Τίτλος: Υπερπληθυσμός. Μήπως είχε κάποιο δίκιο ο Μάλθους;

Συγγραφέας: Δημήτρης Γ. Μπούσμπουρας

Σελ. 158

Κυκλοφορεί από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις. Για ηλεκτρονικές παραγγελίες πατήστε εδώ

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου 

Όταν ο κόσμος έμοιαζε άπειρος το «αυξάνεστε και πληθύνεστε και κατακυριεύσατε την γη» ήταν το αυτονόητο βέλος της κίνησης του ανθρώπου προς το μέλλον. Ο άνθρωπος είχε μπροστά του την προοπτική της κυριαρχίας στον πλανήτη και η κατακυρίευση έμοιαζε σαν θεία εντολή.
Από πού, όμως, αντλεί ο άνθρωπος το δικαίωμα να περάσει, από την άμυνα απέναντι στην φύση, στην επιβολή; Φαίνεται ότι την αντλεί από την ικανότητά του να το κάνει και μόνο. Ικανότητα που ασκείται χωρίς ουσιαστική σκέψη για τις συνέπειες και χωρίς περιορισμό. Η ανθρώπινη κοινωνία δεν έχει αναπτύξει ακόμα μια ηθική για το μέλλον.
Στην Ελλάδα πολύ λίγα έχουν γραφτεί για το θέμα του υπερπληθυσμού. Με το βιβλίο αυτό επιχειρείται να δοθεί μία σφαιρική παρουσίαση των απόψεων του Μάλθους, καθώς και των συζητήσεων και των προβληματισμών που ακολούθησαν, για να καταλάβουμε την εποχή στην οποία διατυπώθηκε η «πληθυσμιακή αρχή», αλλά και τις σκοπιμότητες που κρύβονταν πίσω από τις θέσεις των υποστηρικτών ή των αντιτιθέμενων. Πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα που αγγίζει θρησκευτικούς, φιλοσοφικούς, οικονομικούς, πολιτικούς και ηθικούς προβληματισμούς. Με οποιοδήποτε σύστημα αξιών και να εξετάσει κανείς το ζήτημα του υπερπληθυσμού θα βρεθεί ενώπιον σοβαρών αντιφάσεων.

Ο Δημήτρης Γ. Μπούσμπουρας γεννήθηκε στο Λευκοχώρι Αρκαδίας το 1962 και μένει στη Θεσσαλονίκη. Είναι βιολόγος με ενασχόληση στην καταγραφή, μελέτη και διατήρηση της πανίδας και στην διαχείριση προστατευόμενων περιοχών. Έχει συντονίσει προγράμματα οριοθέτησης και διαχείρισης περιοχών NATURA. Έχει διατελέσει για πολλά χρόνια πρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και επιστημονικός σύμβουλος του Αρκτούρου. Έχει συντάξει πλήθος μελετών και βιβλίων για το περιβάλλον. Δραστηριοποιείται σε πολλές περιβαλλοντικές κινήσεις και είναι μέλος του Κινήματος «Άρδην» και της δημοτικής παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη».

Δημήτρης Μπούσμπουρας

4 Σχόλια

  1. Pingback: Δ. Μπούσμπουρας: Υπερπληθυσμός. Μήπως είχε κάποιο δίκιο ο Μάλθους; – Oxtapus *blueAction

  2. Σ. Μποκολινης says:

    Συμφωνούμε, αυτό ειναι το προβλημα αρ. 1. Η ρύπανση εκει οφειλεται κυριως!

  3. Δημήτρης Γ. Μπούσμπουρας says:

    Παρακαλώ όσους το πάρουν να κάνουν μια σημαντική διόρθωση: στην σελίδα 144, στην υποσημείωση 122 παρακαλώ διορθώστε : από 500 εκατομμύρια έως 1 τρισεκατομύριο. Ο “δαίμων του τυπογραφείου” έβαλε το χέρι του.

  4. Στεφανος Κορφιατης says:

    ειναι προφανες ο,τι η ακωλυτη αυξηση του παγκοσμιου πληθυσμου εχει και θα εχει ως αποτελεσμα την καταρρευση του οικολογικου υποστρωματος του πλανητη οπως το γνωριζουμε σημερα και βεβαιως και την εξαφανιση του απτεροδιποδου που νομιζει οτι μπορει να καταφερει τα παντα χωρις συνέπειες. ισως και καλυτερα… μαλλον ειχε δικαιο ο Αισχυλος οταν έλεγε…. για τον ανθρωπο θα ειναι καλυτερα να μη γεννιεται… να μην υπαρχει….

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

elGreek
elGreek