Αρχική » Σεισμοί: Η περίπτωση της Συρίας

Σεισμοί: Η περίπτωση της Συρίας

από Γιώτα Χουλιάρα

της Γιώτας Χουλιάρα από την ιστοσελίδα geopolitics.iisca.eu

Πολλοί χρήστες του διαδικτύου εξέφρασαν χθες την απορία τους σχετικά με τη Συρία και γιατί η Ελλάδα δεν στέλνει κλιμάκιο με ανθρώπινο δυναμικό να επιχειρήσει στην περιοχή. Υπενθυμίζω ότι και η Συρία επλήγη από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Οι πληροφορίες αναφέρουν για 1.389 νεκρούς και χιλιάδες εγκλωβισμένους.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως η ΕΕ θα στείλει οργανωμένη βοήθεια, ενώ και άλλες χώρες θα στείλουν υλική βοήθεια όπως τα ΗΑΕ, η Αλγερία και το Ιράκ (οι αποστολές των δυο τελευταίων χωρών έφτασαν σήμερα στη Συρία όπως μαθαίνω).

Πάμε τώρα να εξηγήσουμε γιατί πίσω από την αποστολή ανθρώπινου δυναμικού στη Συρία κρύβεται ένα περίεργο διπλωματικό παιχνίδι που ουσιαστικά δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να στείλει κλιμάκιο όπως έκανε με την Τουρκία.

Πρώτον, θα πρέπει να προκληθούμε επίσημα από την κυβέρνηση Άσαντ για να επιχειρήσουμε εντός της συριακής επικράτειας.

Δεύτερον, τα συγκεκριμένα εδάφη είναι ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της Ρωσίας σε πρώτη φάση, καθώς στη χώρα βρίσκεται μόνιμα αποστολή του ρωσικού στρατού, και σε δεύτερη φάση υπό τον έλεγχο της Τουρκίας, είτε λόγω των τουρκικών στρατευμάτων που περιπολούν μαζί με τους Ρώσους, είτε λόγω των ομάδων που ελέγχουν. Άρα εκτός από το οκ του Άσαντ για επιχείρηση κλιμακίου εντός εδάφους θα πρέπει να δοθεί και το οκ από την ρωσική πλευρά.

Τρίτον, η περιοχή είναι άκρως επικίνδυνη καθώς υπάρχουν αρκετές ομάδες τζιχαντιστών που επιχειρούσαν πριν τον σεισμό. Αν λοιπόν αναπτυχθούν κλιμάκια δυτικών, το πιθανότερο είναι πώς τα στρατόπεδά τους θα αποτελέσουν αφορμή για πλιάτσικο, ενώ θα υπάρξει και πρόβλημα με την ασφάλειά τους.

Τέταρτον, στην περιοχή επιχειρεί η ομάδα White Helmets, η οποία χαρακτηρίζεται ως το μακρύ χέρι του Ερντογάν (θα δείτε και στην πρώτη φωτογραφία) η οποία δεν επιθυμεί και δεν επιτρέπει συχνά σε έτερα κλιμάκια να επιχειρήσουν.

Μπορεί τα παραπάνω ως λόγοι μπροστά στον ανθρώπινο πόνο που προκλήθηκε από τον σεισμό να μοιάζουν ανόητα, αλλά είναι η πραγματικότητα που εμποδίζει την χώρα μας να στείλει βοήθεια, γιατί όπως είπα και στην αρχή, ακόμη και αν δώσει το οκ ο Άσαντ για επιχειρηση δυτικών εντός του εδάφους, υπάρχουν όλοι οι άλλοι λόγοι που θέτουν σε κίνδυνο το ανθρώπινο δυναμικό που θα επιχειρήσει.

Συνεπικουρικά με τα παραπάνω να αναφέρω πως από χθες στην Συρία επιχειρούν οι στρατιώτες του ρωσικού στρατού με εντολή του υπουργείου άμυνας της Ρωσίας και η ομάδα White Helmets (τους βλέπετε στην πρώτη εικόνα).

Επίσης, ο σεισμός ήταν η αφορμή να προκληθεί ανταρσία σε φυλακή της Συρίας όπου τουλάχιστον 20 άτομα (ίσως και περισσότερα) κατάφεραν να δραπετεύουν από τη φυλακή που κρατούνται ως επί το πλείστον μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Αυτή τη δήλωση έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο φύλακας στις εγκαταστάσεις.

Η φυλακή της στρατιωτικής αστυνομίας στην πόλη Ράτζο κοντά στα τουρκικά σύνορα φιλοξενεί περίπου 2.000 κρατούμενους, εκ των οποίων περίπου 1.300 είναι ύποπτοι ότι είναι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι εικόνες από ακολουθούν είναι από συριακά κανάλια στο telegram. Να αναφέρω εδώ πως σε κάποια από αυτά υπάρχει οργή για τον Άσαντ και την κυβέρνησή του, καθώς θεωρούν ότι έχουν αφεθεί στο έλεος της καταστροφής. Από την άλλη τα συριακά κανάλια που υποστηρίζουν τον Άσαντ, εξυμνούν τις προσπάθειες του ρωσικού στρατού που επιχειρεί στα συντρίμια.

Ο μόνος χαμένος για μια ακόμη φορά ο λαός καθώς βρίσκεται εν μέσω καταστροφών και αντιπαραθέσεων. Τελειώνοντας, θα προσθέσω αυτό που έγραψα χθες. Η ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε ο σεισμός τόσο στην Τουρκία όσο και στην Συρία θα φανεί το επόμενο διάστημα και θα είναι μεγάλη σε σημείο που και οι δύο χώρες θα αδυνατούν να την διαχειριστούν. Θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη που προκλήθηκε στον Λίβανο τον Αύγουστο του 2020. Υπενθυμίζω πως η χώρα έκτοτε μαστίζεται από την πολιτική κρίση. Το γεγονός αυτό θα αλλάξει κατά πολύ και τις ισορροπίες στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΟΥΜΠΑΣ 7 Φεβρουαρίου 2023 - 17:48

Υπάρχει όμως και η Ροτζάβα, η περιοχή που ελέγχεται από τους Κούρδους του YPG. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Ράκα ελέγχεται από Αμερικάνους. Μήπως χρειάζεται και λίγο πλάγια σκέψη και πρωτοβουλία χωρίς εμφανές κρατικό πρόσημο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ