Αρχική » Ιμάμογλου: Ένα επικοινωνιακό φιάσκο τραυματίζει τις προεδρικές του φιλοδοξίες

Ιμάμογλου: Ένα επικοινωνιακό φιάσκο τραυματίζει τις προεδρικές του φιλοδοξίες

από Άρδην - Ρήξη

Η επίμαχη φωτογραφία

Της Αμπερίν Ζαμάν*

O Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, προβάλλεται εδώ και καιρό ως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, εκείνος που είναι ικανός να ανατρέψει τον Ταγίπ Ερντογάν, στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2023. Ωστόσο ένα επικοινωνιακό του στραβοπάτημα, καθώς και η επιπόλαια διαχείριση που ακολούθησε από την πλευρά του, έχει τραυματίσει τις προεδρικές φιλοδοξίες του Ιμάμογλου, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη χαρά στον Ερντογάν και τους υποστηρικτές του.
Το ζήτημα προέκυψε κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας του στην ιδιαίτερή του πατρίδα, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η περιοδεία έγινε για τους εορτασμούς της Έιντ αλ-Φιτρ, που σηματοδοτούσε το τέλος του ραμαζανιού. Αλλά ελάχιστοι αμφέβαλλαν για τις πραγματικές προθέσεις του Ιμάμογλου, παρ’ όλο που ο ίδιος τις αρνιόταν: Το ταξίδι του αυτό στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα της άτυπης ακόμα περιοδείας του, που θα τον αναδείκνυε σε υποψήφιο της αντιπολίτευσης για την προεδρία. Χιλιάδες συνέρρεαν στις συγκεντρώσεις του, με πολλούς οπαδούς του να του ζητούν να θέσει υποψηφιότητα απέναντι στον Ερντογάν.
Τα πράγματα ωστόσο άρχισαν να πηγαίνουν άσχημα, όταν δημοσιοποιήθηκε μια φωτογραφία που δείχνει τον Ιμάμογλου να περιβάλλεται από μια ομάδα δημοσιογράφων στο λεωφορείο της περιοδείας του. Δίπλα του καθόταν ο Ερτουγκούλ Οζκιόκ, ο αμφιλεγόμενος πρώην αρχισυντάκτης της Χουριέτ. O Οζκιόκ υποστήριζε επί δεκαετίες τον στρατιωτικό πατερναλισμό, την καταπίεση των Κούρδων, τη δαιμονοποίηση της ισλαμικής μαντίλας, ατζέντα που συνδύαζε με την απροκάλυπτη υπεράσπιση των οικονομικών συμφερόντων των αφεντικών του. Ακριβώς απέναντί του καθόταν η Ναγκεχάν Αλτσί, που έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις στην καριέρα της για την υπερβολική στήριξη που παρείχε στον Ερντογάν.
Η φωτογραφία προκάλεσε την οργή πολλών υποστηρικτών του Ιμάμογλου, που θεώρησαν ότι τους προδίδει. Πάνω από 50.000 ακόλουθοί του τον εγκατέλειψαν στο τουίτερ.
Θεωρητικά, ο Ιμάμογλου φαινόταν ότι έκανε το σωστό. Προσπαθούσε να δείξει ότι είναι ανοιχτός, καλώντας δημοσιογράφους που αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απόψεις, σε μια προσπάθεια να μοιραστεί το μήνυμά του με εκείνους που διαφωνούσαν με αυτό. Ενώ θα μπορούσε να είχε επιλέξει λιγότερο αμφιλεγόμενες περιπτώσεις, η κατακραυγή πιθανότητα να είχε υποχωρήσει εάν ο ίδιος απαντούσε στις επικρίσεις με μια συμβιβαστική διάθεση. Αντί γι’ αυτήν, όμως, ο Ιμάμογλου επέλεξε να προκαλέσει περαιτέρω, χρησιμοποιώντας μάλιστα δυο τουρκικές εκφράσεις –μια για να πει ότι δεν δίνει δεκάρα για τις επικρίσεις και μια άλλη που συνιστούσε στους επικριτές του να σοβαρευτούν. Για εκείνους που τον επέκριναν από την αρχή, παρουσιάζοντας τον πρώην μεγιστάνα τον κατασκευών ως έναν ακόμα επίδοξο Ερντογάν –φιλόδοξο, αδίστακτο και εγγενώς αυταρχικό– το πραγματικό πρόσωπο του Ιμάμογλου είχε επιτέλους αποκαλυφθεί.
«Αν του πήγαιναν καλά δέκα πράγματα, τα οχτώ από αυτά πλέον έχουν χαθεί», είπε στο Al-Monitor ο συντηρητικός συγγραφέας Ταρίκ Τσελένκ.
Βέβαια είναι πολύ νωρίς να τον ξεγράψουμε και η κυβέρνηση συμβάλλει ώστε η κοινή γνώμη να τον βλέπει με συμπάθεια, καθώς ξεκίνησε έναν νέο γύρο διώξεων κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποίησε δημόσιο χρήμα για να οργανώσει ταξίδια αναψυχής στη Μαύρη Θάλασσα. Η εισαγγελία πρόσφατα άνοιξε και άλλες υποθέσεις για τον Ιμάμογλου, κατηγορώντας τον ότι πρόσβαλε μέλη του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου. Εάν καταδικαστεί, θα αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης 4 χρόνων.
[…]
Σε αντίθεση με τον Μανσούρ Γιαβάς, τον δήμαρχο Άγκυρας που εξελέγη με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, ο Ιμάμογλου έχει –ή είχε– ευρύτερη απήχηση. Προερχόμενος από μια φτωχή οικογένεια πιστών, μπορούσε να προσελκύσει ταυτόχρονα ψήφους από τους συντηρητικούς, τους Κούρδους και τα κοσμικά στρώματα των πόλεων.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η εξουσία τον άλλαξε. Ο Ροζ Γκιρασούν, διευθυντής του RAWEST, ενός ινστιτούτου ερευνών και δημοσκοπήσεων στην κουρδική επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ, δήλωσε ότι μετά την επικράτησή του στις εκλογές, «ο Ιμάμογλου σταμάτησε να συνδέεται με τον απλό λαό και η θετική του εικόνα άρχισε να ξεθωριάζει». Ο Ιμάμογλου έκτοτε μετακινήθηκε σε κοσμικότερες τοποθετήσεις, εκθειάζοντας πολλά από τα δυτικοστραφή σύμβολα που καθιέρωσε ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Γκιρασούν επικαλείται το παράδειγμα μιας χοροεσπερίδας βαλς που οργάνωσε για να τιμήσει την επέτειο της 30ης Αυγούστου, που συμβολίζει τη νίκη των τουρκικών δυνάμεων έναντι των ελληνικών, το 1922.
Το βαλς συνδέεται στα μάτια των πιστών με την προσπάθεια του Ατατούρκ να εξοβελίσει κάθε ισλαμική αναφορά από τη δημόσια ζωή, επιβάλλοντας τη δυτική κουλτούρα. […] «Οι συντηρητικοί ψηφοφόροι ήδη τον εγκαταλείπουν», ισχυρίζεται ο Γκιρασούν.
Ο Τσελένκ υποστηρίζει ότι είναι η συντηρητική επιχειρηματική τάξη, και όχι οι ευρύτερες μάζες, που είδε στην περίπτωση του Ιμάμογλου έναν πιθανό εταίρο. «Είναι κάποιος με τον οποίον μπορούν να κάνουν δουλειές, να ενώσουν τις δυνάμεις τους προς αμοιβαίο όφελος. Ένας άνθρωπος που δεν έχει καμία αξία ή ιδεολογία. Οι υπόλοιποι, θα ακολουθήσουν όποιον τους υποδείξουν οι σεΐχηδες και η θρησκευτική ηγεσία», λέει ο Τσελένκ. Ο Ιμάμογλου είναι σαν έναν Ερντογάν «δίχως την μεσσιανική αίγλη του τελευταίου», προσθέτει.
Όλοι συμφωνούν ότι ο πιο άμεσος ωφελούμενος του σκανδάλου που ξέσπασε στη Μαύρη Θάλασσα είναι ο δήμαρχος Άγκυρας, Γιαβάς, που επίσης έχει εκφράσει φιλοδοξία να είναι υποψήφιος. […] Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν αντιμετωπίσει τον Ερντογάν, θα κερδίσει αποσπώντας το 70% των ψήφων. Ένα ανέλπιστο ποσοστό, δεδομένου ότι αρκετοί Κούρδοι πιστεύουν ότι ο Γιαβάς είναι υπερβολικά εθνικιστής –ορισμένοι μάλιστα τον αποκαλούν φασίστα– και οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι Κούρδοι είναι εκείνοι που θα αλλάξουν το αποτέλεσμα, όπως συνέβη και με τις δημοτικές εκλογές του 2019.
Ένας ακόμα κερδισμένος είναι ο Κεμάλ Κιλισντάρογλου, που επίσης επιθυμεί να είναι υποψήφιος και ζήτησε από τους Ιμάμογλου και Γιαβάς να ασχοληθούν με τις δημαρχίες τους. Αλλά, όπως και η Αλτσί έγραψε σε πρόσφατο άρθρο της στην Χαμπέρτουρκ, εκείνος που κερδίζει περισσότερο από αυτήν την ιστορία είναι ο ίδιος ο Ερντογάν, η δημοτικότητα του οποίου έχει καταβαραθρωθεί από τη διογκούμενη οικονομική κρίση.

Πηγή δημοσιεύματος:
Ιστοσελίδα Al-Monitor.com, 09/05/2022

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ