Η Άλωση της Πόλης, στη θύμιση της ύστερα από πάνω από πέντε αιώνες, μας γεμίζει ταυτόχρονα πόνο και περηφάνεια. Πόνο για την ήττα, την κατάκτηση, την σφαγή, το βύθισα της Ρωμιοσύνης από την ανεξαρτησία στη δουλεία. Περηφάνεια όμως για την ηρωική, αξιοπρεπή στάση των υπερασπιστών της, και πάνω από όλα του τελευταίου αυτοκράτορα.
Στην τελευταία του ομιλία (όπως την διασώζει το Μείζον Χρονικό του Ψευδοσφραντζή στα τέλη του 16ου αιώνος), ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος παροτρύνει τους πολεμιστές του να αγωνιστούν για τον Θεό, τη βασιλεία, την πατρίδα και τις οικογένειες τους, να φανούν αντάξιοι της κληρονομιάς τους. Τα λόγια του προκαλούν ως σήμερα ανατριχίλα.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
“Μιμηθείτε τους λίγους ελέφαντες των αρχαίων Καρχηδονίων, που μόνο με τη φωνή και την όψη τους έτρεψαν σε φυγή μέγα πλήθος ρωμαϊκού ιππικού. Και αν είχαν τη δύναμη να τρέψουν σε φυγή ζώα χωρίς λογική, πόσο μάλλον εμείς που είμαστε κύριοι των ζώων αυτοί που έρχονται να μας αντιπαραταχθούν σαν ζώα χωρίς λογική, είναι χειρότεροι απ’ αυτά. Τα δόρατά μας, οι ρομφαίες μας, τα τόξα μας και τα ακόντιά μας θα στραφούν εναντίον τους. Και φανταστείτε πως παίρνετε μέρος σε κυνήγι αγριόχοιρων, για να καταλάβουν οι ασεβείς ότι δεν αντιμάχονται με ζώα χωρίς λογική, όπως είναι αυτοί, αλλά με άρχοντες, και αφέντες τους, και απογόνους των Ελλήνων και των Ρωμαίων.”
3 ΣΧΟΛΙΑ
Συγκλονιστικός ο λόγος τον οποίο φέρεται να εκφώνησε ο Κων. Παλαιολόγος λίγο πριν την Άλωση.
Όμως, σύμφωνα με μελέτες ειδικών, τόσο από το 1930 (Raymond-Joseph Loenertz) και προσφάτως το 1981 (Μάριος Φιλιππίδης), έχει αποδειχθεί ότι το έργο του Ψευδοσφραντζή ήταν απάτη. Μάλιστα πολλοί πλέον αμφισβητούν ότι όχι μόνον την ακρίβεια όσων υποτίθεται ότι είπε ο Παλαιολόγος αλλά και το ίδιο το γεγονός, ότι δηλαδή ο λόγος αυτός δεν έγινε, ποτέ.
Ως γνωστόν ο “Ψευδοσφραντζής” ήταν ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας, Μακάριος Μελισσηνός, ο οποίος στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα ήταν ευρύτερα γνωστός για την δράση του ως …πλαστογράφος. Μάλιστα έγινε ευρύτερα γνωστός για την πλαστογράφηση του έργου του Γεωργίου Σφραντζή “Μέγα Χρονικό”. Όποιος μελετήσει τον βίο και την πολιτεία του Μελισσηνού θα διαπιστώσει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την αξιοπιστία του εν λόγω “Μητροπολίτη”.
Αυτό το οποίο εγώ -ως μη ειδικός- δεν είμαι σε θέση να διερευνήσω, γι’ αυτό και ζητώ την βοήθειά σας, είναι το εξής: Εφ’ όσον σήμερα πλέον γνωρίζουμε, ότι ο Μελισσηνός αντέγραψε και επιπλέον πλαστογράφησε τον Σφραντζή, γιατί εμείς σήμερα αναφερόμαστε στον Ψευδοσφραντζή και δεν καταφεύγουμε στην αυθεντική πηγή το “Chronicon Maius”;
Ευχαριστώ!
είχαμε την ευκαιρία της ζωής μας το 22, αλλά την κλωτσήσαμε!
Φάνη σωστά, αλλά μάλλον εννοείς το 1919 – 1920 όταν ο στρατός μας είχε την στρατιωτική υπεροχή και άριστο ηθικό, όταν ο λαός ήταν ακόμα υπέρ του πολέμου και η οικονομία ακόμα άντεχε το βάρος μιας τέτοιας εκστρατείας. Άντε και μέχρι τα μέσα του 1921, μέχρι δηλ. και την μάχη στο Σαγγάριο, όπου κάναμε την τελευταία μεγάλη προσπάθεια. Από τον Σεπτεμβριο όμως του 1921 μέχρι την καταστροφή του Αυγούστου του 1922 κάναμε ό,τι μπορούσαμε ώστε το έπος να γίνει τραγωδία.