Αρχική » Global Exchange, 10 λόγοι για να εναντιωθούμε στο ΠΟΕ

Global Exchange, 10 λόγοι για να εναντιωθούμε στο ΠΟΕ

από Άρδην - Ρήξη

από το Άρδην τ. 23, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2000

1. Ο Π.Ο.Ε υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των πολυεθνικών

Ο Π.Ο.Ε δεν είναι ένας δημοκρατικός θεσμός ενώ οι πολιτικές του επηρεάζουν από όλες τις απόψεις την κοινωνία και τον πλανήτη. Οι κανονισμοί του οργανισμού έχουν συνταχθεί από και για τις πολυεθνικές, με εκ των έσω πρόσβαση στις διαπραγματεύσεις. Για παράδειγμα, η εκπρόσωπος των Η.Π.Α για τα θέματα εμπορίου βασίζεται στις 17 «Συμβουλευτικές βιομηχανικές επιτροπές» για να καταθέσουν προτάσεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Οι προτάσεις των πολιτών μέσω των καταναλωτικών, περιβαλλοντικών, εργατικών οργανώσεων και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα αγνοούνται συστηματικά. Ακόμα, οι εκκλήσεις για πληροφόρηση απορρίπτονται, ενώ οι διαδικασίες κρατούνται μυστικές.

2. Ο Π.Ο.Ε είναι ένα στημένο δικαστήριο

Οι επιτροπές διαχείρισης διαφορών του Π.Ο.Ε, οι οποίες αποφασίζουν για το εάν οι εγχώριοι νόμοι αποτελούν «φραγμούς στο εμπόριο» ώστε να καταργηθούν, αποτελούνται από τρεις γραφειοκράτες οι οποίοι δεν ελέγχονται για σύγκρουση συμφερόντων. Για παράδειγμα,στην υπόθεση των «δελφινιών/τόνων» που το Μεξικό κατέθεσε εναντίον των Η.Π.Α -και εξανάγκασε τις Η.Π.Α να ανακαλέσουν τον νόμο τους, που δεν επέτρεπε την αλιεία τόνων από δίχτυα μήκους πολλών μιλίων τα οποία σκότωναν εκατοντάδες χιλιάδες δελφίνια κάθε χρόνο- ένας από τους δικαστές προερχόταν από μια επιχειρηματική ομάδα η οποία πίεζε για λογαριασμό της μεξικανικής κυβέρνησης και για την NAFTA.

3. Ο Π.Ο.Ε καταπατεί τα εργατικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο Π.Ο.Ε έχει αρνηθεί να διευθετήσει τις συνέπειες του ελεύθερου εμπορίου στα εργατικά δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι οι χώρες που εφαρμόζουν τα εργατικά δικαιώματα μειονεκτούν απέναντι σε χώρες που συστηματικά παραβιάζουν τις διεθνείς συμφωνίες για την εργασία. Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το Μεξικό, υποστηρίζουν ότι τα μέτρα για την εργασία αποτελούν «φραγμούς για το ελεύθερο εμπόριο» για χώρες που το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στην παγκόσμια οικονομία είναι η φθηνή εργασία. Οι πιθανές λύσεις απέναντι στην καταπάτηση των εργατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων, μπλοκάρονται από τον Π.Ο.Ε, ο οποίος έχει αποφασίσει τα εξής: 1) Είναι παράνομο για μια χώρα να απαγορεύσει ένα προϊόν με βάση τον τρόπο που παράγεται (για παράδειγμα, με χρήση της παιδικής εργασίας στην παραγωγή του), 2) Οι κυβερνήσεις δεν έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν υπόψη τους την συμπεριφορά επιχειρήσεων που συνεργάζονται με στυγνά δικτατορικά καθεστώτα, όπως αυτό της Μπούρμα.

4. Ο Π.Ο.Ε καταστρέφει το περιβάλλον

Ο Π.Ο.Ε χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις για να καταργήσει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος που επιτεύχθηκαν με μεγάλη δυσκολία και τα οποία θεωρεί «φραγμούς για το εμπόριο». Στα 1993 το πρώτο συνέδριο του Π.Ο.Ε αποφάσισε ότι ο κανονισμός της συμφωνίας τ<^ν Η.Π.Α για καθαρή ατμόσφαιρα , που απαιτούσε τόσο από τους εγχώριους όσο και από τους αλλοδαπούς παραγωγούς, να παράγουν καθαρότερη βενζίνη, ήταν παράνομος. Τελευταία, ο Π.Ο.Ε κήρυξε παράνομη μια παράγραφο της συμφωνίας για τα απειλούμενα είδη που καθόριζε ότι η γαρίδα που πωλείται στις Η.Π.Α έπρεπε να ψαρεύεται από φτηνό εξοπλισμό που ταυτόχρονα επιτρέπει στις απειλούμενες θαλάσσιες χελώνες να δραπετεύουν από τα δίχτυα. Ο Π.Ο.Ε αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην περίοδο διαπραγματεύσεων για την υπογραφή μιας συμφωνίας η οποία θα καταργήσει τους φόρους στα προϊόντα που έχουν σαν πρώτη ύλη το ξύλο, γεγονός που πρόκειται να αυξήσει τη ζήτηση της ξυλείας και να κλιμακώσει την αποψίλωση των δασών.

5. Ο Π.Ο.Ε δολοφονεί ανθρώπους

Η λυσσαλέα προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων από τον Π.Ο.Ε, γίνεται σε βάρος της υγείας των ανθρώπων. Η υποστήριξη που παρέχει η οργάνωση σε φαρμακευτικές εταιρείες, σε βάρος κυβερνήσεων οι οποίες θέλουν να προστατέψουν την υγεία του λαού τους, έχει σοβαρές συνέπειες για μέρη όπως η κάτω από τη Σαχάρα Αφρική, όπου βρίσκεται το 80% των νέων ασθενών με AIDS. Η αμερικάνικη κυβέρνηση, δρώντας για λογαριασμό αμερικανικών φαρμακευτικών εταιριών, προσπαθεί να μπλοκάρει την πρόσβαση των αναπτυσσόμενων χωρών σε λιγότερο ακριβά φάρμακα, μη εγκεκριμένων από τον οργανισμό. Για παράδειγμα, ο Π.Ο.Ε έχει απειλήσει με κυρώσεις τη νότιο-αφρικανική κυβέρνηση, για προτεινόμενους νόμους εθνικής υγείας, οι οποίοι ενθαρρύνουν τη χρήση μη εγκεκριμένα από τον οργανισμό φαρμάκων, έχει απαγορεύσει την πρακτική κάποιων παραγωγών που προσφέρουν οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς που δίνουν συνταγές για τα προϊόντα τους και αποτελούν «παράλληλη εισαγωγή», επιτρέποντας ταυτόχρονα σε επιχειρήσεις να εισάγουν φάρμακα από άλλες χώρες όπου είναι φθηνότερα.

6. Η υιοθέτηση του Π.Ο.Ε από τις Η.Π.Α ήταν αντιδημοκρατική

Ο Π.Ο.Ε δημιουργήθηκε από το γύρο της Ουρουγουάης των διαπραγματεύσεων της GATT. Την Γ Δεκεμβρίου του 1994, το Κογκρέσο ενέκρινε την GATT σε μια σύνοδο επί τροχάδην. Η σύνοδος αυτού του τύπου περιορίζει τη δημόσια συζήτηση μη επιτρέποντας τροποποιήσεις. Η έγκριση του Π.Ο.Ε απαίτησε την τροποποίηση μεγάλων τμημάτων των αμερικανικών νόμων για να συμμορφωθούν με τους κανόνες του οργανισμού, παρόμοια με τον τρόπο που συνθήκες συχνά επανακαθορίζουν το πώς οι Η.Π.Α συμπεριφέρονται σε άλλες χώρες. Εάν η συμφωνία είχε ψηφιστεί σαν συνθήκη, απαιτώντας μια πλειοψηφία 2/3 στην γερουσία, θα είχε καταψηφιστεί.

7. Ο Π.Ο.Ε εμποδίζει την τοπική ανάπτυξη και τιμωρεί τις φτωχές χώρες

Οι προβλέψεις του Π.Ο.Ε για «το πλέον ευνοούμενο έθνος» απαιτούν από όλα τα κράτη μέλη του Π.Ο.Ε να συμπεριφέρονται το ένα στο άλλο με ισότητα και να συμπεριφέρονται σε όλες τις επιχειρήσεις από αυτές τις χώρες ισότιμα, ανεξάρτητα από το παρελθόν τους. Τοπικές πολιτικές οι οποίες στοχεύουν στην ανταμοιβή επιχειρήσεων οι οποίες δίνουν εργασία σε κατοίκους της περιοχής, χρησιμοποιούν υλικά της περιοχής ή υιοθετούν πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος, ουσιαστικά είναι παράνομες, σύμφωνα με τον Π.Ο.Ε. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του Π.Ο.Ε απαγορεύεται στις αναπτυσσόμενες χώρες να ακολουθούν τις ίδιες πολιτικές που ακολουθούν οι ανεπτυγμένες χώρες, όπως η προστασία νέων τοπικών βιομηχανιών, μέχρι την στιγμή που θα γίνουν διεθνώς ανταγωνιστικές.

8. Ο Π.Ο.Ε αυξάνει την ανισότητα

Το ελεύθερο εμπόριο δεν λειτουργεί για την πλειοψηφία του κόσμου. Κατά την διάρκεια της πιο πρόσφατης περιόδου ταχείας ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου και των επενδύσεων (1960-1998), η ανισότητα χειροτέρεψε τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο. Το πρόγραμμα ανάπτυξης του Ο.Η.Ε αναφέρει πως το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού του κόσμου καταναλώνει το 86% των πόρων, ενώ το φτωχότερο 80% καταναλώνει μονάχα το 14%. Οι κανόνες του Π.Ο.Ε έχουν επιδεινώσει αυτές τις τάσεις, ανοίγοντας έτσι χώρες σε ξένες επενδύσεις και κάνοντας την παραγωγή να πηγαίνει ευκολότερα εκεί που η εργασία είναι φθηνότερη και περισσότερο εκμεταλλεύσιμη και που τα περιβαλλοντικά κόστη είναι χαμηλά. Αυτό κάνει τους μισθούς και τα περιβαλλοντικά πρότυπα στις αναπτυσσόμενες χώρες να υποβαθμίζονται, για να μπορούν αυτές να είναι διεθνώς ανταγωνιστικές.

9. Ο Π.Ο.Ε υπονομεύει την εθνική κυριαρχία

Δημιουργώντας ένα υπερεθνικό δικαστικό σύστημα το οποίο έχει την εξουσία να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις σε χώρες, για να τις αναγκάζει να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του, ο Π.Ο.Ε έχει ουσιαστικά αντικαταστήσει τις εθνικές κυβερνήσεις με μια διορισμένη κυβέρνηση η οποία δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα. Για τα περασμένα εννέα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε απαγορεύσει το βοδινό κρέας που περιείχε αυξητικές ορμόνες.

Ο Π.Ο.Ε αποφάσισε πως αυτός ο νόμος δημόσιας υγιεινής αποτελεί εμπόδιο για το εμπόριο και πρέπει να καταργηθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταργήσει την απαγόρευση αυτή ή να πληρώσει αυστηρό πρόστιμο. Σύμφωνα με τον Π.Ο.Ε οι κυβερνήσεις δεν μπορούν πια να δρουν προς το δημόσιο όφελος.

10. Η ζυγαριά γέρνει κατά του ελεύθερου εμπορίου και του Π.Ο.Ε

Υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη διεθνής αντίδραση ενάντια στον Π.Ο.Ε και στην διαδικασία επιχειρηματικής παγκοσμιοποίησης που πρεσβεύει. Συμμαχίες όπως η Peoples Global Action στην Ευρώπη και η Citizen’s Trade Campaign σης Η.Π Α ενισχόνται ταχύτατα, ενώ παράλληλα η διεθνής υποστήριξη για πολυεθνικο ελεύθερο εμπόριο μειώνεται. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το 58% των Αμερικανών συμφωνούν ότι το διεθνές εμπόριο ήταν κακό για την αμερικανική οικονομία και 81 % των Αμερικανών πιστεύουν πως το Κογκρέσο δεν πρέπει να αποδέχεται εμπορικές συμφωνίες που δίνουν σε άλλες χώρες την εξουσία να ανατρέπουν αμερικανικούς νόμους (Πολύ αργά!). Αυτός ε-.-ναι ο λόγος που δεκάδες χιλιάδες διαφορετικοί άνθρωποι θα συγκεντρωθούν στο Seattle από τις 29 Νοεμβρίου ως τις 4 Δεκεμβρίου για να αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο τον Π.Ο.Ε στην υπουργική του σύνοδο. Ενωθείτε μαζί μας!

* Οργάνωση που έχει ως στόχο της την οικονομική ισότητα 1ου και 3ου κόσμου και συμμετείχε ενεργά στα γεγονότα του Σηάτλ

Μετάφραση: Γιώργος Ρακκάς

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ