Αρχική » Νέα κυκλοφορία: Φιλοσοφία και Ιστορία του Σπύρου Κουτρούλη

Νέα κυκλοφορία: Φιλοσοφία και Ιστορία του Σπύρου Κουτρούλη

από Άρδην - Ρήξη

Φιλοσοφία και Ιστορία 

Συγγραφέας: Σπύρος Κουτρούλης

Εναλλακτικές Εκδόσεις 2019 

Σελ. 160

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

Ο Σπύρος Κουτρούλης σε πέντε διαφορετικά δοκίμια επιχειρεί να διερευνήσει τη συνάντηση της φιλοσοφίας με την κοινωνία και την ιστορία· εξαρχής, άλλωστε, ο φιλοσοφικός λόγος στάθηκε πάντα μέσα στον κοινωνικό χώρο και δεν περιορίστηκε στον προβληματισμό για την αφετηρία της ύπαρξης.

Το πρώτο δοκίμιο πραγματεύεται την πολιτική φιλοσοφία του Πλάτωνα, την ερμηνεία της από τον Καρλ Πόππερ –που τον θεωρεί προπομπό του ολοκληρωτισμού– και την απάντηση του Eρνστ Κασσίρερ, που θα υποστηρίξει ότι, στην πλατωνική πολιτεία αποδοκιμάζεται με εμφατικό τρόπο η τυραννία.

Στο δεύτερο, για την πολιτική, την κοινωνία και τη δημοκρατία στον Αριστοτέλη, παρατίθενται οι απόψεις των Καρλ Πόππερ, Καρλ Μαρξ και Κορνήλιου Καστοριάδη. Ο Αριστοτέλης θέτει σε αξιακή προτεραιότητα την κοινωνία έναντι του ατόμου, όχι για να το εξαφανίσει, αλλά για να πλέξει το απαραίτητο «κουκούλι», εντός του οποίου ο άνθρωπος θα καταφέρει να αναπτύξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.

Στο τρίτο δοκίμιο παρουσιάζεται η αντίληψη της Χάνα Άρεντ πως το ξερίζωμα του ανθρώπου αποτελεί την πηγή του ολοκληρωτισμού, ενώ παράλληλα η δυτική δημοκρατία κατατρύχεται από την εμπορευματοποίηση και τον μηχανικισμό.

Στο τέταρτο δοκίμιο «Αντιεθνικισμός και αυτοκρατορίες: οι παρερμηνείες και τα αδιέξοδα της μεταμοντέρνας ιστοριογραφίας» παρουσιάζονται οι απόψεις –και οι παρερμηνείες αυτών– των Έρνεστ Γκέλνερ, Άντονι Σμιθ, Mπένεντικτ Άντερσον και Έλι Κέντουρι για τις προϋποθέσεις, τους όρους και την εξέλιξη των ιστορικών εθνών.

Τέλος, το βιβλίο ολοκληρώνεται με την μελέτη της αντίληψης του Ιμμάνουελ Καντ για την κυριαρχία του ανθρώπου πάνω στον Κόσμο και στη Φύση· αντίληψη που επηρέασε τη φιλοσοφική σκέψη που ακολούθησε, ακόμη και αυτή που επεδίωξε να σταθεί απέναντί του, όπως η μαρξική.

ΣΧΕΤΙΚΑ

2 ΣΧΟΛΙΑ

Δαμιανός Βασιλειάδης 24 Δεκεμβρίου 2019 - 10:27

Αγαπητέ Σπύρο, εύχομαι φυσικά καλοτάξιδο το βιβλίο σου, που ασφαλώς αποτελεί μια θαρραλέα προσφορά στον αγώνα μας για έναν νέο διαφωτισμό όπως λέω, που εσύ μετέχεις, θα έλεγα, πρωτοπορεακά, γιατί -και το εξηγώ- τα θέματα που πραγματεύεσαι είναι τα καίρια θέματα που μας απασχολούν στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Να είσαι καλά και να μας ενδυναμώνεις με την συνεισφορά σου.
Δαμιανός

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σπύρος Κουτρούλης 27 Δεκεμβρίου 2019 - 21:03

Αγαπητέ Δαμιανέ σε ευχαριστώ για τα τιμητικά σου σχόλια. Για μας τους νεότερους είσαι ένα ξεχωριστό παράδειγμα ήθους και ανιδιοτέλειας. Γιατί τους αγώνες σου κατά της δικτατορίας ως επικεφαλής του ΠΑΚ της Δυτικής Γερμανίας δεν επιδίωξες να τους εξαργυρώσεις στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Προτίμησες να είσαι ένα ανεξάρτητο πνεύμα που περιγράφει τα πράγματα όπως είναι ακριβώς. Καταδίκασες την κομματοκρατία, την διαφθορά και έβαλες μπροστά την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της πατρίδας.

Σπύρος Κουτρούλης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ