του Α. Τερζή, από το Άρδην τ. 43, Ιούλιος 2003
Στις δύο γειτονικές αρένες της αμερικανικής θηριωδίας1, άμεσης στο Ιράκ με την εισβολή/κατοχή και έμμεσης στα Κατεχόμενα μέσω του τοπικού κοτζαμπάση, του Ισραήλ, εξελίχθηκαν οι δύο τραγικές και παράλληλες ιστορίες μας. Της Jessica Lynch που γεννήθηκε πριν από 20 χρόνια στην Παλαιστίνη της West Virginia, ΗΠΑ, σε μια φτωχή οικογένεια (ο πατέρας της είναι φορτηγατζής) και η οποία κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό για να εξασφαλίσει τα δίδακτρα ώστε να ικανοποιήσει το όνειρό της που ήταν να σπουδάσει νηπιαγωγός. Και της Rachel Corrie που γεννήθηκε πριν 23 χρόνια στην πολιτεία της Ουάσινγκτον σε μια οικογένεια μεσαίας τάξης, φοιτούσε σε ένα μικρό κρατικό πανεπιστήμιο και εγκατέλειψε τη γαλήνη της πανεπιστημιούπολης για να προσχωρήσει στο Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (ΔΚΑ) και να γίνει ανθρώπινη ασπίδα απέναντι στις ισραηλινές θωρακισμένες μπουλντόζες που κατεδαφίζουν τα σπίτια των Παλαιστινίων και ξεριζώνουν τους οπωρώνες τους. Άφησε την τελευταία της πνοή κάτω από τις ερπύστριες στην κατεχόμενη Γάζα στις 16/3/03.
Πρώτα η Τζέσικα
Η λέξη τάξη έχει αφαιρεθεί από το λεξιλόγιο της αμερικάνικης κατεστημένης διανόησης εδώ και 6-7 δεκαετίες, καθώς επιθυμούν να παρουσιάζουν την κοινωνία τους ως αταξική. Ο μισθοφορικός στρατός των ΗΠΑ είναι ένας μικρόκοσμος όπου οι ταξικές διαφορές φαίνονται καθαρά. Σε αυτόν κατατάσσονται νέοι, κυρίως από μη προνομιούχες οικογένειες και περιοχές που μαστίζονται από την ανεργία. Το περίπου 70% αυτών των νέων επιλέγουν μη μάχιμες μονάδες –μηχανικοί, τεχνικοί, οδηγοί, μάγειροι…– για να εξασφαλίσουν έναν μισθό, κατοικία, ιατρική περίθαλψη, ίσως και πανεπιστημιακή παιδεία, και κατατάσσονται στον στρατό επειδή τις παραπάνω ανάγκες δεν μπορούσαν να τις ικανοποιήσουν στην εκτός στρατού αγορά εργασίας. Σπάνια θα βρεις παιδιά οικονομικά προνομιούχων οικογενειών (Μπους, Τσέινι, Περλ…) να κατατάσσονται στον αμερικανικό στρατό. Η Τζέσικα επέλεξε μια μονάδα τροφοδοσίας και έφτασε έτσι στο Ιράκ. Προέρχεται από την εργατική τάξη της πιο φτωχής πολιτείας των ΗΠΑ, η οποία μαστίζεται από ανεργία και συμβαίνει, όχι τυχαία, να έχει το υψηλότερο ποσοστό καταταγμένων από όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ. Το τίμημα που έπρεπε να πληρώσει η Τζέσικα για να αποκτήσει το πολυπόθητο πτυχίο νηπιαγωγού ήταν να καταταγεί στον μισθοφορικό στρατό και, μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλους αναλώσιμους, να σταλεί στο Ιράκ. Στην Ελλάδα, οι γονείς συμβουλεύουν τα παιδιά τους «μάθε παιδί μου γράμματα να γίνεις άνθρωπος». Στις ΗΠΑ, τι ειρωνεία, οι μη προνομιούχοι νέοι για «να γίνουν άνθρωποι» πρέπει να καταταγούν στην μισθοφορική φονική μηχανή ως αναλώσιμοι2.
Έτσι, στις 23/3/03 η μονάδα τροφοδοσίας τηςΤζέσικα έπεσε σε ενέδρα Ιρακινών έξω από την Νασιρίγια όπου σκοτώθηκαν επτά Αμερικανοί και αιχμαλωτίστηκαν πέντε, μεταξύ των οποίων και η Τζέσικα. Από εδώ και πέρα η ιστορία της Τζέσικα θα ακολουθήσει δύο πορείες. Την εθνική γκροτέσκο πορεία, την οποία σχεδίασε και κατασκεύασε το Πεντάγωνο και την πορεία της προσωπικής της τραγωδίας. Την πρώτη εβδομάδα της εισβολής οι αμερικανικές δυνάμεις, αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση που δεν περίμεναν. Ο κόσμος άρχισε να δυσανασχετεί, το ηθικό να πέφτει και το Πεντάγωνο να δέχεται κριτική. Χρειάζονταν ένα σύμβολο ηρωισμού και μια θεαματική επέμβαση κομάντος για την αμερικανική τηλεόραση. Έτσι τα ΜΜΕ έγραψαν ότι «η Τζέσικα πάλεψε μέχρι θανάτου», «συνέχισε να πολεμάει τους Ιρακινούς ακόμη και αφού υπέστη πολλαπλά τραύματα από σφαίρες» και, όταν πια τελείωσαν οι σφαίρες της και οι Ιρακινοί την πλησίασαν, δέχτηκε και μαχαιριά (Washington Post 3/4/03). Ένας ιρακινός δικηγόρος, o Al-Rehaief, πληροφόρησε τους Αμερικανούς σε ποιο νοσοκομείο της Νασιρίγια βρίσκονταν η Τζέσικα. Μετά από μία εβδομάδα, το βράδυ της 1/4/03, οι κομάντος έφτασαν με ελικόπτερο και μετά από ηρωική προσπάθεια εξουδετέρωσαν τους Ιρακινούς στρατιώτες, μπήκαν στο νοσοκομείο και έσωσαν την Τζέσικα. Ολόκληρη η αποστολή κινηματογραφήθηκε από εικονολήπτες του Πενταγώνου και αφού υπέστη άγριο μοντάζ δόθηκε στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Ο δε Al-Rehaief με την οικογένειά του βρίσκεται ήδη στην Αμερική και με πρωτόγνωρη ταχύτητα τους δόθηκε ήδη άσυλο, ο ίδιος βρήκε δουλειά σε εταιρεία δημοσίων σχέσεων και υπέγραψε συμβόλαιο 500.000 δολαρίων για ένα βιβλίο (τι τίτλο άραγε θα επιλέξει; «Πώς πρόδωσα την πατρίδα μου για… πολλές χούφτες δολάρια»; ή «Σώζοντας τον στρατιώτη… Lynch»;) με τον εκδοτικό οίκο του Ρούπερτ Μέρντοχ, Χάρπερ Κόλλινς. Η ιστορία της Τζέσικα, αλά Πεντάγωνο, γίνεται ήδη ταινία την οποία θα προβάλει το ΝBC.
Με το τέλος του «πολέμου», το BBC έκανε έρευνα επί τόπου και συμπέρανε ότι «η όλη ιστορία είναι η πιο εντυπωσιακή δουλειά κατασκευής ειδήσεων που έγινε ποτέ». Με τον τρόπο του το BBC αποκαλεί το Πεντάγωνο ψεύτες, και τους προκαλεί να δώσουν στη δημοσιότητα το αμοντάριστο φιλμ, πράγμα που αρνείται να πράξει το Πεντάγωνο. Σύμφωνα με την έρευνα του BBC, η Τζέσικα δεν δέχθηκε ούτε σφαίρες ούτε μαχαιριές. Ήταν θύμα αυτοκινητιστικού ατυχήματος όταν, στη διάρκεια της ενέδρας, αναποδογύρισε το όχημα στο οποίο επέβαινε. Έφερε πολλαπλά κατάγματα στο κεφάλι, στα χέρια, στα πόδια και στην σπονδυλική στήλη (αυτά τα έχουν επιβεβαιώσει οι Αμερικανοί γιατροί που την παρακολουθούν). Το προσωπικό του νοσοκομείου την φρόντισε με απλόχερη αραβική φιλοξενία. Κατακλυσμένο από 2.000 τραυματίες και 400 νεκρούς Ιρακινούς (οι περισσότεροι αθώοι πολίτες), και επιβαρημένο από την έλλειψη φαρμάκων και τροφίμων εξ αιτίας του εμπάργκο, της πρόσφεραν το καλύτερο απ’ αυτά που είχαν. Την χειρούργησαν, της παραχώρησαν το μοναδικό ειδικό κρεβάτι για τέτοιες περιπτώσεις, της χορήγησαν τρεις φιάλες αίματος (δύο από τις οποίες με αιμοληψία της στιγμής από το προσωπικό του νοσοκομείου). Σε λίγες μέρες, όταν οι Ιρακινές δυνάμεις αποχώρησαν απ’ την πόλη, οι γιατροί της Τζέσικα την έβαλαν σ’ ένα ασθενοφόρο και πήγαν να την παραδώσουν στους Αμερικανούς που τότε βρίσκονταν 2 χλμ. έξω απ’ την πόλη. Το αμερικανικό φυλάκιο όμως άνοιξε πυρ και το ασθενοφόρο αναγκάστηκε να επιστρέψει στο νοσοκομείο. Η επίθεση των Ράμπο έγινε την επομένη και ήταν στημένη. Στο νοσοκομείο δεν υπήρχαν ούτε όπλα ούτε Ιρακινοί στρατιώτες και οι Pάμπο το γνώριζαν. Παρόλα αυτά έπαιξαν το θέατρό τους, έσπασαν πόρτες και παράθυρα, αναποδογύρισαν κρεβάτια κραυγάζοντας «go, go, go». Έχει απαγορευτεί στον Al-Refaief και στους γονείς της Τζέσικα να μιλήσουν στους δημοσιογράφους.
Και τώρα η Ρέιτσελ
Η Ρέιτσελ δεν χρειάστηκε να καταταγεί. Ήταν ήδη στο πανεπιστήμιο, το οποίο εγκατέλειψε προσωρινά για να πάει εθελόντρια με το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (ΔΚΑ) στα Κατεχόμενα και ως ανθρώπινη ασπίδα να προστατέψει τους ανυπεράσπιστους Παλαιστίνιους. Ανήκει στην παράδοση των αγωνιστών/ακτιβιστών της Αμερικής που αγωνίστηκαν να καταργήσουν τη δουλεία, που μας χάρισαν την Πρωτομαγιά και το οκτάωρο, των πολλών κινημάτων για ανθρώπινα δικαιώματα, για ειρήνη, κατά των πυρηνικών όπλων, κατά των πολέμων της Αμερικής, των Μαύρων Πάνθηρων… όλοι τους θύματα πολλαπλών «μακαρθισμών», και πιο άμεσα στην παράδοση του αμερικανικού κινήματος αλληλεγγύης που στη δεκαετία του ογδόντα έστειλε χιλιάδες Αμερικανούς πολίτες στην Κεντρική Αμερική να γίνουν ανθρώπινες ασπίδες για να προστατέψουν τους ντόπιους από την θηριωδία που εξαπέλυσε εναντίων τους ο Ρέιγκαν.
Μία εβδομάδα πριν την αιχμαλωσία της Τζέσικα, στις 16/3/03, η Ρέιτσελ βρίσκονταν στο χωριό Rafah της Γάζας όπου έφτασε θωρακισμένη μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού με εντολή να κατεδαφίσει άλλο ένα σπίτι. Τοποθετήθηκε ανάμεσα στη μπουλντόζα και το σπίτι φορώντας το φωσφορίζον μπουφάν της, με το μεγάφωνο στα χέρια να προτρέπει τον στρατιώτη οδηγό να σταματήσει. Η συγκλονιστική ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι το μοναδικό όπλο της εκείνη τη στιγμή ήταν ο βαθιά ριζωμένος ρατσισμός της Δύσης, η διάχυτη αντίληψη ότι μια λευκή ζωή αξίζει όσο πολλές άλλες και ότι ο ισραηλινός στρατιώτης, που με τόση ευκολία καταστρέφει ζωές Παλαιστινίων, δεν θα τολμούσε να καταστρέψει και μία λευκή. Όταν αυτός πάτησε το γκάζι η στρατηγική της απέτυχε. Τα τελευταία μάτια που αντίκρισε η Ρέιτσελ ήταν τα δικά του. Τι να πέρασε άραγε τότε από το μυαλό της; Σε ποιον ανήκουν αυτά τα μάτια; Σε έναν στρατιώτη Ναζί που θα κρυφτεί αργότερα πίσω από το «ακολουθούσα διαταγές» και θα πατήσει το γκάζι ή σε έναν γιο μιας μάνας, στον αδελφό μιας αδελφής, στον αγαπητικό μιας κοπελιάς, σε έναν άνθρωπο, και θα πατήσει το φρένο; Αμφιβάλλω αν ποτέ καταλάβει ο οδηγός της μπουλντόζας το προνόμιο που έζησε εκείνη τη στιγμή να έχει σε απόσταση αναπνοής τόσο ανθρωπισμό και γενναιότητα, ανιδιοτέλεια και θάρρος συμπυκνωμένα σε ένα κορίτσι, που στη θωρακισμένη μπουλντόζα αντέταξε την ανθρωπιά της και το ευάλωτο κορμί της και έχασε. Η ανθρωπιά για άλλη μια φορά θύμα της κτηνωδίας. Η Ρέιτσελ έζησε τον φρικτό της θάνατο δύο φορές. Ο ισραηλινός Ναζί3 έβαλε την όπισθεν και ξαναπέρασε πάνω από το σακατεμένο κορμί της.
Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Κατοχής, λοχαγός Jacob Dallal, δήλωσε στην εφημερίδα Haaretz: «έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ομάδα διαδηλωτών η οποία συμπεριφέρεται με μεγάλη ανευθυνότητα και θέτει όλους μας σε κίνδυνο».
Πριν από 25 χρόνια, στο βιβλίο τους «Κατασκευάζοντας την Συναίνεση», οι Τσόμσκι και Χέρμαν, μίλησαν για «άξια και ανάξια θύματα» και έκαναν μία σοφή διαπίστωση/πρόβλεψη: «ένα σύστημα προπαγάνδας θα παρουσιάζει σταθερά και αμετάβλητα τους ανθρώπους που κακοποιούνται από εχθρικά κράτη ως άξια θύματα, ενώ τους ανθρώπους που κακοποιούνται από τη δική του κυβέρνηση ή από πελατειακά κράτη ως ανάξια θύματα». Αυτή η διαπίστωση/πρόβλεψη έχει επαληθευθεί τόσες φορές στην πρόσφατη ιστορία της Αμερικής που θα έπρεπε να καθιερωθεί ως νόμος των πολιτικών «επιστημών» αν αυτoί οι «επιστήμονες» της Αμερικής διέθεταν λίγο χρόνο να διαβάσουν τα κείμενα των δύο αυτών ακτιβιστών. Οι δύο ιστορίες μας προσθέτουν ακόμη ένα παράδειγμα που επαληθεύει τον «νόμο». Η Τζέσικα «άξιο θύμα» η Ρέιτσελ «ανάξιο».
Όταν έγινε γνωστή η διάσωση της Τζέσικα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι «ο Πρόεδρος Μπους είναι γεμάτος από χαρά για την Τζέσικα Λιντς».
Όμως ο Μπους δεν είπε τίποτα για την Αμερικανίδα Ρέιτσελ που δολοφονήθηκε από Ισραηλινό στρατιώτη ο οποίος οδηγούσε μπουλντόζα Made in USA, από την Caterpillar και αγορασμένη από το Ισραήλ με χρήματα του Αμερικανού φορολογούμενου. Για τον Σαρόν η δολοφονία της Ρέιτσελ ήταν ένα τεστ για να δει πώς θα αντιδράσει η Αμερική και αυτή «αντέδρασε» με το μήνυμα «προχώρα ανενόχλητος». Έτσι στη συνέχεια χτυπήθηκαν και άλλα μέλη του ΔΚΑ. Ο Μπράϊαν Άβερι πυροβολήθηκε στις 5/4 στο πρόσωπο, ο Τομ Χάρντολ πυροβολήθηκε στις 11/4 στο κεφάλι και έμεινε φυτό. Τα γραφεία της ΔΚΑ δέχονται επιθέσεις, τα μέλη της συλλαμβάνονται και απελαύνονται και ο ΟΗΕ διαμαρτύρεται ότι το Ισραήλ δεν επιτρέπει στους υπαλλήλους του να μπαινοβγαίνουν στη Γάζα. Δεν πρέπει να υπάρχουν ξένοι μάρτυρες των ισραηλινών θηριωδιών.
Ο ισραηλινός στρατός προσπάθησε να συνδέσει την Ρέιτσελ και το ΔΚΑ με την τρομοκρατία (The Globe and Mail, 21/5/03).
Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC έφτιαξε τον «τοίχο των ηρώων». Εκεί βρίσκεται η Τζέσικα αλλά όχι η Ρέιτσελ. Η ιστορία της Τζέσικα εξακολουθεί να κυκλοφορεί στα ΜΜΕ. Το NBC ετοιμάζει ταινία για το «άξιο θύμα». Ο θάνατος της Ρέιτσελ εμφανίστηκε για δύο μέρες στα ΜΜΕ και μετά σχεδόν εξαφανίστηκε.
Η Αμερική πλημμύρισε με αυτοκόλλητα, t-shirts, κονκάρδες, κούπες του καφέ, τραγούδια με το μήνυμα «η Αμερική αγαπάει τη Τζέσικα» και πολλοί πλούτισαν με αυτά τα μπιχλιμπίδια. Όμως το φτωχό κορίτσι που κατατάχτηκε για να γίνει νηπιαγωγός δεν έχει ανακτήσει ακόμη τη μνήμη της και μάλλον θα μείνει παράλυτη για την υπόλοιπη ζωή της. Το Πεντάγωνο είχε την προπαγάνδα που χρειάστηκε και στη διαδρομή κατασκεύασε ένα ευτελές σύμβολο πατριωτικής υπερηφάνειας.
Στα Κατεχόμενα τα νεογέννητα τα βαφτίζουν Ρέιτσελ.
11/6/2003
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Η Αρουντάτι Ρόι το είχε γράψει για το Αφγανιστάν καθώς ο λαός του περίμενε ανυπεράσπιστος να ξεκινήσουν οι βομβαρδισμοί της Διεθνούς Αλητείας. Ισχύει δυστυχώς, με τον ίδιο πόνο ψυχής, για τους λαούς της Παλαιστίνης και του Ιράκ: «είμαστε μάρτυρες της απέραντης δικαιοσύνης του νέου αιώνα. Αθώοι πολίτες πεθαίνουν της πείνας καθώς περιμένουν να σκοτωθούν».
- Η λέξη «αναλώσιμοι» δεν είναι υπερβολική. Το Πεντάγωνο, με την σύμπραξη των αμερικανικών ΜΜΕ, θέλει να δείχνει ότι φροντίζει τους «ήρωές» του και τους βετεράνους του. Έτσι, για τον «πόλεμο» του Κόλπου (1991) μάς λέει ότι, υπό τις διαταγές του στρατηγού Schwarzkopf στις δύο Επιχειρήσεις της Ερήμου (Ασπίδα και Καταιγίδα), υπηρέτησαν 697.000 άτομα και στο πεδίο της μάχης σκοτώθηκαν μόνο 148, τραυματίστηκαν 467 και υπήρξαν και 145 νεκροί από φιλικά πυρά, σύνολο 760 θύματα, δηλαδή περίπου ένας στους χίλιους. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Τον Μάιο του 2002, η Διεύθυνση Βετεράνων (ΔΒ) των ΗΠΑ, η οποία είναι κρατική υπηρεσία, ανακοίνωσε ότι 206.861 βετεράνοι του Κόλπου (περίπου το 1/3 του στρατού του Schwarzkopf) είχαν καταθέσει ως τότε αιτήσεις και διεκδικούσαν ιατρική περίθαλψη, αποζημίωση και επίδομα σύνταξης για σωματικές βλάβες και ασθένειες που προκλήθηκαν από τη συμμετοχή τους στις Επιχειρήσεις του Κόλπου το 1991. Μετά από πολλές πιέσεις και αγώνες αυτών των βετεράνων, η ΔΒ επανεξέτασε τις αιτήσεις τους και κατέταξε 168.011 από αυτούς ως «ανάπηρους βετεράνους» και ανακοίνωσε ότι 8.306 επιπλέον στρατιώτες είχαν ήδη πεθάνει επειδή «εξετέθησαν» σε «τοξικές» ουσίες κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου. Οι περισσότεροι σοβαροί ερευνητές που ασχολήθηκαν με το θέμα δηλώνουν ότι η κύρια «τοξική» ουσία είναι το απε […]