Αρχική » Οι Αλκυονίδες του Φεβρουαρίου

Οι Αλκυονίδες του Φεβρουαρίου

από Αντώνης Βενέτης

            Το φαινόμενο των Αλκυονίδων ημερών, τον Ιανουάριο κάθε χρόνο, παρατηρείται για 10 περίπου ημέρες από την αρχαιότητα.

του Αντώνη Βενέτη

            (Ξανα)διάβασα πρόσφατα ένα σχετικό δημοσίευμα προ δεκαετιών του Κ.Π. Ψαλτήρα, κατά το οποίο:

«…ο μύθος αυτός αναφέρεται στον νόθο πλατωνικό διάλογο ΑΛΚΥΩΝ. Ο Σωκράτης και ο Χαιρέφων περπατούσαν στην ακτή του Φαλήρου όταν ακούστηκε θρηνώδης κελαηδισμός. Είναι θαλασσοπούλι απήντησε ο Σωκράτης σε ερώτημα του συνομιλητή του και του αφηγήθη τον μύθο της Αλκυόνης, της κόρης του θεού των ανέμων Αιόλου. Ο δύτης σύζυγός της, Κύηξ, χάθηκε. Αυτή έψαχνε να τον βρη περίλυπη και οι θεοί την μεταμόρφωσαν σε πουλί θαλασσινό, για να συνεχίσει τις αναζητήσεις. Ο Δίας, για να τιμήσει ιδιαίτερα την συζυγική της αφοσίωση, έβαλε στην καρδιά του χειμώνα 10-14 μέρες λιακάδας και καλωσύνης, για να μπορεί να κλωσήσει τα αυγά της.».

            Ο Αιλιανός γράφει: «Κυούσης δε αλκυόνος ίστανται τα πελάγη, ειρήνην δε και φιλίαν άγουσιν οι ανέμοι, κύει δε άρα χειμώνος μεσούντος.».

            Μια ποιητική περιγραφή για τις αλκυονίδες ημέρες, περιγράφει ο Λουκιανός ο Σαμοσατεύς.

«Αιθρία με τα άνωθεν, ακύμαντον δε και γαλήνιον άπαν το πέλαγος, όμοιον, ως επείν, κατόπτρω». Η θάλασσα γίνεται καθρέπτης…

            Το φαινόμενο αυτό των αλκυονίδων ημερών δεν ξέφυγε και από τον πανεπιστήμονα Αριστοτέλη, ο οποίος παρατηρεί. «Η δε αλκυών περί τροπάς χειμερινάς, διό και καλούνται, όταν ευδιαναί γένονται αι τροπαί, αλκυόνιοι ημέραι».

            Και ο Μεσολογγίτης ποιητής Μιλτιάδης Μαλακάσης «οι φεγγαροσκέπαστες του Γεναριού ομορφιές».

            Εφέτος τουλάχιστον οι αλκυονίδες ημέρες, που συνήθως εμφανίζονται στο τέλος Ιανουαρίου, επεξετάθησαν  και στον Φεβρουάριο, προφανώς όχι για τους λόγους του αρχαίου ποιητικού θρύλου, αλλά μάλλον για λόγους οφειλομένους στην κλιματική αλλαγή και αυτό, θα έλεγα, είναι ανησυχητικό…

Αντώνης Ν. Βενέτης

Μοναστηράκι Δωρίδος

ΣΧΕΤΙΚΑ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Δημήτρης Γ. Μπούσμπουρας 8 Φεβρουαρίου 2024 - 17:47

Εννοείται βέβαια ότι οι αλκυόνες φωλιάζουν την Άνοιξη όπως όλα τα πουλιά, εκτός του μαυροπετρίτη, που φωλιάζει στις αρχές του Φθινοπώρου. Οι ππερισσότερες αλκυόνες που βλέπουμε στα μέσα του χειμώνα, όταν εχει καλό καιρό και βγαίνουμε έξω, θα φύγουν στις αρχές της άνοιξης προς τους μεγάλους υγροτόπους βορειότερων χώρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ