Αρχική » Οι ΗΠΑ περιορίζουν τις εξαγωγές ημιαγωγών στην Κίνα

Οι ΗΠΑ περιορίζουν τις εξαγωγές ημιαγωγών στην Κίνα

από Άρδην - Ρήξη

Αν υπάρχει μια συνέχεια στην πολιτική του Τραμπ από την θητεία Μπάιντεν, αφορά στην συστηματική χρήση εργαλείων εμπορικού πολέμου. Ο Τραμπ καθιέρωσε για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη έκταση την πρακτική των κυρώσεων και των εμπορικών περιορισμών, απ’ ό,τι φαίνεται ο Μπάιντεν παίρνει τη σκυτάλη για να αντιμετωπίσει τον κινεζικό ανταγωνισμό στα πεδία της υψηλής τεχνολογίας. Ο δε Πρόεδρος της Κίνας Σι Ζινπίνγκ, θα σηκώσει το γάντι της πρόκλησης κατά την εναρκτήρια ομιλία στο κρίσιμο Συνέδριο του ΚΚ της Κίνας, όπου και θα διεκδικήσει μια πρωτοφανής, έπειτα από την εποχή του Μάο, τρίτη θητεία, θέτοντας σε προτεραιότητα τον στόχο της τεχνολογικής αυτοδυναμίας. Βρισκόμαστε ήδη πολύ μακριά από την εποχή της παγκοσμιοποίησης, όπου η ελεύθερη εμπορική κυκλοφορία σε παγκόσμιο επίπεδο χαρακτηριζόταν ως θέσφατο. Τώρα, όπως εύστοχα σημειώνει και το άρθρο από το Bloomberg που μεταφράσαμε, η στρατηγική απέναντι στην Κίνα έχει αλλάξει· οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν την μεγιστοποίηση των αλληλεξάρτησής της από το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά, ιδίως σε ό,τι αφορά στην υψηλή τεχνολογία, επιδιώκουν να την απομονώσουν, θέτοντας πρωτοφανείς για τις τελευταίες δεκαετίες, φραγμούς στην εξαγωγή των πολύτιμων ημιαγωγών.

ardin-rixi.gr

Του Χαλ Μπραντς, από το Bloomberg, 10 Οκτωβρίου 2022.

Οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τον τεχνολογικό ψυχρό πόλεμο με την Κίνα μέσω νέων κυρώσεων για να συμπιέσουν τη ροή ημιαγωγών υψηλής τεχνολογίας και εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών προς το Πεκίνο.

Μην αφήνετε τα τεχνολογικά μυστικά να σας ξεγελάσουν: Δεδομένου ότι οι προηγμένοι ημιαγωγοί τροφοδοτούν τις κοινωνίες της εποχής της πληροφορίας, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να εμποδίσουν τον οικονομικό δυναμισμό και τη στρατιωτική ισχύ της Κίνας. Η νέα πολιτική της Ουάσινγκτον αποτελεί προειδοποίηση προς το Πεκίνο για τη μεγάλη εμβέλεια της ισχύος των ΗΠΑ σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Αντανακλά επίσης μια απογοητευτική παραδοχή εκ μέρους των ΗΠΑ, ότι δεν μπορούν να κερδίσουν στον ανταγωνισμό με την Κίνα βελτιώνοντας τις δικές τους επιδόσεις –πρέπει επίσης να επιβραδύνουν το Πεκίνο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον χρησιμοποιεί την επιρροή της στις αλυσίδες εφοδιασμού ημιαγωγών ως γεωοικονομικό όπλο. Επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, η Ουάσινγκτον προσπάθησε να γονατίσει τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei Technologies Co. αρνούμενη να της δώσει τα πρωτοποριακά τσιπ που χρειαζόταν για να κυριαρχήσει στα παγκόσμια δίκτυα τηλεπικοινωνιών 5G.

Αυτή, όμως, ήταν μια πολύ στοχευμένη εκστρατεία άρνησης που είχε ως στόχο να παραλύσει μια συγκεκριμένη εταιρεία που αντιπροσώπευε μια εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια. Η νέα προσέγγιση είναι ευρύτερη: Πρόκειται για απόπειρα τεχνολογικού περιορισμού, για να το πούμε απλά και ξεκάθαρα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα χρησιμοποιήσει έναν ασαφή αλλά ισχυρό κανονισμό του υπουργείου Εμπορίου, τον Κανονισμό για τα Άμεσα Ξένα Προϊόντα, ώστε να απαγορεύσει στις εταιρείες να παρέχουν ορισμένους προηγμένους ημιαγωγούς σε κινεζικές εταιρείες, εκτός εάν εξασφαλίσουν την άδεια της Ουάσινγκτον. Η κυβέρνηση θα εμποδίσει επίσης την απόκτηση εξελιγμένων εργαλείων κατασκευής τσιπ που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ από κορυφαίες κινεζικές εταιρείες και θα επιβάλλει πρόσθετους περιορισμούς σε δεκάδες κινεζικές εταιρείες.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν, μέχρι στιγμής, εμποδίσει επίσημα την πώληση εξοπλισμού κατασκευής ημιαγωγών ξένης κατασκευής στην Κίνα από βαριά ονόματα του κλάδου, όπως η ολλανδική εταιρεία ASML Holding NV. Αλλά τα μέτρα αυτά αποτελούν ένα ισχυρό μήνυμα ότι αν η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να πείσει βασικούς συμμάχους, όπως η Ολλανδία, να εισαγάγουν τις δικές τους κυρώσεις, μπορεί να τους εξαναγκάσει.

Η πολιτική της Αμερικής, εξήγησε τον περασμένο μήνα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, είναι απλή: «Πρέπει να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο προβάδισμα».

Το περίεργο με αυτές τις νέες κυρώσεις είναι ότι οι αμερικανικές εταιρείες δεν είναι οι κορυφαίοι παγκοσμίως κατασκευαστές των τσιπ που η Ουάσινγκτον επιδιώκει να αρνηθεί στην Κίνα –εταιρείες σε άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία και κυρίως η Ταϊβάν, είναι. Αλλά οι αμερικανικές εταιρείες και η τεχνολογία των ΗΠΑ εμπλέκονται σε μεγάλο βαθμό στον σχεδιασμό ημιαγωγών υψηλής τεχνολογίας, γεγονός που δίνει στην Ουάσινγκτον επιρροή σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.

Η παγκόσμια εμβέλεια του δολαρίου και το τεράστιο δίκτυο συμμάχων και εταίρων της Αμερικής επιτρέπουν στην Ουάσινγκτον να διεθνοποιεί τους περιορισμούς που επιβάλλει μονομερώς. Όταν πρόκειται για οικονομικές κυρώσεις, υπάρχει μόνο μία υπερδύναμη.

Υποθέτοντας ότι αυτή η πολιτική θα εφαρμοστεί επιθετικά –το υπουργείο Εμπορίου έχει υπονομεύσει προηγούμενες κυρώσεις εγκρίνοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των αιτήσεων αδειοδότησης– είναι πιθανό να είναι πολύ άσχημα νέα για το Πεκίνο.

Οι προηγμένοι ημιαγωγοί, όπως έγραψε πρόσφατα ο συνάδελφός μου στο American Enterprise Institute, Κρις Μίλερ, είναι θεμελιώδους σημασίας για τις σύγχρονες οικονομίες και τους στρατούς. Παρά τις τεράστιες επενδύσεις, η Κίνα έχει μέχρι στιγμής δυσκολευτεί να κατακτήσει το σχεδιασμό και την παραγωγή των μικρότερων ημιαγωγών τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που χρησιμοποιούνται σε υπερυπολογιστές, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και κρίσιμες στρατιωτικές δυνατότητες, όπως πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους.

Μόλις λίγες ημέρες πριν ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιδιώξει μια τρίτη θητεία σ’ ένα ιστορικό συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, οι ΗΠΑ δυσκολεύουν πολύ περισσότερο το έργο του.

Υπό αυτή την έννοια, οι νέοι περιορισμοί αποτελούν ένα είδος αφύπνισης για την ομάδα του Μπάιντεν, η οποία κάποτε υποστήριζε ότι η Αμερική θα μπορούσε να ξεπεράσει την Κίνα απλώς με το να ενσαρκώνει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού της. Αυτή η σκέψη οδήγησε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενισχύσει την τεχνολογική ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ, μέσω επενδύσεων στην εγχώρια βιομηχανία ημιαγωγών και στην επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη.

Όσο απαραίτητες και αν ήταν αυτές οι πρωτοβουλίες, δεν αντιμετώπισαν το γεγονός ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούσαν σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση σε προηγμένα τσιπ και κατασκευαστικό εξοπλισμό που κατασκευάζονταν στο εξωτερικό για να υποστηρίξουν τη στρατιωτική ανάπτυξη και το κράτος επιτήρησης του Πεκίνου. Έτσι, η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση των αμερικανικών πλεονεκτημάτων απαιτούσε και τον περιορισμό της πρόσβασης σε αυτά.

Πρόκειται για μια αντιστροφή της μεταψυχροπολεμικής φόρμουλας για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, η οποία επεδίωκε να μεγιστοποιήσει την οικονομική αλληλεξάρτηση μεταξύ των δύο, ώστε να πείσει το Πεκίνο να αποδεχθεί τα χρυσά δεσμά ενός παγκόσμιου συστήματος υπό αμερικανική ηγεσία. Τώρα, οι ΗΠΑ αναπτύσσουν μια στρατηγική φθοράς με σκοπό να υπονομεύσουν τις ικανότητες των αντιπάλων τους ενόψει της αντιπαράθεσης που επίκειται.

Το ακραίο παράδειγμα αφορά τη Ρωσία, όπου οι ΗΠΑ εφαρμόζουν δρακόντειους εξαγωγικούς ελέγχους και οικονομικές κυρώσεις όχι για να αλλάξουν τη συμπεριφορά ενός αδιόρθωτου καθεστώτος, αλλά για να αδειάσουν τα ταμεία του και να το αναγκάσουν σε αποδρομή.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν προχωρήσει σχεδόν τόσο μακριά με την Κίνα, η οποία είναι πολύ πιο σημαντική για την παγκόσμια οικονομία –και για τα κέρδη επενδυτών και επιχειρήσεων τις ίδιες τις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, αμερικανικοί πόροι συνεχίζουν να κατευθύνονται σε πολλές εταιρείες που διατηρούν στενούς δεσμούς με το Πεκίνο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει κατά νου το ρωσικό προηγούμενο. Οι αμερικανικοί έλεγχοι των εξαγωγών έχουν καταστρέψει τεχνολογικά τη Ρωσία, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση της Ουάσιγκτον ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει παρόμοια εργαλεία για να συγκρατήσει την κινεζική καινοτομία,  εν όψει μιας περιόδου κατά την οποία οι εντάσεις θα είναι υψηλές και οι ΗΠΑ θα χρειαστούν όλα τα πλεονεκτήματα που μπορούν να αποκτήσουν.

Πρόκειται για κάτι το φυσιολογικό όταν μιλάμε για τους ανταγωνισμούς τόσο μεγάλων δυνάμεων: Είναι δύσκολο να ελέγξεις γεωπολιτικά τον αντίπαλό σου, δίχως να τον περιορίσεις και οικονομικά. Έτσι, οι ΗΠΑ κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς μια στρατηγική τεχνολογικού περιορισμού της Κίνας. Μάλιστα, δεν θα είναι το τελευταίο.

Ενισχύστε την προσπάθειά μας κάνοντας μια δωρεά στο Άρδην πατώντας ΕΔΩ.

Γνωρίστε τα βιβλία των Εναλλακτικών Εκδόσεων

Ακολουθήστε το Άρδην στο Facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του Άρδην στο Youtube

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ