1,5K
Οκτώ πρόσωπα προτείνει η εισαγγελέας Εφετών στο σκάνδαλο χρηματοδότησης του Κέντρου Αποναρκοθέτησης
Από το Βήμα
Οκτώ πρόσωπα πρέπει να παραπεμφθούν για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις σε μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) για την αποναρκοθέτηση, μεταξύ των οποίων και το πρώην στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Ρόντος, σύμφωνα με πρόταση της εισαγγελέως Εφετών κυρίας Αικατερίνης Ψύρη προς το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο. Εκτός από τον Αλ. Ρόντο προτείνεται η παραπομπή του προφυλακισμένου ακόμα Κωνσταντίνου Τζεβελέκου, επικεφαλής της ΜΚΟ που εμφανίζεται να παίρνει τη μερίδα του λέοντος των χρηματοδοτήσεων (8.871.805 ευρώ), καθώς και των Νικολάου Τσαμαδού (πρώην πρεσβευτής στο Τόκιο και προσφάτως στην Μπραζίλια), Νικολάου Μπάζα (εν ενεργεία πρέσβης στο Χαρτούμ του Σουδάν), Ευάγγελου Ρηγάκου, Αφροδίτης Κοστογιάννη-Κόκκορη, Γεωργίας Λυμπέρη και Μαρίας Μακρυνιώτη, συζύγου του Κ. Τζεβελέκου.
Αποναρκοθέτηση σε… γεύματα και ακίνητα
Το σκάνδαλο είχε ξεσπάσει πριν από έναν χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2014, όταν είχε συλληφθεί ο πρωταγωνιστής της υπόθεσης Κ. Τζεβελέκος, αφού σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από τον Ιανουάριο του 2014. Εκείνος ως επικεφαλής του Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης, της ΜΚΟ στην οποία εμφανιζόταν ιδρυτής, συνελήφθη διότι φαίνεται ότι τα χρήματα που εισέπραξε το 2000-2004 από κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών και προορίζονταν για την υλοποίηση έξι προγραμμάτων αποναρκοθέτησης σε Βοσνία, Λίβανο και Ιράκ κατέληξαν σε άλλα, ίδια ωφελήματα.
Φαίνεται λοιπόν ότι ο συγκεκριμένος, που εμφανίζεται ως ο ιθύνων νους της απάτης, είχε στήσει ολόκληρο σύστημα με σκοπό να εκταμιεύονται προς τη ΜΚΟ μεγάλα ποσά, αλλά τα περισσότερα κατέληγαν σε γεύματα και αγορές ακινήτων. Ο συγκεκριμένος εμφανιζόταν στις 12 Δεκεμβρίου, οπότε και συνελήφθη, να κατέχει τέσσερα ακίνητα στους Αμπελοκήπους, ενώ έμενε και σε μεζονέτα στη Ρόδο, η οποία αποκτήθηκε, όπως φαίνεται, με τα κονδύλια που είχε πάρει από το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο ίδιος είχε πει ότι από αυτά πολλά παραδόθηκαν και σε τρίτα χέρια, χωρίς να επιβεβαιωθεί ποτέ ο ισχυρισμός του. Σήμερα προτείνεται η παραπομπή του για το κακούργημα της άμεσης συνέργειας σε ψευδή βεβαίωση από κοινού και κατά μόνας και κατ’ εξακολούθηση, της άμεσης συνέργειας σε απιστία στην υπηρεσία, και της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Ο συγκεκριμένος αλλά και τα άλλα στελέχη της ΜΚΟ φαίνεται ότι χρησιμοποποιούσαν διάφορα τεχνάσματα και εμφάνιζαν ως δωρεές προς την οργάνωση χρήματα που υποτίθεται ότι είχαν νωρίτερα διαθέσει σε αλλοδαπούς εργαζομένους στα προγράμματα. Τα ποσά δεν καταχωρίζονταν καν σε λογιστικά βιβλία της εταιρείας.
«Βιομηχανία» ενταλμάτων πληρωμής
Το δεύτερο πρόσωπο που κατηγορείται είναι ο πρώην στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου Αλ. Ρόντος, ο οποίος εμφανίζεται στην πρόταση ότι είναι ο υπαίτιος να προκληθεί σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου η ζημιά εκατομμυρίων ευρώ. Κατηγορείται για ψευδείς βεβαιώσεις από κοινού και κατά μόνας και κατ’ εξακολούθηση κακουργηματική απιστία στην υπηρεσία, αλλά και για απάτη από κοινού σε βάρος του Δημοσίου, αφού φαίνεται να έπεισε τον τότε υπουργό Εξωτερικών να εκταμιεύσει εντάλματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο Κέντρο Αποναρκοθέτησης.
Μάλιστα στην πρόταση καταγράφεται ότι «οι υπεύθυνοι για την εκταμίευση δεν θα προέβαιναν στη συγκεκριμένη ενέργεια αν γνώριζαν την αλήθεια» και ότι «ο κατηγορούμενος είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να ανακοινώσει την αλήθεια».
Η εμπλοκή του Αλ. Ρόντου είχε προκαλέσει ζωηρή εντύπωση, αλλά εκείνος με υπομνήματα και με συνεντεύξεις του είχε κατηγορηματικά αρνηθεί την εμπλοκή του στην υπόθεση. Μάλιστα είχε ισχυριστεί ότι έπεσε θύμα πλαστογραφίας («Αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του ο Αλεξ Ρόντος»), αφού με γραφολογική εξέταση αποδεικνυόταν ότι μόνο η απόφαση ανάθεσης του έργου είχε την υπογραφή του και όχι τα εντάλματα εκταμίευσης εκατομμυρίων ευρώ.
Είχε υποδείξει ως τον άνθρωπο που πλαστογράφησε την υπογραφή του τον νυν πρεσβευτή και επίσης κατηγορούμενο στην υπόθεση Ν. Μπάζα. Μάλιστα είχε διαταχθεί γραφολογική εξέταση και από την ανακρίτρια και είχε αποδειχθεί ότι έλεγε αλήθεια. Ο νυν πρεσβευτής μας στο Χαρτούμ κατηγορείται για ψευδή βεβαίωση, απιστία, αλλά απάτη και πλαστογραφία.
Υποστήριξε επίσης ο Αλ. Ρόντος ότι από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προέκυπτε ότι οι υπερκοστολογήσεις του έργου μπορούσαν να εντοπιστούν. Οι ισχυρισμοί του πάντως δεν έπεισαν απολύτως τις Αρχές, με αποτέλεσμα να παραπέμπεται για βαρύτατα κακουργήματα, αλλά μόνο για τις δύο από τις έξι συμβάσεις του Τζεβελέκου.
Την τελική απόφαση θα πάρει το Συμβούλιο Εφετών, αν δηλαδή παραπεμφθούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Με αφορμή όμως αυτή την απάτη άρχισαν να ερευνώνται όλες οι χρηματοδοτήσεις σε ΜΚΟ, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν σπατάλες εκατομμυρίων ευρώ.
1 ΣΧΟΛΙΟ
Γι’ αυτό και ισχυριζόμαστε με πλήρη συνείδηση ότι στη διαπλοκή- διαφθορά δεν φταίνε δύο,ως συνήθως λέγεται, αλλά… τρεις!
1.Το οικονομικό σύστημα στο οποίο ακόμα, δυστυχώς… “ζούμε” το κεφαλαιοκρατικό! που είναι από τη φύση του διαπλεκόμενο- διεφθαρμένο γιατί στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.Το οποίο ως τέτοιο μυεί τα υποκείμενα στα εκμεταλλευτικά του … χούγια! 2.το κράτος ως μηχανισμού διαχείρισης και των σχέσεων μεταξύ οικονομίας και κοινωνίας! 3.Κοινωνία! Εάν δεν λαθεύουμε στα παραπάνω, η πλευρά της κοινωνίας με την ελάχιστη επιρρέπεια στη διαπλοκή και τη διαφθορά είναι ο κόσμος των χαμηλόμισθων-μεροκαματιάρηδων! το μεροδούλι- μεροφάι, που λένε οι ποιητές, ως μακριά βρισκόμενοι κυρίως από το κράτος! Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι αυτό το “χούι” δεν ξεριζώνεται ούτε με καλές προθέσεις, ούτε με εθνική ανάταση, ούτε με διοικητικές αποφάσεις. Θα φύγει μαζί με το οικονομικό σύστημα που το αναπαράγει! Αν, ποτέ… φύγει!