς ρωσια… πιστευω οτι αυτοι δυο εχουν αντιπαλομενα συμφεροντα στις μεταξυ τους περιοχες και αρα δεν προκειται ποτε να αποκτησουν εμπιστοσυνη μεταξυ τους.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Θανάσης 5 Δεκεμβρίου 2013 - 09:51

Η Γαλλία ήταν εκείνη που πρακτικώς αποχώρησε από την Λατινική Νομισματική Ένωση το 1914 (άρση μετατρεψιμότητας του φράγκου) όταν οι ανάγκες του Α’ ΠΠ της το υπαγόρευσαν.
Οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που διέλυσαν το σύστημα του Μπρέτον Γουντς το 1971 όταν οι δικές τους ανάγκες και πάλι το υπαγόρευσαν (μαζικές εξαργυρώσεις δολαρίων έναντι χρυσού).
Ιστορικά, οι νομισματικές ενώσεις διαλύονται όταν το αποφασίζουν τα ισχυρά κράτη που τις επέβαλλαν. Δοθέντος του ρόλου της Γαλλίας στην ΟΝΕ, τυχόν αποχώρησή της πιθανολογώ ότι θα οδηγήσει σε διάλυση του ευρώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ - ΠΑΤΡΑ 6 Δεκεμβρίου 2013 - 09:14

ΚΑΛΗΜΕΡΑ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ.

ΕΥΧΗΣ ΕΡΓΟΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠ ΑΜΟΙΒΑΙΑ

ΩΦΕΛΕΙΑ.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΗΚΑ ΜΕ

ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΡΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΖΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΑΔΟΚΥΠΡΙΑΚΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ.ΜΗΠΩΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΟΠΙΑ ΤΟΥΤΟ;ΔΙΟΤΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΕΧΘΡΙΚΗ ΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΝΕΟΤΟΥΡΚΩΝ.ΙΣΩΣ ΜΕ ΤΟ ΔΕΛΕΑΡ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΘΑ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ, ΑΡΑΓΕ ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΜΑΚΡΥΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
George 6 Δεκεμβρίου 2013 - 18:08

Αγαπητε Θαναση, να σου πω πρωτα ότι εγω δεν ειμαι ο Γιωργος Ρ. Απλα σχολιαζω και εγω καμια φορα σ’αυτην την ενδιαφερουσα ιστοσελιδα. Και βεβαια πολλες από τις αποψεις μου πιθανοτατα είναι διαφορετικες από αυτές του Αρδην. Από εκει και περα θα συμπληρωσω μερικα σ’αυτά που ρωτας αναμενοντας και εγω την απαντηση του Γιωργου Ρ.
Θα παρω με την σειρα τις υποτιθεμενες πιθανες συμμαχιες μας.
Σχετικα με τις διαχυτες ελληνικες προσδοκιες για συνεργασια με τη Ρωσια, όπως εχω ξαναπει, εχουν αποδηχθει ουτοπικες καθως δεν εχουν ‘’μπεσα’’ οι ανθρωποι . Μας εχουν αφησει πολλες φορες στα κρυα του λουτρου. Τι να πρωτοαναφερω…. Τα Ορλοφικα?… Την περιοδο μετα το 1821 που ενώ ηταν μια από τις τρεις εγγυητριες δυναμεις αφησαν τους αγγλους να παιξουν μονοι τους παιχνιδι στην ελλαδα και επιπλεον αφησαν να μπουν και οι γερμανοι που δεν ειχαν καμια δουλεια (αφου δεν ηταν εγγυητρια δυναμη) ? Ποια υποστηριξη εδωσαν στον Καποδιστρια???…Μονον του τον αφησαν να πολεμησει με θηρια…ενώ οι αγγλικες και γερμανικες μυστικες υπηρεσιες στην ελλαδα αλλωνιζαν και θεριζαν κοσμο. Να αναφερω μηπως την περιοδο μετα το 1944 που μας πουλησαν στους δυτικους? Ας μην ξεχναμε ακομα ότι και πριν την μικρασιατικη καταστροφη ο τουρκικος στρατος που ηταν διαλυμενος υποστηριχθηκε οικονομικα και από τον Λενιν ( και από τους δυτικους) για να αναδιοργανωθει και να συντριψει την ελλαδα. Η μηπως να ξεχασουμε το τρελο αδειασμα που εκαναν προσφατα στους κυπριους??.. Που όχι μονο δεν βοηθησαν αλλα επιδωξαν χονδροειδος να ξεφτυλισουν και από πανω τον κυπριο υπουργο οικονομικων που τους ζητουσε βοηθεια. Πολλοι λενε ότι τον θεωρουσαν γελοιο… εγω όμως πιστευω ότι και τον Λιληκα να στελναμε παλι την ιδια απαντηση θα παιρναμε. Αλλωστε ο Μενβεντεφ το ειπε ξεκαθαρά: ‘’ Δεν θα διαταραξουμε τις σχεσεις μας με την ΕΕ για χαρην της κυπρου’’. Και αυτό τα λεει όλα. Τελεια και παυλα.
Βεβαια είναι πολλοι που λενε για την κοινη ορθοδοξη πιστη….Ας ρωτησουν τους ελληνοαμερικανους αν πηγαινουν στην ιδια εκκλησια με τους ρωσους…Βεβαια, γιατι για οσους δεν το ξερουν , οι ρωσοι διαλλεξαν να εχουν διαφορετικες εκκλησιες στη αμερικη και να μην λειτουργουν μαζι με τους ελληνες.
Συμμαχιες με τον ευρωπαικο νοτο γαλλιες κτλ εγω προσωπικα δεν βλεπω. Ειδαμε και στην περιοδο της φραγκοκρατιας τις ‘’συνεργασιες’’ μαζι τους .
Οποτε με ευρωπαικο νοτο και ρωσια μονο προσκαιρες και περιστασιακες συνεργασιες θα μπορουμε να εχουμε.
Τωρα στο κυριως θεμα μας την Αμερικη…
Θεωρω ότι η Αμερικη προσπαθει να κανει την ΕΕ ταυτοχρονα ‘’ενωμενη-διαχωρισμενη’’ . Δηλαδη ενωμενη σαν συνολο αλλα και ταυτοχρονα διχασμενη ουτος ώστε να μπορει να την ελεγχει και να μην αφησει τη γερμανια να παρει τον πληρη ελεγχο. Έναν τετοιο ρολο πιθανοτατα θα τον παιζει η αγγλια την οποια οι αμερικανοι προειδοποιησαν να μην τολμησει να βγει από την ΕΕ. Έναν άλλο ρολο θα μπορουσαμε να τον παιξουμε εμεις δημιουργοντας τον βαλκανικο πολο και συνδιαζοντας το τερπνο με τα του ωφελιμου.
Σχετικα με το ότι η σταση της αμερικης είναι μονιμος εχθρικη απεναντι μας… δεν ξερω αν σε αυτό εχει παιξει ρολο και η κυρχιαχη φιλορωσικη ροπη της ελληνικης κοινωνιας και ιδιαιτερα της αριστερας! Δηλαδη διαφορετικα αντμετοπιζεις ένα συμμαχο ο οποιος ειναι πιστος διπλα σου και ξερεις ότι θα σε στηριξει και αλλιως αντιμετοπιζεις έναν ‘’συμμαχο’’ τον οποιο στην ουσια τον εχεις φερει στην επιρροη σου με το ζορι (χωρις αυτος να το θελει) και ξερεις ότι αυτος φαντασιωνεται και θελει να γινει στενος συμμαχος με τον αντιπαλο σου (την ρωσια) . Και ανα πασα στιγμη, αν του δοθει η ευκαιρεια θα το κανει. Και ετσι βαζουν την τουρκια να τρομοκρατει την ελλαδα αντι να τρομικρατει η ελλαδα την τουρκια.
Βεβαια αυτά που γραφω για την αμερικη είναι δικες μου εκτιμησεις. Και μπορει να κανω και λαθος!!! Γιατι άλλο είναι το τι θεωρω εγω ότι μπορει να συμφερει τους αμερικανους και άλλο είναι το πως μπορει να σκεφτονται αυτοι… Και υπαρχουν εδώ δυο επικινδυνα σημεια: Θελουν οι αμερικανοι μια γερμανικη ευρωπη? Γιατι αν θελουν μια γερμανικη ευρωπη, τοτε το σκεπτικο μου ανατρεπεται πληρως. Η’ αν θελουν οι αμερικανοι να δημιουργηθει μια νεοοθωμανικη αυτοκρατορια…τοτε παλι ανατρεπονται αυτά που εχω γραψει για συνεργασιες μαζι τους.
Οπωσδηποτε εμεις πρεπει να επιδιωξουμε συμμαχιες όχι εξαρτησης όπως τωρα αλλα αλληλοεξαρτησης. Να είναι ο συμμαχος δηλαδη δεμενος και εξαρτωμενος από εμας και να είναι υποχρεωμενος να μας στηριξει για το δικο του συμφερον. Διαφορετικα καλλητερα μονοι μας… Και οποιος αντεξει.
Αν παραμηνει η κατασταση όπως τωρα εγω δεν θεωρω ότι πρεπει να προχωρησουμε σε αντληση των πετρελαιων. Γιατι τα λεφτα θα πανε για να πληρωθουν τα χρεοι και θα μεινουμε με το τιποτα. Επιπλεον θα μας εκβιαζουν οι ξενοι μεσο της τουρκιας. Εγω θεωρω ότι τα πετρελαια θα πρεπει να τα κρατησουμε για τις επομενες γενιες και ότι θα πρεπει τωρα να επικεντρωθουμε στην ανασυγκροτηση μας και στη ταυτοχρονη διαφυλαξη των συνορων στο αιγαιο. Απειλοντας τους τουρκους ότι θα βυθισουμε οποιοδηποτε πλοιο τους εισβαλει στο αιγαιο. Και αυτό μπορουμε ανετα να το κανουμε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ