Αρχική » Η «Μάχη του Βερολίνου» (σε φωτογραφίες)

Η «Μάχη του Βερολίνου» (σε φωτογραφίες)

από Βασίλης Στοϊλόπουλος
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες

του Βασίλη Στοϊλόπουλου

Η καθοριστική νίκη του «Κόκκινου Στρατού» στη «Μάχη του Βερολίνου» σηματοδότησε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη πριν ακριβώς 75 χρόνια.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Άρχισε την 21η Απριλίου 1945, ανήμερα των 56ων γενεθλίων του Χίτλερ, και τέλειωσε στις 2 Μαΐου. Περίπου 1 εκατομμύριο Γερμανοί στρατιώτες (οι γερμανικές πηγές μιλούν μόνο για 250.000) βρέθηκαν αντιμέτωποι με 2,5 εκατομμύρια σοβιετικούς στρατιώτες εξοπλισμένους με 7.500 αεροπλάνα, 41.600 πυροβόλα όπλα και 6.250 άρματα μάχης.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ο σοβιετικός στρατός διέθετε συντριπτική υπεροπλία, υψηλό ηθικό και καλή φυσική κατάσταση που βασίζονταν στη πίστη του στον «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο». Αντίθετα, το ηθικό των Γερμανών ήταν στο ναδίρ και η σωματική τους κατάσταση άσκημη, όπως και ο συνολικός εξοπλισμός τους.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, άτομα κάθονται, άτομα στέκονται, παιδί, φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες

Στην ερειπωμένη από τους προηγηθέντες βομβαρδισμούς γερμανική πρωτεύουσα υπήρχαν ακόμη 2, 8 εκατομμύρια άμαχοι, που αναζητούσαν προστασία στα υπόγεια των σπιτιών, καθώς και περίπου 800 χιλιάδες όμηροι ξένοι εργάτες που διέμεναν σε καταλύματα.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Μέχρι τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούσαν εφημερίδες που προσπαθούσαν να ανυψώσουν το ηθικό των Βερολινέζων: «Θα αντέξουμε». Αν και ο πόλεμος είχε χαθεί από καιρό για τη Γερμανία η διαταγή του Χίτλερ ήταν «αντίσταση μέχρι τον τελευταίο άνδρα».

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο που λέει "JEAN MABIRE LA DIVISION NORDLAND LES VOLONTAIRES SCANDINAVES SUR LE FRONT DE L'EST 1941-1945 FAYARD"

Παρότι η ναζιστική Γερμανία είχε μείνει πλέον χωρίς συμμάχους, στις τάξεις του γερμανικού στρατού στο Βερολίνο πολεμούσαν ακόμη εθελοντές από την 1η Μεραρχία των Λετονών SS, τη Μεραρχία „Nordland“, αποτελούμενη από Σουηδούς, Δανούς, Ολλανδούς και Νορβηγούς, τη γαλλική 33η Μεραρχία «Καρλομάγνος», καθώς και πολλοί Ισπανοί που μετά την αποχώρηση της ισπανικής «Γαλάζιας Μεραρχίας» από το Ανατολικό Μέτωπο το 1943 παρέμειναν οικειοθελώς στο γερμανικό στρατό.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα, άτομα στέκονται, ουρανός, παιδί και υπαίθριες δραστηριότητες

Μαζί με τον Κόκκινο Στρατό πολέμησαν στη «Μάχη του Βερολίνου) και περίπου 200.000 Πολωνοί στρατιώτες (1η Πολωνική Στρατιά) εξοπλισμένοι από τους Σοβιετικούς που υπάγονταν στην προσωρινή κυβέρνηση της Πολωνίας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, δέντρο, ουρανός, φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες

Οι σοβιετικοί χρησιμοποίησαν και το αμερικανικό άρμα M4A2 Sherman, εκατοντάδες από τα οποία καταστράφηκαν στη διάρκεια των μαχών.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, πίνακας, υπαίθριες δραστηριότητες και νερό

Παρότι μακριά από τη Βαλτική Θάλασσα στις επιχειρήσεις συμμετείχε και το σοβιετικό ναυτικό μεταφέροντας στρατιώτες και πυροβόλα όπλα μέσω του ποταμού Σπρεε.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα, άτομα στέκονται

Ήδη από την αρχή του 1945 το τέλος του Τρίτου Ράιχ ήταν πλέον κοντά. Ο Χίτλερ παρότι καταβεβλημένος απλά δεν ήθελε να το πιστέψει επιστρατεύοντας μέχρι τέλους ακόμα και εφήβους.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο

Ο σοβιετικός στρατός ήταν υπό την ηγεσία του στρατάρχη Ζούκωφ.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, καπέλο και υπαίθριες δραστηριότητες

Οι εφεδρείες των Γερμανών αποτελούνταν από άτομα μεγάλης ηλικίας και τα οχυρωματικά τους έργα ανεπαρκέστατα.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Για την κατάληψη του Reichstag (Κοινοβούλιο) στις 30 Απριλίου και την ανύψωση της «Σημαίας της Νίκης» χρειάστηκε να γίνουν αρκετές πολύνεκρες προσπάθειες απέναντι στους Γάλλους της Μεραρχίας «Καρλομάγνος» που το υπεράσπιζαν. Την ίδια μέρα, μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά αυτοκτονούσε ο Αδόλφος Χίτλερ.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Η γνωστή φωτογραφία «Στο Reichstag του Βερολίνου, στις 2 Μαΐου 1945» του Jewgeni Chaldei δημιουργήθηκε αργότερα για τις ανάγκες της σοβιετικής προπαγάνδας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, παπούτσια και υπαίθριες δραστηριότητες

Στη 10ήμερη Μάχη του Βερολίνου η Σοβιετικοί είχαν περίπου 80.000 νεκρούς στρατιώτες και 270.000 τραυματίες. Από την πλευρά των Γερμανών οι απώλειες ήταν περίπου 92.000 νεκροί και 200.000 τραυματίες, ενώ «κάποιες δεκάδες χιλιάδες» ήταν τα θύματα μεταξύ των αμάχων.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητες

Περίπου 490.000 Γερμανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από τους Σοβιετικούς.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα, υπαίθριες δραστηριότητες

Γερμανοί στρατιώτες παραδίδουν τον εξοπλισμό τους.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Το Βερολίνο μετά την παράδοση είχε την εικόνα της απόλυτης καταστροφής.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα κάθονται, πίνακας και εσωτερικός χώρος

Ο στρατάρχη Βίλχελμ Κάιτελ υπογράφει την συνθηκολόγηση άνευ όρων στις 8 Μαΐου 1945.

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

Ήταν η τρίτη φορά που Ρώσοι στρατιώτες καταλάμβαναν το Βερολίνο. Η πρώτη έγινε στη διάρκεια του «Επταετούς Πολέμου», το 1760 επί Μεγάλου Φρειδερίκου και η δεύτερη το 1813 στη διάρκεια των «Ναπολεόντειων Πολέμων».

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες

Η «Ώρα Μηδέν» (Stunde Null) για την ηττημένη κατά κράτος Γερμανία μόλις ξεκινούσε. Πολλοί Γερμανοί όμως το είδαν και σαν «απελευθέρωση» (Befreihung).

Βίντεο (στα γερμανικά) για τη Μάχη του Βερολίνου:

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ