Αρχική » Η ιρανική «αστυνομία ηθών» και ο θάνατος της Μάσα Αμίνι

Η ιρανική «αστυνομία ηθών» και ο θάνατος της Μάσα Αμίνι

από Άρδην - Ρήξη

Αυτές τις μέρες των Ιράν συγκλονίζεται από ένα κύμα διαμαρτυρίας ενάντια στην δολοφονία της 22 χρονης Μάσα Αμίνι, από το ιρανικό Κουρδιστάν. Η Αμίνι συνελήφθη από την ‘αστυνομία ηθών’ του καθεστώτος, με την αιτιολογία ότι δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της και ότι το παντελόνι της ήταν πολύ στενό, έπεσε σε κώμα και κατέληξε κατά την διάρκεια που βρίσκονταν σε κράτηση. Στο κείμενο που ακολουθεί μεταφράζουμε αποσπάσματα από δημοσιεύματα του ενημερωτικού δικτύου Al-Arabiya καθώς και της ινδικής ιστοσελίδας Mint, που εξηγούν τις κυριότερες πλευρές της υπόθεσης.

[ardin-rixi.gr]

Μια ιρανο-κουρδική οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων δήλωσε τη Δευτέρα ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, πάνω από δώδεκα τραυματίστηκαν και ένα 10χρονο κορίτσι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από πυροβολισμό στο κεφάλι από τις δυνάμεις ασφαλείας, κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που προκλήθηκαν από το θάνατο μιας νεαρής γυναίκας υπό αστυνομική κράτηση στο Ιράν.

Οι διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής Κούρδισσας Mahsa Amini κλιμακώθηκαν αργά τη Δευτέρα, εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις και έγιναν βίαιες σε ορισμένες περιοχές.

Το παρατηρητήριο δικαιωμάτων Hengaw δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Σακκέζ, γενέτειρα της Αμινί, στην επαρχία Κουρδιστάν, σκοτώνοντας δύο άτομα.

Στο Ντιβανταρέχ, επίσης στην επαρχία Κουρδιστάν, όπου νωρίτερα τη Δευτέρα ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας, «τουλάχιστον δύο πολίτες – ο Φουάντ Καντίμι και ο Μοχσέν Μοχαμαντί – πέθαναν αφού μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Κοζάρ του Σανάντατζ και άλλοι 15 τραυματίστηκαν», δήλωσε η Hengaw.

Η Hengaw ανέφερε επίσης ότι ένα 10χρονο κορίτσι βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού πυροβολήθηκε στο κεφάλι στο Μπουκάν, μια πόλη στην επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν.

Διαδηλωτές σε πολλές πόλεις συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας αργά τη Δευτέρα και φώναζαν συνθήματα κατά του καθεστώτος και της ανώτατης εξουσίας του, του ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, όπως έδειξαν βίντεο που κοινοποιήθηκαν στο Twitter.

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε από το @1500tasvir, έναν ιρανικό λογαριασμό στο Twitter που αναφέρεται στις διαδηλώσεις στο Ιράν, έδειξε διαδηλωτές στην Τεχεράνη να προσπαθούν να αναποδογυρίσουν ένα όχημα της αστυνομίας με σπασμένα παράθυρα.

Ένα άλλο βίντεο από την Τεχεράνη έδειξε διαδηλωτές να αντιμετωπίζουν μια αύρα που χρησιμοποίησαν τα ιρανικά ΜΑΤ στην προσπάθειά τους να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

«Θα πολεμήσουμε, θα πεθάνουμε, θα πάρουμε πίσω το Ιράν», φώναζαν οι διαδηλωτές στην Τεχεράνη σε ένα βίντεο που μοιράστηκαν στο Twitter. «Οι κληρικοί πρέπει να εξαφανιστούν», φώναζαν οι διαδηλωτές στην πρωτεύουσα, αναφερόμενοι στους θεοκρατικούς ηγέτες του Ιράν, όπως έδειξε ένα άλλο βίντεο.

Διαδηλώσεις ξέσπασαν επίσης στη βορειοανατολική πόλη Μασχάντ, γενέτειρα του Χαμενεΐ, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν «θάνατο στην Ισλαμική Δημοκρατία», όπως έδειξαν πλάνα που κυκλοφόρησαν στο Twitter.

Στη βόρεια πόλη Rasht, οι διαδηλωτές φώναζαν «θάνατο στον δικτάτορα», αναφερόμενοι στον Χαμενεΐ, σύμφωνα με άλλο βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Twitter.

Ένα ακόμη βίντεο από το Rasht έδειχνε τις δυνάμεις ασφαλείας να τρέπονται σε φυγή από τους διαδηλωτές.

Το Al Arabiya English δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τη γνησιότητα των βίντεο.

Το παρατηρητήριο αποκλεισμού του διαδικτύου NetBlocks ανέφερε «σχεδόν πλήρη διακοπή της συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο» στη Σανάντατζ, πρωτεύουσα της επαρχίας του ιρανικού Κουρδιστάν, την Παρασκευή.

Οι ιρανικές αρχές συνήθως περιορίζουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων για να τις περιορίσουν.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν μετά τον θάνατο της Αμινί την Παρασκευή. Η Αμινί έπεσε σε κώμα λίγο αφότου συνελήφθη από την «αστυνομία ηθών» επειδή δεν συμμορφώθηκε με τους αυστηρούς κανόνες του καθεστώτος για το χιτζάμπ στην Τεχεράνη στις 13 Σεπτεμβρίου. [συνελήφθη γιατί, σύμφωνα με την αστυνομία φορούσε το χιτζάμπ της χαλαρά, αφήνοντας τα μαλλιά της να φαίνονται, και επιπροσθέτως, το παντελόνι της θεωρήθηκε πολύ στενό]

Η αστυνομία της Τεχεράνης δήλωσε ότι η Αμίνι «αντιμετώπισε ξαφνικά καρδιακό πρόβλημα» κατά τη διάρκεια της κράτησής της και κρατικά μέσα δημοσίευσαν αναφορές που υποστήριζαν ότι υπέφερε από πολλαπλές παθήσεις πριν από τη σύλληψή της.

Ωστόσο, οι γονείς της Αμινί δήλωσαν ότι η κόρη τους δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας πριν από τη σύλληψή της. Οι ακτιβιστές λένε ότι ξυλοκοπήθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησης, προκαλώντας σοβαρά τραύματα που οδήγησαν στο θάνατό της.

Το χιτζάμπ, το οποίο έγινε υποχρεωτικό για τις γυναίκες στο Ιράν λίγο μετά την επανάσταση του 1979, θεωρείται κόκκινη γραμμή για τους θεοκρατικούς κυβερνήτες του Ιράν. Οι γυναίκες που παραβιάζουν τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα κινδυνεύουν με διαπόμπευση και σύλληψη από την αστυνομία ηθών του καθεστώτος.

***

Ποια είναι η αστυνομία ηθών του Ιράν

Η Ισλαμική θρησκευτική αστυνομία ή αστυνομία ηθών, όπως είναι γνωστή στο Ιράν, είναι σώματα της αστυνομία επιφορτισμένα να προστατεύουν τα δημόσια ήθη και τη θρησκευτική προσήλωση στους κανόνες της Σαρία για λογαριασμό των εθνικών ή περιφερειακών αρχών.

Η αστυνομία ηθών –υπεύθυνη για την επιβολή του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα του Ιράν για τις γυναίκες, ιδίως για τη χρήση μαντίλας σε δημόσιους χώρους– είχε ήδη αντιμετωπίσει αυξανόμενη κριτική τους τελευταίους μήνες για την υπερβολική χρήση βίας.

Στα τέλη Ιουλίου, είχε απαγορεύσει στις γυναίκες να φορούν πανωφόρια  που δεν καλύπτουν τα γόνατα, στενά παντελόνια και σκισμένα τζιν, καθώς και ρούχα με έντονα χρώματα.

Οι διαμαρτυρίες των γυναικών πυκνώνουν

Καθώς η είδηση για τον θάνατο της Αμίνι μαθεύτηκε σε όλη τη χώρα, διαμαρτυρίες γυναικών ξέσπασαν σε πολλές περιοχές. Πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις, ενώ δημοσιοποιήθηκαν εκκλήσεις για απεργία.

Σε πολλές περιπτώσεις, κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, γυναίκες έβγαλαν δημοσίως τις μαντήλες τους, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει τη σύλληψή τους. Ένα ρεύμα διαμαρτυρίας έχει κατακλύσει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του TikTok, με βίντεο γυναικών που κόβουν τα μαλλιά τους κοντά σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στην κηδεία της Μάσα Αμίνι στη γενέτειρά της Saqqez, στην επαρχία του Κουρδιστάν, οι γυναίκες έβγαλαν τα χιτζάμπ τους, διαμαρτυρόμενες για το νόμο περί υποχρεωτικότητας.  

Παράλληλα βίντεο κατακλύζουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με περιστατικά βάναυσης συμπεριφοράς από την αστυνομία ηθών έναντι γυναικών που θεωρήθηκε ότι δεν φορούσαν το χιτζάμπ τους με το «σωστό τρόπο»…

μετάφραση: Ομάδα σύνταξης ardin-rixi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ