Της Σύνταξης
Στο ανά χείρας τεύχος του Άρδην επιχειρούμε μια πρώτη ραδιογραφία της σύγχρονης λαϊκιστικής δεξιάς στη Δυτική Ευρώπη (με επί μέρους παρεκβάσεις για τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Ρωσία). Οι αναφορές στην ελληνική άκρα δεξιά (βλέπε το κείμενο του Μελέτη Μελετόπουλου) αφορούν κυρίως την ιστορία της, δεδομένου ότι, με το σύγχρονο ελληνικό ακροδεξιό φαινόμενο, θα ασχοληθούμε δια μακρών σε ειδικό αφιέρωμα. Ο Αλέκος Αλαβάνος, σε ένα περιεκτικό και σημαντικό άρθρο, αποπειράται να επισημάνει τα αίτια της ανόδου της ακροδεξιάς, επιμένοντας στην ανάγκη να προσεγγιστούν τα πραγματικά ζητήματα στα οποία εδράζεται η άνοδός της. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει: “η αριστερά οφείλει να σταματήσει άμεσα να σνομπάρει και να υποτιμά αυτούς τους βαθειούς δεσμούς που συνδέουν τον καθένα με την πατρίδα, τον τόπο, την κοινότητα, τις ρίζες του. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το απόθεμα κύρους και γοητείας της αριστεράς συνδέεται και με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στους εθνικούς αγώνες. Οι καιροί βέβαια αλλάζουν, χωρίς ρίζες όμως κανένα φυτό δεν μπορεί να σταθεί. Στην πατριδοκαπηλεία της ακροδεξιάς δεν απαντά κανείς με έναν απρόσωπο, θολό, ομογενοποιημένο κοσμοπολιτισμό made in USA ή made in EU, που σωστά γίνεται αντιληπτός ως απειλητικός από μεγάλα τμήματα της κοινωνίας.” Ο Νηλ Άστσερσον στην «Προειδοποιητική βολή», με αφετηρία το φαινόμενο Φόρτουιν, αναλύει την ιδιαίτερη και συχνά αντιφατική ιδεολογία της νέας δεξιάς. Διότι, πράγματι, ο Φόρτουιν συνδυάζοντας την ισλαμοφοβία με τον ακραίο φιλελευθερισμό –απελευθέρωση των ναρκωτικών, περιορισμός της φορολογίας– προσπαθεί να συγκροτήσει ένα ιδεολογικό σχήμα όπου η ακροδεξιά, πέρα από την κατασταλτική πολιτική έναντι της λαθρομετανάστευσης, υποστηρίζει τον ταυτόχρονο περιορισμό της κρατικής παρέμβασης και της φορολογίας. Πρόκειται δηλαδή για μια ακροδεξιά της εποχής του νεο-φιλευθερισμού και όχι του μεσοπολέμου, όταν η έμφαση δινόταν παντού στην κρατική παρέμβαση (Ρούζβελτ, Σοβιετικά πεντάχρονα, Ιταλικός και γερμανικός φασισμός).
Εξάλλου επισημαίνεται μια σημαντική διαφοροποίηση ανάμεσα στα ακροδεξιά σχήματα. Στη Βόρεια Ευρώπη –και κατ’ εξοχήν στη Σκανδιναβία (Δανία, Νορβηγία)– και την Ελβετία, η ακροδεξιά είναι περισσότερο ξενοφοβικό φαινόμενο των μεσαίων και ανώτερων στρωμάτων, που επικεντρώνουν στη μείωση της φορολογίας και το λιγότερο κράτος. Το Εθνικό Μέτωπο και το Βλάαμς Μπλοκ στο Βέλγιο είναι πολύ περισσότερο “προλεταριακά” και μικροαστικά στην κοινωνική τους σύνθεση και το πρόγραμμά τους έχει εξελιχθεί προς “κοινωνιοκεντρικότερα” χαρακτηριστικά [όπως επισημαίνει ο συνδικαλιστής Ζακ Μπρεϊτενστάιν στο άρθρο του για την “Κοινωνική στροφή του Εθνικού Μετώπου”, μετά τις μεγάλες απεργίες του 1995 στη Γαλλία, και η ’Ινγκριντ Γκαρλάντερ στην καταπληκτική ανάλυσή της για το Βλάαμς Μπλοκ, “Κοσμοπολίτικη Αμβέρσα, Φαιά Αμβέρσα”]. Στην Αυστρία, το κόμμα του Χάιντερ περιλαμβάνει μια ισχυρή προλεταριακή συνιστώσα (που φαίνεται και από τους πίνακες των εκλογικών αποτελεσμάτων που παραθέτουμε), με κέντρο τη Βιέννη, και μια συνιστώσα μεσοστρωματική, από τις πλούσιες τουριστικές περιοχές, με ενοποιητικό στοιχείο την ξενοφοβία. Ο Ζαν Υβ Καμί, στο κείμενο “Η Ευρωπαϊκή Άκρα Δεξιά”, καταγράφει τα διαφορετικά κύματα ανάπτυξης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη: Ένα πρώτο κύμα ήταν η ακροδεξιά στις υπό εκβιομηχάνιση χώρες με παραδοσιακά συντηρητικά ή παλαιο-φασιστικά χαρακτηριστικά: η δικτατορία των συνταγματαρχών, ο Φράνκο και ο Σαλαζάρ στην Ισπανία και την Πορτογαλία, το ΜSI στην Ιταλία, στις δεκαετίες 1969-1970. Εν συνεχεία ακολουθεί η Γαλλία και το Βέλγιο και τέλος το τρίτο κύμα, η Ολλανδία, η Σκανδιναβία, η Ελβετία, η Αυστρία. Έτσι το φαινόμενο γενικεύεται και μεταλλάσσεται. Δεν πρόκειται πλέον για την παραδοσιακή Ακροδεξιά, αλλά για τη σύγχρονη και μοντέρνα τύπου Φόρτουιν.
Βέβαια παραμένει πάντα το αίνιγμα της Γερμανίας και της Αγγλίας. Τη γερμανική περίπτωση επιχειρεί να διερευνήσει ο Βασίλης Στοϊλόπουλος, με αφετηρία την εκλογική επιτυχία του Ρόναλντ Σιλλ, στο Αμβούργο, ο οποίος κέρδισε το 20% των ψήφων στις περυσινές τοπικές εκλογές. Η προοπτική ανόδου της Δεξιάς, με ηγέτη τον Στόιμπερ, και η μετακίνηση όλων των πολιτικών κομμάτων, ακόμα και των Φιλελεύθερων και των Σοσιαλδημοκρατών, προς τις θέσεις του Σιλλ, απέτρεψε για την ώρα την πανγερμανική εμφάνισή του στις προσεχείς εκλογές. Όσο για την Αγγλία, ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Τζωρτζ Μόνμπιοτ εξετάζει τις τάσεις ενίσχυσης της άκρας δεξιάς στις τοπικές εκλογές. Στο Ισραήλ, ο Άβιγντορ Λίμπερμαν, που διακηρύσσει ανοικτά την ανάγκη εκδίωξης των Παλαιστινίων από το Ισαρήλ και τα κατεχόμενα, αποτελεί έναν από τους προνομιακούς συμμάχους του Σαρόν, και εκφέρει ανοικτά και ανενδοίαστα αυτά που θέλει να υλοποιήσει ο τελευταίος. Όσο για τη Ρωσία, πρόκειται ακόμα για βίαιες ομάδες χούλιγκαν και σκίνχεντ νεοναζί.
Μετά από αυτή την πρώτη χαρτογράφηση της άκρας δεξιάς, τα κείμενα προσπαθούν να σκάψουν βαθύτερα. Η άνοδος της ακροδεξιάς δεν μπορεί παρά να συναρτάται με ιδεολογικά ρεύματα και παραδόσεις που διαπερνούν την ευρωπαϊκή ιστορία. Ο Μελέτης Μελετόπουλος, με την “Ακροδεξιά στην Ελλάδα και την Ευρώπη”, και ο Σπύρος Κουτρούλης, με την “Ακροδεξιά και το ρόλο της διανόησης”, παρουσιάζουν τις ιδεολογικές και διανοητικές ρίζες του φασιστικού φαινομένου από τον 19ο αιώνα, από την εποχή του Μπαρρές, όσο και τις σύγχρονες απόπειρες διανοουμένων όπως ο Αλαίν ντε Μπενουά και η οργάνωσή του η GRECE (αρχικά που σχηματίζουν τη λέξη Ελλάδα στα γαλλικά) να διαμορφώσουν μια θεωρία της “Νέας Δεξιάς”, ως εκφάνσεως του αντιδραστικού ρομαντισμού. Ο σημαντικός γαλλόφωνος συγγραφέας Αλαίν Μπιρ αναλύει ειδικότερα τη γαλλική Νέα Δεξιά και τον Αλαίν ντε Μπενουά στο άρθρο του για την “GRECE”, και την προσπάθεια του τελευταίου να ενσωματώσει ακόμα και στοιχεία του μαρξισμού και της ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής ιδεολογίας στο νέο δεξιό αμάλγαμα. Ο δημοσιογράφος Ερίκ Ντυπέν εξετάζει τη σταδιακή και γενικευμένη “Αποπρολεταριοποίηση της Αριστεράς” στη Γαλλία ως προϋπόθεση για το ρίζωμα του Εθνικού Μετώπου. Τέλος, ο Γιώργος Ρακκάς συνοψίζει αυτήν την περιδιάβαση στη “Νέα ταυτότητα της Ακροδεξιάς” τονίζοντας πως: “Θα πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι το αντίδοτο στον νεοφασισμό δεν βρίσκεται στην επιστροφή στα θεμέλια της αριστερής παράδοσης. Η προοπτική του φονταμενταλισμού, της επιστροφής στον σκληρό πυρήνα των κομμουνιστικών αξιών, θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην απομόνωση της αριστεράς μέσα στο αντιπαγκοσμιοποιητικό μπλοκ και στην παράλληλη εξάπλωση της ακροδεξιάς”.
Και το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με δύο χαρακτηριστικά κείμενα της Νέας Δεξιάς, του «Ελευθεριακού Εθνικοσοσιαλιστικού Πράσινου Κόμματος» (!) των ΗΠΑ και την παρουσίαση του ραπ συγκροτήματος Basic Celtos από τη Γαλλία.