(β) Η εξόρυξή του σε ορισμένες περιοχές δεν ξεπερνά σε κόστος το ένα (1) δολάριο το βαρέλι.
(γ) Η Λιβύη παράγει 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως και είναι η μεγαλύτερη σε παραγωγή χώρα της Αφρικής (36 δισ. βαρέλια σε γνωστά αποθέματα) και μόνο το 25% της επικράτειάς της έχουν εξερευνηθεί.
(δ) Ως μεσογειακή χώρα, βρίσκεται εκτός της πολιτικά ασταθούς Μέσης Ανατολής και είναι γεωγραφικά εύκολα προσβάσιμη και (ε) Κατέχει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου που δεν έχει ακόμη τύχει αξιόλογης εκμετάλλευσης.
Οι λίγοι σήμερα εναπομείναντες Άραβες συναγωνιστές του Γιάννη Καλφάτ-Σπανού είχαν την ευκαιρία να γνωστοποιήσουν τη δράση του στον Καντάφι, όταν σε μια επίσκεψή του στο Χoμς , πριν περίπου δέκα χρόνια, ο τελευταίος ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες από παλιούς αντάρτες για τον πόλεμο κατά των Ιταλών. Τότε αυτοί του διηγήθηκαν ότι μαζί τους πολέμησε και ο Έλληνας Γιάννης Καλφάτ, που τους μετέφερε όπλα με τα καΐκια του. «Ποιος είναι αυτός ο Γιάννης Καλφάτ και τι απέγινε;» ρώτησε να μάθει ο Καντάφι. Ο Γιάννης Σπανός-Καλφάτ πέθανε το 1976 χωρίς αναγνώριση και σε οικονομική δυσπραγία, αφού το 1966 το βασιλικό καθεστώς του κατέσχεσε το μουράγιο και τα καΐκια του με τη δικαιολογία της διεύρυνσης και του εκσυγχρονισμού του λιμανιού της Τρίπολης. Σήμερα αναπαύεται, όπως και πολλά μέλη της οικογένειάς του (που εν τω μεταξύ απέκτησε και κυπριακές ρίζες) στο παραμελημένο ελληνο-ορθόδοξο κοιμητήριο της Τρίπολης.
14/11/05