του Μ. Ευριβιάδη, από το Άρδην τ. 38-39, Νοέμβριος 2002
Η τριγωνική σχέση ανάμεσα στην Τουρκία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ είναι πολυδιάστατη και εκδηλώνεται στα εξής τρία βασικά επίπεδα:α) στρατιωτικής συνεργασίας β) ακαδημαϊκής συνεργασίας και γ) οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών.
Στο επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας, η σχέση ανάμεσα στα προαναφερόμενα κράτη χρονολογείται εδώ και δεκαετίες. Συγκεκριμένα, ο άξονας Τουρκίας – Ισραήλ έχει τις καταβολές του στη δεκαετία του 1950 και λειτούργησε υπόγεια, με την αρωγή των ΗΠΑ, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Στη συγκεκριμένη περίοδο, τα δύο κράτη (Τουρκία – Ισραήλ) αποφάσισαν ότι, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και τις συμφωνίες Μαδρίτης και Όσλο στο μέτωπο της Παλαιστίνης, δεν καθίσταται απαγορευτική πλέον η δημοσιοποίηση της στρατηγικής τους σχέσης. Έτσι λοιπόν, ο μέχρι τότε υπόγειος άξονας ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ιερουσαλήμ ήρθε στην επιφάνεια με οργανωμένο τρόπο μέσα από ένα προπαγανδιστικό πρίσμα που τον παρουσίαζε, όχι ως ένα ηγεμονικό συνασπισμό που στην πραγματικότητα είναι, αλλά ως ένα ακρογωνιαίο λίθο για την οικοδόμηση ενός ευρύτερου συστήματος ασφαλείας.
Η ακαδημαϊκή συνεργασία αποτελεί το δεύτερο και μακροπρόθεσμα το σημαντικότερο επίπεδο αυτής της τριγωνικής σχέσης. Το φιλοσοφικό και πολιτικό υπόβαθρο των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ – ΗΠΑ και κυρίως αυτό ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, που υστερεί συγκριτικά με αυτό που οι δυο χώρες έχουν σε διμερές επίπεδο με την Ουάσινγκτον, οικοδομείται γύρω από τον άξονα της ακαδημαϊκής συνεργασίας. Οι ακαδημαϊκές ανταλλαγές, η συστηματική οργάνωση συνεδρίων, η δημοσίευση βιβλίων, εξειδικευμένων άρθρων και σχολίων γνώμης στον τοπικό και διεθνή τύπο, είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Στο συγκεκριμένο τομέα, οι πολιτικές σκοπιμότητες, οι εργαλειακές αντιλήψεις και ο τυχοδιωκτισμός έχουν σχεδόν υποκαταστήσει την ακαδημαϊκή και την ιστορική έρευνα. Στόχος Τούρκων και Εβραίων είναι η αποδόμηση των ιστορικών γεγονότων, έτσι ώστε να παρουσιάζεται ότι αυτοί οι δυο λαοί είχαν από καταβολής φιλικές και αγαθές σχέσεις, ότι οι κοινοί τους εχθροί υπήρξαν ο Χριστιανισμός, οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Άραβες, καθώς και ότι, ακόμη και σήμερα, βρίσκονται υπό διωγμό στον φυσικό τους χώρο, την Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό, ως δυο “διαφορετικοί” και “φιλειρηνικοί” λαοί σε ένα καθ’ όλα “εχθρικό” περιβάλλον, οφείλουν να παραμείνουν συνασπισμένοι και μαζί με τις ΗΠΑ να προστατέψουν τον Δυτικό πολιτισμό, τις αξίες του οποίου θεωρούν ότι εκφράζουν καλύτερα από τα λοιπά μέλη της Δυτικής οικογένειας.
Το τρίτο επίπεδο μέσω του οποίου εκδηλώνεται η τριγωνική σχέση είναι αυτό των οικονομικών και εμπορικών συναλλαγών. Το 1985 θεσπίστηκε στις ΗΠΑ το πρώτο στο είδος του καθεστώς ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Το καθεστώς αυτό (Free Trade Area) ήταν χωρίς προηγούμενο στις σχέσεις ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο. Χαρακτηριστικο είναι ότι τα καθεστώτα ελευθέρου εμπορίου με τους παραδοσιακούς γείτονες των ΗΠΑ, όπως το Μεξικό και ο Καναδάς ακολούθησαν πολύ αργότερα.
Το καθεστώς ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ καταργεί ουσιαστικά όλους τους δασμούς εισαγωγής προϊόντων από το Ισραήλ και είναι μια ακόμα διάσταση της πολύμορφης σχέσης τους, αντίστοιχη της οποίας δεν υφίσταται ανάμεσα σε άλλα κράτη. Ο θεσμός αυτός δημιουργήθηκε όχι τυχαία, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν επί διακυβέρνησης Ρέηγκαν η στρατηγική σχέση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Ιερουσαλήμ θεσμοθετήθηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να γίνει μη αναστρέψιμη.
Την ίδια περίοδο, το τουρκικό καθεστώς, υπό τον Τουρκούτ Οζάλ, ζήτησε να δημιουργηθεί καθεστώς ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ στη βάση του αμερικανο-ισραηλινού μοντέλου. Οι Τούρκοι δικαιολογημένα το ζήτησαν, ακριβώς λόγω του ότι λειτουργούσε ήδη υπόγεια η τριγωνική σχέση ανάμεσα σε Άγκυρα, Ιερουσαλήμ και Ουάσινγκτον και ένιωθαν ότι το Ισραήλ απεκόμιζε προνομιακή μεταχείριση από την Ουάσινγκτον σε σχέση με αυτούς.
Την περίοδο εκείνη βέβαια οι απαιτήσεις των Τούρκων ήταν εξωπραγματικές. Σήμερα όμως, έστω και με περιορισμένους όρους, υλοποιείται μια πολιτική ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Τουρκία και το Ισραήλ. Η αρχική νομοθεσία του 1985 (United States-Israel Free Trade Area Implementation Act of 1985) βρίσκεται σε στάδιο τροποποίησης στα νομοθετικά όργανα του αμερικανικού Κογκρέσου ώστε να επιτρέπεται η επιλεκτική εισαγωγή τουρκικών προϊόντων μέσω Ισραήλ στην αγορά των ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά του κόσμου. Τα τουρκικά προϊόντα θα κατασκευάζονται σε περιοχές που θα ονομάζονται Qualified Indu-strial Zones και από εκεί θα ταξιδεύουν στο Ισραήλ, όπου θα τυγχάνουν περαιτέρω επεξεργασίας (value added) πριν προωθηθούν στις ΗΠΑ.
Οι Τούρκοι βέβαια δεν είναι ικανοποιημένοι από αυτήν την εξέλιξη διότι περιορίζεται δραστικά το ελεύθερο εμπόριο στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, στα οποία έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα και, ως συνήθως, απαιτούν “ίση μεταχείριση” με τους Ισραηλινούς. Ωστόσο, με την επιμονή και την υπομονή εκ μέρους της Τουρκίας, η αρχή για τη δημιουργία καθεστώτος ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας έχει γίνει και αν ακόμη η ευρωπαϊκή τους προοπτική δεν εξελιχθεί όπως αυτοί θέλουν, το περιορισμένο σήμερα καθεστώς ελεύθερου εμπορίου της Τουρκίας – ΗΠΑ, μέσω Ισραήλ, θα διευρυνθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Μάριος Ευρυβιάδης*.
- Ο Μάριος Λ. Ευρυβιάδης διδάσκει Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο