Αρχική » Νέες κυκλοφορίες από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις

Νέες κυκλοφορίες από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις

από Άρδην - Ρήξη

 

Νέες κυκλοφορίες από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις 

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Η γένεση του ολοκληρωτισμού
Οικονομική υπανάπτυξη και κοινωνική επανάσταση

ΕΠΙΜΕΤΡΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ

Η Οκτωβριανή
Επανάσταση και η Ελλάδα

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ 2017

Γένεση του Ολοκληρωτισμού, του Κώστα Παπαϊωάννου, που εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, το 1959, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πληρέστερα έργα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας. Το έργο εξετάζει τόσο το ιστορικό υπόβαθρο του ολοκληρωτισμού, -την τσαρική Ρωσία- όσο και το ταξικό του περιεχόμενο, τον μετασχηματισμό της επαναστατικής ιντελιγκέντσιας και του κόμματος, σε συνθήκες οικονομικής υπανάπτυξης, σε μια νέα άρχουσα τάξη, ολοκληρωτικού χαρακτήρα. Τέλος επισημαίνει τα κενά της μαρξιστικής θεωρίας, που με τον οικονομισμό της αρνείται να κατανοήσει τον ρόλο του κράτους και των διαχειριστικών τάξεων.

 

 

Νέος Ερμής ο Λόγιος τ. 16

Κυκλοφορεί σε βιβλιοπωλεία και περίπτερα.

Με αφιέρωμα: Ο Κώστας Παπαϊωάννου και η εξάντληση του μαρξισμού

Η εφεύρεση του εμπορίου

Αγορά, χρήμα και Δημοκρατία στην αρχαία Ελλάδα

Συγγραφέας: Καρλ Πολάνυι 

Σε αυτή την πρωτοπόρα μελέτη, ο Καρλ Πολάνυι, ο συγγραφέας του Μεγάλου Μετασχηματισμού, καταδεικνύει πως η κλασική αντίληψη του ελληνικού μέτρου βρήκε την έκφρασή της και στο πεδίο της οικονομικής διακυβέρνησης, αναδεικνύοντας έναν τρίτο δρόμο μεταξύ της ολιγαρχίας και του κρατικού δεσποτισμού. Αυτή η οικονομική πολιτική θα επιτρέψει εξάλλου στη μεγάλη μάζα των μικροϊδιοκτητών του άστεως και της υπαίθρου να διατηρήσει έναν υψηλό βαθμό συμμετοχής στις αποφάσεις και τη διαχείριση της εξουσίας.

 

 Έθνος και Ταυτότητα

Κείμενα των: Σπύρου Βρυώνη, Άγγελου Γουνόπουλου, Σωτήρη Δημόπουλου, Ερατοσθένη Καψωμένου, Γιώργου Κοντογιώργη, Μιχάλη Μερακλή, Χαράλαμπου Μηνάογλου, Γιάννη Παπαμιχαήλ, Iωάννας Τσιβάκου, Κώστα Χατζηαντωνίου.

Επίμετρο: Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος

Εταιρεία Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού/Εναλλακτικές Εκδόσεις 

Τα κείμενα που συγκεντρώνονται στον τόμο αυτό πραγματεύονται θεωρητικά το ζήτημα του έθνους και της εθνικής ταυτότητας, από τη σκοπιά της ιστορίας, της κοινωνιολογίας και της πολιτικής επιστήμης. Σκοπός του βιβλίου είναι να φωτίσει την έντονη ιδεολογική διαμάχη που περιβάλλει, στην Ελλάδα, το εθνικό ζήτημα, και να απαντήσει παράλληλα στις κυρίαρχες «αποδοµητικές» θεωρίες που εκπορεύονται σήμερα από πολλά Πανεπιστήμια και Μέσα Ενημέρωσης.

Σύγχρονες Βαβέλ

Μετανάστευση, πολυπολιτισμικότητα, συγκρούσεις: Από τον Άγιο Παντελεήμονα στην προσφυγική κρίση

Συγγραφέας: Γιώργος Ρακκάς

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια προσπάθεια μελέτης του μεταναστευτικού φαινομένου σε παγκόσμια κλίμακα και κατ’ εξοχήν στην Ελλάδα. Είναι το επιστέγασμα μιας μακρόχρονης έρευνας στην αθηναϊκή γειτονιά του Αγίου Παντελεήμονα, στα πλαίσια διδακτορικής εργασίας του συγγραφέα.

 

 

 

 

Τίτλος: Το Δημοτικό Τραγούδι, Αποτύπωση της ιδιοπροσωπίας του νεώτερου ελληνισμού

Συγγραφέας: Γιώργος Καραμπελιάς

 

Το δημοτικό τραγούδι, σε αντίθεση με πολλές τρέχουσες «απομυθοποιητικές» θεωρίες, που επιθυμούν να το αντιμετωπίσουν ως «ένα μόνο τραγούδι», είναι εν τέλει το βίωμα του ελληνικού λαού ως προς τη θέση του στον κόσμο.

 

Κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία, επίσης μπορείτε να τα παραγγείλετε και από το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο των Εναλλακτικών Εκδόσεων με έκπτωση 30%. 

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Μ.Α. 24 Δεκεμβρίου 2017 - 01:49

Εγώ θα ήθελα ταπεινά να προτείνω την επανέκδοση ενός βιβλίου,της “Γραμμής του Ορίζοντος” του Χρήστου Βακαλόπουλου.Οι εκδόσεις Εστία δεν βλέπω να έχουν σκοπό να το επανεκδόσουν.Και είναι ένα βιβλίο το οποίο,ως μικρο καλοκαιρινό μυθιστόρημα, μπορεί να φτάσει στη νεολαία και να την προβληματίσει.Κακά τα ψέμματα,δύσκολα η νεολαία θα κάτσει να διαβάσει τους τόμους ιστορίας του Καραμπελιά ή τους τόμους φιλοσοφίας του Ζιάκα.Κακό του κεφαλιού της,αλλά δυστυχώς έτσι είναι.Και είναι κρίμα να κυκλοφορούν διάφορα παραλογοτεχνικά βιβλία και να διαφημίζονται και να πουλάνε πολύ και το βιβλίο του Βακαλόπουλου να παραμένει εξαντλημένο.Βέβαια,υπάρχει στο διαδίκτυο σε μορφή pdf,αλλά μια ενδοφλέβια ένεση αλκοόλ(pdf) δε μπορεί να συγκριθεί με ένα ποτήρι κρασί(βιβλίο).Δεν βλέπω ποιος,εκτός από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις,θα μπορούσε να το κάνει.Καλά Χριστούγεννα.
“Yπήρχε μία αόρατη επιτροπή και κάποτε τα μάζεψε. Γυρίζουν σαν τις άδικες κατάρες, ψάχνουν την Aνάσταση σε διάφορα θέρετρα. Λένε πολλά ψέματα, φαίνεται στα μάτια τους. Όσοι δεν τα κατάφεραν να γίνουν φωτογραφίες μετατρέπονται σε ανθρώπους άλλων εποχών, περασμένων και μελλοντικών. Yπάρχουν ακόμα αόρατα ελληνικά νησιά που τους υποδέχονται ανακατεμένους με τους παγκόσμιους χωριάτες, προσπαθούν να τους παρηγορήσουν. Yπήρχε η ωραιότερη γυναίκα και τώρα προσπαθεί να γίνει φωτογραφία στη Σαντορίνη, είναι κατάμαυρη. Θα μπορούσε να είναι ένας άνθρωπος μιας άλλης εποχής, αλλά αυτό είναι ακόμα πιο δύσκολο και από το να γυρνάς σαν την άδικη κατάρα, από το να έχεις άγχος. Ήταν πολύ δύσκολο να είσαι κάτι στην Kυψέλη, σε ήξεραν απ έξω και ανακατωτά, σε αγαπούσαν επειδή ήσουνα αδύναμη, σε γούσταραν χωρίς φωτογένεια. Tώρα αυτό είναι αδύνατον γιατί ο κόσμος είναι ένας, κατάφερε να γίνει ένας χάρη στη φωτογένεια. Παλιά υπήρχαν τρία μέρη στον κόσμο, μία συνοικία, μία χώρα κι ένας πλανήτης. Πήγαιναν στην Aνάσταση, είχαν όλοι φωτογένεια, έβγαζαν κάτι λάμψεις, φίλαγαν σταυρωτά ο ένας τον άλλον μέσα στα πυροτεχνήματα. Mετά αποκαλύφθηκε η αλήθεια και τα ψέματα απέκτησαν φωτογένεια σε διάφορα θέρετρα.” Η Γραμμή του Ορίζοντος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ