Αρχική » Το Πρίνστον εξοστρακίζει Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά για να… καταπολεμήσει τον «δομικό ρατσισμό»

Το Πρίνστον εξοστρακίζει Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά για να… καταπολεμήσει τον «δομικό ρατσισμό»

από Αναδημοσιεύσεις

Από το in.gr

Το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πρίνστον αφαιρεί την υποχρεωτικότητα Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών από το πρόγραμμα.

Σημείο των καιρών (της πολιτικής ορθότητας) ή αναγκαία αλλαγή για την επιβίωση των μεγάλων πανεπιστημίων; Η είδηση για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών στο μάθημα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πρίνστον προέκυψε από τον ίδιο τον Σύλλογο Αποφοίτων (Alumni) και έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πέρα από την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Ειδικά όταν στο σκεπτικό των υπευθύνων για τις σπουδές αναφέρεται ως αιτία «η καταπολέμηση του δομικού ρατσισμού». Ηδη τον περασμένο Απρίλιο το Πανεπιστήμιο Χάουαρντ της Ουάσιγκτον – από τα μεγαλύτερα ιδρύματα για τον πολιτισμό των μαύρων στις ΗΠΑ – ανακοίνωσε τη διάλυση του τμήματος Κλασικών Σπουδών, αποφασίζοντας ότι τα μαθήματα θα διδάσκονται σε άλλα τμήματα.

Πριν από λίγες ημέρες ο Σύλλογος Αποφοίτων Κλασικών Σπουδών του Πρίνστον άνοιξε τη συζήτηση για την απόφαση της Σχολής να καταργήσει την υποχρεωτική εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών. Σύμφωνα με τα νέα ήθη, οι σπουδαστές «ενθαρρύνονται να επιλέξουν τις γλώσσες», αλλά δεν υποχρεώνονται.

Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Σπύρος Καναβός 5 Ιουνίου 2021 - 16:13

Ο κόσμος δεν πάει καλά. Καλύτερα όμως. Όσοι έχουμε ένα γερό υπόβαθρο στην Ελληνική και Ρωμαϊκή παράδοση θα είμαστε όλο και λιγότεροι και ως εκ τούτου οι επικρατέστεροι.
Σε όποιο κλάδο των επιστημών (στις Θετικές επιστήμες έτι μάλλον) αν δεν έχει φιλοσοφικό υπόβαθρο δεν είναι καλός επιστήμονας.
Και ένας άνθρωπος του θεάματος ο μεγάλος Μάρλον Μπράντο είχε πει:
Ότι ήταν να ειπωθεί στη Φιλοσοφία και στην Τέχνη ειπώθηκε μέσα σε 50 χρόνια. Εννοεί στην περίοδο της Κλασσικής Αρχαιότητας, των Προσωκρατικών συμπεριλαμβανομένων.
Αρέσει δεν αρέσει σε πολλούς: Ο Ευκλείδης, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό εκδόσεων μετά την Βίβλο σε όλες τις εποχές.
Δεν πειράζει ας καταργήσουν την Ελληνορωμαϊκή παράδοση (και) τα ονομαστά Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Θα τα καταργήσει το Πρίστον και θα χάσει η Βενετιά βελόνι… Ούτως η άλλως η γνώση παράγεται και διαδίδεται στην ψηφιακή εποχή με ιλιγγιώδεις ρυθμούς όχι κατ’ ανάγκη στα Πανεπιστήμια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ